Elmenni vagy maradni

(Az előbbi, kicsit magán jellegű post után úgy gondoltam, hogy itt az ideje annak, hogy mindenki kiélje kicsit a csevegési szükségleteit — legalább akkor nem én kerülök fel a padra.)

Gondolom minden ember eljátszadozott már a gondolattal életében, hogy milyen is lenne elmenni ebből az országból, magunk mögött hagyni a nagybetűs Hazát, letelepedni és gyarapodni valahol máshol, ahol a kolbász is máshogy zöldebb.

Többen vannak, akik konkrétan cselekvésre fordítják a dolgot és mennek ide-oda. Plastik olvasók között is van, hát, nem egy ilyen személy.

Én a magam részéről a következőkre jutottam a kérdést vizsgálva:

– Nem fix helyre, munkára, bizonytalanságot vállalva nem szeretnék — túl nagy kaland-játék-kockázatnak tartom.

– Külföld szép és jó. Innen nézve. Sok pénz, munkalehetőség, kibontakozási mézesmadzag. Itt ahol le se szarják a fejünket, ott majd kiemelnek minket. Szerintem ez egy csalfa kép. A valóság nem ilyen lesz ott sem. “Aki tud, az kiskanállal is tud.” — van ez a mondás. Másrészt Uj Péternek volt egy ilyen szövege, hogy volt Budaörsön egy kurva tehetségtelen kosaras szomszédja, aki mindig azt mondta, hogy itthon nem értik azt a játékot, amit ő játszik.

– Külföldön bevándorló leszek. Nincs meg az, ami itthon megvolt. Antal Gergely a keletinél rúgta a port gyerekkorában, meg gördeszkázott az Andrássy úton, Uj Péter Zappe Gáborral gimnáziumban napozási vetélkedőt játszott valami paplan alatt a réten. Nekem más személyes történetem van, dehát annak ellenére, hogy nem vagyok én sem tősgyökeres magyar, mégiscsak itt nőttem föl én is a porban a szőlőtőkék árnyékában. Ott céltalanul, fogalom nélkül. Amin ők röhögnek, én nem fogok. Hiányzik a nevező.

– Minden netwörköm, személyes és professzionális, itt van felépülve. Bevándorlói voltomban mindent kezdhetnék újra.

– Bárhova megy az ember, a kezdeti lila köd után konszolidálódik a kép. Sümegi Máté egykori osztálytársam japánba ment kutatónak. Három évet húzott le a vágottszeműeknél. Fél év elmondása szerint nagyon szexi volt (nem ezt a szót használta), utána inkább megcsömörlött tőlük. Azt mondta, ugyanaz a szar van ott is, mint itt, csak ott csapkodják a térdüket, amikor nevetnek, de az is inkább idétlen vihogás.

– Újrakezdeni nem könnyű. Nem akarnám feleslegesen. Minek.

– Elképzelhetőnek tartom, ha adott esetben a munkám megköveteli. Akkor is csak szerződött alapon, meghatározott időre.

Egyszóval én inkább maradok.

79 hozzászólás

klarky

Ritka alkalmak egyike, amikor eggyet kell, hogy értsek veled…

A nagyobbik baj az, hogy nagyon sokan (és nem csak azok akik itthon nem találták a helyüket és most a nagyvilágban takarítanak, pizzát hordanak stb. hanem már a jól képzett, többdiplomás emberek is) máshogy gondolják. Egyszerűen megfolytják itt az embereket, lehetőség nincs, ha meg melózol agyonvágnak máshogy. Sehogy se jó.

És most ideollóznék egy beszélgetést, amit a múltkor hallgattam végig a Metro-ban. A történet szereplői egy fiatal pár és a bolti eladó, aki történetesen a srác régi ismerőse volt:

srác: Szia! Megtudnát mutatni azt a 7000 forintos LG telefont?
eladó (aki a srác régi ismerőse): Meg, de minek az a vacak neked? Miért nem választasz egy normálisabb készüléket?
srác: Jó az nekem az a lényeg, hogy kártyafüggetlen legyen.
eladó: Értem. Minek ez neked?
srác: Kénytelen vagyok szerencsét próbálni Londonban és nem akarok telefon nélkül maradni. Majd ott veszek bele kártyát.
eladó: Miért mész ki?
srác: Három diplomám van és itt a környéken (megj.: Észak-magyarország, Borsod) nem találtam munkát. Elkezdi sorolni, közlekedésmérnök, közgazdász, a harmadikra nem emlékszem…
eladó: Egyedül mész?
srác: Nem, a barátnőmmel. Ő is munkanélküli. Amúgy tanár…

Szóval sajna ez van.

És most nehogy azzal jöjjön valaki, hogy ezek balfékek voltak, más hasonló sztorit is ismerek!

Ja és egyenlőre én is maradok.

Balazs

En is maradok, bar sok ismeros hulyenek tart emiatt. De van munkam, idekot a csalad (szulok..), baratok, emlekek, minden. Meg egyebkent is par het utan mar vagynek vissza, nyaralaskor is igy van 🙂

olda

Nem gondoltam volna, hogy ilyesmit katalizálok 🙂

No.

Egyrészt se menni, se maradni nem kötelező. Lehetőségek vannak.

Szerintem az, hogy a szőlőtőkék alatt nő fel valaki, az nem múlik el, azt viszed magaddal akkor is, ha a másik kerületbe mész, akkor is, ha a másik kontinensre.

Az, hogy hol mennyire leszel gyüttment bevándorló, nagyban függ az országtól, vannak ahol életed végéig (mondjunk svájcot) és van ahol elmúlik, (mondjunk usát, OZ-t, NZ-t?)

Az itt élnedhalnodkell dolog nem igaz. Szerintem. Én többeket ismerek, akik külföldön lelték meg a boldogulásukat, szerelmet.

Az, hogy külföldön minden jó, otthon meg minden szar, az nem igaz. Mások a dolgok.

Mi harmincasok szerencsés generáció vagyunk, már fiatalon utazhattunk, sőt az okosabb szülők igyekeztek is ezt lehetővé tenni, hogy a büdös kölök ne csak a barakkfalig lásson. Ettől a generációnk egy rétege sokkal nyitottabb a világra, mint a bennünket megelőző gen. és mire harmincasok lettünk tudunk dönteni és merünk is. (a nem elmenés is döntés)

Alapvetően jót tesz egy országnak, ha a szülöttei világlátott emberek, megtanulnak sokadik senkik is lenni meg érvényesülni is, egyáltalán, külföldön lenni mindennap tanulás, leszámítva, ha az ember sörözni megy az adriára, és a tengeren és a gyümölcsein kívül szarik az országra amiben nyaral. (ezt sem tartom bajnak, helyzet)

Mi elindultunk. Majd meglátjuk. Nem tépik le a körmeinket, ha hazamegyünk.

Aki rendszeresen dolgozik otthon, annak nyilván nem nehéz belátni, hogy külföldön is be kell járni és dolgozni kell, a hétköznap az nemzetközi hétköznap. Szürke.

Elmenni addig kell, amíg nem kergetik az embert, hogy ne undorral gondoljon arra, ahonnan eljött.

Az, hogy hol születtél, hol tanultál járni, hol punciztál először, az nem változik. Csak felszedhetsz hozzá olyat is, amit otthon nem. Ha ezt jól csinálod, szinergia.

Ha meg hülye vagy, akkor otthon is az voltál, lásd az itteni hülyét, a Ferdinándot. Otthon is gazember volt, itt is az lesz.

sok szerencsét az elmenőknek és az otthon maradóknak

zsebtv

En kozel 3 eve elek Irorszagban.
Nem pizzafutarkodom, hanem a sajat, otthon is jonak szamito szakteruletemen dolgozok.

A leglenyegesebb kulonbseg otthonhoz kepest a nyugodtabb elet.
Kevesebbet idegeskedek, nem vernek at, nem kell ugyeskednem…

RaZo

“Fél év elmondása szerint nagyon szexi volt (nem ezt a szót használta), utána inkább megcsömörlött tőlük. Azt mondta, ugyanaz a szar van ott is, mint itt, csak ott csapkodják a térdüket, amikor nevetnek, de az is inkább idétlen vihogás.”

Vágottszemuek? idétlen vihogás? Mit mesélt volna a barátod, ha olyan helyre megy kutatni, ahol még négerek is élnek vadon? (Pffff.)

Lehet, hogy nagyon görbe a magyar tükör, de innen nagyon nem úgy tűnik, hogy Japánban “ugyanaz a szar” lenne, üzenem a náci haverodnak.

yzzy

Szerintem számításba kell venni a “kényszerítő” erőt, hogy ki, miért menne el!? Én pl. azért mennék legszívesebben (nem fogok 🙂 mert rühellem, hogy egy Mónikasó- és győzike-országban élek, hogy a közlekedési kultúra durvább, mint Afrikában, hogy a politika a pofámban van, családokat tesz tönkre, hogy fejlesztés helyett minden (de tényleg minden) pénzt lenyúlnak, és a “politika” valódi értelmére (közügy) senki nem gondol. Persze, sehol nincs kolbászból a kerítés, de azért a legtöbb, “normális” (persze, kinek mi az?) országban ezek talán élhetőbbek.

Ha meg csak munkáról van szó, időlegesen, miért ne?

csapdani

Én kimennék időnként, pár hónapra, félévekre. Az pont jó lenne. Kiürülne az amúgy már lassan agyvérzést kapott fejem.
Kiszarnám a stresszt.

krel

Én voltam kint többször is, fiatal koromban feketén, egyetem után legálisan, de még amikor anno 15 évesen egy Holland farmon melóztam végig a nyarat akkor is úgy éreztem, hogy jobban megbecsülik a munkámat, mint itthon diplomásként. Problémák vannak mindenütt és nem is mindenhol jobb mint itthon, de olyan morális lezüllést (kicsinyesség, irigység, másokra való odafigyelés teljes hiánya, stb) ami itt van, olyat nem tapasztaltam máshol, pedig elég sok helyen jártam, köztük olyan országokban is amit lenézünk és lesajnálunk.
És nagyon sok hozzám hasonló és hozzám hasonlóan gondolkodó embert ismerek aki csak arra vágyik, hogy ha tisztességesen dolgozik, akkor kapja meg kellő megbecsülést, azon kívül pedig hagyják békében, nyugalomban élni. Ez viszont itt nagyon ritkán adatik meg. Biztosan minden korosztályban és társadalmi rétegben más a kint szerencsét próbálók aránya, de az én egyetemi csoport társaimnak majdnem a fele kint van, és mindegyik jól képzett szakember. Én megértem őket. Én most éppen itthon vagyok, de én egy kicsit mindig is mazohista voltam.

olda

itt él mindenféle, részben olyanok akik ötven éve még embert ettek, (és ezer évvel megelőzték a fehér embert) de főleg ázsiai, indiai.

kutya bajunk

(csütörtök bazmeg, micsoda kitolás, hogy itt már péntek van!)

Crit

Tavaly ment ez a téma már igen nagyban ezen a blogon:
http://tetrahid.blog.hu/2007/09/18/imigrant

Nekem most épp nem jött be az oldal, talán el is hasalt, de ott részletesen kivesézték a témát és millió komment volt a pro/kontra körül. Persze jó magyar szokás szerint egymásnak estek a menők és a maradók.

Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Vannak dolgok, amiket csak Magyarországon élsz át, kapsz meg. Attól függ, kinek mennyire hiányzik vagy éri meg. Külföldön is nagyon rá lehet baszarintani ám, sokan ezt nem tudják.

Egyébként elegendő lóvé, nyelvtudás és szakmai tudás/tapasztalat, valamint rátermettség (bátorság) nélkül nem javaslom. De ők nem is ezt a blogot olvassák.

Egyébként emigráció nagyon megy most, mindenki menekülne itthonról (és az itthoni adóssága, nyomorúsága elől) külföldre. Ezt onnan tudom, mert részben ebben dolgozom.
Hozzám fordulnak tanácsért, hogy léphetnének le innen.
Szóval ezer oldalakat írhatnék erről és a tapasztalataimról.

olda

van aki azért megy, hogy otthon ne csak adósság árán tudja tovább élni az életét

Amby

Szerintem, aki otthon nem találta meg a számítását, az külföldön se fogja. Azt elhiszem, hogy vki otthon belesüppedt a saját hangulatába és külföldön ezt el tudja felejteni – de ez nem a másik ország, csak a másik helyzet következménye.

Mi Magyarországon nagyon jól megvoltunk, itt kint (olasz) anyagilag rosszabbul járunk (+10% fizu, x2 – x4 költség).

Nekünk a levegőváltozás önmagában megérte: itt kevesebb a stressz, de van ami sokkal rosszabb.

A.

Hello.

En dobbantottam. Pedig akkor meg senki sem mondta, hogy “el lehet innen menni, keremszepen”. Elsosorban onmegvalositas, kozelebb jutottam a szakmam forrasahoz. Ez mellekhataskent anyagilag is sokat jelent. Es szinten pozitiv mellekhatas a nyugodt, kulturalt varos. Tiszta levego, dugomentes, bringautak, rendezett es tiszta az egesz, turelmesek es udvariasak az emberek. Teljesen nem stresszmentes (kocsog bevandorlok, lol), de ehhez kepest Butapest tenyleg az orultek haza. Idonkent elojon a honvagyam, de ez a Ferihegytől befele vagy a Keletinél gyorsan párolog.

Nyilván hiányoznak a barátok, a túrórudi, meg az, amikor fél szavakból is megérted a cimbiket. Ez nem nyelvtudás, ez a közös múlt a Macskafogótól Bokros Lajosig, és a tengernyi közös személyes sztori. Emellett külföldön csak kis csökött networkod van, nem ismersz annyi embert, és lassabban is építed. Én még egyelőre messze vagyok annak, hogy anyanyelven adjam tárgyaláson a meggyőzést, hogy finom árnyalatokkal toljam át az amúgy sem 100% kompatibilis gondolataimat a másik félbe. Talán 20 év múlva, de valószínűbb, hogy csak az itt született gyerekemnek lesz erre esélye, akinek a kultúrális háttérismerete is meg lenne. Ez mind esetleg a bizonyos önmegvalósítást korlátozhatja. Persze nem mindenkinek, vannak ellenpeldak, Charles Simonyitol Kertesz Imreig. Oket mindig is csodaltam, de teny, hogy kozos vonas, hogy ok ehhez lemondtak a magyar gyokereikrol, sot, mondjuk ugy, a kotodesrol altalaban, amire en nem vagyok hajlando.

Persze ahogy Faludy mondta, nem eljonni, hanem hazamenni igazan nehez. Iszonyatosan frusztral, amit otthon mostanaban csak “feltudasu magyar elit”-kent emlegetunk. Persze, aki akar, otthon is boldogul, magamat sosem feltem. De felcsesz a szituacio. Probalok ugy fogalmazni, hogy veletlenul se legyen belole partpolitika. Teny, hogy jelenleg magyarorszag tesped a sajat dagonyajaban. Hianyzik a fontos dontesek mogul a racionalitas. A legmagasabb szinttol a legalacsonyabbig viragzik a korrupcio. Nem haladunk sehova, pontosabban jelenleg nyilik az ollo ny-eu es piciny hazank kozott. Es Budapest mar kisse kulfoldi szemmel nezve elhetetlen varos. Talan egy videki nagyvaros…

Konkluziokent: haza fogok menni, ami egyszerre lesz nagyszeru, es borzalmas. De hogy mikor?

Nes

Remek tema. Nem is tudom, hol kezdjem.

3 eve mentem ki kulfoldre, egyetemre tanluni. Ennek az a borzaszto egyszeru oka, hogy otthon nincs ilyen szak.

Az elso par honapan meg ugy erzed, ez erdekes, ez uj, nyugat mas vilag stb. Aztan elkezd peregni az elet. Szukseged van papirokra – ugyan azt a szopast vegigeled mint otthon, sot.
Nem is irom le mert tul hosszu…
Igazabol en csak egyet szeretnek, hogy mi, Eastern europaiak ne ugy nezzunk mar a nyugatiakra, hogy Ok mennyire jok, es hogy az O orszaguk mennyire fejlett meg ilyenek. Nem kellene faszt szopkodni, mert nem igaz.

Angliaban is rengeteg gond van, sokat kuszkodnek az emberek, de errol az otthon elonek fogalma sincs, csak azt latja, hogy 350 a font, de azt mar nem, hogy napi 124 hazat “arvereznek”el mert nem tudjak fizetni a jelzaloghiteleket.

Azt hiszem van egy olyan dolog is, hogy marha sokat szamit ki honnan megy. Aki szart lapatol valami faluban, es egesz eleteben disznok kozott elt, az peldaul lehet, hogy kibaszottul boldog lesz, ha pizzakat hordhat ki.
Ha kenyelmes varosi eleted van, es meg van mindened, akkor nem valoszinu, hogy orulni fogsz annak ami sok esetben rad var. Az elso par evben biztos nem, utana lehet kialakitod, vagy elkezded kialakitani a kenyelmes elethet szukseges dolgokat (ja ne arra gondolj, hogy lakast veszel meg ilyenek.)

Azt tudom, hogy nekem egy hazam van, az pedig az icike picike MO. 🙂

sHelf

a stresszmentesebb élet és a kölcsönös tisztelet, ami vonz engem is külföldben. nálunk az élet minden szakaszában szenvedsz egy kicsit, iskola, egyetem, munka, nyugdíj, ugye, de ha a jogaidról beszélsz, akkor kinevetnek.
barátnőm anyukája mondta, akik Göteborgban élnek, hogy Magyarországon az emberek hozzáállása a taszító, és ez ott nincs. nyilván ott sem mosolyra adják a sokezer koronát, meg be kell járni dolgozni, persze, de basszus nincs aaz a feneketlen szociális irigység, a hivatalban kedvesek (!), a boltban.. soroljam? nyilván mindenkinek van ilyen tapasztalata. szvsz ezek kellenek a normális élethez. a magyar emberrel van a baj, azért ilyen elbaszott ez az ország. hogy miért, azt majd megfejtik a szociológus kollégák.

A.

Amby: “Nekünk a levegőváltozás önmagában megérte: itt kevesebb a stressz, de van ami sokkal rosszabb.”

Konkretan mire gondolsz?

_alesi_

Én idén lépek. Nehéz döntés volt, de ráuntam arra, ami itthon megy. Nem véglegesen megyek ki, de az elkövetkezendő tíz évet biztosan nem akarom itthon lehúzni. Való igaz, kint se sokkal jobb és nincs kolbászból a kerítés, de ekkora trágyarakást a közelben nem találni, az biztos.

Viszont azon kevesek közés tartozok, akik inkább kacsintgatnak kelet felé. Lehetőség ott is van, sajnos tapasztalat már kevés, amiből építkezni lehetne.

m

Talan sokan tudjatok, hogy tolunk nyugatabbra sok helyen divat az un. gap-year. Ez azt jelenti kb., hogy kozepiskola utan felvetelizel valahova, talan fel is vesznek, majd egy evet halasztasz. Ebben az evben elmesz valahova, jo esetben van repjegyed vissza meg annyi penzed h par honapig megelj. Aztan valamit csinalnod kell, kulonben ‘ehenhalsz’. Nemetek mennek irekhez, angolokhoz, irek mennek ausztraliaba, stb.

Szerintem ez ami marha jo dolog es kotelezove kellene tenni.

Nyilvan bizonyos kor/egisztencia utan az ember nehezebben all ra valtoztatni, felti a kis osszeszedett dolgait, kapcsolatait, de ebben a korban meg nincs ilyen.

Szerintem erdemes kulfoldon elni, altalaban erdemes minel tobb oldalrol latni dolgokat. Pl nem szeretned a MacOS-t, ha nem tudnad milyen sz@r a tobbi 🙂 Ugyanigy szerintem jobban tudod ertekelni, objektivebben tudod latni a Hazat kicsit messzebbrol.

Meg egy gondolat, sokmindent sokkal konnyebb feladni/maskent csinalni mint azt elsore gondolna az ember. En pl eddig balesetmentesen vezetek mindket oldalon mindenfele autokkal. Volt ra pelda, hogy egy nap 200 km jobbra tarts, repules, 300 km balra tarts. Eleinte nem gondoltam volna,h ennyire konnyen mehet ez. Es ez bizony sokmindenre igaz (kaja, nyelv, stb.)…

lave

Na, két észrevétel ezzel a nem mosolyognak meg stresszes élet közhellyel kapcsolatban.

1. Nekem nem stresszes az életem, és bizony sokszor mosolyognak rám a boltokban Magyarországon is.

2. Naív, aki azt hiszi, hogy példának okáért München majd németekkel fogják kiszolgálni a Plussz diszkontban. Sosem találnátok ki, kelet-európaiak, bizony!

Minta megvan? Segítsek? Ugyanaz a szetting, csak az egyik helyen itt vagy Te, kedves nyavajgó, a másikon meg nem.

(akinek nem inge, nem veszi magára)

főműves

menni ha (ésvagy):

– TÉNYLEG tele a tököd a nyomott hangulattal
– van egy PONTOS célod, amit az itthoni körülmények nem engednek megvalósulni
– nincs itthon mély szochálód, világpolgár akarsz lenni

api

Én kétlaki vagyok, kint melózok de sokszor hazajárok. Cigány élet, de változatos.

TBS

Ma jó napod van! Szinte szórólszóra bólogatok olvasás közben. 🙂

Bártházi András

Még senki sem hozta fel a külföldre dolgozom Magyarországról megoldást, pedig ez a legkényelmesebb, és lehet egy lépés is a külföldi meló fele. Egyrészt el tudsz kezdeni networkingelni, másrészt javítod a nyelvtudásodat. A Netvibes – ahol virtuálisan dolgozom – párizsi cég, effektíve szerintem többet keresek mint a kollegáim, mivel nem kell megfizetnem az iszonyatos párizsi ingatlanárakat, lakbérletet (hanem van saját lakás itt, Pesten). Eddigi legprofibb társaság amiben dolgoztam – nincs olyan, hogy valaki csak kóder, itt mindenki baromira ért ahhoz, amit csinál (eddig max. pár ember volt a topon / munkahely, és mindenhol egy kicsit furcsán néztek rám, hogy folyamatosan képzem magam).

Szerintem ez a legjobb kombó. 🙂 Azt viszont nem értem, hogy mikor ajánlottam másoknak hogy van lehetőség felvételre, senki sem jelentkezett (tudtommal).

TBS

Átrágtam a hsz.-eket. Emberek vagyunk és különbözünk. Van egy batátosném, aki éveket tölt itt-ott a világban. Dolgozik kint, autót vesz, él. (Ausszi, NZ, Svédo., Briannia; a teljesség igénye nélkül.)

De mindig hazajön. Nem hereberézni, dolgozni. Okos, értelmes csaj.

api

András, ez a jövő. Volt már hogy vpn-el melóztam kinti cégeknek, de egyelőre jobb szeretik ha odadugom a képem. Csak remélem hogy a közeljövőben ez az irány elindul, bár ha nagyon menni fog akkor kiszorítanak minket indiából pillanatok alatt.

hajni

Hiába menekülsz, hiába futsz.
A sorsod elől, futni úgyse tudsz.
Mert sorsunk nekünk, vagy végzetünk,
Hogy, egymásért szenvedünk.

_karády katalin

Amby

A, IIsti:

A kevesebb stressz nekünk a munkában jött. A párommal mindketten “felelős beosztásban” dolgoztunk multinál Mo.-n, szinte mindig kitűnő véleménnyel voltak a munkánkról. Mégis, mindig nyomtak minket, hogy harder, better, faster, stronger.

Itt Olaszországban ha jól teljesít az ember, akkor békénhagyják. Ugyanannyit dolgozunk, mint otthon, aztán kész. 🙂

Ami rosszabb: bankrendszer, bolti nyitvatartás, ügyintézési határidők (privát és állami), bürokrácia, közlekedés, a benzin ára, az autópálya díj – sorolhatom 🙂

Én ezért gondolom úgy, hogy országok nem jobbak – rosszabbak egymásnál. Mások és kész. Ha neked már csak egy problémád van az életben (mint nekünk volt a stressz), akkor arra megoldás lehet külföld. Csak a csomagban jönnek majd meglepő apróságok, amik meg nem fognak működni. Írtam erről már sokat, de ennél jobban nem reklámoznám 🙂

kisvirag

Nekem max homályos álmaimban szerepelt külföld. Magamtól talán nem is jöttem volna. De a páromnak jött a lehetőség, és döntenem kellett.
Mérlegre tette az ember a dolgokat. De most végeztem az egyetemmel, az addigi networkom (ahogy ti nevezitek) egyébként is feloszlott volna, hiszen mindenki megy, amerre lát, leginkább hazafelé az egyetem után. Vagy kifelé, máshova. Ott álltam, friss diplomával, szerencsére már munkatapasztalattal, de épp munka nélkül.
Ha a szerelmemmel akarok maradni, akkor is mennem kellett volna – lehet hogy nem 900, de 100-200 kilométert biztos, mert az, amit ő csinál, nem lehet ott csinálni, ahol én mindennél jobban szeretnék élni – Szegeden. Én meg javíthatatlan romantikus voltam, vagyok, és a szerelmet választottam/választom. Nem mintha rosszul jártam volna. Igaz, jóval nehezebb nekem itt munkát találnom, fél éve próbálkozom, most végre úgy tűnik, összejön egy. De ennek az az oka, hogy olyan földre tettem a lábam, aminek a nyelvét nem beszéltem akkor.
Persze fáj hogy a család messze van. De mostmár (főleg Schengen után, csak arról van szó, hogy nem három-négy, hanem nyolc-tíz órát kell menni hától házig.
Mi sem akarunk örökre maradni – de azt sem akarjuk, hogy otthon évtizedeken keresztül kelljen súlyos pénzeket visszafizetnünk ha azt akarjuk, saját házunk legyen, ha jobb kocsit szeretnénk, vagy mit ad isten, három gyereket.
Mindig a személyes helyzet dönti el, jó-e menni, vagy maradni. Családdal, gyerekkel, munkával nehéz, talán hülyeség is mozdulni. De amikor az ember ott áll mindennek az elején, és otthon max annyi előnye van a külfölddel szemben, hogy anyanyelvi szinten beszéli a helyi nyelvet… akkor érdemes elgondolkodni.
ma már ha mész, az nem kell, hogy örökre szóljon. pár hónap, néhány év.
Olyan ez, mint kollégistának lenni. Ha mást nem, a nyelvtudásért.

vinczepetya

Gondolkodtam/gondolkodok a dolgon, jó is lenne meg nem is!
Tény hogy ottkint nem úgy van az ember mint itthon, nem árt az ismeretség sem, de egyértelműen sokkal jobb a lóvé, mint kishazánkban!
Ha nem is örökre, de egy pár évig érdemes kint lenni, sok olyasmit meg lehet tanúlni, el lehet sajátítani, amit esetleg a pár év kintlét után, még itthon is kényelmesen lehet hasznosítani!
Sajnos egyre többen mennek ki, egyrészt mert itthon katasztrófális a helyzet, másrészt, meg más választásuk nincsen, majdnem úgy néz ki, hogy elriasztják az embereket itthonról!
Sajnos!

xtal

“Naív, aki azt hiszi, hogy példának okáért München majd németekkel fogják kiszolgálni a Plussz diszkontban. Sosem találnátok ki, kelet-európaiak, bizony!”

tokmindegy, milyen nemzetisegu a penztaros (kulturember ezt nem is firtatja), mert a müncheni Plusban nincs toleralva a taho hangnem senki reszerol.

szoval, megiscsak kremesebb a szar 🙂

xtal

“Alapvetően jót tesz egy országnak, ha a szülöttei világlátott emberek, megtanulnak sokadik senkik is lenni meg érvényesülni is, egyáltalán, külföldön lenni mindennap tanulás”

igy van. es meg sokkal jobbat tesz az orszagnak, ha ezek az emberek visszaviszik ezt a tudast a sajat orszagukba. viszont az van, hogy 1 kezemen meg tudom szamolni, hany haverom el meg mindig magyarorszagon, es kivetel nelkul kirohogne a tobbi, ha megkerdezned, “haza” akar-e menni.

malacful

6 ev Amerika utan hazamentem es 5 evig birtam. Aztutan, hogy hozzaszoksz, hogy elismerik a munkadat es a penzedert kiszolgalnak, es nem mindig azon kell agyalni, hogy kit ismersz aki segit ezt meg ezt elintezni (mert mashogy nem megy), Magyarorszag élhetetlen. Sokszor kivanom, hogy bar sose jottem volna el, akkor nem latnam ilyen sulyosan.

A.

Na ja.
Ny-Eu-ban elo torokok es arabok kozott sokkal kissebb a bunozesi rata, mint otthon (pl. Isztanbulban). Pl. mert sokkal magasabb a felderitesi rata. Ez a jobban felszerelt rendorok miatt amiatt is van, hogy sokkal kisebb a bunozesi rata, tehat ha valami megis van, arra van idejuk es eroforrasuk. Es meg is talaljak. Es nyilvan van koorupcio nyugat-euban is. Lehet olvasni az ujsagban. Azt is, hogy a bunbe esett urak bortonben vegzik. Itt is kiderul a politikusokrol, hogy ado befizetese nelkul alkalmaznak bejaronot. Masnap lemond.

Nem az emberanyag jobb. Ez egyszeru jatekelmeleti kerdes. En nem fizetek adot, zsebbe kapom a penzt. Ezert rad 40%os szja-t vetnek ki, meg 33%os TB-t. Ennyit te sem fizetsz. Ugyhogy holnaptol te is zsebbe kapod. Kozben minden szetrohad, amit a kettonk adojabol fent kellene tartani. Ha azt mondanak, 20%, en befizetnem, te befizetned. Mindenki boldog es elegedett lenne. Ehelyett megy otthon a szocio darwinizmus. Otthon, ha nem zsebbe kapsz fizut, ha nem hivod muszakihoz a jokert, ha nem adsz halapenzt, te vagy a joindulatu, de szanalmas lama. Ha zsebbe kapod, ha hasznald a jokert es kifizeted a halapenzt, akkor meg sikeres, de rohadek kocsog vagy, aki tamogatja a feketegazdasagot es a korrupciot, es mellesleg romlasba donti az orszagot. Esetleg lehetsz egyszerre lama es kocsog is, szituaciokent valtakozva. Ki melyik tipus?

Neumann bacsi mondta, hogy a legtobb ilyen jatekban a kollektiv haszon csak akkor erheto el, ha van szabalyozas. Ez nalunk el van b*szva. Biztos lesz meg jobb is, de per pillanat nem tul fenyes a helyzet.

_alesi_

Bártházi András: ez a lehetőség is megfordult, de eddig nem nagyon leletem távmunkát. Ha már itt tartunk, akkor tapasztalatokat szívesen veszek(ünk).

sz

András, én szívesen olvasnék a netvibes-os tevékenykedésedről, írhatnál erről a blogodon (nem találtam ilyen posztot).

hogyan kerültél oda, milyen feladataid vannak, fix díjat fizetnek vagy valamiféle timesheet alapján, ha már voltál párizsban náluk, milyen tapasztalatokat szereztél stb.

krel

Igen malacful, egyetértek veled. A legszomorúbb az egészben az, hogy miután kimentél és visszajössz még rosszabbnak látod az egészet mint amikor kimentél. Ez borzasztó érzés.

Péter

Románia, Bukarest
mi itt élünk. Önszántunkból, tavaly szeptember óta. A cég kinőtte magyarországot és lépni kellett, mehettünk volna bárhová, küldhettünk vola alkalmazottat de mi úgy döntöttünk, hogy jövünk. Nagyon jó itt, persze van egy rakás macera mint közlekedés, vásárló kiszolgálás… ez kelet európa. Mo az nyugat!! (BTW itt is ugyanaz a cég forgalmazza az Apple-t mint otthon, szar is 🙂
Miért lenne érdemes nektek ide jönni:

-átlag 30%-kal magasabb fizetések
-alacsony képzettség és tapasztalat (értsd itt tuti egy szinttel feljebb lépsz be a játékba)
-nincs nyugati kultúrája az ittenieknek
-most itt van az az időszak amikor éretlenek kapnak olyan pozíciókat ami nagyon sokat dob a CV-jükben (ez otthon a 95 magasságában volt)
-van starbucks, hard rock café csajoknak: sephora, nine west… minden nagy márka itt van
-nincs maffia (mármint kb olyan mint otthon, nem olyan mint Orosz o, Bulgária, Ukrajna…)
-minden nagyobb téren ingyen wifi van 🙂
-Taxi ár 100Ft/km jo-jó pesze Dácsia

És miért nem:

-nagyon rosz az imidzse, karácsonykor otthon bárkinek mondtam hülye fejet vágott
-nagy dugók vannak (metróval semmi gond, csak maga a fíling, vazze metrózunk)
-ez kelet… ezt a legnehezebb elmagyarázni, talán olyan mint otthon a 90-es évek elején (gmk, fusi, “Moszkva tér” film)
-kultúrsokk, de az mindenhol van külföldön

más negatívum most nem jut eszembe.
Sajnos az Index fórumokon eluralkodott “ősi román szokás” nagyon sokat árt ezeknek a “local”ok a megitélésén de ezek is tök normális emberkék csak kicsit le vannak maradva szakmailag. ÉS NEM az országról beszélek, fontos, hogy Románia nincs lemaradva, úgy átugranak minket, ahogy kell.
Itt 16%az ÁFA. 3 éve vezettek be egy új gazdasági programot, levitték az összes adót. Egy évig deficites volt az állam azóta úgy pörög a gazdaság, hogy mi is besz..unk. Mostanában prognosztizálják a lassulást. Majd látjuk.

A Plastik innen is tökéletes 🙂

api

Péter, Bukarest jó hely. Ajánlom a Caru cu bere-t, iszonyat jó házi főzésű sör 1 literes korsóban, ha jól emlékszem 12 RON-ért. (http://www.carucubere.ro). Meg persze a bazi nagy két személyes csülök tál 50 RON-ért. Törzsvendégek voltunk jó sokáig.

xtal

“A legszomorúbb az egészben az, hogy miután kimentél és visszajössz még rosszabbnak látod az egészet mint amikor kimentél. Ez borzasztó érzés.”

…es utana ha szova mered tenni a problemakat, te vagy a nyugati taho, aki mindent kritizal 🙂

xtal

“ha jó vagy, bárhol jó vagy.”

ez olyan jol hangzik, csak kar, hogy nem igaz.

peldanak okaert a hajadba kenheted a szaktudasodat, ha nem beszeled folyekonyan az adott orszag nyelvet, nem ismered a szokasokat es a munkamodszereket, ergo nem tudsz hatekonyan kommunikalni es egyutt dolgozni a kollegaiddal, ugyfeleiddel, es munkaadoddal. maganyos road warriorkent nem sokra viszed, lattam mar embereket elverezni ezen.

sithlords

tegnap ket sraccal vacsoraztam londonban:

– last.fm, front-end dev. – 26 eves
– mobile UI deisgner – 26 eves

fuck them running
oreg szarok vagytok (mee too) az a baj

nem az a kerdes hol jobb, az a kerdes hol jo?

ha kimesz es nem jo, hazajoszz
ha kint maradtal, hat azert tortent mert jo

trn

ad, ez ideáig oké, de hogy egy érzékletes példával éljek autót se vezethetsz addig amíg nincs jogsid. Vagyis teheted, csak megvannak a veszélyei.

Nyilván akinek -visszatérve- nincs proper nyelvtudása (értsd: nem elég _jó_) az nem elég jó, ezért nem lehet jó bárhol.

Azaz a megállapítás még mindig áll: aki jó, az bárhol jó.

olda

amby számos példát látok itt az ellenkezőjére!
a költségek sok helyen arányaiban térnek el, drágább lakni, de olcsóbb enni vagy drágább közlekedni de olcsóbb a sör vagy a nők

itaka

Fiatalok! menjetek, éljetek, mondjátok el nekünk.
Köszönöm.

Péter

Én nem beszélek románul és semmi gondom nincs belőle. Persze angolul, franciául jól beszélek és nekünk itt ügyfél szinten ez kell.

Caru cu bere valóban jó. Azt játszuk, hogy minden teret, utcát, szórakozóhelyet elnevezünk magyar megfelelőnek, így van Oktogon, Oscar, Nagymező u, a Caru cu bere a Mátyás pince de a Nagyipali-t még nem találtuk meg 🙂

aki jó, az bárhol jó / de nyitottság nélkül semmit nem ér

A jövő “változás managerei” közép európából fognak jönni, persze csak ha hajladóak lesznek oda költözni ahol változás kell.

megmondom

ha egyesitenenk az orszagokat ugy mint az usa allamokat es hivatalos lenne az angol, a magyarok 10 ev alatt meghoditanak europat!

payskin

közeli rokon ment ki családostul Ausztriába dolgozni ugyanahhoz a multihoz, akiknél itthon dolgozott középvezetői beosztásban. az egy dolog, hogy érkezéskor már csúnyán megszivatta a cég, de azóta is többet dolgozik, nagyobb a stressz, saját bevallása szerint rámegy az egészsége, és ha így meg tovább, hosszú távon akár a család is. innen nézve nem tűnik túl jó döntésnek… 🙁

greg

tényleg az itt laksz, külföldi cégnek dolgozol kombó a legjobb, de nem mindenkinek fekszik a távmunka. nekem pl szükségem van arra, hogy egy légtérben legyek azokkal az emberekkel akikkel együtt dolgozom. hogy ne emailben meg chat-en menjen az ötletbörze, hanem akár a konyhában a szekrényt támasztva.

amúgy még ebben a helyzetben is, amikor külföldre dolgozol itthonról, akkor is szopás hogy itthon adózol. idehaza kapom kézhez a legkevesebbet az általam megtermelt értékből. szóval az lenne az igazi, hogy itt élni, külföldre dolgozni és egy olyan államnak adózni, ahol nem nekem kell kitermelni a politikai elit kenőpénzeit. ahol a képviselők nem kivételek az amúgy mindenkire érvényes adózási vagy egyéb jogi törvények alól. hehh. “…kivéve a gyevi Bíró…”

olda

tudunk egy srácról, aki itteni munkavállaló, itteni adózó, és otthon ül pesten és onnan dolgozik ide. mondjuk ezt én inkább szerencsés esetnek látom, különös tekintettel az itteni adórendszerre.

Kianek T. Joachim

12 évesen iskolaboltot nyitottam a falumban. Kárpótlási jeggyel üzérkedtem a gimiben. Részvényeztem az egyetemen No-ban. NY-ban kezdtem dolgozni. Végigjártam. És Köstler Artúr sorai értették meg velem, miért vagyok itt most már Mo-on: itt tudom megfőzni azt a pörköltet, ami finom és itt tudom megtölteni a családdal azt a hurkát, amit szeretek. És ezt kiegészíteném még azzal hogy, most itt kezdődött el az a kapitalista építkezés, ami ott 30-50 évvel ezelőtt volt – és ebben részt kell venni, hogy legyen egy saját sertéstelepem, ahol én vagyok a tulajdonos és nem egy kondás (manager) vagy egy gyüttment sertés.

Amby

@olda – nem pontosan értem mire válaszoltált (31. 10:42 du), de én a költségekről pontosan arányaiban beszéltem – az én konkrét esetemben. 10 százalékot nőtt a fizum, de kétszerese a költségem. Tehát _nekem_ arányaiban rosszabb. (Nem szenvedek 😉

Igazad van, ha átlagfizetésről beszélünk – de az nem konkrét eset és sokan alacsonyabb pozícióba kerülnek kint, mint otthon Mo.-n. És lehet olyat is találni, hogy vmi egyszerűen olcsóbb. (Pl. plazmatévé, vagy Sony laptop ilyen lenne 🙂

ant

Azt hiszem mindent elmondtak mar az elottem szolok: valoban merlegelni kell, es ennek megfeleloen donteni. Fiatalon, szinglikent, munkanelkulikent nyilvan konnyebben megy a valtas. Minel tobb dolog kot haza, annal nehezebb. Batrak persze vannak: van egy ismeros itt, aki kb. 40 evesen, 4(!) gyerekkel es a felesegevel jott ki dolgozni… es nem banta meg.

Az is igaz, hogy minel tobb idot toltesz kulfoldon, annal elesebben rajzolodik ki a kontraszt az orszagok, kulturak kozott. Es sajnos nem Magyarorszag javara…

Lam

olda látja jól a helyzetet az első hozzászólásában, teljesen egyetértek.

sithlords

last.fm london, 26 eves sracokkal vacsoraztam a heten
nulla megfontolas
kola, buli, haverok es annyi melo ami a csovon kifer
fuck THEM running

oregek vagyunk mar fiuk, az a nagy baj

A.

sith lord, es megkinaltak azzal a party droggal, ami rontja a memoriad? 🙂

sithlords

az elet kemenyebb ennel A.
pills, pills – itt ezt mondjak

jplush

Olyan ez a tema mint az osx vs windows vagy hinni Istenben vs nem hinni vagy feher vs fekete.

Nem lesz soha egy egyseges, minden vitat eldonto vegeredmeny. Kinek ez, kinek az, kinek miert az ami. Mindket oldalon lesznek negativ es pozitiv tapasztalatok.

Csak arra jok ezek a temak, hogy sok hozzaszolot vonzanak, vegso konkluzio sosem fog szuletni.

En kulfoldon elek tobb mint 3 eve, otthon is jo volt, otthon is elvoltam, itt is elvagyok, itt is jo. 24 eves vagyok, most mivel leszek hatrebb ha 2 ev mulva hazamegyek es az oneletrajzomban ott lesz +3 nyelv es par neves kulfoldi ceg mint munkahely!? Nagyon nagyon sok olyan tapasztalatot szereztem, amelyet ha otthon maradok, soha nem szerzek meg.

dora

miert mennel:

1. mert itthon nincs lehetoseged (20%)
2. mert amit majd kint keresel, haza kuldod (70%)
3. kalandvagy (2%)
4. kuldenek(2%)
5. uj eletet akarsz kezdeni (4%)
4. menekulsz (2&)

En 14 eve nyomom Liverpoolban. A legegyszerubb, ha ugy indulsz el, hogy senki sincs a hatizsakban…

dw1

én tanultam egy fél évet Bajorországban, ODA visszamennék ha hívna egy szakmába vágó, biztos állást kínáló cég, további indokok:

– Alpok
– sör
– BMW

mennék Londonba is ha a fenti cég oda hívna.

mennék Bécsbe is mert közel van de mégis tök más.

de egyelőre semmi ilyesmi nincs kilátásban még középtávon sem.

malacful

jplush,
hatrebb leszel. Menj haza es majd meglatod.
A kulfoldi tapasztalat, nyelvtudas csak papiron elony otthon, a valosagban hatrany.

olda

malacfül, kifejtenéd? miért hátrány otthon, hogy kicsit több oldalról is látod mondjuk a szakmád problémáit, töbféle munkamódszert ismersz és még esetleg nyelvül is beszélsz?

olda

Amby, én arra gondoltam, hogy az arányok mások.

Nekünk az otthoni income-ből alacsonyabb arányú volt a lakás költsége, mint most. MOndjuk ott 100 egységből 35 ment a lakásra, rezsire, itt meg 60 egység. Átszámolgatni értelmetlen. Ugyanakkor itt a kaja _összességében_ olcsóbb (otthon is, itt is főz(t)ünk) meg sokkal kisebb arányú a közlekedés, kocsi fenttartása.

Szerintem csak arányaiban érdemes összevetni, azt hiába mondom, hogy itt annyiért vettem egy autót, mint amennyit otthon a szervízben szoktam hagyni, ez nem mond semmit, még akkor sem, ha igaz.

A lényeg, hogy ha nagyobb arányt is fizetünk a lakhatásra, a maradék a többire kényelmesebb életet biztosít, mint otthon a kisebb arány mellett fennmaradó hányad.

És ez csak a pénz, sok egyéb is befolyásolja az életminőségedet, ha azt nézzük, hogy itt a számok szintjén “szegényebbek vagyunk” azt a képet árnyalni kell azzal, hogy egészségesebben élünk, jobb a környezet, töredék a stressz és ás a hangulat. Mi a feleségemmel építünk egymásra, amennyire látom, a mi házasságunknak csak jót tett, hogy elindultunk és egymásra utalódtunk. Otthon sem volt gond, itt meg bebizonyosodott, hogy számíthatunk egymásra feltétel nélkül.

Egyéne válogatja, mondjuk nekünk itt olcsóbb a mac, mint otthon, tán az 50 colos lcd tévét is olcsóbban kapnánk meg, de erre otthon sem vágytunk.

Mindig a pro/con hányados a lényeg, nekünk itt, egyelőre úgy tűnik, hogy jobb életminőséget biztosít, hogy eljöttünk. Nyilván ez változhat, amit kezelni kell, mint minden változást.

Nincsenek általános ogazságok, alapvetően másfélék vagyunk, más kultúrájú helyekre indulunk el, más motivációkkal.

Ítélkezni a menők vagy maradók felett: hát ehhez nem sok jogunk van.

misran

Voltam kicsit nyugatabbra is, inkább maradok, nagy különbséget nem látok, csak pár dologban:

– emberek valóban nyugisabbak mint itthon, kicsit relaxáltabb minden,
– jobban lehet kalkulálni az idővel és a következő pár lépéssel, nincs annyi kivétel, szabályokat tartják,

ez utóbbi azonban lehet hátrány is, mert itthon néha pozitív irányban lépünk át felesleges formaságot, valljuk be. Ennek hiánya azért fáj ám.

A magyar/keleti ügyeskedés hiánya néha jámborbaromértetlentompa embereket jelent, ami megint csak idegörlő.

Szerintem ez a környezet nem túl rossz arra hogy frissen maradjon az agyunk addig a 60 évig amíg élünk.

A sírás(ás) helyett meg mondok egy jó hírt: állítólag demokrácia van, mi döntjük el hogy hogyan szeretnénk élni…

Mondok mást is: senki nem mehet el innen aki kicsit is úgy érzi hogy része van abban ahol most állunk. 🙂

NZ és AU állítólag jó, de aki nagyot akar lépni az tanuljon kínaiul, szerintem.

Jó hétvégét.

malacful

Olda,
Nem tudom 3 sorban kifejteni, de nagyon sok ismerosom igy jart. Feltekenysegbol, irigysegbol probaljak elnyomni a kulfoldrol meg csak nem is nagy arccal hazateroket. Nekem folyamatosan szinte kenyszeresen, betegesen javitottak az angolomat, amikor mar amerikaiak kertek meg palyazat meg tanulmany irasra a kintletem alatt.

olda

hm… féltékenység, irigység, ismerős

tehát megint ott tartunk, hogy más kretének véleménye miatt nem jó otthon

jplush

malacful: allas ugyben tuti nem leszek hatrebb, “network” ugyben meg az a velemenyem, hogy amelyik “network” elhal par ev alatt, az annyit is ert! Az igazi baratok mindig ott vannak es nem kopnak el, nem fordulnak ki. A csalad meg megint nem valtozik… Feleseg meg mar innen lesz/van. 🙂

Hettie

Nes-sel es oldaval vagyok ebben.

Viszont en megyek haza, amilyen hamar csak tudok. Talan hat es fel ev kintlakas utan mar nem teljesen gagyi ilyet mondani. Sokminden jo itt, pl az Apple Education Store 😉 meg az egyetem ahol tanulok, de egy dologra nem keszitett fel senki: a deprivaltsag hatalmas, arcomba nyomulo jelenletere. A piszkos utcakra, a kemenydrogos anyukakra, az alkoholizmusra es az intellektualis sivarsagra (itt most konkretan a kulturalis dolgok hianyara es a mediara, az emberek altalanos muveltsegere, a vitak felszinessegere). En ebben a kozegben nem vagyok hajlando sokaig tovabbletezni. Ide a diplomat (ha minden igaz juniusban itt is lesz) meg egy-ket posztgrad kepzest, hogy gyakorolhassam a szakmamat aztan megyek haza.

malacful

jplush,

Ahany ember, annyifele verzio. Nekem minden baratom meghulyult. Allas ugyben joval hatrebb voltam, pont a feltekenyseg tenyezo miatt.
Csalad: az egy sulyos kerdes, valoban az elkoltozes hatulutoje, vannak olyan fak, amiket nem lehet atultetni.

nyenyec

USA közepe (puszta/flyover country) 5 éve.

Pro:
– 1 fizetésből el lehet tengődni, az Asszony maximális időt tölthet a gyerekekkel.
– Nem kell ügyeskedni, adót csalni, számlát hamisítani, ismerőst keresni, aki elintézi a dolgokat.
– Minimális stressz, nyugis munkahely, megbecsülik a munkámat.
– Udvariasak, ügyfélként is, alkalmazottként is korrektül kezelnek.
– Tisztaság az utcákon, viszonylag stresszmentes közlekedés, gyors ügyintézés.
– Melegebb éghajlat, több napfény, lakóparkban medence gyerekeknek ideális.
– Nyelvtanulás.
– A környezet miatt minden nap érdekes élmény.

Con:
– Családot, barátokat otthagyni.
– Aggódni azon, hogy itt vagy otthon lenne-e jobb a gyerekeknek, hogyan lesz elég pénz kiiskoláztatni őket, saját házat, nyugdíjat kifizetni.
– Nincsenek magyar kaják, sokszor még hozzávalók sem.

n

Érdekes eddig úgy gondoltam, hogyha lesz lehetőségem elmenni innen egy időre, biztosan megteszem…
Most, hogy lehetőségem lenne rá, kicsit összezavarodtam…
Lehet, hogy Dubai túl messze van? 🙂

anxena

Én elmentem, de neked igazad van mindenben és még sokkal több a probléma. Meglehet jól élek de magányban, nélkülözök minden szociális hálót amely otthon megvolt. A barátságok angliában felszinesek, és hidegek. A magyar akcentushoz sajnos mindenféle előítéletek kötődnek (leginkább pornó vonalon és amerikában a vacak hollywoody filmek is összemossák az akcentusunkat az orosszal aki persze mindig inkompetens anti hőst játszik)így nehezen vesznek komolyan. Rendes munka nem akad, csak alja munka.
Akinek tehát otthon van szép élete, és megbecsülik és van jó munkája, ne hagyja ott.

Akit viszont nem becsülnek és szar az élete annak tulajdon képpen nincs veszteni valója, mert külföldön is ezt várja, de legalább valamilyen módon meg tud élni.