Inbox zero a konyhában is

Személyiség és életmódfejlesztő postunkban ma a konyhában teszünk kirándulást, és alkalmazzuk a differenciált gondolkodást.

“Inbox zero” technika a konyhai takarításra.

Mögöttes gondolata: ha kellően kis mennyiséget kell elmosni, akkor az sokkal kevesebb erőfeszítésbe kerül, mintha az ember hagyná több napra megszáradni a tányérokat, poharakat, evőeszközöket és egyéb konyhai eszközöket, majd egy hosszú sessionben tisztítaná el azokat.

Alkalmazása ugyanaz, mint a mail olvasásnál: amint vége az étkezésnek — big emphasis — azonnal el kell mosogatni a cuccot étkezések után. Mindig pontosan ugyanolyan tiszta konyhát kell megőrizni, mint amivel elkezdtük (kb. üres postafiók). Ennek ellentéte: amikor egy-két óra munkát fektetünk bele, fájdalmas a folyamat, eleve nehezen fogunk nekiesni, a mosogatás egy kellemetlen élménnyé válik.

Fontos, hogy főzésekkor is ezzel a módszerrel zárjuk le a ciklusainkat. Főzés közben mindig van némi processzek közötti idő, akkor van idő elmosni a turmixgépet, lábost. Ha csak stackeljük bele a kagylóba, akkor vége mindennek. Utána ugyanis sokkal nehezebb kaja után teli hassal nekidurálni magunkat (bár nem lehetetlen), ez még nagyobb önfegyelmet igényel, de gyarlók vagyunk és ott fog száradni minden napokig.

Egyes iskolák szerint a főzés eleve kizárja a mosogatást, ami veszélybe sodorhatja az inbox zero módszert. Ez mindenkinek a saját belátására van bízva, szerintem könnyebb közben ganézni, mint utólag, még akkor is, ha akkor extra erőfeszítésnek tűnik. Logikailag könnyen belátható, hogy ha egy egységnyi ideig tart a főzés, akkor mosogatási ciklusokat beépítve a teljes folyamat sem fog tovább tartani. Viszont ha nem mosogatunk el főzés közben kis lépésekkel, akkor a végén az egy egységnyi időnkre rá kell számítani még egy 1.25 – 1.50-es szorzót a főzés bonyolultságától függően. Ebből következik, hogy mindent azonnal el kell végezni és jó lesz.

Természetesen a konyhát súrolni és felmosni ettől még fel kell, ezek csak a mindennapi étkezések okozta mennyiségeket kezelik. Hozzáállás kérdése mindez: ha úgy állunk fel az asztaltól, hogy a tudatunkban az a gondolat képződött le, hogy “tegnap mosogattunk, tehát most nem kell”, akkor rossz úton járunk. Ráadásul, ha az ember alkalmazza, mint emaileknél az inbox zero-t, egyszerűen zavarni fogja, ha nem így néz ki a konyha.

Függöny.

30 hozzászólás

human

Baz, én is mostanában ébredtem erre. Főleg h frissen milyen könnyű elmosni, minden lejön simán.

doransky

Egyetértek, ugyanez a technika elvileg a lakás minden szegletére igaz, szennyesre, asztalon történő rendre… stb.

zolle

érdekes, mert nálam itthon inbox zero van, mégis a konyhában megvárom, míg összegyűlik a 3-4 bögre, és csak utána kezdek mosogatni.
hozzá kell tegyem, nem főzök magamra 🙁 bár szeretek főzni 😀

suexID

Ha ketten főztök, akkor meg is lehet osztani a processzt, én is így csinálom párommal. Ő főz, én segítek dolgokban plusz mosogatok és fordítva. Kb. fél éve jöttem rá egyébként erre a dologra, amit itt leírtál, és bevált, tényleg sokkal jobb, ha pl. valami krémet keversz ki vagy húst pácolsz, akkor annak az edényeit azonnal tolod be a víz alá, enyhe dörzsölés után le is jön minden, mintha áll ott reggelig.

Az benne a rossz egyébként, hogy egy csomó cucc pont a víz hatására válik csomóssá és nehezen kezelhetővé (lásd: lisztes cuccok), így hiába áztatod be a szebb ébredés reményében, csak rosszabb lesz. Arról nem is beszélve, hogy másnap eléggé kiábrándító nekirohanni a dolognak, úgy hogy nem férsz oda a sok mosatlantól a csaphoz.

Mefi

Apum szakács, ez volt az első dolog, amit elmondott, mikor bemerékszkedtem a konyhába: a jó szakács körül mindig rend és tisztaság van. Igyekszem is követni. 🙂

A baj csak ott jön elő, hogy amíg a leveleket könnyen be tudod csoportosítani, addig a por meg az általános kosz (pláne ha kutya és macska van a háznál) olyan dolog, hogy kitakarítasz, aztán órák múlva már nem ugyanolyan a dolog.

miles

Józsi, ha már NAS, nyomtató minden megvan, akkor egy impulzusvásárlással végy egy mosogatógépet. Ahhoz is tök jó szabályokat ki lehet találni, remek gtd-t építhetsz fel, lsd. bepakolási sorrend, ki pakoljon ki stb. A taki nénit nem is mondom, mert szar lenne, ha hetente felmond egy, amiért nehezen viselik a szabályrendszered 8).

Mefi

Mosogatógép tényleg jó, zabálja a vizet, újabb eszköz ami elromolhat, előtte el kell öbölögetni, és üresen nem lehet beindítani. Kinek ne kellene! 🙂

moikboy

Barátom, az érveiddel elkéstél egy évtizedet. A mostani mosogatógépek kevesebb vizet fogyasztanak mintha kézzel mosnád el az edényeket.

IIsti

Mefi: pedig biztos lehetsz. Egy mai mosogatógép 15-18 liter (!) vízzel elmosogatja az összes cuccot, amit belepakolsz, ami pedig igen sok is tud lenni. Ennyi vízzel szvsz egy nagyon pici kézi mosogatólavórt sem tudsz föltölteni, nemhogy még el is mosogatni rendesen és yól az edényeket.
(A mosogatógép installálása óta jelentősen csökkent a vízszámlánk)

olda

a mosogatógép áldás és ajándék, ráadásul környezetbarátabb is, mert kézzel mosogatni csak folyó vízzel lehet (precíz öblítés!) ráadásul magasabb hőfokon dolgoz amit a kéz már nem bírna ellenben a bacik jobban kipunnyadnak és tényleg kevesebb vízzel dolgoz.

nekünk még mosógépünk sincs 🙂 a kínaihoz járunk mosatni

zéróügyben én nem tudok okos lenni, elvben szép az ötlet, de processzáláskor nincs idő mosogatni, csak ha már elkezdődött a hőkezelési fázis 🙂

tele hassal mosogatni meg egyből előhozza az étkezés és a táplálkozás közti különbséget

jplush

Bar tisztaban vagyok a technika elonyeivel es igazsagaval meg sem tudom magam egy joizu zabalas utan ravenni a mosogatasra. 🙂 Koztes megoldast alkalmazok, mindent eloblitek mielott beteszem a mosogatoba par napot allni.

suexID: a parod foz, te mosogatsz… ize ez nem inbox zero technika hanem papucssag. 😉

PAStheLoD

Az lenne a _fasza_ ha lenne nagynyomású, hüm.. “slag” a csapon, mert azzal hamar lejön a ragadós gedva, akár hidrofil a kis izé, akár nem. Rányammogok evés közben, majd mikor már kissé leülepedett a hami, elolvastam mondjuk 1-2 oldalt, felkelek berakom a 25 bar alá, pikk-pakk csillog és onnan már csak 1-2 mozdulat (opcionálisan) a mosogatólötyis tisztogatás. Pl. poharak esetében különösen jól jönne az ilyen.

olda

azért a 25 bar a lakásban az kemény lenne, az leviszi a falról a diszperzitet 🙂 vagy egy mosókamrára gondoltál? 🙂

Hettie

he he olda, nekunk sincs mosogepunk. De a szomszed epulet alagsoraban van mosokonyha. 1 font 60-ert per cycle. Koszi egyetem a nagyszeru szolgaltatasert.

fns

IMHO Józsi is jól beszél és a mosogatógépnek is megvan a maga létjogosultsága. Főzés közben – ha rendes embernyi mennyiségeket generálsz – eljöhet az a pillanat, mikor már nem férsz el a szárítón a vizes elmosott dolgoktól és a nonstop törölgetésre nincs elég emberi erőforrás. Ha ezt előre látod (ergo tudod, mennyi cuccot használsz majd, mert van egy kis rutin), akkor úgy kell dolgozni, hogy a nagy helyet foglaló és mosogatni amúgy is utálatos edényeket rámolod a gépbe, aztán mikor a főzési processnek vége, _azonnal_ indítod – így nem rohad bele és helyet is spóroltál.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a mosogatógép-only normális főzés esetén nem megoldás, mivel a konyhai varázslás során sok eszközt sokszor kell felhasználni, kvázi nincs idő kivárni egy mosogatógép ciklust – erre ott a két kis kezed, meg az előrelátás.

Beszáradt cuccok: n gyerek esetében (n>=0) ez ugye hatványozottan jelen van. Én speciel elmagyaráztam szépen a két ördögnek, hogy nem éri meg a spenótos tányért a mosogatóba dobva otthagyni, mert azt ezek után neki kell majd eltakarítania, az épp aktuális pending mosogatandóval együtt, mintegy vezeklésképpen. Pár ilyen keserű tapasztalat után a legmakacsabb kölyök is rájön, hogy minimum beáztatva/elöblítve hagyja ott a tányérját és már nyertél.

TBS

AD, ismersz olyan _hölgyet_, aki nem főállású konyhatündér, de ennek ellenére _huzamos ideig_ (értds: évek) képes a fentiekre..?

beton

szerintem ez hozzáállás kérdése, és itt van egy generációs szakadék is. kb az n.dik x felett hipertakarékos háziasszonyeffekt belép (bár nem tudtam rájönni miért? a rákosi rendszerben talán még a jó háziasszonyra is lett volna propaganda ?)
és előáll a legundorítóbb változat; a getvás mosogatólében való gyűjtés, és áztatás. mert ez víztakarékos … állítólag

és ezen a ponton elérjük a postfelvetés egyik alaptézisét. nem a hipertakarékosság a legfontosabb, hanem az a jó érzés, ahogy a konyhába belépünk, és REND fogad bennünket. kész vagy bármire, meg tudnál főzni akármit, mert kedved van hozzá.

IIsti

És mindez kakukk, nem akárkinek, hanem Madeleine Albright asszonynak a könyvében olvastam, hogy azon akadt ki középiskolás korában nagyonde nagyon, hogy az usa-ban a diákoknak olyan tantárgya volt, hogy “háztartástan”. Ebben olyan dolgokat tanultak, hogy a “mosogatás sorrendje” meg ilyenek.

Balazs

En kezzel mosogatok, de szinten probalom a fenti modszert alkalmazni.. nincs utalatosabb dolog, mint nekiallni 1 het termeset elmosogatni :>

fogtunder

én relatív sokat főzök, még gimis koromban kezdtem, anyám nagy örömére, mert mosogatni mindig utáltam. aztán, ahogy koleszos lettem, megtanultam, hogyan kell minél kevesebb edénnyel megfőzni ugyanazt a cuccot, mert egyszerűen nem volt más. a mosogatás megint alma volt, azért laknak lányok is a koleszban, hogy legyen kinek mosogatni, ha már főzni jobban tudtam 🙂
a nagy fordulópont a saját lakás beköltözése lett. pár elég durva 45 perces menet után megtanultam, hogy a maximum, amíg szabad felhalmozni a cuccot, az kb. 4 tányér, pár pohár, és egy serpenyő (az evőeszközt nagyvonalúan nem számoljuk). ha ennél több összejön a főzés alatt, viszont van holtidő, akkor nekiállok elganézni a cuccot, vagy szólok mrs. fogtundernek, hogy jöhetne segíteni 🙂
egy mosogatógép viszont nagyon jól jönne néha, mert az egyfakkos mosgatóban csak kurva sok vízzel lehet elmosni a dolgokat. meg ugye sokkal kényelmesebb lenne.

wotan

nagyon sokat számít az, hogy rend van a konyhában. Meg úgy általában, a lakásban.

Én ezt mosogatógép + takarítónő + elrakok mindent a helyére kombóval igyekszem managelni. Főzés után mindent bekúrok a mosogatógépbe, amikor kipakolok akkor a kritikusabb elemeket vizuálisan szemrevételezem leragadt kaja után. Ha van ilyen, azt manuális módszerrel kezelem.

működik.

TiSSue

Apukám hagyatéka:
“Aki nem mosogat örömmel, mosogasson körömmel.”

” A jó szakács mire végez a főzéssel, el is mosogatta az addig használt edényeket.”

Mamám szerint:
“Ha egy konyhában el van mosogatva, akkor már félig rend van.”

Susztertangó

Üdv Mindenkinek!
Feljött egy emlék- mint kannibálnak a sógora-1966 ból. Bevonulás után, ez éjféli óra volt, reggeli az ebédlőben. Az edények aluminiumbol, fölfelé szélesedő alupohár, üres. Kicsit a közepétől innen fogtam meg és szépen kirepült a kezemből: zsiros volt szegény bár, tisztának látszott.Miért? 2 nagy alu dázsában mosogattak, az egyikben jó meleg szódás víz, a másikban szóda nélkül. A mosogatási sorred: először a poharak, majd a zsíros cuccok. A végén a dézsák is szódás vízzel elmosva. Csakhogy mindíg maradt egy vékony zsírfilm a dézsán, amit a következő mosogatás forró szódás vize leoldott s ebben kezdtük a poharak mosását.Haha. Gondoltam 2 évi csomagból nem lehet enni, tehát a teán úszó zsírhártyát prémiunak képzeltem azontúl.Vagy yakvajnak.