Ghost in the Shell (1995)

Tegnap este otthon még lefekvés előtt gondoltam, betolok valami kazettát. Végignéztem a kínálatot, komoly anyagba nem akartam nagyon belefogni, választásom ezért a Final Fantasy VII – Advent children CG movie-ra esett. Ismeretes, hogy 1997-ben a Final Fantasy VII nevű klasszikussal sok időt eltöltöttem még közgázos éveim alatt, de soha nem jutottam el a kettes számú diszkig.

A Final Fantasy egész estés mozifilm irgalmatlan zakó lett a Square Enix-nek, akik ettől függetlenül valamiért belekezdtek az Advent childrenbe is, ahol teljesen érthető módon megpróbálták a FFVII témáját és karaktereit egy az egyben meglovagolni.

Én az angol dubbed változatot néztem, elkefélt szar volt a voice acting. Illetve nem mondom, hogy elkefélt szar, mert nem, de egyáltalán nem tudott kiemelkedni egy közepes videójáték szinten. Sajnos a film is ilyen volt, uninspiratív, rossz és tele van ezekkel a “babaarcú” (?) se férfi se nő japán fejekkel, amitől komolyan mondom OKÁDNI TUDOK. A screenplay is borzalmas. Kb 15 perc után szörnyülködve cseréltem kazettát.

Betettem tehát a nagy klasszikust, a Ghost in the Shellt. Csak úgy levezetőnek.

Hibátlan alkotás. Újra és újra meg kell állapítanom, hogy cefet hibátlan. Minden frame mestermű. A szerkesztésmód, jelenetek, beállítások, mind mind arra késztetnek, hogy sírjak, zokogjak a televízió képernyője előtt. Nem néztem végig már tegnap, de mindenképpen be fogom fejezni ma este, és újra, meg újra meg fogom nézni évente.

És 1995-ben tudtak ilyet dobni! A technikai megvalósítás olyan, amilyen, de egy örök darabban mindig is az volt a jó, hogy időtől függetlenül lehet élvezni.

Technokrata állatok, tessék. Ghost in the Shell. (Csak hogy tudjátok, a nagy közönségsiker, a Matrix is részben ebből a filmből táplálkozott.)

27 hozzászólás

draven

en csak annyit fuznek hozza, hogy nagy hiba volt nem eljutni a kettes diszkig…es tovabb 🙂
(erdemes potolni amugy)

greg

Innocence megvolt? Már a Ghost in the shell -nél is kapaszkodni kell egy-egy filozófiai gondolatmenetnél, de a második rész még rá tesz erre két lapáttal, ráadásul iszonyat módon keveri a víziót és a valóságot.

Zila

…és ne az Innocence-szel folytasd, hanem a Stand Alone Complex sorozatokal.

Dob

Az alapfilm üt. A sorozat szintén. Elég jó rövid ötletek vannak benne. Az Innocence már tényleg elég leszállós, nagyon figyelni kell, és kétszer minimum megnézni (habár lehet az én hibám).

lAce

GitS örök. vagy 5 különböző verzióban van meg, egyre javuló minőségben. Shirow és Oshii mesterművet rakott le az asztalra manga és anime terén.

Innocence is jó volt, hozta a kor szinvonalát, de valahogy nekem fakóbb volt a sztori. Talán mert “az első rész” sűrűbb volt a maga 78 percével. De ettől még jó volt az is.

A Stand Alone Complex meg szintén mustsee (Főleg mert már itt is jobban közreműködött Shirow). Nekem sokkal inkább hozták az epizódok a mangás hangulatot, mint a “filmek”.

PS. A mai napig Motoko Kusanagi-s háttérkép és identity avatar-om van az otthoni gépen 😀

fogtunder

a gits tényleg alapmű, a stand alone complex szériával együtt, plusz az abból készült egész estés film. a technológiai megvalósításról meg annyit, hogy szerintem tökéletesen van rajzolva, és a számítógéppel generált cell shadelt animektől nekem ugyanolyan érzésem van, mint neked az advent children szereplőinek kinézetétől. az animet rajzolni kell és pont.

az ff vii végigjátszása pedig erősen kötelező, az első disc után indulnak be a dolgok igazán, viszont egy 100%-os végigjátszás elég húzós mennyiségű szabadidőt kíván. de megéri.

Gabro

“Csak hogy tudjátok, a nagy közönségsiker, a Matrix is részben ebből a filmből táplálkozott.”

Ja, a gits meg William Gibson könyveiből. (konkrétan a legjobb adaptáció szerintem, bár nem a túl erős a mezőny, van ugye egy Johnny Mnemonic, meg egy Mátrix ezen kívül)

Az Advent Children meg tök jó lenne szétdarabolva egy játék intrójának meg videóbetéteinek. Filmnek nem, mert 15 percnél többet tényleg képtelenség egyhuzamban végignézni.

Gabro

Mangából/animéből (jó-jó) van még pár kötelező, -amik körül hasonló a hype- pl. Vampire Hunter D, meg persze Chihiro. Esetleg a Vándorló palota.

fogtunder

na jó, de ha mozifilmként kezeljük, akkor sem értem, miért írtad, hogy olyan a megvalósítás, amilyen. részletgazdag, normális minőségben iszonyatos színekkel és hangokkal.

a vándorló palota meg szintén rulez, de ha jó anime mozifilmet akarsz, akkor a mononoke hime-t (szellemhercegnő ajánlom) az is nagy királyág.

sviat g

Fátter, nem tudod mi a jó!! FF7 A.L.A.P.! Ha jól emlékszem, 4-szer végigjátszottam, PS1-en, PC-n, Emulátoron. Hibátlan alkotás. Még 1998-ban kint floridában megvettem a Wal-Martban PS1-re úgy, hogy nem volt PS konzolom, de tudtam h egyszer lesz és nagyon boldog leszek:)

GREATEST CONSOLE GAME, EVER.

nyenyec

Az FFVII film tényleg borzalmas. Én végignéztem. Megbántam.

Ghost in the Shell királyság. A folytatás is.

hakkotsuki

Ha már Shirow, akkor az Appleseedet érdemes még említeni. A műfajjal való ismerkedéshez Miyazaki jó kezdés: Princess Mononoke, My Neighbor Totoro. Esetleg Kawajiri Ninja Scrollja. De lehet, hogy ezeket túl gyerekesnek ill. meseszerűnek találnád. 🙂

rollo

mechás vonulat: akira, patlabor.
míyazaki: laputa: castle in the sky.
katsuhiro otomo: gőzfiú.
papurika is bejövős.

debil

GITS (Innocence szerintem erőltetett lett), Armitage III (ami időben GITS előtt volt, és egy durvább Blade Runner story), illetve Neon Genesis Evangelion (a 26 részes sorozat, véletlenül sem a mozi cuccok), amiket sci-fi és anime kontextusban szerintem meg kéne nézni mindenkinek. Ha pedig nem agytekervénytuning kell, akkor a Cowboy Bebop akármelyik epizódjánál jobbat nem tudok.

Advent Childrenre én is elpazaroltam az időmet, sajnos végig is néztem, de csak azért, hogy utána joggal elmondhassam róla, hogy fostaliga.

varánuszánusz

biza, ninja scroll is érdemes (fater által linkelt youtube-s matrix-GitS filmecskében is vannak belőle részletek)
GitS-hez ajánlott muzsika: Fear Factory: Obsolete (mendegél a kiborg s ébred rá a dolgokra)
Cowboy Bebop is nemrég kijött idehaza dvd-n.

The Hedgehog

Az a gáz, hogy az Advent Children-t az tudja igazán értékelni aki még a kettes diszken is túljutott és mondjuk kipörgette a játékot. Én értékeltem! Szép gesztus volt a Square-től. Nem világmegváltó filmnek szánták… egyszerűen csak egy gesztus volt az FFVII oltárán…

freak

The Hedgehog: ott a pont.

Eleg szuk reteg tudja csak ertekelni (marmint aki vegignyomta az FF7-et es ismeri a sztorit alaposan, mert a filmben nem allnak le magyarazkodni, hogy akkor most ki kicsoda es miert). Nekem tetszett vegulis, de azt belatom, hogy mint onallo film, tobb helyen is elverzik.

Ma este Tokyo Godfatherst fogok nezni (http://www.imdb.com/title/tt0388473/)