Irodabérlet

Emelje fel a kezét, ki az, aki irodát bérel (valakitől) ahelyett, hogy ugyanennyi pénzért megvásárolná az ingatlant (egy ingatlant) részben saját erőből, részben bankkal finanszíroztatva, melynek TÖRLESZTŐ RÉSZLETE ugyanannyi, mint az ingatlan bérleti díja? Csak ugye ebben az utóbbi esetben van tőke törlesztés is, ami néhány év elteltével már eléri a “nem mindegy” státuszt.

Na, ez a nem mindegy.

Finanszírozási rovatunkat olvasták. Részletes számolást mindenki elvégezheti otthon, a szó most ismét a stúdióé!

26 hozzászólás

eN

az iroda mérete sem mindegy. 10 fő fölött necces lehet. pl az izgága multi, a többszáz alkalmazottjával?

tib

De egy irodaházban nehezen veszel meg egy 60 négyzetméteres sarkot. Egy kertes ház valahol a külvárosban azért nem ugyanaz, sztem.

lave

1. A bérleti díjat leköltségeled a francba, a törlesztőrészletet meg nem.

2. 20 évre felveszed a hitelt (különben _sokkal_ több lesz a törlesztés, mint a bérlet lenne), tehát ennyire bízol benne, hogy a jelenlegi bizniszed negyedszázad múlva is menni fog, és pontosan ezek lesznek az irodaigényei?

CsasZ

Ezt nem értem.
Ha kezdő kisvállalkozás vagy, akkor vagy saját ingatlanban nyomod és ez a történet nem rólad szól. Ha nem mert nincs ingatlanra sem pénzed és nyilván nem veszel fel a cég nevére hitelt, mert ott a kockázat – ha bedől a vállalkozás, akkor nyakadon a jelzáloghitel és mondjuk bukod az ingatlant minimum). Ha meg kezdesz jól menő vállalkozás lenni, akkor mégis irodát bérelsz, mert hogy néz már ki egy családi ház. Kivétel persze az anyagmozgáshoz használt telephelyek, áruházak, stb.

Zila

Én nem értek hozzá, de biztos nem vennék ingatlant akkor sem, ha a törlesztőrész és a bérletidíj megegyezik. Egyrészt mert a cég növekedhet és egy lizingelt/hitellel finanszírozott helytől nehezebb megszabadulni mint egy bérleménytől, másrész t mert bele kell kalkulálni az ingatlan fenntartását is a költségekbe (sajt ingatlannál mindent neked kell intézni, bérleményben meg a főbérlő intézi…)

Egy családi ház is lehet jó iroda, ha csak az és nem a mosott ruhák között kell az ügyfeleknek beballagni a hátsó szobába ami az iroda 🙂

Egyébként nem bérlek, távmunkában nyomom a hátsó szobában, de cserébe ügyfeleket sem fogadok 🙂

Dob

Irodát bérelni (ha nincs jobb), lakást venni, és törleszteni kell (ha 20 évre tervezel még élni).

Mondok jobbat:
Van egy céged, ahol dolgozik egy irodaházban 120 ember. Szépen kényelmesen. Az egész hodály a tied, és még ki adod 5 másik cégnek, mert annyi felesleges helyed van.

Ám eladod az egészet gyorsan, áron alúl egy BMW-s kopasznak, és bérelsz helyette 3 másik irodát a város három ellentétes pontján.

Eredmény: éves kimutatásban szerepel egy kis bevétel (amit a terméknek kellet volna produkálnia), ami simán elúszik jövő évben.

Gazdasági rovatunkat látták…

Realty master

önkormányzatit bérelsz, 4 hónap után megveszed áron alul, mert ügyes vagy, és utána akkor adod el minimum 70%-os haszonnal, amikor akarod 🙂

Ingatlan rovatunkat látták

xtal

initram5: annal az onkormanyzatnal, ahol van embered.
😀

kapcsolatepito rovatunkat lattak

onedin kenedi

Félre ne értsetek, de ez a néhány komment hihetetlen pontosan vázolja ennek az országnak valamijét, amit most nem tudok megfogalmazni, mert túl összetett (péntek van). De vázolja, komolyan, és nagyon.
Ezen kívül tartok tőle, hogy amíg én kilógok ebből a valamiből, amiről szó van (most kilógok), addig ugyanilyen csóringer leszek, mint amilyen most vagyok.
Nem értek ezekhez a dolgokhoz (minimálisan sem érdekelnek), és most esett le, hogy lehet, hogy én vagyok a kisebbség. Fakk.

onedin kenedi

Na jóvanakkor… már kezdtem apátiába süllyedni. 🙂

_psc_

Gyurcsány mongyon’ le!
Átlátható önkormányzati pénzügyeket!
onedin-nektöbb támogatást!

Tüntetés rovatunkat látták.

klarky

Se cégem, se irodám, se önkormányzati, se pártközeli kapcsolatom nincs.

Bassza meg, nem vagyok sikeres ember.

Suicid közeli állapotban leledző állampolgár gondolatait bemutató rovatunkat látták.

onedin kenedi

klarky, fel a fejjel, állítólag mi vagyunk többen… 🙂

tamas

van cegem, nincs irodam (not yet), kapcsolataim csak szakmabeliek, partos-onkormanyzatos csak nagyon tavolrol (sehogy).

rabasztam?

szexrovatunkat hallottak.

rog

nekem nincs cegem, de van sajat irodam. ahova rajtam kivul mas nem lephet be. balra vannak a magazinok es a radio, jobbra meg a papir….
amit pedig en ott csinalok.., na azt mind megkaphatjak a bankok meg a politikusok. >D

okoska

Atyaég, Józsi, te nem valamilyen üzleti iskolába jártál? És neked a “törlesztő” számít?

Ki kéne számolni, mi van akkor ha a 20 éves hitelből 2-5-10 év múlva szálsz ki, és bukod az addig befizetett lóvét, az ingatlan értéknövekedését meg kiüti az infláció és az amortizáció.

A bérleti díj fix, tervezhető, elszámolható. Ennél több egy cégnek nem kell.

zotyorage

Az én cégem egy 270 nm-es irodát bérel, megvenni nem tudnánk, de ha hitel szóba jön, akkor sok 10 millió önerő kellene, ami egy kis cégnél azért nem adottság.

20 éves hitelből meg nem kiszállni kell eladáskor, hanem áttetetni a jelzálogjogot másik ingatlanra, és máris el tudod adni, szóval nem ez a probléma, hanem az indulás…

lave

Szerintem meg garázst kell bérelni, az elmúlt 30 évben minden valamirevaló IT cég egy garázsban kezdte.

nesöneldzseografik-rovatunkat hallották.

I

Az egyik nagy állandó megrendelőddel nagyobb irodát béreltetsz, mint amire szüksége van, és beköltözöl mellé, úgy, hogy nem az ingatlan tulajdonosával állsz bérleti szerződésben, hanem a megrendelőddel. Így a bérleti díjat (sarkítva) nem kifizeted, hanem tulajdonképpen ledolgozod neki. Ennek következtében egy olyan irodában dolgozhatsz amit egymagad nem engedhetnél meg, viszont lehasalnak tőle a megrendelőid. Plusz sokkal több munkád van a “közös együttélésnek” köszönhetően, mintha csak összejárnátok néha dumcsizni amikor munka adódik. A közös ötletekről a teraszon, csocsó asztalnál nem is beszélve.

Irányítsd az életed rovatunkat hallották.