What is wrong with you people?

Egyszer elmentünk vacsorázni valakivel egy népszerű étterembe foglalás nélkül. Úgy lett helyünk, hogy aki vitt minket, kicsit nyomatékosan megmondta a pincérnek az ajtóban, hogy márpedig ő foglalt asztalt és nem érdekli, hogy az étterem elkeverte a foglalását. Persze blöff volt az egész, ami működött. Akkoriban ezt igen macho dolognak tartottam.

Ismerek embereket, akik alkudni szeretnek az üzletekben (mert kapnak engedményt időnként), valamint előszeretettel viszik vissza kicseréltetni az általuk használt terméket és szolgáltatást azzal a szöveggel, hogy nem jött be nekik, kérik vissza a pénzt. A sor folytatható.

Ha én üzemeltetnék retail store-t, kiszolgálnám ezeket a vevőket is (általában nekik a legnagyobb a hangjuk, ha valami nem úgy megy, ahogy szerintük kellene), de mindenképpen köpnék egyet, miután kimentek az üzletből.

Az a baj, hogy ez a fajta mentalitás nem veszi figyelembe azt hiszem az eladó és vevő közötti szerződést, ami a kölcsönös tiszteleten alapul. Rendben van, hogy én vagyok a vásárló (MEG A KIRÁLY!), de az nincs rendben, hogy ezzel visszaélek, nem tisztelem az üzletet, és mindenféle sumákker módszerekkel filléres alkukat kötök.

(Zárójel. Persze, én sem vagyok tökéletes, én is vettem már Nike nagykerből árut, de ugyanakkor szeretném elmondani, hogy a mamutban beálltam véletlen a handicapped peopleznak fenntartott helyre, ezt csak későn vettem észre, és akkor tök rosszul éreztem magam.)

A lényeg nem ez, hanem az, hogy adjuk meg a boltnak a tiszteletet, és ha nem kapjuk meg, akkor járjon a szánk, ne fordítva.

16 hozzászólás

zolle

először is boldog karit
másodszor, csak addig a vevő a király, míg ott nem hagyja a súlyos pénzösszegeket, utána ha baja van, mehet a sóhivatalba.
tán még akkor sem király, ha pénzt akar otthagyni, ez boltja válogatja. tény, hogy mostanság kevésbé készségesek az eladók mint régen.

kaito

ördögi kör ez, mert csak akkor nem fordulhatnának elő ilyesmik, ha mindenki a játékszabályok szerint játszana. amíg azonban mások kevesebbért meg előbb meg reklamálva, addig választhatsz hogy elviseled, nyeled végig a békát, vagy beállsz te is a sorba (ill. pont hogy nem!)
fasz emberek pedig mindig lesznek.

crs666

Az alkuról jutott eszembe pár kopasz nagydarab manyus még anno a győri plázában egy elektrotechnikai boltnál. Meg voltam lepődve, amikor azt kérdezgették, hogy a 200k-s plazmatévén mennyit lehet alkudni. Ilyet most tényleg lehet?

zolle

hogy van, hogy pl a tescoban van 4 forintos zsemle, ami nyilván nem éri meg nekik, annyiból levegőt sem lehet venni. árukapcsolás?

hzx

Mielőtt sajnálni kezdenénk a kereskedőket, tegyük hozzá, hogy a világon mindenhol a kisker árrés a legdurvább árdrágító tényező, aztán az adók és csak utána a többi. Nem véletlen, hogy boost -olnak a digitális disztribúciók, a buyer’s club -ok és az ebay/vatera féle aukciós szájtok.

payskin

Ehhez hadd tegyem hozzá, hogy kisker és kisker között is van különbség, és néha meglepő a fordulat. 23-án este felhívott haverom, hogy vett alaplapot, procit stb., és mellesleg vett egy ilyen fülberakható Sennheiser headsetet Skype-hoz X-ért az Y boltban (néhány bolttal rendelkező kis magyar hálózat). Másnap épp a “legyél fukar vagy mi a franc” jelszavú Saturnban hegyeztem a zabot, amikor szembe jött velem ugyanez a headset X*1,4 forintos áron. Gondolom volt rajta Karácsony Adó vagy valami ilyesmi. Kissé meglepődtem, pont fordítva vártam volna az árak alakulását. Távoztam is legott.

olda

a 4 forintos zsemle önmagában bukó a hipernek, de mivel 40ezer féle terméke van, ezért okosan kiszaszerolja, hogy mire jön be a nép, azt occsóér adja, bukik rajta, de más árucikkek hasznán bejön az occsó zsemle haszna is. Ez mag az akciózás nagyoknál. Ezzel szerintem semmi baj sincs, ez is része a kisker világnak. Egy ekkora bolt, mint a hiperek, máson is kaszálnak, például a 180 napos fizetési határidőkön, nem kell nagy ész ahhoz, hogy a 180 nap alatt jobban meg lehet fialtatni a pénzikét, mint amennyit a zsemle bukója.

Mellesleg én kiskerben nem alkuszom, dolgoztam kiskerben, sok esetben nincs is kivel alkudni, meg nem is tartom normális dolognak. Piacon, használtcikk ügyben viszont kíméletlenül, mert az alku folyamata az egyik legszórakoztatóbb dolog a világon, igazából nem is a pénzről szól.

Az internetes aukciós szájtok is az alkut helyezik a központba, a licitálás is egyfajta alku. Persze számít, hogy alacsonyabb áron vásárolhatsz, ha minden összejön, de ez nem mindig van így.

A vevő királysága nem pünkösdi királyság, csak látni kéne, hogy amikor a vevő a király, akkor az eladó nem alattvaló.

Zeusz

payskinhez hasonlatos tapasztalatom volt nekem is.

Nyomtató EW-ben 50, aquában 30.

xtal

tahoorszagban tahok a vevok, es tahok az eladok.

a kor bezarult.

misran

xtal: igen, nehez mozdulni, ketton all a vasar. Alapbol megis ugy velem hogy a vevot kell elsosorban kiszolgalni, a boltnak kell nyelni. Pont azert, mert a boltnak penzt er a presztizse, nem eri meg (elvileg) par ezer forint miatt egy rosszkedvu ex-vendeget generalnia, aki minden szemetnek elmondja a boltot az ismerosi korben.

Alku: Londonban, foleg az indiai vezetesu elektrotech. boltokban, siman megy az alku, akar 10% is siman elokerulhet. Persze ilyenkor az elado azt dobja fel hogy ok, odaadom, de vegyel melle egy ilyet is, a ketto egyutt pedig ennyi meg annyi. Igy vett a haverom a fenykepezoje melle egy hi-tech vakut is – es mosolyogva jott ki a boltbol. A boltos valoszinuleg szinten orult, mert a 30% hasznabol lett 17%, de eladott a fenykepezo melle egy 90k-s vakut is…

Itthon persze a piacon kivul kinevetnek ha alkudni akarsz. Pedig nem lenne rossz bevezetni.

A lo tuloldala persze ami pl. Tuneziaban v. Kinaban megy:
1000-rol indulunk, 3 a vege, es igy is 100%-os a haszon.. :))

lipilee

egyszer véletlenül behajtottam egy egyirányú utcába (a rossz irányból), és beparkoltam a rokihelyre, a helyi rendőrőrs előtt. seriuosly. na akkor pl. elég hülyén éreztem magam 🙂

gabesas

angelday a 125 vs 115 forintos kovetkeztetesed ott bukik hogy mivan ha 125ert van kirakva, odaadja 120ert, es orul mindenki?

az en olvasatomban (mindket oldalt ismerem) ez ugy mukodik hogy elso korben ne erezzem azt vevokent hogy kimeletlenul lehuznak, ha nem figyelek oda elegge. masodik kor persze az hogy a vevok is tiszteljek az eladot meg azzal, hogy nem pofatlanok, nem lopnak, stb.
tephetjuk a szankat,de nem ettol lesz jobb