A munkafüzet más adatforrásokra mutató hivatkozásokat tartalmaz

Íme a rettegett hibaüzenet:

csatolasok1.png

A jelenség magyarázata (annak, aki tényleg képtelen elolvasni és/vagy értelmezni, ami oda van írva): valamely cellában, vagy cellákban, egy másik file-ra való hivatkozást talált a motor, viszont a file nincs a helyén. Tipikusan akkor fordul elő, ha átmozgattuk a hivatkozott Excel sheetet, vagy emailben kaptunk valamit, és nincs mögötte a forrás állomány. Számokat fogunk látni, de az Excel arra hivatkozik, hogy ezek nem feltétlen friss számok.

A “Szerkesztés” menü “Csatolások…” pontja alatt kaphatunk részletes elemzést erről:

csatolasok2.png

A feljövő ablakban láthatjuk a hivatkozott állományt, és rendelkezhetünk a probléma kezelése felől:

csatolasok3.png

A kollégáknak küldött esetben érdemes a bal alsó sarokban levő “Indító rákérdezés…” pont alatt a “Ne legyen rákérdezés …” pontot bekattintani és úgy elmenteni a lapot:

csatolasok4.png

Ha kapott anyagból dolgozunk és meg akarjuk találni a kis gonosz cellákat, amik a külső lapokra hivatkoznak a “Szerkesztés” menü “Keresés… (Ctrl-F)” funkciójával tudunk rákeresni a kérdéses részre:

csatolasok5.png

Látható, hogy a keresett szöveg a korábban megállapított file nevének egy részlete. A “Listába mind” gomb összegyűjti mindazon előfordulásokat, amik a külső file-ra mutatnak. Innen már egyszerű a debug.

Credit: a tudás Penoff Gábor szakember irányából érkezett.