Parallels vagy VMWare Fusion?

Háttér: Parallels felhasználó és licensz a licensz szót nem vagyok hajlandó c-vel írni birtokos vagyok. Munkahelyi ügyeimet (VPN, SAP, Excel, Word, printer) Parallelsen keresztül tudom elérni, január óta használom. Semmi komoly problémám nem volt vele.

Tegnap viszont a 10.5.1 update után valamiért nem látta a hálózatot. Korábban is volt ilyen, de egy reboot segített rajta. Most viszont nem. Ezért úgy döntöttem, hogy tiszta lappal újra kezdem, és feltettem a VMWare Fusion-t.

Amúgy is lehet mindenfélét hallani: a Parallels kókány, hack-ish, feature és bug-rich alkalmazás, ezzel szemben a Fusion tiszta és kompetens, tudja futtatni a 64 bites Windows-t, kihasználni a két magot, bla bla bla.

Szóval feltelepítettem szépen az imázst, XPSP2, Office, frissítések (ugye mindenki tudja, hogy az Office frissítéseket erről a lapról lehet leszedni, csak a jobb oldalon levő, szürke (!) “Office Update: További Office-frissítések beszerzése” linkre kell kattintani?), SAP GUI 7.10 — minden összeállt szépen.

Nézzünk azonban három egyszerű kívánságot, amik azt hiszem a felhasználók nagy részénél teljesen azonosak lehetnek az enyémhez, ám mégis úgy tűnik, megoldhatatlan probléma a szoftverek számára.

1.) Natív Windows file-ok megnyitása

Mac-en Finderben tallózok PowerPoint, Word és Excel dokumentumok közt. Ezen három alkalmazásokat Windows alatt kívánom megnyitni úgy, hogy Mac-en rákattintok az ikonra, mire elindul a Windows alkalmazás.

Parallels alatt: megnyílik egy Excel ikon a dokkban, majd megnyitja az alkalmazást. Ez kikapcsolható preferencesben. Ekkor Windowsban nyílik meg, majd minden újabb olyan típusú file megnyitásakor egy ÚJABB alkalmazást indít. Ettől kicsit megzavarodik a Windows. Normálisan egyszer indulna csak el (először), majd minden további open egy újabb dokumentum ablakot nyitna. Azt a megoldást találtam ki, hogy az asztalról (más mappából) behúzom az ikont a Parallels ablakba. Ez Excelben kvázi jól működik, Word és PowerPointban viszont nem.

Fusion alatt: nem lehet neki Mac-en megmondani, hogy Fusion-ben nyissa meg a file-okat. Drag and drop-olva sajnos nem menti el a fileokat azok eredeti Mac-es helyére (hiába is kapcsoljuk be a shared foldereket!). Egyetlen megoldás az, ha Windows alól “tallózzuk ki” a megfelelő Mac-es mappákat. AGYRÉM!

2.) Billentyűzet parancsok

Azt akarom, hogy Windows alatt a megszokott Mac-es billentyűzet kombinációk működjenek.

Parallels alatt: át lehet konfigurálni a Guest OS-t olyanra, hogy a CTRL-C, CTRL-V és CTRL-X billentyűk CMD-C, CMD-V és CMD-X-re mappelődjenek. Nekem ez bizonyult a leghatékonyabb megoldásnak, hiszen így nem kell törődnöm azzal, hogy most milyen OS-ben vagyok, mert mindenhol a Mac-es shortcut-ok működnek:

remap.png

Fusion alatt: hiába kattintgatom a kapcsolót, a Guest OS-ben mindig csak a Windows parancsok működnek. AGYRÉM!

3.) VPN

Bárhol vagyok rá kell tudnom csatlakozni a céges VPN-re. Ehhez a beépített Windows betárcsázót használom.

Parallels alatt: működik mindenféle beállítás nélkül.

Fusion alatt: shared network (default) alatt, ha a VPN kapcsolat aktív nincs internet (!), ha nem aktív a VPN, akkor van. AGYRÉM!

Ezzel kapcsolatban még áttúrtam egy valag fórumot is, de egy vékonyabb punciszőrszállal sem kerültem közelebb a megoldáshoz. Azóta nem voltam még az irodában, de gyanítom, hogy az ottani wired network beállításaim még egyéb hibákat is produkálni fognak.

Összefoglalva:

A Parallels-szel tudok dolgozni, ha éppen nincs probléma a hálózati résszel (ez ugye az új hiba), a Fusion meg egy fapados megoldás — egyelőre.

Amit meg szeretnék tudni: a Parallels SmartSelect-et (vagyis mely alkalmazások hol és hogyan nyíljanak meg) hogyan kell bekonfigurálni ahhoz, hogy az első pontban megfogalmazott kívánalmaknak megfelelően tudjak működni.

Azt már látom, hogy a Fusion a pontok egyikében sem képes teljesíteni, viszont futtat 64 bites alkalmazásokat, kihasználja a két processzor magot és nem annyira hack-ish. Igazán remek, de tényleg. Olyan, mintha 1994-ben játszanánk Jack Bauert.

Kibaszott informatika.

Függöny.

18 hozzászólás

Highlander

Keyboard mapping fordítva is megoldható, nem az emulátorral csináltatod, hanem a windows-al (+egy kis progi ami átírja a registry-t), én így mappoltam át windowsban az alu apple billentyűzetet, de gondolom visszafele is működik 🙂
progi (KeyTweak) itt: http://webpages.charter.net/krumsick/
Így mindegy h ez emu tudja-e a key remappot, működni fog.

fns

10.5.1 és Fusion hálózat: nekem specielegy multinál csinálja 10.5.1 óta azt, hogy a Microsoft féle DFS share-eket vagy fel tudom mappelni, vagy nem. Ha sikerül felmappelni, akkor is csak percekig él a mount, utána eldobódik valami ismeretlen okból kifolyólag.

Szabcsi

SmartSelect-tel anno beállítotam neki hogy az Office doksikat Windowsban nyissa neki, de néha mintha elfelejtené + az általad is említett újabb file újabb alkalmazásban nyílik dolgokat is produkálta. Keresgettem megoldások után, de nem sokat találtam, csak annyit hogy mások is szoptak hasonlóval: http://forums.parallels.com/printthread.php?t=14254
A melós dolgainak most van egy (shared)foldere, és úgy dolgozik velük. Neki igazából nincs szüksége ilyen szintű integráltságra, mert a doksik nagy részének küldése/fogadása/tárolása is Windowson belül (VPN/Outlook) történik…

CDColt

Józsi – tudom, hogy neked komplexebb hozzáférésre van szükséged de az XLS/DOC/PPT OS-X-be ágyazva a CrossOver a legkirályabb megoldás. Nem kell XP-t indítani csak klikk és máris megnyílik a Finderben. Én azóta a Parallelst alig használom. Egy próbát megér – legalább az Office dolgaid miatt nem fájna a fejed.

UI: printelés és OS X Desktopra mentés File menüböl megy CrossOver alatt.

CDColt

Teljesen igazad van, szerintem CSAK az Officera használható megfelelően – de arra viszont nagyon jó és gyors.

fassy

Valakinek van tapasztalata Office2007 + CrossOver -rel kapcsolatban? Nem volt túl meggyőző a compatibility list-jük…

_flex

Nekem is reboot-olgatni kell néha, mert a Parallels(3214) elveszti a hálózatot. “Érdekes” a dolog. Van értelme 3.0-ás Parallels-re váltani, ha nem kell 3D? avagy azal is szakad a hálózat?
Nekem anno a Checkpoint VPN miatt kellett a Windows. Van valakinek ezzel tapasztalata OSX alatt?

Adam

Angelday: nekem is ez volt a gondom Leopard alatt Parallels-zel, hogy egyszeruen a hozza kapcoslt virtualis halozati eszkozok nem kaptak jo IPcimet a Parallels DHCP-tol.

Megoldas: kezzel beirtam a kert IP cimet a Parallels NAT (10.211.55.254 – DHCP with manual address) es Parallels Host-Guest-nek es azota minden frankon mukodik.

Parallels a legjobb!