Wii remote

eFi (maga is heavvvy Wii user) blogján láttam ezt a Wii remote hack-et, amit most azonnal helyesbítek is “életünket hamarosan átformáló olcsó technológiákra”.

A látnivalók értelmezéséhez háttér: a Wii remote controller (wiimote) valójában egy infrared kamera. Annyit csinál, hogy a tévé tetején levő Wii szenzor szabad szemmel nem érzékelhető infrared fényét trackeli. A wiimote felbontása 1024×768, frissítési frekvenciája 100 Hz, látószöge 45 fok. Korábban én is fogalom nélkül voltam, de ma megértettem: a wiimote nem azt tudja megállapítani, hogy a tévén hova néz (konkrétan szarik a tévére), hanem csak azt, hogy hol vannak a kis infra fények a szobában két frissítés között. Ebből aztán ki lehet gyorsan számolni, hogy pontosan merre néz a pointer, ami szerintem már a szoftveren történik.

Johnny Lee a wiimote-ot, mint infrared kamerát használja arra, hogy bemutassa, a Portal című játék valójában hamarabb lesz itt, mint gondolnánk:

Egy másik videóban pedig bemutat egy fillérekből összeállítható elektronikus whiteboardot és touchscreent, amihez a 15 ezer forintos wiimote infra kameráját használja.

Én nézem ezeket a videókat, Kobit persze gyorsan elküldtem az asztal alá, hogy az állkapcsomat keresse, és azon gondolkodom bazmeg, hogy a jövő filléres ötletek alkotta technológiák SZOLID FOUNDATION-jein alapul, amit nem feltétlen nagy vállalatok írnak. (Bár azért a Nintendonak is nagy szerepe volt ebben.)

Már csak ezért is imádom a Wii-t. (PS3 meg jó lesz Resident Evil-ezni.)

25 hozzászólás

Benjamin

Tegyuk hozza h. az arc minden szukseges cuccot mellekel es letolthetove tesz, tehat otthon barki osszerakhatja.

Sztem kibaszott jo, mar regebben lattam de ez a trackinges cucc nagyot utott 🙂
Nem is ertem miert nem a Nintendonak dolgozik ez az ember?

Meg az lenne szep ha a WII dev kit mondjuk ingyenes lenne (ugy tudom igy is nagysagrendekkel olcsobb mint a tarsai ~$2000) es ilyen emberek otleteivel mint Johnny Lee olyan gammak jonnenek h. a PS3, XBOX elmehet a sunyiba. Hiaba a durva graphics ha elmenyben 1000x odaveri oket!!

Vennem kell, vennem kell… 🙂

fns

Gyerekek dehogy fake! Itthon az asztalon kipróbáltam azonnal – igaz, csak egy 15-ös TFT volt a monitor és egy buta öngyújtó led-jét cseréltem ki mintegy 70 jó magyar forintból IR led-re, de teljesen korrektül működött (tkp. ezért pakoltam össze egy dzsunka PC-t az asztal alá :)). Vadul rajzoltam M$ Paintben a levegőben!

Amint kis lélegzetnyi időm lesz, meg is csinálom projectorral ugyanezt és hakkolok hozzá rendes infra ceruzát. Ha belegondoltok a Minority Report-ba, a TomKrujz adatketyűjéből akár kiállhatna az ujjvégen IR led is és már játszhatunk is Különvéleményest!

rog

egyébbként a témához is: szerintem ezt a cuccot pc-re is simán el lehetne adni. mint mondjuk annó a 3d-shutter szemüveget.. egy need for speed vagy egy warcraft is mennyivel jobban mutatna így már 😀

Zeusz

AD: Előre szeretném leszögezni, hogy nem kívántam megsérteni a kommentemmel senkit, csupán csodálkozásomnak (és még véletlenül sem rosszallásomnak) adtam hangot.

És ha már így meg lettem szólítva, akkor elmondom, hogy mire nem: CG és videójátékok. Ugyanakkor szerencsés vagyok, mert a munkám a hobbim, és az _összes_ angolos dologra nekem “feláll”. Plusz zene, meg mac és még ami most nem jut eszembe.

greg

hasonló technológián alapuló kütyüt gyárt egy cég szerintem már egy jó pár éve
http://www.naturalpoint.com/trackir/
ha nem is az ilyen 3D hatással, de pár egyszerűbb navigációs móddal egy csomó játék támogatja már. autó és repülőszimulátorok leginkább.

human

Valójában nem tudom, melyik lesz a nyerő, mert ehhez csomót kell mozogni. Baromi jól néz ki meg 3d érzés, de olyan “nem férek el a szobában játék közben” érzés.

Míg mondjuk egy (ha láttátok a beowulfot 3d-ben) realD technikához lehet, hogy csak a gépnek kell 3 féleképp lerenderelni a képet talán (lassan ottvagyunk számítási teljesítményben?) mi meg egy NEM SZÍNES szemüvegben élvezzük az eksönt

debil

szerintem tökjó, meg tetszik, és biztos rengeteget dobna a játékélményen, ha picit igazodna a játékos látószögéhez… viszont… nem vetném be olyan dolgokra, mint oldalranézés, vagy ducking, vagy ilyesmi, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ha elfordulok, akkor a falat látom, nem a tévét.

kodiak

Tenyleg nem ujdonsag ez a haromszogelos/trackelos dolog Peldaul az autok uttarto rendszere is ilyen, az optikai motion-capture rendszerek, raketak celzo/koveto rendszerei hasonloak..meg meg sok mas peldat lehetne hozni ra. Mondjuk a talalas nekem is tetszett, erdekesseg.

Amugy felmerult egy kerdes bennem: ha a wii tarsadalmi sport, es ez csak egy adott nezopontbol mukodik..akkor hogy? 🙂

human: megoldhato, de azert meg mindig komoly (es nem elsosorban szamitasi kapacitas) problema. Ami meg fogja neheziteni ezt a fajta megkozelitest, az az, hogy a filmek (meg altalaban a nem realtime CG/VFX) nem ugy keszulnek, hogy csinaljunk valamit, ami minden nezopontbol megfelelo hatast ad, hanem eleg erosen a kamera kore epul minden. Tehat egy atlagos VFX shotban nem foghatod, es rakhatod arrebb a kamerat egy kesz munkaban, mert egyszeruen szetesik az egesz.

Emiatt oriasi tobblet melot jelent ez a tobbnezetes dolog, aminek meg igen komoly koltseg vonzata van (mondjuk nem 3-szoros, de jelentos).

Elobb-utobb biztos lesz ilyen is, Michael Bay kicsapata (Digital Domain) is a Realtime-VFX otvozesen dolgozik, az ILM (StarWars/Lucas) is dolgozik olyan technologian, amiben eleg komplex jelenetekben lehet valos idoben mozogni (operatorkent/rendezokent).

human

kodiak: de most játékokról van szó, ahol mindent te renderelsz. tényleg olyna nehéz a két szemnek külön renderelni, hogy becsapjuk? (beowulfot azért hoztam fel, hogy már filmeknél ott tartanak, de nem filmekről van szó valójában ugye)

kodiak

Hozzaszolasom azon resze az altalad emlitett filmre reakcio, egyelore ettol nem lehet elvonatkoztatni.

KOzMa Viktor

HeLLoKa !
Ha vki tudna erről készíteni egy magyar leírást azt nagyon megköszönném 🙂

woodruff

azért ne nagyon őröljetek meg srácok én megcsináltam a cuccot és annyira azért nem basz a földhöz…nem egyszerű összahangolni a rendszert szal a ha vki azt hisz hogy ez öt per az téved+nem is annyira pontos….béke arcok

Dévid

ÉRtesítenék mindenkit róla! Ez nem fake , photoshop (kezdjük azt hogy eléggé noob lehet az az illető mivel a photoshoppal csa kéept tudunk szerkeszteni -.-” mielött ezzel kezdünk dobálózni tudjuk miaz. max ADobe After Effect leeht ,de aztse tudják sokan miaz) de ez nem scalás nem ámítás! Valóban igaz ! egy magyar fórumozó készített hozzá magyar feliratot! Am ez a krapek találta ki hogy hgoyan lehet wii remotal érintő képernyős monitort csinálni egy átlagosból és satöbbi satöbbi. Nha és hát adom a youtube-s linkeket:
http://www.youtube.com/watch?v=wjd7waokA90&feature=player_embedded

Amiről beszéltem érintő képernyő [igaz prezenterrel van megcsinálva, de lehet ugyanúgy monitoal is, csak itt kvian vetítve]
http://www.youtube.com/watch?v=eLfMu7aZQJQ&feature=player_embedded