Kinek van iPhone-ja?

Ma újra gondolkodtam a telefon kérdésen. Egyelőre tovább használom a megjavított old faithful K800i-met, de ugye mindig ott van a kisördög, hogy akkor merre kéne tovább haladni.

Ami gondolkodásomban új, hogy Apple iPhone-t fogok következő telefonnak vásárolni. Az összes többi nem érdekel, bármilyen fícsör listát is mutatnak fel. Ismerem a Mac-et, az az UI az Isten, az összes gyártó mérföldekkel kullog mögöttük (tényleg röhejes). Ezen lehet vitatkozni, de én nem akarok meggyőzni senkit, csak mondom, hogy nekem mi a preferenciám.

Tavaly nyáron még gondolkodtam ezen az N95-ös Nokián bla bla, de tudjátok mit? Kaki rá. Tegnap amúgy is láttam Karottáét, aki nyüstöli már fél éve és ennyit mondott róla: “egy fos”. Nincs okom kételkedni szavaiban.

Szóval iPhone. De mikor? Hogyan? Nézzük a lehetőségeket.

1. Meg tudom vásárolni Magyarországon valamelyik telefon dealertől ESZEMENT pénzért (értsd: kiló ötven plussz), mint például Gaba is tette ezt.

2. Tudok hozatni US-ből 399 dollárért bontatlant, ami 72 ezer forintnak megfelelő összeg. Ebben az esetben nekem kell feltöretnem egy szakemberrel.

3. Várhatok a magyarországi release-re.

Egészen eddig a 3-as pont mellett voltam, de állítólag még 2008-ban sem fog megjelenni hazánkban a készülék (lehet, hogy iTunes Store nélküli változatot kell hozzá csinálniuk, és igazából szarnak bele). Ha belegondolok, hogy Magyarországon hány éve nincs iTunes Store, semmi esélyét nem látom a legális iPhone-nak. Várni tehát nem várok.

Dealertől nem akarok vásárolni. Fázom a gondolattól, hogy több, mint kétszer annyiért kell megvennem, kotorászott benne valaki, nem tudom, milyen módon törték fel stb.

Marad a bőröndös import. Most már kezdem én is olvasgatni a site-okat, hogy milyen bonyolultságú a “hack”, mi az a jailbreak, X-SIM stb.

Most itt tartok, kell a készülék, jó, érdekel. Követem a híreket, aztán megvalósítom valamikor. Nem kapkodom el mindenesetre, és az jó.

107 hozzászólás

sz

valaki azt írta a bm-en bennfentes forrásokra (haha) hivatkozva, hogy márciusban lesz itunes store és iphone is itthon.

szerintem nem igaz és egyik se lesz.

_psc_

Barátnőmnek decemberben vettem egy iPhone-t, itthon, 130k HUF-ért, fél év garanciával (amit az “importőr” vállalt).
Szép, meg az UI az jó, meg minden, de amúgy egy rakás szar.
Egyrészt bazi nagy, szerintem hülyeség, hogy csak érintőképernyőn lehet kezelni (tárcsázás ugye…), nincs benne 3G, nem lehet a mac-hez bluetooth-on keresztül párosítani, tehát kábelezni kell keményen, hamar lemerül, a beépített sms-kezelő program egy nagy rakás fos, követhetetlen, hogy most ki mit írt, mire válaszolt, külső GPS vevőt nem lehet hozzá bluetooth-on párosítani (tehát a beépített Google Maps gyakorlatilag useless!!!), nem lehet rá hasznos szoftvereket telepíteni (az Installer repojában csak hülyeségek vannak…), a fényképező olyan ócska, hogy kb. 3 éve is csak az alsó kategóriás telókban volt ilyen, nagyon körülményes sms-t írni, tárcsázni, mert a telefon gyakorlatilag csak két kézzel kezelhető, lehet, én vagyok a béna, de én hívást fogadni is csak úgy tudok vele, hogy egyik kezemben fogom a telefont, másik kezem mutatóujjával pedig a megjelenő virtuális slidert arráb húzom – vezetés közben használhatatlan.
A telefonkönyvből sem tudok egy kézzel kikeresni semmit.
Túl sok a felesleges funkció. (youtube minek??? ráadásul GPRS-en??? google maps minek, ha nem lehet GPS-sel használni??? ráadásul GPRS-en??? stb.stb.stb.)
Aztán amin _nagyon_ felhúztam magam, és ami miatt majdnem falhozbasztam, az az, hogy nem lehet sima USB “Mas Storage” eszközként láttatni se az OSX-szel, se a Windows-szal, hanem az iTunes-ban csakis kizárólag playlist-et lehet szinkronizálni vele.
Tahát nincs az, hogy kijelölöm, hogy ezt és ezt és ezt a számot ráteszem, ááááá. KEll csinálni egy playlistet, amihez hozzáadot a kívánt számokat, majd azt leet szinkronizálni! Az eszem majd’ megállt, minek ezt így túlbonyolítani??? Ráadásul pint az Apple…
Aztán ugye a csengő-/jelző-hangok.
Ne úgy van ám, hogy bármelyik mp3-at kiválazthatod! Miért lenne, hisz az tök egyszerű!
Nagy frászt! Az iTunes-ból vásárolhatsz speciális formátumban leő zenéket, amiket csengőhan gként elfogad!!! A rohadt anyjukat!!! Van valamilyen hacker-tool az mp3->spec. csengőhang formátumba konverzióra, de egyrészt nem volt kedem a google-t túrni, másrészt pont azért vettünk iPhone-t , hogy csak bekapcsoljuk, oszt’ működik, jó napot, nem kell hekkelni, hogy saját csengőhangokat tudjunk beállítani (valami hosszú tutorial van egyébként, talán még valamit digitális aláírásokkal is kell machinálni…)
Szóval az iPhone az egy olyan termék, amiről süt, hogy csak minél több pénzt akarnak lehúzni az emberről. Ráadásul úgy van megcsinálva, hogy lehetőleg csak MAc-kel tudd használni. Más rendszeren szívás, de mondjuk még MAc-en is körülményes (bluetooth-inkompatibilitás, iTunes-ban playlistekkel való szórakozás, stb.stb.)
Bezzek az E51-es Nokiám, ami egy tenyérben elfér, ugyanakkor pont jó méretűek a gombjai, jó benne a fényképező, telepítettem rá Garmin-t, TomTom-ot, meg Google Maps-et, vettem hozzá 20k HUF-ért egy GPS-vevőt, bluetotth-on gyönyörűen párosítható, használható akár navigációra is.
PC-mmel, de a Mac-kel is gond nélkül párosítható Bluetoth-on, az összes lényeges Bluetooth protokollt tudja, HSDPA (3,5G) kompatibilis, gyors, megbízható, kényelmes, memóriakártyával bővíthető, stb.stb.stb.
Ja, és szintén decemberben, újonan, függetlenül 60kHUF-ért vettem.
Szvsz nagyon rossz irányban halad az Apple. Az iTunes egy majdnem-useless termék – a telefon-piac többi szereplőjéhez képest.

_psc_

jav.:
“Az iTunes egy majdnem-useless termék – a telefon-piac többi szereplőjéhez képest.”
Itt az iTunes iPhone akart lenni.

celofank

Nem tudom nektek mire kell telefon, én elmondom mit várok el tőle.
-tudjak telefonálni jó minőségben
-tudjak sms-t írni normálisan
-hosszú készenléti idő
-fém ház
-pöpecül nézzen ki

ha van benne valami kis memória nem fogok sírni.

Ezeknek egy telefon felelt meg tökéletesen.
Motorola Razr2 V8.
Tökéletes külső és szolgáltatások.
És már nem az ótvar motorola menü van benne, hanem egy Junix nevezetű rendzser ami java plusz linux. Villámgyors mindenben.
Imádom. Mindez 90 ért.

netman

“de állítólag még 2008-ban sem fog megjelenni hazánkban a készülék”

Józsi, ezt honnan vetted, hol olvastad, ki mondta? Én is a magyar rilízre várok, ezért érdekelne… 🙂

hjanos

– Szerintem meg szövegbevitel a legeslegjobb rajta.
– iTunes playlist megint csak a legjobb
Volt nekem is K800i, ott lehetett szarakodni a massstorage móddal, aztán könyvtár megynyit, másolgat… Aztán telefonon megint keresgélhettem a zenéket a könyvtárakban…

Itt meg megvan az 1-2 playlist, napközben ha megtetszik valami rádobom úgyis a playlistre mert úgy is egész nap megy az iTunes a laptopon. Napi szinkronizációval minden felmegy magától szépen. Azután kocsiban dockban vagy akárhol könnyedén keresgélhetek a telefonon nekem tetsző feltétel szerint. Vagy csak elindítom a “Faszom a dugóba” playlistet.

– Csengőhangot meg simán lehet vágni GarageBand-el, aztán egyből fel is megy telóra. Egyszerű, ingyenes…

De ami a 2 legfontosabb:

– Könnyedén használható UI, nem kell kis joy-al szarakodni a menükben (K800i) vagy pálcikával pöcögtetni az elcseszett kis menüelemeket (WM5-ös HTC Artemis), hanem mindet könnyen lehet ujjal a jól megtervezett UI-ban

– És (majdnem) minden szépen szinkronizálódik a laptoppal mikor rádugom, semmi teendőm nincs. Naptár, Kontaktok, zenék, képek az iPhoto-ból, bookmark…

1 dolog nem szinkronizálódik (még) az peding a NOTES ezt az egyet nem értem csak!!!!!!!!

Mefi

Vagy beszerzed valami Vatera-szerű oldalon, esetleg konkrétan ott, 100-120 körül, ami már hakkolt változat.

szabi

elvárásaim nekem:
— lehessen telefonálni,
— blútúsz legyen,
— ne legyen nagy, de túl kicsi sem,
— ne legyen drága, mert mostohán bánok vele (kocsmában asztalon csúszik stb.),
— régebben a fényképezés fícsôrt is leszartam, de aztán rákaptunk, mert vicceseket lehet lôni,
— ne nokia legyen (régebben sokféle volt nekem, de szar, nejlontelefonok. valszeg ez faszság, de ez van),
— legyen sony-ericsson.

amikre szarok:
— mp3-lejátszás,
— rádió,
— játékok,egyéb alkalmazások,
— wap, grps, 3g.

Maerlyn

Tetszik ez az ájfon, de ennyi pénzt valószínűleg soha nem költenék ilyenre, nem tűnik túl strapabírónak. Meg amúgyis remekül megvagyok a Nok6600-ammal, ami pár hónap múlva a negyedik szülinapját ünnepli 🙂

Gaboro

4., Nemeteknel es franciaknal meg lehet venni fuggetlenul… Nem?

medoc

Ad, én használtam iphone-t meg n95-öt is, és össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Ja, és nem az iphone a jobb…
És az n95 8 gigás verziója meg még jobbabb.

Iphone-ban az UI az egyedüli jó dolog, de az is csak az első héten. Utána már csak bosszankodsz (lásd _psc_ hozzászólását).
SMS-t írni pl. olyan élmény, mint Zuzu Petals-szal beszélgetni (még ha az automatice szövegjavítást kikapcsolod, akkor is)

Mindenesetre gondolom úgysem lehet meggyőzni, úgyhogy ha a második verzió a legesélyesebb, akkor egy kis segítség: http://iphone.unlock.no/
Minden le van írva.

netman

Gaboro: az csak idézőjelben “független”… Az összes német ill. francia szolgáltatóval használható… de más országban nem…

tms

igen lehet, de azok csak az adott ország sim kártyáival mennek függetlenül 🙁

Rack

Józsi, VEGYÉL! Imádni fogod. iPhone után minden más telkó kutyaütő kakidarab.

zolle

Van iPhone-m, most akkor fasza vagyok?
Hazai ritélörtől vettem, mert adott rá fél év gart, és nekem már sok szopásban volt részem műszaki cucc elromlás téren úgyhogy nem játszik a bőröndben haza, és valami egyetemista kiüti.. vagy elbassza.
1.1.1-es volt a drágám, 1 hét alatt elkúrtam, úgyhogy szépen restore, upgrade, jailbreak, anysim. de most már tudom, hogy kell csinálni.

tapasztalat szintjén: az apple arról híres, hogy transzparens technikát tol a segged alá. ezt sikerült beleültetni az iPhone-ba is. eddig csak nokiám és motorolám volt (ez utóbbit mindenki kerülje NAGY ívben), de eddíg ezt a legegyszerűbb kezelni.
nagy poén, hogy az Address Bookkal syncel, így benne vannak az email címek is, meg minden ami kellhet, és még rengeteg ilyen dolog van, egyszerűvé teszi az életünk.
sajna a füles a megszokott iPod minőség, lehetne jobb is, ennyi pénzért. viszont rajta a távirányító zseniális.
instant get!

Szántó Gábor

Többet használtam az iPhone-omat mióta megvan (2 hónapja), mint azelőtt az összes telefonomat összesen.

Innentől kezdve nem érdekel, hogy 3G, bluetooth, GPS, akármi.

Akkumulátor: olyan sokat használom, hogy nem csoda, ha hamarabb lemerül, mint egy átlagos telefon, amihez negyedannyit nyúltam azelőtt.

Csengőhang: elindítod az iTonert, ráhúzod az mp3-at, és rajta van a telón. Van ennél egyszerűbb?

Mp3 hozzáadása: mindenki máshogy szereti. Én személy szerint egyenként nem akarok mp3-akat rádobálni, nincs nekem arra időm, hogy ezzel vacakoljak. Szépen be vannak rendezve a zenék playlistekbe, és kész. Nekem ez így jobb, pedig öt éve használok mp3 lejátszót.

Sőt. Majdnem minden este legalább 1 órát internetezem vele és ezért örülök, hogy van rajta Youtube. Persze egy igazi Flash pluginnak jobban örülnék, dehát az nincs egyik telefonon sem (neeeem, a Flash Lite nem az).

Már egykézzel kezelem, a hagyományos nyomógombos telefonokkal pedig elkezdtem bénázni.

Rack

De élek egy kis gyakorlati példával:
1., Bicajozásnál kurvajó, hogy szól a zene, de ha jön a hívás faszán lefade, duma megvot, vissza a zene. Van klasszikus nagy iPodom meg Shuffle is, mindekettő jó cucc, de mindig magamml kelett hogy vigyem a telkot is, amit persze soha nem halottam a zenétől ha csörgött, csúk húzta a zsebem.
2., Grafikus vagyok, nem lehet nálam mindig a MBP, de az iPhone mindig, nagyon jó az amikor pl. a referenciákat végiglapozom a nagy kiejlzőn ha mondjuk érdeklődik valaki.
3., Irtójó, hogy a safari bookmarkokat szinkronizálja.
4., a WiFi-je beszarás, kis városban élek és szinte az egész város le van fedve. Ahova járok pl. az összes. De mást mondok ha kimegyek nyáron a strandra ott is open WiFi.
5., A fényképező gépe is elfogadható. Nyilván nem egy tükör refis, de aki érdemi képekt akar az normáis fényképezőt használ.
6., A telkó részével semmi baj. De nem nagyon szeretek beszélni. Inkább dobja át amit akar mailban…
7., Tényleg nagy kár hogy a jegyzeteket nem szinkronizálja, de arra majdcsak kijn valami kis tool.
8., A készülék esztétikuma és a minősége hibátlan. Volt már elötte egy tucad felsőkategoriás nokiám. De csak nyikorogtak…
lassan fél éve használom és alig van rajta karc. Pedig fél év alatt le lehet harcolni akármilyen telkot. Zsebben hordom mindeféle tok nélkül.
Nekem bevált. Totál visszaadja az Apple életérzést.

Rack

…és ami még a lényeg. A szafari rajt BE-SZA-RÁS! Egyszerűen ennél nincs a piacon (ekkora méretben) használhatobb WEBbrowser. A nativ TECSŐ is irtójó, pl. barátokkal amikor röhögni akarunk, már indul is a maunaka’show. 🙂

fns

Eddig Motorola, Nokia, Sony Ericcsson, aztán most megint Nokia (E51). iPhone lesz (te tudod miért), _de_ kénytelen leszek mindaddig megtartani az E51-et, amíg az Epöl meg nem oldja, hogy autóban is használhassam.
Én lehet, hogy megvárom az itthoni release-t, hacsak előbb nem kell kimenni az USÁ-ba, mert akkor valszleg elqrvulok 🙂

fns

Gaboro: a német meg a francia szabad iPhone-ok ha jól tévedek csak német/francia SIM kártyákkal mennek :S

api

Az én heppem az hogy nem költök pénzt telefonra. Igaz közel 10 évig dolgoztam az egyik szolgáltatónál és elég sok céges telóm volt, plusz belföldi hívásért se kell fizetnem a mai napig szóval használom. Viszont nem állok be a sorba 1-2 évenként cserélgetni a 100k-s szar kacatokat, mióta java meg kiskutya fasza is van a telefonban azóta lassú, kezelhetetlen, stb stb. Szóval vettem egy F3-at, 10e forintért, csak telefonálni lehet vele meg minimál szinten sms-ezni, viszont kártyafüggetlen, ha külföldön vagyok belepattintom a kinti sim-et és lokál percdíjjal beszélek. A telefon használhatatlan divatcikké vált.

suexID

Az én véleményem az iPhoneról szélsőséges, negatív irányba. Szerintem hiába lehet össze-vissza scrollozni az ujjaddal, meg rárakni 8 gigányi zenét, meg lehet rajta májerkedni a Google Maps-el, de alapvetően ettől nem lesz jó telefon.

A jó telefon akksija sokat bír, nekem nem kell, hogy egy 320×240-es kijelző világítson a pofámba non-stop aztán meg 20 perc után lehaljon az akksi. Nekem az kell, hogy ha elmegyek egy hosszú hétvégére, akkor a váltás gatyáim, meg a köntösöm mellé még telefontöltőt is pakolgassak.

Sokan érvelnek azzal, hogy nem kell stílust használni hozzá, meg gombokat nyomkodni. Erre annyit tudok csak mondani, hogy magam is rendelkezem PDA-val, és bár simán meg lehet oldani, hogy ujjal pöcögtessem, egyszerűen nem szoktam. Azért, mert hiába vigyázok, az ember az utcán össze-vissza taperol mindent, felszállok a buszra például, és míg ha valaki a W300i-men keres, akkor kicsapom a flipet, beszélek vele, lecsapom a flipet. Hiába koszos a kezem, utána hazamegyek, aztán letakarítom. De egy tükröződésmentes bevonattal rendelkező kijelzőt nem egészséges vakargatni, meg takarítgatni folyton, mert előbb-utóbb akármennyire is strapabíró a cucc, nekiáll majd foltosodni, aztán nem lehet semmit látni a nagy innovatív interface-ről.

A másik dolog, ami az iPhone kapcsán felmerült bennem, az Apple új évezredes stratégiája, miszerint át akarja formálni a szokásaidat, hogy igazodjanak az ő üzletpolitikájukhoz. Ez meg szerintem szar. Amiért haragszom, hogy nincs optikai drive a Macbook Air-ben, meg ethernet csatoló, annyira gáznak tartom, hogy az iPhoneban nincs Bluetooth, nincs benne 3G, nincs benne lófasz sem. Azért sok dolgot lehet mondani, de hogy ez utóbbi 2 technológia elavult vagy éppen nem túl népszerű lenne, azt nem. Nem kellene őket a floppy meg a CD lemez szintjére leküldeni.

A csengőhangokról annyit, hogy nem vagyok nagy híve a zenélgetésnek, de néha azért töltögetek fel a telefonomra csengéseket, és nagyon utálom, ha nekem kell nekiállni konvertálgatni a cuccokat. Letöltöm, feltolom és megy mp3-ban. Vagy például azt az mp3-at, amit fenn van mondjuk zenehallgatás céljából belőhetem csengőhangnak is. Nem pedig konvertálgatok mindenféle egzotikus formátumokba, mint a 90-es évek alkonyán.

Ezen felül nem tudom ki hogy van vele, de én speciel tuti nem adnék egyetlen telefonért sem 100 ezer forint feletti összeget, főleg nem egy olyanért, aminek a szolgáltatáskészletének 80%-át nem tudom használni. A többit meg nem érdemes használni (lásd: visual voicemail, googlemaps).

zolle

ha nem basztatod a telefont, bizony kibír 4-5 napot is.
ha meg kurva sokat telefonálsz, vigyél töltőt, ami egyébként akkora, hogy külön kamion kell hozzá. 5x5x2cm…

Rack

Kap hideget is meg meleget is. De szerintem ez tök normális. Az iPhone szerintem nem is akar megfelelni mindenkinek. Egy biztos, az én személyes elvárásaimat maradéktalanúl teljesítette. A szűkebb baráti körömből is van még 2 barátomnak, és imádják! Ha valakinek nem kell vegyen mást! 🙂
Az viszont jelent valamit, hogy ha lent van az asztalon mindeki nyúl érte és birtokolni akarják! 🙂

api

Még annyit hogy tudom iphone kivétel a sok mocsok sony-ericsson meg nokia között, tetszik és fogok is venni – majd ha 50k alá megy az ára. Persze addigra más már iphone2 meg iphone3-al fog szaladgálni és beletesz 200-300k. Fogyasztói társadalom bah.

Gaboro

Netman,tms: Jaaa… Ezt nem tudtam. Minden nap tanul valamit az ember! Tegnap peldaul azt, hogy kanal ide, szokasok oda, a kinai levest palcikaval lehet a leggyorsabban, a legkulturaltabban elfogyasztani.

Nekem egyebkent iPhone-om nincs – telefon tagado vagyok -, viszont az iPod touch-ert elso nap bealltam a sorba. Nem bantam meg. Az UI valoban mindent ver! Ez egy igazi e-moleskine.

Szántó Gábor

suexID,

az iPhone akksija szinte ugyanannyit bír, mint a többi okosteló, csak többet használod, ezért előbb merül

tavaly egy hétig fúrtam-faragtam és ezért csak annyit használtam, mint a régi telefonomat, bírta is egy hétig

egyébként folyamatos kettő óra netezés után megy le százról ötvenre nálam a töltöttség, az rossz? (és közben nem bélyeg méretű kijelzőn bámulom az Opera Mini által kipucolt tartalmat)

a kijelzőt kábé háromnaponta tisztítom, egy spricc képernyő-tisztító és papírzsepivel két húzás, öt másodperc az egész

most még nem foltosodik, bár egy edzett üveglap szerintem nem is fog – ez nem műanyag!

konvertálni nem kell a csengőhangot, mint mondtam sima mp3-at tolok fel neki iTonerrel

Rack

suexID: “A próbál tenni azért, hogy a vasad mégjobb másik dolog, ami az iPhone kapcsán felmerült bennem, az Apple új évezredes stratégiája, miszerint át akarja formálni a szokásaidat, hogy igazodjanak az ő üzletpolitikájukhoz. Ez meg szerintem szar. ”
A nokia jobb??? Ők mindig megcsinálják a “majdnem tökéletes telefont”, de csak MAJDNEM. És utánna félév múlva kihozzák a szintén “majdnem tökéleteset” Az apple legalább értéket ad és a folyamatos SW fejlesztéssel biztosítja, hogy a vasad mégjobb legyen -most attól tekintsünk el, hogy itt a balkánon szopjuk a bránert egyelőre-. Azt mondom, hogy elég becsületes teljesítmény így elsőre az Applétől. Látszik is ez a konkurencián. pl .a Nokia össze vissza kapkod és próbál loholni utánna…

zolle

plusz feature, kapol hozzá iPhone-s törlőkendőt.
gondoltam egy nagyot, és lepucoltam vele a MBP kijelzőjét ami kicsit ujjlenyomatos volt, és simán foltmentesre törölte.

btw a telefon is egy olyan dolog mint a slusszkulcs. sosem basznám ki az asztalra, hogy lássák mim van. magamnak vettem, nem pózolni vele, és számomra ilyen dolgokkal nincs is értelme.

Gaboro

fns: Igen, igen,… Mar radobbentettek a korlatolt valosagra. Mondjuk tul szep is lett volna…

Highlander

Én nem tudom ki hogy van ezzel, anno bekezdtem két ős nokiával (az egyik fél a másik negyed tégla :)) aztán Ericsson majd sonyericsson rengeteg modelljét végigjártam, de pl.: a szövegbevitelt egyiken sem tudtam megszokni (mondjuk átlagon felüli lapát tenyerekkel vagyok megálldva, nekem nem volt áldás a telefonok folyamatos zsugorodása), ehhez képest iphone-on 1 hét után már két kézzel gépelek, minimális hibával (pl.: azt nem tudom tudjátok-e, hogy az iphone az alapból letárolt angol szótárt és az időközben megtanult szavakat is folyamatosan figyelve nemcsak felajánlja azokat, hanem a billentyűzet aktív felületeinek méreteinek manipulálásával megpróbál segíteni a gépelésben, így a legvalószínűbb következő betű kb. másfélszer akkora felületet kap a körülötte lévők rovására…), ennyit a szövegbevitelről 🙂

A iPod rész sztem átlagos, de csak akkor, ha eddig is iPodot használtál, és nem nézzük a cover flowt 🙂
Ja bocsi, egy negatívumot találtam az iPod részben: podcastokba ágyazott infókat (szövegeket) nem lehet megjeleníteni (pedig ott vannak az igazán szívbemarkoló depi dumák :)) De pl olyat semmi más nem tud jelenleg (najó iPod Touch), hogy megtetszik egy szám, vagy mond vki egy albumot, és rögtön helyben rákeresel, belehallgatsz és akár meg is veszed egy pillanat alatt (jujjuj, olyat nem szokás, tudom, villogunk a 50-200 ezres mobilokkal meg kütyükkel, de a zenéz azt lopjuk mi?).

Viszont ahol nem találtam fogást az a böngésző és a teljes értékű levelező. Böngészőben nincs flash!! ÚÚÚristem, mi lesz??? 🙂 hát semmi, magára vmit is adó site egyrészt nem flash, másrészt flash replacement content is van… Viszont a weboldalak teljesen használhatók maradnak vele, köszönhetően a nagyíthatóságnak, hasonló megoldást eddig csak a wii böngészőben láttam, a PSP browser ehhez képest lóf*sz, hiába van korlátozott flash támogatása.

A mail meg csak teszi a dolgát, egyetlen negatív dolog, hogy sok levelet nem lehet vele egy lépésben törölni, de sztem nem sok olyan elvetemült emberke van, aki telefonon akarja kipucolni a mail szerverét (én ezen kevesek egyike vagyok :)).

Ami még egyedi a kütyüben, az a sebessége. Aki szívta már a fogát, hogy egy 100+ ezres symbianos csoda milyen jogon szaggat be egyetlen milliszekundumra is, vagy megunta már az összes telefon lassúságát, az egyszerűen élvezni fogja azt ahogy az iphone működik.

Sok hibát fel lehet róni az iphone-nak, de én eddig semmilyen kézikütyütől (legyen az akármilyen telefon, PSP, N800, PDA) nem kaptam ilyen komplex és igényes, könnyen kezelhető (érezhetően ergonómusok által megtervezett) szolgáltatást, mint ettől a dögtől.

Én amondó vagyok, hogy ha valaki képtelen a telefon résszel megbarátkozni, akkor vegye a neki tetsző hagyományos telefont, mellé meg ha még mindig szüksége van rá (zenét hallgatni, netezni, levelektet fogadni/küldeni) vegyen egy iphone-t vagy egy iPod Touch-ot, nem fogja megbánni.

Az akksi olyan amilyen, viszont vérpistikék sokszor egyszerűen hülyék, és pl. a feltörés során felpakolt SSH klienst folyamatosan futtatják bekapcsolt wifivel, és csodálkoznak, hogy a másodpercenként 3 pinget kiküldő telefonjuk gyorsan lemerül (höhö buzi apple, höhö)…

Hogy ezekután ajánlanám-e bárkinek? NEM!!, mindneki vegyen Nokiát, az való nektek, meg a Suzuki, meg az Artisjust. Abszurdisztán.
Peace 🙂

california max

Igen nekem is a levelezés egy fontos szempont, én ezért nem gondolkodtam iphone-ban, hiszen nem lehet szinkronizálni a céges outlookal.bár mondjuk za fura is lenne egy apple terméken.
amúgy én még mindig a rivaldafényben kevésbé sütkérező blackberryben hiszek.

Rack

california max: gmail a barátod. Egy átirányítás csodákra képes.

california max

igen, de akkor ha nem tévedek gmailes címeddel fogsz válaszolni, ami aztán nem szerencsés, ha visszaülsz a gépedhez, mert a gmailebe fognak válaszolni.

gaba

Természetes, hogy nem való mindenkinek. Szerencse, hogy sokunknak igen, és szerintem József is roppant elégedett lesz vele. Én nagyon boldog vagyok vele, és ezek után nem is akarnék már másfajta telefont használni.

A felhasználói élmény, a felület igényes kidolgozása, a megjelenés lenyűgöző.

Manuális zenekezelés iTunes 7.6-tól lehetséges. De a playlist-alapú szinkronizálás valószínűleg kényelmesebb.

A kijelző 320×480-as (nem feleakkora). Brutálisan szép, és remek netezni, levelezni, és videocastokra is jó.

Kocsiban használni tényleg roppant nehézkes, bár az egy kezes felvételt azért el lehet sajátítani pár nap alatt.

Aki a telefon mellett nem használja ki az iPod-részt vagy a böngészőt, annak aligha éri meg, és az aligha lesz elégedett vele (hacsak nem villogni akar vele). Aki azonban értékeli ezeket, annak teljesen összeáll.

Ez az egész szolgáltatófüggő modell, meg a világ zónákra osztása óriási gáz, nagyon mérges vagyok érte én is, és nem csodálom, hogy ez sok embert visszatart.

Dewla

gabánál a lényeg! Egyszerűen nem való mindenkinek. Nekem is megvan már egy ideje, és egyszerűen IMÁDOM. Zseniális eszköz, élmény az UI, minden egyszerű, gyors. Hallgatom a zenét rajta, net qrva jó, és BP-en belül az EDGE-nek is elég elfogadható a sebbessége. iPhone után BÁRMILYEN más telefont nyomkodni olyan, mintha a kőkorszakban ragadtál volna technikailag, egyszerűen szánalmas. És mielőtt Vér Istvánok itt leugatnának itt nem a papíron felsorolt featúrákról beszélek, hanem az eszköz és a rajta futó oprendszer átgondoltságáról, felhasználóbarátságáról és designjáról. Én azt gondolom, hogy forradalmi eszköz, kult tárgyként rengetni meg a mobiltelefóniát, és az iPhone miatt már most mindenki az Apple-t majmolja. Symbian és a Microsoft is jééé bejelentette a multi touch-t, meg a stylus nélküli kezelést. Azért mert kezükbe vettek egy iPhone-t és rájöttek, hogy mennyire természetes. Ha egy szóba kellene jellemeznem az iPhone-t azt mondanám: smooth.

Viszont Fátter! Arra vigyázz, hogy amit most behozol teló az lehet eleve 1.1.2, amire még ma is csak hardveres unlock van, így rögtön gondoskodnod kell TurboSIM vagy hasonló megoldásról, vagy lehet már jönnek az első 1.1.3-asok amihez ugyan jailbreak már van, de unlock még semmilyen nincs.

alpi

én nem értek hozzá de akit eddig jézustelóval láttam annak volt egy olyan is mellette másodikként, ami jó is volt valamire…

alpi

california: ha belekombinálsz a gmailedbe egy külső email fiókot akkor a továbbiakban tudsz annak a nevében is levelet küldeni. Ez nem vipmail/citromail/freemail kókálmány ám! 😉

suexID

Ezek szerint nem vagyok ideológiailag fejlett ehhez a készülékhez. Nekem a telefon arra van, hogy kapcsolatot tudjak teremteni azokkal, akik nincsenek éppen elérhető közelségben. Erre a célra azok a készülékek is megfelelnek, amiket 20-30 ezer forintért megvesz az ember.

Rendelkezem egy PDA-val, ami megközelítőleg 90 ezerbe került, nem rég kaptam. Nagyon hasznos kis kütyü, de valahogy soha nem éreztem ingert rá, hogy előkapjam a buszon meg villamoson és nekiálljak rajta pötyögni. Nem azért, mintha nem lehetne kényelmesen kezelni, csak éppen az ember ebben a világban nem szívesen kap elő ilyesmit. Még akár irodaházban sem (tudnék mesélni, hogy öltönyös cimbinek hogyan fújták meg az íróasztalán ott felejtett zsír új W800i-jét anno egy multinacionális cég irodájában), de utcán végképp nem.

Meg a másik dolog, amit elég nehéz ellene fordítani ezeknek a régi vágású telefonoknak, hogy akár odafigyelés nélkül is kezelhetők, hiszen érzi az ember a gombokat, vagyis ha a látás, mint érzék kiesik (mert teszem azt éppen vezetek), akkor is ott a tapintás. Na de mindegy.

Balazs

Asszem maradok tovabbra is elegedett E51 juzer. Ja, meg kulon mp3 lejatszo, mert szvsz praktikusabb ha nincsenek egyben (nincs az, hogy jajbazmeg, mindjart lemerul ez a xar, mar nem hallgatok zenet, mert akkor nem leszek elerheto.
Ja meg, nem akarnak annyiab kizsebelni 🙂

Szabcsi

Létezik már olyan autós kihangosító ami tud vele kezdeni valamit? Nem kell hogy SMS-t felolvasson, de egy hangtárcsázásnak mondjuk örülnék…

trn

Fenti huzkodos fikazodasok mind-mind kamuk, akinek VAN iPhoneja, az tudja, hogy a keszulek ISTEN, oriasi, Helvetica Extra Bolddal szedett capitalized betukkel. Hiaba nincs benne 3G vagy GPS vagy modem.

Miota van iPhoneom, teljesen magaval rantott a wired-effekt, barhol, barmikor, barmilyen elethelyzetben kepes vagyok online lenni es forgalmazni. Szinte barmilyen formaban.

Akkor ismeri fel az ember a device jelentoseget, amikor 1:1 vizualban rendel pizzat, scrobblezik Last.fm-re, keres lokaciot a gmaps-en vagy egy unalmas pillanatban letekeri youtuberol a felixtol a don’t you want me extended verziojat vagy streamelteti a kedvenc radiojat.

Es igen, egy csomo funkcio elerheto mas telefonon is mashogy, de ez eddig az elso olyan keszulek ahol a vizual 1:1-es es mindez olyan UI-val parosul, ami koncepcioban es megvalositasban is fasszal basz barmilyen eddigi produkciot. period(.)

Jozsi, arra figyelj, hogy jelenleg az 1.1.2-vel es 1.1.3-al erkezo telefonokhoz csak aktivalasi hekk van, a sim unlockolasa csak 1.1.1 vagy az alatti verzioszamu firmware eseten lehetseges. Persze ez meg valtozhat az elkovetkezo par hetben (1.1.2 sim unlock, most hogy kijott az 1.1.3), de az 1.1.3-as jatszashoz hardveres megoldas kell majd. Szoftveres kihakkolasban egyebirant tudok segiteni, ha gondolod.

Farkas

sziasztok
SE K850 mint alternativa? Mit gondoltok errol? Reviewk szerint veri az N95-t.

reavius

Sznobizmus ide, hátrányok oda, nekem is kell.
Türelmes és megfontolt vagyok (néha), így én is a magyar kiadásra várok, esetlg a követkző verzióra.
Szerintem a magyar kiadást (de legalább a szélesbb nemzetközi) hamar fog jönni mostmár. Kell a piac az Applenek.

Gondolkodtam az amerikai bőröndös vásárláson is, de szeretm itthon, tisztán intézni a dolgokat.
Majd meglátjuk, mddig bírom cérnával. 🙂

DnP

Angelday: Ha majd eljott az ido, es kintrol hozatnal, esetleg betarsulhatnek? 🙂

fogtunder

sokan nem látják az ideológiát. az iphone közel nem tökéletes, vannak hibái, pl. a sokak által emlegetett fényképező tényleg csak nappali fénynél csinál használható képeket, a bluetooth tényleg nem ér semmit, tényleg nincs 3g, csak edge (ami azért nem a sima gprs sebessége, levelezni pont jó, bár vodásoknak szívóág), nincs benne gps. és kihangosítva a másik oldalon visszhangos, fogalmam nincs miért.
igaz, hogy menet közben eléggé kihívás üzenetet írni, de nekem ezzel a részével nincs bajom, pláne mióta kikapcsoltam a helyesírás ellenőrzőt. furcsa a kijelzőn gépelni, de pár nap után teljesen belerázódik az ember. igen, két kezes móka, de két kézzel rohadt gyors. pár másodperc egy sms megírása, ha nem a háború és békéről van szó. aztán visszakapod a kezeidet. és bár nincs sms értesítés, ha egy – jellel kezded az üzit, akkor kapsz (ez mondjuk megint egy fuck you dolog, hogy nekem kell csinálni a teló helyett, de a motoroláknak is hasonló kehéik vannak. amcsiknál biztos nem divat a visszajelzés).
a gyári sms progi helyett van smsd, isms, a csengőhangokra ott a sendsong, az újab itunes-okban van manuális zene management, ha valakinek az kell.
arra, hogy kocsiban fél kézzel nem lehet felvenni, csak annyit mondok, hogy nem véletlenül találták fel a headsetet. kirakod a pohár/telótartóba, hogy lehessen látni, ki hív, egy gombot megnyomsz, és már beszélsz is. mondjuk egy hanghívás kellemes lenne, a gyorshívás nem igazán pótolja.
nagyon kényelmes, hogy tényleg mindent szinkronizál (én mondjuk rohadtul örülnék a firefox/thunderbird támogatásnak), de ha az outlook nem elsődleges e-mail kliens, ami az itthoni gépemen soha nem lesz, akkor az itunes beszól, hogy e. tudom, use a mac (or outlook+ie, lol).
ezek voltak azok a részek, ahol nekem az esetleges hiányosságok eszembe jutnak. az ui meg tényleg egy csoda, bármikor bárhonnan tétovázás nélkül dob vissza a menübe, és azzonal indul a következő app, amire rányomok.
az ipod rész nagyon király. a 80 gigás classic után azt hittem, hogy nagon szűk lesz, de olyan 5 gigára összeraktam egy ütős válogatást, meg jópár egész albumot, amit végig bírok hallgatni, mikor elindulok, shuffle-re rakom, és ha nincs kedvem mégse az általa kiválasztott számhoz, akkor duplaklikk a headset gombján, és jön a következő. ugyanígy, ha jön a hívás, a zene fade out, csengőhangból nagyjából belövöm, hogy ki az, rosszabb esetben meg kell nézni (mint bármelyik telefonnal), egy klikk a headseten, és felvettem. ha vége, zene visszajön, minden megy tovább, jobb esetben a teló el sem hagyta a zsebem. és hangerőállításhoz sem kell elővenni, két ipod után felüdülés, hogy hardweres gombokkal tudom szabályozni a hangerőt.
a másik a gmail imap felülete. csak felmész a webes felületre, bepipálod, követed a külön iphone-hoz írt útmutatót, és működik, és nem az van, mint a pop3-nál, hogy a telón mappákban minden, fent meg ömlesztve, minden labelt kap, ide-oda másolódik, ahogy a szerver tükrözi a műveleteket. a webről küldött üzenetek nem kerülnek többé az inboxba, amit a telón megnéztem, az itthon is olvasott lesz, stb.
a safari dettó. hogy egy ekkora cuccon így lehessen netezni, azt nem vártam, amíg nem láttam magamtól. láttam már psp-t, na az überszívás ehhez képest, a többi mobil a mikrokijelzővel, meg a mobilböngészőkkel elmehet a francba (a wm vonal mondjuk más eset, ott már jobb a helyzet, de ez annál is jobb). im-re is használható, ha nagyon muszáj, csak felmész a meebo-ra, aminek van iphone-ra optimalizált változata, és kész.
egy dolgot keveslek még, a telefon beállítások menüpontjának repertoárját. szinte semmilyen opciónk nincsen, ez elsőre furcsa lehet, később csak néha ötlik fel az emberben, azzal a kérdéssel együtt, hogy vajon miért vannak a programok beállításai a beállítások alatt, és miért nem a programokban magukban? ezt leszámítva az apple sem akarja jobban átformálni a gondolkodásmódodat, mint akármelyik mobilgyártó. sony-ericssonnál nekem a visszalépés gomb volt furcsa, samsungnál meg még egy csomó minden más, az sokkal rosszabb volt.
az akksi nekem két napot bír, ebben benne van napközben pár óra zenehallgatás/videózás, szintén egy-két óra wifi használat, pár sms és néhány perc beszéd (általában fél óra/nap, vagy az alatt). de egyébként tökmindegy, ha van egy asztali géped, kirakod mellé a dokkolót, és mikor hazaérsz, beleállítod a telót. ipod kábel meg mindig van a táskámban, és ritkán megyek olyan helyre, ahol nem találni szabad usb csatit.
és az, hogy az installerben csak useless shit van, baromság, nekem egy csomó hasznos app-om let leszedve a telóra, a nagyrészük teljesen jól használható, a többit meg le lehet szedni. nekem egy weben összegűjtött komplett lista kellene featurákkal, hogy jól rá lehessen keresni a dolgokra, mert az installerben egyenként végignézni, hogy hátha ez valami hasznos cucc, eléggé reménytelen.
nem tökéletes, közel sem, viszont nagyon szerethető, ha az ember “belakta” egyszer. én még egyetlen telómat sem szerettem ennyire (talán az elpusztíthatatlan nokia 3510i kivételével)

és ha már mindenki az n95-tel hasonlítja össze a telót, akkor én elmondanám, hogy szerintem az az, ami nem éri meg a pénzét. gps egy darab szar, én előbb találok műholdat, mint a telefon, még jó, hogy ebben van, kivéve, hogy a magyarország térképen nem sok minden van rajta, komplett 40000 fős városok állnak egy, max két darab útból. a zenelejátszó, a böngésző, az e-mail kliens mind-mind sokkal gyengébb, mint az iphone-ban. igen, vannak rendes gombjai, lehet fél kézzel használni, és két mozdulattal előbb vagy a névjegyzékben (egyes orosz tesztelők kiszámították, hogy szerintük ez évi 5-6 órát vesz el az életünkből, no comment). de az a műanyag, amiből csinálják, az iphone anyagainak közelében sincs, nekem ez a két irányba csúszkálok kialakítás sem tetszik, pláne, hogy mennyit gondolkodik közben a cucc, hogy akkor most merre kellene forgatni a kijelzőn a képet (ez vajon mennyi idő évente?). a kamerája mondjuk nagyon jó, vga felbontású videóval, az kellene az iphone-ra is, ezért megadom a pontot. szeretem a nokiákat is, de az n95 valahogy egyáltalán nem az, amire az árát költeném.
e-mailezéshez például kiesett, a 9 gombos billentyűzet miatt, maradt a wm vonal és az apple megoldása. vehetsz egy htc kaisert helyette, még az iphone-nál is drágábban, abban van normál qwerty billentyűzet, gps, 3g, hsdpa, minden, amit akarsz. cserébe nagyobb, nehezebb, még hamarabb lemerül, és windows fut rajta, még ha a htc mérnökei ezt próbálják is feledtetni velünk. van akinek az a munkakörnyezet kell, de angeldaynek, gmail alapú levelezéshez, apple gép mellé mi lenne jobb megoldás?

Rack

Ad: Imádni fogod! 🙂
Az mondjuk nagy kérdés, hogy idehaza mikor lesz hivatalosan, amennyire én az applét ismerem nem hinném, hogy még idén. Balkánra tojank ők de nagy ívben.
De ne legyen igazam. Azonnal legalizálnám! 🙂

fogtunder

az itthoni forgalmazás érdekes kérdés, én már hallottam mindent, második, harmadik, negyedik negyedévet is. hát kíváncsi leszek, pláne, hogy a music store nélkül nem nagyon vitték még be sehova. sokára lesz még az szerintem is.

amúgy ha jól rémlik a francia független telókat jailbreak után az iworld nevű progival át lehet állítani itthoni függetlenre. de javítsatok ki, ha tévedek. mondjuk még mindig sokkal drágább, mint az usa import + ilyen-olyan hack.

DnP

Mac nemkene, nekem nem eleg az osszvissz 10 program amit kiadtak hozza :)Ellenben alyfon kene veszettul…

fogtunder

minden iphone-t aktiválni kell, amíg ez nem történik meg, csak segélyhívást tudsz róla kezdeményezni, még ipodnak sem használhatod. szoftveresen megoldott a dolog.

a jailbreak a telefon szoftveres részének feltörése, amely segítségével kihasználhatod az os/x olyan előnyeit, amelyeket az apple valamiért nem akart, például programok telepítése installerből. szintén szoftverből megy.

a sim unlock maga a kártyafüggetlenítés. erre vannak hardveres és szoftveres megoldások is, az, hogy melyiket tudod alkalmazni, a telefon szoftverétől függ. jelenleg az 1.1.2 és 1.1.3 otb (out of the box) függetlenítése nem megoldott szoftveresen.

Adam

Nektek mindek egy telefonba GPS? nem tudjatok Budapesten, hogy hol vagytok? vagy hogy kell eljutni Abol Bbe? Latom a sok Suzukit, aki karacosnyra kapta asszonytol, vagy vette maganak hitelre a ‘fasza’ gps-t, es vilagit az arcaba az ablakra tapados karrol logva, es nem ertem. Az emberek ugyis csak kb 4 hely kozott cikaznak folyamatosan, minden nap. MINEK? nem vagytok ti taxisok, meg nem mentek minden oraban mas-mas helyre. Es ha a telefonod tudja a gps-t? legalabb gyorsabban lemerul ahogy sokan ezt a problemat hozzak fel az iphone-nal is, hogy mint mp3 lejatszo lemeriti a telefont.

Nincs bene 3G? minek? nem warezletolteni akarunk, csak megnezni/elni a szaros web2.0 eletunket (lol). EDGE? Igen, jo az… letoltod a leveledet, valaszolsz, akar radiot streamelsz, mert arra jo a savszel… nem HD pornot akarsz sztrimelni, mert nem akarod az utcan a recskat, REMELEM!

Es mi az, amit az iphone ellen hoznak? nincs 3g, nincs GPS. Tenyleg szukseged van ra? Szerintem nincs. Ha meg mass storage-kent akarnad hasznalni, vegyel pendrajvot ocsi!

(nemvagyok –meg– iphone tulaj, de elegedett vagyok vele! :))

DnP

Adam: Ott a pont… az osszes iphone fikazo ezeket szajkozza.. meg hogy n95.. es nokia. Es nincs mms-sem benne. Kerdem en: hany mms-t kuldtel el eddig eleted soran? en egyet sem? Hianyzott? Abszolut nem.. 🙂

Xero

Ha találsz valakit aki bőröndözik, akkor örülnék egy üzenetenek. Jelenleg itthon a hiány miatt vagyonokért van és lévén nekem is oszlásnak indult a w810-esem kell az új készülék lassan. Amúgymeg addigra ugyis lesz új softhoz is törés!

OFF: Nem tudom találkoztál-e már vele de valamilyen szinten megoldottá vált a hálózati winyóra időgépelés.

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

Ennyi lenne a csoda, csak állítólag ha tele van a tároló (és ne adj isten hibás infókat küld az állapotáról vagy valami) akkor hajlamos a tájmmásín ledarálni a régi mentéseket úgy ahogy vannak. Enjoy.

ac3

Adam :)) [egyetertek]

aktivalo/jailbreak ugyben koszi az infokat.
[kijott az elobb a 1.1.3 jailbreak]

fns

Van még valami, amit nagyon sokan hajlamosak elfelejteni: az Apple _gondozza_ a termékeit. Értem ez alatt azt, hogy kétszázpár napja létezik az iPhone és jelenleg a cég az ötödik (!) firmware update-en van túl.

evone

_psc_:

Túl sok a felesleges funkció. (youtube minek??? ráadásul GPRS-en??? google maps minek, ha nem lehet GPS-sel használni??? ráadásul GPRS-en??? stb.stb.stb.)

a wifirol hallottal mar ????kerdojelkerdojelkerdojel

human

AD: szerintem nincs annyira sok embernek iPhoneja, csak errefelé. Mármint pont azzal a halmazzal közös a blogod, vagy ilyesmi.

dvorcsak

szerintem, mire ideer, addigra lesz hozza megoldva igo+gps (elmeletieg mar majdnem kesz), es addigra a htc trinity-m is kiszolgalja az idejet (2 ev). 🙂

medoc

Ad, csak szólok, most megint úgy fikázol valamit, hogy nem ismered…

evone

az n95+gps istenitest utalom a legjobban, mert probaltam es egy darab szar egesz, hasznalhatatlan. aki telleg gpst akar az pdat vesz windowsal es hasznal igot…

DnP

Sztem osszegyulhetnenk itt paran es egyben nagytetelben behozathatnak telcsiket 🙂 Meg ha vamoltatni kene akkor is jobbanjarnak, mint az itthoni aranyarban levo cuccokkal.

al

iphone szar. Mert az apple ilyen buzi vele jelenleg. Magasról lexarom, hogy ipod is egyben, egyrészt van ipod, másrészt hallgass rajta 4-5 óra zenét ahogy a Nano-mon és utána próbálj meg telefonálni a lemerült akkuval, de jó is az. Oszt 3G se nem van benne, ezért ultraszar kategória. Én mondjuk nem csak elvárom a 3G, de használom is. Villamoson hazafele opera miniben belépni Don Pepe, kiválasztani a megfelelőt és rendelni, ezt szeretem. DVD vásárlás alkalmával imdb.com-on körülnézni kicsit, na ezt is szeretem. Best buy-nak látszó tárgy vásárlása előtt neten körülnézni, ezt meg pláne szeretem. Szóval gyors net kell mobilra nekem. Az pedig a 3G. Az apple meg kiad egy telefont 2007-ben, pronyó üzletpolitikával és még 3G se?

Amúgy Józsi,
Ha a T-mobile vezér amonó, hogy lesz itthon és ő is arra vár, mert ők fogják és az már 3G modell lesz, akkor szerinted miért nem lesz itthon? Nekem mondjuk mindegy, én nem adnék pénzt ezért.

DnP

Will: Ugytudom ezek a simhack dolgok csak 1.1.2 alatt mennek. Hamarosan csak 1.1.3as cucchoz lehet majd hozzajutni, remelem lehet oket par heten belul downgradelni…ott meg nem kell ez a szarsag, softwaresen megoldhato a dolog.

DnP

Dewla: milyen telcsid van? 46 het utani? Mert ha nem, akkor minek a turbosim? Anelkul is lehet fuggetleniteni softwaresen.

olda

nekem nagyon tetszik az iphone és nem fogok ilyet venni. egyrészt itt is csak tört verziók vannak, másrészt mert nem kell. ’96 óta számtalan telefonon vgyok túl, most szállok ki a pda-mból (ez a gps miatt kellett, 3 hónapig mindennap más település, néha kettő) mert felesleges, itteni térképem nincs, hekkelni pedig nem fogok, kinőttem. a wm6 meg egy kalap szar, pláne ha egyébként nincs win a házban.

Most rámegyek egy 69NZD motorola F3-ra, ződ banán-piros banán és itt a vége.

AZ egész 3g faszság, csak valahogy ki kell termelni az irdatlan frekidíjat amit ki kellett csengetni. Hát kitermeljük azzal, hogy a nép a villamosról rendeli a pizzát… nekem ne mondja senki, hogy ez normális, pláne úgy, hogy ha leszállsz ott van vifi. Én megszoktam, hogy be vagyok drótozva, most három hétig nem volt netünk és nehezebben vettem a levegőt, de ez azért már nevetséges.

Azt el tudom fogadni, sőt értem is, hogy van aki nem akar külön ipodot meg külön telót, annak az ifón remek lehet. De csak akkor, ha oyan feltételekkel kapom meg, mint bármely más telefont. Ez az iphonera hatványozottan nem igaz.

Almáéknak Mo. nincs a térképen.

zolle

ha a iPod Touch 80-90 rongy akkor rádobsz 40-50 rongyot, ami soknak tűnik, de egy telefon is van ennyi, és egyel kevesebb gadget van a zsebedben, és biztos hogy nem hagyod otthon soha, mert zene nélkül megáll a lét.

Dewla

DnP pont 46. heti, gyári 1.1.2-es volt. Megnéztem, diagnosztizálta, lecsekkoltam, stb. Sajna csak a TurboSIM jött szóba, mert nem akartam hónapokig várni a szoftos 1.1.2 törésre, és de jó tettem hogy nem vártam, mert még mindig nem jöttki ráadásul most elég nehéz turbo sim-et szerezni. 17.000-ben volt egyébként.

suexID

“Ezért nem is tudják, milyen jó várni az új update-et.”

Hát én inkább veszek egy telefont, ami alapvetően kiszolgálja az igényeimet, mint hogy azon imádkozzak, hogy az Apple majd belerakja-e azt a fícsört a könnyfakasztóan drága telefonomba, ami benne van minden alsó-közép kategóriás telefonban.

medoc

Ad, N95 fw frissítésben volt új fícsör, meg egy csomó javítás is.

Tudom, az N95 az szar…

Gabával maximálisan egyetértek, hogy emberfüggő, kinek melyik telefon a megfelelő.
Én használtam iphone-t is huzamosabb ideig, mégis visszatértem a nokiához. _Nekem_ az N95 jobb. Másnak meg az iphone.

Azt nem értem, hogy miért kell rögtön fikázni bármi mást, ha valakinek megtetszik egy alma logós termék (ez nem rád vonatkozik, de sok kommentelőre igen).

tufee

Most jövök az A. Coline Kft.-től, ahová két hete a garanciális, de meghibásodott (joystick,play gomb, hangerő gomb) K750i-met beadtam. Közölték, hogy idegen eredetű folyadék által bekövetkezett oxidáció nyomait találták, így a termék javíthatatlan, garancia áthúzva. Mondanom sem kell a telefont rendeltetésszerűen használtam, és imádtam.

Ennyit arról, hogy én ebben az országban valaha is SE telefont vegyek, ilyen szervízfeltételek mellett. A Fogyasztóvédelmen gondolkozom, csak az értelmét (végét) nem látom. Most egy HTC p4350-est néztem ki, csakhát rohadtul nem fog beférni a keretbe még egy hónapig.

medoc

Ad, na, csak közös nevezőre jutunk 🙂

Tény, hogy az Apple fényévekkel előrébb jár (majd) minden IT/Telco cégnél marketingben. A Nokia sokszor nagyon izzadságszagú dolgokat csinál ezen a téren – kb. mint a microsoft.

Viszont nem is ugyanazt csinálják azért… Vö. iphone vs. ~20 új teló/év a Nokiánál (meg az össz értékesítési volument is).

ps: az icon wiggle szerintem inkább parasztvakítás, mint fícsőr, de ez megintcsak ízlés dolga

xtal

“Nem tudom nektek mire kell telefon, én elmondom mit várok el tőle.
-tudjak telefonálni jó minőségben
-tudjak sms-t írni normálisan
-hosszú készenléti idő
-fém ház
-pöpecül nézzen ki

ha van benne valami kis memória nem fogok sírni.”

csatlakozom. ezert vettem Nokia 8800at, bar a hosszu keszenleti idot buktam, az SMS-iras meg kisse kompromisszumos. viszont ami nekem a legfontosabb: van hozza kibaszott desktop stand, es iSync tamogatas. a femhaz kapott nehany horpadast az idok soran, ezert pont ma csereltem le mind a 4 covert.

azt egyebkent tudja valaki, hogy a sok kocsog gyarto miert nem arul desktop stand-et a telefonjaihoz? regen ez standardnak szamitott. amugy a legnagyobb talalmany szerintem, belekurom az irodaban es belekurom otthon, MINDIG tudom, hol a telo, es MINDIG toltve van.

de hogy ontopic is legyek: en kurvara akartam magamnak egy iPhone-t, amig ra nem jottem, hogy semmi szuksegem egy smartphone-ra, nem tudom mire hasznalni. (viszont a TAG Heuer kihoz a nyaron egy aceltelot, arra kivancsi leszek. remelem nem valami beteg gagyi Samsung lesz uj coverrel, à la Bang & Olufsen.)

fns

xtal: a desktop stand elhagyásával együtt lassan standard lesz az autóba rakható mount hanyagolása is – helyette jön a sok univerzális fos, amik nem tartják a helyén a telefont (lásd Nokia E51).

xtal

fns: egytertek, fajo pont ez nekem is. miert szarnak az uzleti felhasznalok fejere?

adeak

en ezt csinaltam: hozattam USA-bol iphone-t, meg rendeltem egy iphonesimfreer-t, ami egy sim kartya meretu chip, ami hardveres cracket csinal… es szoftveresen a jailbreak meg gyerekjatek.

az egeszet szummazom es 100 ezer magyar penznel jarunk. vagj bele, kurva jo!!

Péter

Az istenfon megütötte a fülemet 🙂
Az Iphone jó. Lehetne jobb is de nem összehasonlítható a Nokikkal meg Motorollákkal azokat sose fogják istenfonozni.
Con: Könnyen törik! az enyém a második szundi után már a földön csörgött 🙁 mondjuk kifogástalanul müxik, csak hát pókhálós…

fatef

Epp egy 16g iPod touchrol nyomom
beszaras jo, viszont melegszik mint picsa, aksi meg egy lofasz
hirtelen ennyi

Jhonny

Hát, így jobban végiggondolva lehet, hogy iPod Touch+telefon kombó kéne. Telefon funkciókon kívül ugyanaz, Bluetooth-t normális fájlátvitelre nem tudod használni és nem mellesleg vagy egy elég jó telefonod.

kari

Azért én örülnék egy két hiányzó dolognak. pl: nem tudom az üzenetet továbbítani, nem tudom több kollégámnak egyszerre ugyan azt az üzenetet küldeni. És nem tudok küldeni és fogadni névjegyet. Na, meg a benne lévő névjegyeket se tudom a gépem felé szinkronizálni. A fenti mások sok negatív véleménye ellenére én azért szeretem, s ha ki kell majd belőle szállnom, tuti nem féláron fogok, mint minden symbianból. Akármit mondotok, különlegesség, és kb. azt látom, az fikázza, akinek nincs vagy nem lehet.

fogtunder

kari: az elsőre annyi a megoldás, hogy felmész wifire, installer, és felrakod az isms-t, vagy az smsd-t (én az utóbbit használom), és megoldódik mindkét problémád. névjegyet foadni tényleg nem tud, de az nekem már a nokia sonyericcson tengelyen is problémás volt, de az nem igaz, hogy nem lehet szinkronizálni. én az alap windows névjegyzékkel szinkronizálom, tökéletesen működik.

kari

fogtunder: én nem találtam olyan beállítást az i-tunesban, hogy a telefonban mentett névjegyeket feltegye a windows névjegyzékbe. Csak a telefon felé másolja fel azt, ami a w.c-ben van. Márpedig naponta mentek el új számokat a telefonba és a legritkábban jut eszembe azokat a gépembe beírni. Szóval elakadtam. Sajna nem vagyok nagy telefon buherátor, így nem tudom mit kezdjek azzal, hogy felrakod az isms-t stb. azért köszi, próbálkozom szorgalmasan.