Babel

Alejandro González Iñárritu, a film rendezőjeLénárd Gábor hívta fel a figyelmem a Babel című filmre (imdb, wiki), egyáltalán nem bántam meg, hogy tegnap a Borat (szar, bár értékelem SBC fáradozásait és a humorát) után ezt néztük meg, és hajnali kettőkor lett vége.

Nagy produkciók közül ilyet dobni, egészen döbbenetes. Nem is tudnám leírni, milyen film ez, de abban biztos vagyok, hogy nem fog egyhamar eltűnni a filmes palettáról. Sokaknak túl lassú lesz, mások meg nem fogják érteni. Komolyan mondom, azt nem értem, hogyan tud egy ötletből ekkora, ilyen jó film válni a végére ennyi mondanivalóval. Nem ragozom a nyilvánvalót: menjetek és nézzétek meg.

Remek hangulat végig, folyamatos kulturális clash és shock. Ez az a világ, amiben élünk. Végül a film tagline-ja:

“If You Want to be Understood…Listen”

13 hozzászólás

tutuka

a soundtracket (2 lemez) mindenképpen húzd be, legalább annyira rendben van, mint a film.

Thinker

Ha tetszett, akkor nézd meg a trilógia másik 2 darabját is, a 21 grammot és az amores perrost. Azok is ugyanezt a témát járják körül kicsit más felállásban.

sonik_n0ise

unalmas, a szó hagyományos értelmében, 0 meglepetéssel és rengeteg közhellyel.
gimiseknek kötelező.

Shadwell

Nagyon rendben van a film. Napokig hatása alatt voltam. A Mamutban néztem, pár véletlenül Pit nevére betévedt plazajáróval, akik türelmesen végignézték, de amikor a kórházból felhívta gyermekeit Pit, akkor szinte hallottam, hogy szörnyű csikorgások közepette megszorultak a fogaskerekek… 🙂
“-Most mi vaaaan?? Érteeeed?
– Nem párhuzamos aranyom, nem is lineális, inkább random…, ….átdedésekkel. Érted már?
– De szar ez a fiiiiilm!”

DnP

Hmm.. lehet tenyleg meg kellene nezni, eddig csak azt hallottam/olvastam rola, hogy bun rossz film.

Parci

ad, kifejted, hogy miért tetszett?

nem tartom magamat egy bunkó embernek, de a Babel egy kifejezetten erőtlen film volt számomra (elképzelhető, hogy egyszerűen csak nem értettem meg). a mondanivalója nem volt világos, a 150 perc bőven elfért volna 100 percben is, és akár az emberi sors törékenységéről, akár vmiféle pillangó-effektusról, akár a gyermekek szeretetéről, akár a mai világról, akármiről is akart szólni, lényegesen hatásosabb, jobb filmek készültek már róla, más rendezőktől.

ugyanakkor nem merem 100%-os biztonsággal mondani mindezt, mert Inárritu komoly emberke (bár a 21 grams sem ér fel messze a népszerűségéig, imho. a korcs szerelmek igen.). szóval meggyőzhető és főleg kíváncsi vagyok.

(persze a film hatott az érzékeinkre, nagyon valóságos volt, ez mind igaz. de nem volt egy jó film. imho.)

Parci

a mondanivaló okés, idáig én is eljutottam — akkor egyszerűen csak szerintem nem jól tálalta ezt, nem jó filmet csinált. de ez lehet az én ízlésficamom. sőt, legyen az 🙂

vbali blogja »  Babel

blog.linuxforge.hu/?p=126

[…] A Plastik media és Gaba írásának hatására megnéztem a Babel című filmet. Hosszú idő óta ez volt az első film amin Anita nem aludt el, annak ellenére, hogy éjfél után lett vége. A film nagyon érdekes és van benne valami ami megfogalmazhatatlan. Lebilincselő, de nem a hagyományos értelemben. Egyszerűen látni kell! Kategóriák: Gondolat, Film Kulcsszavak: film […]

Kz

Parci, tökéletesen egyet kell, hogy értsek.

Hisztirohamot kapott a barátnőm amikor végre elrángatott, és nem ugrottam fel a film végén, hogy húh de jó volt. Neki nagyon tetszett, nekem kevésbé.
Zeneileg eléggé ott van, a mozi baromi hangos volt, corvinban néztük, és a dobhártyám kiszakadt, de tényleg jó zenéje van.

De ugyanezt a mondanivalót, tanulságot, mások sokkal jobban elmondták már.
Lásd Ütközések.

Reméltem, hogy lesz csavar, nem volt. Lesz tanulság..hát az se sok. Legalábbis olyan tanulság nem volt, ami ne lenne triviális.

Gyenge eresztés, túlsztárolva, a rendező tehetséges, a zene jó, a történet és dramaturg béna.

ennyi, kövezzetek meg.