iTunes library

Lekúrtam az összetorrentezett, összeganézott, összekukázott, összehányt iTunes library-met, és elhatároztam, hogy albumokat fogok vásárolni innentől az iTMS-en keresztül. (DRM freeben mégpedig, ha lesz rá mód.)

Töltsek hétvégéket a zenei könyvtáram rendes taggelésével, album art hack-elésével, meg ezekkel a szarokkal? 😀

up.jpgRendes library, rendes album art, havonta 1-2 album megvásárlása. Úgy fogok zenét hallgatni, ahogy azt emberek kitalálták, nem pedig igénytelenül, mint a teve nyereg. Sajnos én olyan ember vagyok, aki soha nem ganézza az iTunes library-jét. Felismertem.

Uj Péter előtti tiszteletem jeléül a “Motörhead – Ace of Spades (remastered)” albumát vásároltam meg első albumként. Ezt a pillanatot digitálisan is megőriztem az utókor számára.

52 hozzászólás

Zeusz

Azér az elején vártam volna azt, hogy feltűnik bezelben a felirat: Józsi vagyok, plasztik média.

Lemmyről meg mi a faszt mondjak. Azt, hogy akkora metál, hogy be se fér az ajtón? Ronda, mint a bűn (talán még Ronnie James Dionál is randább), de hát mit tehet az ember, ha a zene, amit csinál az teljesen zsizsegős hedbengelős metál?

Ereimben folyik a fém, nem tehetek rolla.

nrg

józsi!

egy ipod 80 gigás, tegyük fel
egy átlag album (random ráböktem egyre) 62 megabyte, 15 szám
egy ipodra 2000 szám fér
1 dollárral számolva az 360.000 FORINT!
egy ipodnyi zene, W0000T!

persze lehet hogy valamit elszámoltam 🙂

morcosmacko

Angelday, nem mesélnél róla hogy hogyan csinált az ember gyermeke Magyarországon ITMS accountot?
Múltkorában Handrásnál a kommentekben értetlenkedett pár srác hogy hogy is van ez… ( http://handras.hu/?p=513 )

PeBa

Bázmeg, ennyire ne legyél már nörd!
Csinálj valami laza tematikát könyvtárakkal, oszt’ szard le az albumképeket, meg taggelést! Tökre kurvára mindegy hogy vannak, csak az időd baszod el vele.

Egy időbe rászoktam a taggelésre, de rájöttem, hogy a faszomkivanvele. Abba is hagytam. Inkább fáradtságosan kibrúzolom.

MegaZork

en tudtam hogy ez lesz!!! tudtam!! hogy majd az album art meg ezek fognak mindenkit rakenyszeriteni a vasarlasra

nyenyec

Szerintem az album elavult, 20. szászadi koncepció.

Még a legkedvencebb albumaimon is van 1-2 olyan szám, amit inkább kiveszek a playlistből. A CD-imen, meg átlagban olyan 2-4 szám van lemezenként, amit szívesen hallgatok rendszeresen.

Nemcsak én gondolom így:
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/03/27/016229

Hogyaszongya a New York Times:

“Last year, digital singles outsold plastic CD’s for the first time. So far this year, sales of digital songs have risen 54 percent, to roughly 189 million units, according to data from Nielsen SoundScan. Digital album sales are rising at a slightly faster pace, but buyers of digital music are purchasing singles over albums by a margin of 19 to 1.”

Seven_Of_Nine

PeBa

Én a taggelést akkor fejeztem be amikor anno elkezdtem 😀 azaz 10 éve a fősulin taggeltem pár cdnyi anyagot és ahogy mondod tele lett vele a hócipőm

lehet igénytelenek vagyunk?

s1e

én amióta a winyom jobblétre szenderült a rajta lévő 40 giga zenével eldöntöttem, hogy az újbóli beszerzési project keretében taggelni, artwork-özni fogok, stb… Lehuzom Azu-val, majd bedob iTunes-ba, majd irány a Wiki. szvsz 5 percet megér a dolog…mert hiszem, hogy rend a lelke mindennek…

deKata

ezt a lépésedet szinte el sem hiszem (mármint nem azt,h Te ezt megléped, hanem hogy létezik valaki, aki meglépi)!
Azt hittem, az emberek azért hallgatnak zenét, mert magát a zenét szeretik, nem pedig a szószt körülötte…

RaZo

Angelday, mit jelent az, hogy “rendesen meg?” Ha egy zene jó minőségben megszólal, akkor az rendesen megvan, nem? Btw. énis bosszankodtam azon kb. 25..nem: 10 másodpercig, hogy nem minden album jelenik meg coverflow-ban. Aztán arra gondoltam: “ki a faszt érdekel?”

Most komolyan: Te _nézegeted_ az iTunest zenehallgatás közben?

neo_21670

hogy én is mondjak valami okosságosságot:
van kb. 100-110 gigányi ömlesztett zeném egy 120-as vinyóra learchiválva, rengeteg album, meg random számok is összevissza. csúnya illegalizáció, de ez van.
időről időre (kéthetente) feltagelek, albumartozok, lyricsezek _legfeljebb_ 4 albumot vagy 20 számot egyenként. túlélhető és nem mániás szinten kell csinálni, csak ha néha megkívánok vmi új mjuzikot. így igényesen meg van csinálva a librarym is, meg egyszer majdcsak kitisztul a régi “gyűjtemény” és minden tagelt jóság lesz.
itunesban csináltam néhány smart playlistet, némelyiket egymásba láncolva, a lényeg, hogy party shuffle-ben hallgathatok zenéket, lesz benne régen felvett, friss sláger, meg minden – sizzlingkeys meg fel van téve, és rendszeresen csillagozom a zenéket. ami 1 v. 2 csillagra lett ítélve, azt meg egy hónapban kétszer kiborítom kukába.
és különben is, teljesen dizájn, ahogy a sizzlingkeys minden szám elején musictv-sen bedobja a címet + borítót. teh love.

spion

miert lenne az osszewarezolt library szar? en meg mindig nem ertem ezt.. vannak lemezek amiket megveszek. vannak amiket megvennek, de nem lehet se itthon, se online… van amik meg a kutyanak valok, es azert az 1 szamert nem adok ki egy fillert sem.
az altalam hallgatott zenek mintegy 1,5 %- a benne is van az itunes store -ban.

Péter

Angelday, nálam problémás volt régebben a PayPal játék. Ugyanis ha csinálsz egy amerikai PayPal account-ot, hozzárendeled a magyar címmel rendelkező kártyád, akkor az iTunes sírni fog, hogy nem tud autorizálni a kártyát a fizetéshez.

HaDes

én egy hétvégét rászántam. betageltem, amazonról albumartoltam mindent. azóta minden új cuccnál ugyanezt megcsinálom és OK vagyok.

MegaZork

mondjuk velem mar tortent olyan hogy valami csak es kizarolag az itunes storeban volt meg, sehol mashol, hiaba slsk wishlist hetekig meg akarmi, hozza kell szokni mostmar ehhez. az itunest meg hasznalom sokat de valami iszonyu meretu gyuloletet erzek iratna. olyan erzes az egesz felulet, mintha egy felpimpelt windows media player lenne, amit meg csak a kislanyok hasznalnak. amugy ez az erzes nalam a dvdknel volt meg meg evekkel ezelott (masolt gecik kidobasa majd originál cuccok beszerzese).

csikszem

Az utóbbi időben én is érzem, hogy a netről lehúzott többszáz album megöl. Nincs az, hogy kivárok, begyűjtöm a pénzt, megveszem, széthallgatom, kiteszem polcra (mondjuk ilyen sosem volt), hanem fogalom nélkül teletöltöm a létező összes bitnyi helyet mp3-mal és dúskálok benne, de valahol elveszik a lényege. Hogy végighallgassam, hogy megrágcsáljam.
Jó megoldás lehet a pénzmagért vásárolt “havonta 1-2 album”, így tiszta a megoldás, időd is van, bejátszik a tulajdonosi szemlélet (a birtoklás) és mégis azt érzed, hogy léptél valamit előre. Pénzt költöttél, de kaptál is érte.
Az hogy ez a taggelés, a coverart, a doboz miatt történik, lényegtelen.
Tehát összefoglalom: respect a fentiek miatt, nem könnyű legyőzni a bennünk lévő vércsét, hogy az univerzumot teletöltsük lopott mp3-akkal. Gyász amiatt, hogy plastik media overgroundba megy, ezzel elismerve a szerzői jogvédők létjogosultságát. 🙂

A végére marad a kérdés: legalább lossless a hanganyag, amit 20 dodóért beszerzel, vagy ugyanaz a “szar”, amit én ingyen igénytelenül letöltök? 🙂

Zeusz

Amikor megvettem az iPodomat két éve, akkor úgy kezdődött, hogy az adig CD-n felhalmozott anyagokat berántottam. Amikor töltök, akkor a) egész albumot töltök b) utánajárok a kovernak, meg akár a szövegnek is. Azért csak egész albumot, mert én rokker vagyok, baszki, és albumban tudok gondolkodni, nem számban. Tartom, hogy az előadó nem véletlenül tette fel azokat a számokat a lemezre, amit feltett, és nem véletlenül választotta azt a sorrendet, amit.
Az igazán király az lenne, ha olyan mp3akat lehetne lezúzni a netről, amik rendesen be vannak taggelve, meg melléjük van rakva monduk egy 500*500-as borító. És végére a kérdés. Érzem, hogy költői, de muszáj feltennem:

Nem lehet egyazon kártyát a PályPálon kétszer bereggelni?

RaZo

Egyebkent most, hogy belegondolok baszki, azert lesz a leopardban coverflós finder, mert ezzel megjobban hozzaszoktatjak a juzert ehhez a remek featurahoz. Aki egyszer megizleli, akarja majd iTunesban is, na.

Csikszem, onuralom kerdese a dolog, nem kell mindent mindig letolteni :)) (btw a legjobb hazai szerzoi jogi ugyved szerint a magancelu masolas nem illegalis (a CD-ben is fizeted az artisjus matricat, meg az iPod araban is benne van), mondjuk DJ-zni penzert mp3-mal már igen.

addikt

1. Jelen IGÉNYemmel napi 60 George Washingtont spórolok.
2. Azért mert pénzt adsz valamiért még nem vagy igényes, bizonyos esetekben inkább hülye.
3. musicbrainz.org
4. Vásárolok zenei cd-t mert nekem kell a ki*aszott entitás.
5. Hajrá fátter!

Til

csikszem:

Az iTunes-ról letöltött zenék 128 Kbit-es AAC kódolt fájlok. Csak iPodon (és három fajta Motorola telefonon) lehet lejátszani őket az Apple FairPlay nevű titkosítása miatt. A drmfree zenék 256-os AAC-k, ezeket ma már szinte minden pmp lejátsza.

Baggio

A letoltott zene nem warez. Legalabbis itthon nem. Losless-t kell letolteni. Szerintem egyik ember igy a masik meg ugy. Arrol nem is beszelve, hogy van akinek meg 2 dollarnyi forint is sok. A Jozsi egy ilyen ember, megveszi amit meg tud venni. Forog a penz 🙂

b

há nemtom. 2004-ben vettem egy 15gs ipodot londonban, azota ki is csereltem egy mukodore (applecare) amsterdamban (2006 karacsonya talan) de az osszes itthoni origi zenei cd nem fert ra sohasem, az biztos 😀 ugyhogy szartam bele: ami jo zene az megvan cdn, a maradekot letorrentezem a piratebayrol, vagy elkerem a haveroktol, ami ertekallo (magyar jazz) azért fizetek, a többi meg elfér. a cdket hallgatom a marantzon, a maradék meg fent van az ipodon, 15->9g, szerintem ideális. legalább így közel 9 órát bírja töltés nélkül.

akinek meg nincs Motörhead legalább Best ofban otthon cédán, az l.o.O.z.3.R alapból 😉

ps. a gaba féle kapcsára mér nem jó válasz a “fassetudja”??? 😉

addikt

Tiszta sor. A 2. pont elsősorban személyes tapasztalaton alapul, bocs a modorért.

b

Zeusz, láccik h nem voltál múlt szerdán Dio + Black Sabbath koncerten mer’ akkor nem mondanád h Lemmy a metál 😛 (Lemmy = soft rock :P)

ps: kedd bazdmeg, kedd van! KEDD!!!

Xero

Részemről 90%-ban taggelt, 50%-ban borítós, 10%-ban lossless librarymmel semmi bajom. Ami tetszik megveszem CD-n, amint itthon lesz iTMS reggelek és vásárolni fogok.

Egyébiránt a Leo-ban ha be van kapcsolva az icon preview az audio fileoknál a covert mutatja a finder, így méginkább célszerű ezt beszerezni a fileokhoz.

Zeusz

b: Nemcsak egy metál van! Lemmy bácsi metál, Iommi bácsi is metál, a Dehumanizert például igencsak kedvelem.

initram5

Internetről zenét letölteni, torrentezni, stb. Magyarországon – hála az Artisjus matricának – teljesen legális dolog. Innentől kezdve az mp3 gyűjteményre sem úgy kell tekinteni mint valami lopott jószágra, és nem kell összewarezolt kakikupacnak tekinteni.

Dalszöveget + album artot egy kattintással el lehet érni, van erre egy kis widget is már.

De ha neked ettől az ITMS-os vásárlástól lesz szép a napod, akkor hajrá! 🙂

Balazs

MP3 szot az igeny szoval egy oldalon emlegetni kicsit fajdalmas. Ha mar penzt addok valamiert, kerem a fizikai mediat is, ha egy mod van ra, veszteseges tomoritessel letarolt bitsorozatokert nem kivanok fizetni.

Ez nem az, ahogy az ember kitalalta, hanem ahogy a KIADOK szamodra kitalaltak. Te meg beveszed.

Es igen, szoktam CD-t venni. Mondjuk igaz, hogy az itunestol labrazast kapok, szoval mar csak ezert se fogom az Egy Igaz Utat valasztani 😀

Bereczki Zoltán

Tagelésre:
ieatbrainz http://jay.tuley.name/software/iEatBrainz/iEatBrainz_download.dmg
Egyre nagyobb biztonsággal megtalálja a dolgokat.
Borító-dalszöveg leszedésére:
http://www.gimmesometune.com/
Miközben zenét hallgatsz, a háttérben leszedi és beágyazza a file-ba minkettőt. Egész jó találati aránnyal dolgozik ez is, és mellesleg a Sizzling keys-t is kiváltja.
A szerzői jogvédelemről meg annyit, hogy nekem (építésznek) se fizet senki, aki lefotózza-megnézi az épületeimet.
Nem ártana hozzáállást váltani a zenészeknek sem: Charlie Hunter (szerintem a legjobb kortárs jazzgitáros) ingyen letölthetővé teszi rengeteg koncertjét (jelenleg 115 van fent), sokat közülük veszteségmentesen:
http://www.archive.org/search.php?query=collection%3A%22CharlieHunter%22%20AND%20(collection%3Aetree%20AND%20creator%3A%22Charlie%20Hunter%22)&sort=-date
Az albumait is meg lehet venni jutányos áron, drm mentesen, ha akarod, veszteségmentes tömörítéssel a honlapjáról:
http://www.charliehunter.com/
sőt, hármat ingyen is le lehet tölteni:
http://www.charliehunter.com/audio/index.htm
(Ezek sajnos nincsenek rendesen feltagelve, dehát nem lehet minden tökéletes 🙂
És nem hinném, hogy emiatt éhezik a fickó.
Minek ide bármilyen kiadó meg store?
(A dolgot már fejtegettem itt is:
http://bebop.magas-tatra.hu/2007/04/18/charlie-hunter-ahogy-a-dolgoknak-mukodniuk-kene-a-zeneben/

RaZo

Bereczki Zoltán: jesz!

Az elavult rendszer vámszedői féltik a sápjukat. De a hiperdisztibúció korában a huszadik századi struktúrák megmérettettek és könnyűnek találtattak. Osztályrészük ezért az örök sötétség lészen.

Bereczki Zoltán

Azt a csili-albumot én a szigeten megnyertem 1997-ben, CD-n 🙂
Volt egy kisebb csoportosulás, odamentem, hogy mi van, a középen álló MC-szerű ember feltette a kérdést, hogy hol lesz az RHCP utolsó koncertje a régi gitárossal (Frusciante), beüvöltöttem, hogy Tokió, és a kezembe nyomták a CD-t (ami a 10-es listámat vezeti azóta is).

Ludovique

Hehe, én meg vettem ma egy Depeche Mode, két Franz Ferdinand, egy Fischerspooner, három Mylo, két U2 és egy Pulp singlét, illetve egy Ghymes lemezt – mind vadiúj, szépek a borítók, magától értetődően losslessek, és 299 forint volt darabjuk. Kivétel a Ghymes, ami 999. Na EZ az érzet!

S most mennek be az iTunes-ba, meg EACcal rippelődnek backup gyanánt, flac + cue sheettel. Kvalité!

Ludovique

Hol? Media Markt. Ma a Saturnban láttam három Chemical Brothers singlét, 199/darab. Hezitáltam, de végül nem kellett, mert annyira nem szeretem.

riviera

Nem tom miért vagytok ki ennyire a taggeléstöl. Én (windoz alatt) a Tag&Rename-et használom. Ebben ha az albumra F9-et nyomsz, a CDDB-röl, ha F10-et, akkor az Amazonról (!) magától betaggeli. Amazonról még album art-ot is nyom bele, review-t meg egy rakás detailt.

Albumonként 1 perc max.

hzx

Nekem a legjobb, én nem hallgatok zenét. MP3P -m is csak a podcastok miatt van. Az iTunes -emben is csak azok vannak…

azbeszt

“Előtted, meg a torrentező-mp3azó közönség előtt semmiképp. ”
ez és az ehhez hasonló mondataid nem csak szimplán arról árulkodnak hogy te meg akarod vennni a eredetit mert (hogy érezd hogy a tiéd néhány eredeti zeneszám) :

Ugyanmár persze te letörlöd az illegál zenéket, másnaptól kezdve már megtisztult emberként megveszed az eredeti zenéket, a többiek meg “igénytelen” warez-kidek maradnak?

Vannak határai is ám a dolognak ( amellett hogy óriási költég tölteni az ipodot eredeti zenével)

Illetve nemmindegy hogy melyek azok az elöadok amiknek számait nap mint nap meghallgatja az ember és tényleg megérik a pénzüket, vagy mik azok amiket késöbb megbán az ember hogy megvett (mert nemhallgatja, hamar megunja, stb..)
Ezért szerintem az a legjobb ha az ember az eredeti, losless CD megvásárolásával támogatja az előadokat…én is igy teszem azokkal az elöadokkal akikröl a letöltött MP3-ak után utólag tudom hogy megfizetném értük a 3-4 E Ft-ot albumonként (Nem pedig halomra venni a zenéket csak mert én tisztességes ember akarok lenni.pff..+gondoljatok bele: számonként, pár dolláronként könnyebb megvetetni az emberekkel a több zené mint néhány albumot 10x-annyiért) (tervezem is beszerzését jópár CDnek még..) – És emelett megmarad a 20-30 GB-os MP3 gyüjtemény!