Szent Pörkölt

“Fátter, zsírosodsz.”

— Antal Gergely a squash mérkőzés után

“Egy pörkölt miatt nem megyek Izsákra!”
“Én egy jó pörköltért még messzebbre is elmegyek!”

— Telefoneszélgetés köztem és Ruzsa Csaba között

“Négy éven át neveztem be a sárfehéremet a versenyre, legjobb eredményem egy ezüst volt (ami majdnem arany lett), aztán azt mondtam nekik, hogy az anyátok picsáját.”

— Frankó Barna idézi fel a homoki borversenyt

Életem egyik legjobb marhalábszár pörköltjét az Izsák melletti Kotska-telepen ettem tavaly. Nem a Kotskához köthető az érdem, hanem annak a hölgynek (bizonyos Ica néni), aki konkrétan megfőzte. A Kotska csak az apropó, ahol találkoztunk, összejöttünk. Tavaly éppen Frankó Barna legénybúcsúja kapcsán, idén meg csak úgy.

csungohasu.jpgMár tavaly is kifaggattam Ica nénit, hogy mitől lesz ilyen picsa-jó a pörkölt. Jó alapanyagok, sok hagyma, disznó zsír (ezúttal koleszterin mentes vietnámi csüngő hasú malacból), kis lecsó, megfelelő minőségű paprika (!), majd több órás főzés. Nem egy bonyolult étel egyébként a marhalábszár pörkölt, de mégis kihívás jól elkészíteni.

Izsákon a falusiak ezt a homoki, hihetetlenül savas, arany sárfehér bort isszák. Fröccsnek többnyire, de vannak öregek, akik már csak tisztán adagolják a vasárnapi ebéd előtt. Mi a Varga pincébe mentünk át a Kotska telepről, lovas kocsival. A kocsin ült még rajtunk kívül Csáki Pali, a harmonikás. (Ő teljesen autentikus, görcsöktől mentes, saját magát adó figura egyébként, aki volt nemrég két hetet Kanadában. Meglátott egy nagyon furcsa feliratú táblát, az volt ráírva, hogy — Pali magyarul ejti most — “SOURCE”. Mondja is az ottaniaknak, hogy akkor ezt most valaki ejtse ki neki angolul. Hát nem hitte el, amikor az lett belőle, hogy “SZÖRSZ”.)

froccs.jpgLovas kocsi gördül az éjszakai alföldi homokban, lámpásunk az árnyékot vető telihold, harmonika és ének szó, majd pedig pince mustra, előbb a nyers borok, majd a palackozott homoki tételek lekóstolása. Nagyon fontosnak érzem kiemelni, hogy a pörköltet soha nem önmagában értékeljük, hanem a körülötte levő befoglaló rendszerre is szükség van.

A Varga pincéből aztán kis ágasegyházi kocsma-kitérővel végül visszajutunk hajnal tájt a Kotskára, ahol már melegítik is a pörköltet, ami még jobban összeáll eddigre, már a kenyeret is locsoljuk a szafttal, a tányér után a bödönből villával szúrjuk fel az egyik-másik mócsingosabb darabot. Másnap reggel aztán hagymás tojásrántotta, majd egy kis lábosban újabb rámelegítés a pörköltre, amit ezúttal a tojás mellé fogyasztunk el.

Az izsáki pörkölt három arcát mutatta meg akkor este. Azon morfondírozom, hogy lecsós üvegekbe kellett volna hazahoznom magammal, berakni a kamrába, aztán bármikor, amikor kedvem szottyan levenni egy kapszulát, melegíteni és rátölteni a fröccsöt.

Itthon ráálltam a mérlegre, 92.2 Kg-ot jelzett ki a műszer. A következő mérlegelés a fehér porcelán trón után már csak 91.4 volt.

Szent pörkölt!

14 hozzászólás

scs

Akkor már inkább legyen Krúdy.
Egyébként igazi vasárnapi poszt.

holland

Józsi a magyar Krúdy? Zseniális!
Kérdés haladóknak: Ha az ebéd exoderm feldolgozást követően 60 dekát nyomott, mennyi pörköltet evett pontosan a fogyasztó?

fns

Jajj, ismet a bendomhoz szoltal, pedig most csuszott le a maradek rizses csirke. Lehet, hogy holnap en is kanyaritok egy jofele vegyest egy kis fartobol, csulokbol es csontos birkabol 🙂 Norbi1 uber alles!

A.

Nincs is jobb azoknal a zabalasoknal, amelyek az embert atlenyegitik egy az erzekszervekkel bovitett taplalekcsatornava, es a legfobb evolucios vivmanyunk, a kozponti idegrendszer is csak kisegito funkciot lat el, miszerint processzalja a bejovo elmenyt.

fns

Btw Józsi, az illusztrációs disznók csak nem a Hannibálból vannak?

fns

Amúgy a kockahasra nagyon vigyázni kell – legjobb módja ennek pedig egy megfelelő statikus élvédő kialakítása 😉