Apple Magyarország

Kreatív.hu:

Apple – távozó magyarországi vezető
[2008.01.31. 11:52]

Elhagyja az Apple magyarországi képviseletét Emanuele Massimo ügyvezető igazgató. A 11 év után távozó vezető feladatait márciustól az új vezető kinevezéséig az Apple regionális kereskedelmi igazgatója látja el.

Emanuele Massimo több mint tizenöt éve dolgozik informatikai területen, és 11 éven keresztül vezette a magyarországi Apple kirendeltséget.

Igazgatása alatt 2005-ben Közép-Európában elsőként Budapesten nyitotta meg kapuit az Apple Center, azóta Apple Premium Reseller néven további hat bolttal bővült a kiemelt üzletlánc.

massimo2.png

Tézis: az Apple márka ma, 2008-ban, hazánkban nem több import termékeknél laza halmazánál. A prémium márka piacképessége miatt ennél felsőbb szintre kell lépni, ahol a márka nem importált, hanem támogatott termékké és szolgáltatássá válik.

Ehhez stratégia kell, amit megpróbálunk most összeállítani.

1. iTunes Store-t Magyarországon

Magyar előadókkal, magyar fizetési opciókkal. Ezt az eurós bullshittinget hagyjuk már végre, majd baszunk várni az euró magyarországi bevezetéséig. Ha tényleg ez a show-stopper, akkor örömmel használom erre a vásárlásra az EUR alapú bankkártyámat.

Aki ma Magyarországon iPod zenelejátszó készüléket vásárol, nem tud vásárolni rá tartalmat, mert mindenhez iTunes Store szükséges. Így használjuk a készülékeinket a mai napig.

Van olyan, aki esetleg úgy gondolja, hogy iPhone lesz Magyarországon iTunes Store nélkül? Én nem gondolom, a kettő együtt jár. Ha lennének reményeim ezzel kapcsolatban — mára már elszálltak.

2. Hasonló méretű európai Apple honlapok magyar változatát

Ezt a humorfesztivált, ami ennek a prémium márkának a magyar honlapja, azonnal szüntessük meg. Nem kell feltalálni semmit, amit az osztrákok csinálnak, azt és úgy csináljuk mi is. Ha további segítségre van szükségünk ezzel kapcsolatban, nyugodtan vegyük fel a kollégákkal a kapcsolatot, konzultáljunk velük.

3. Magyar lokalizációt a Mac OSX-be

Egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ez a kérdés 2008-ra sem megoldott. Súlyos magyar Apple szervezeti hiányosságokra mutat rá, hogy az egyik legfontosabb kérdés továbbra is hiányzik az OS-ből, kizárva ezzel rengeteg potenciális vásárlót. A Leoparddal már szállítanak orosz és lengyel lokalizációkat, a magyar továbbra is hiányzik.

4. Rendes szerviz hátteret

Megfelelően feltöltött alkatrész raktárral, gyors és rugalmas ügyintézéssel. Jó poén, hogy az iStyle / A4-ben táblán hirdetjük, hogy “tanulókkal dolgozunk”, de én inkább szomorú vagyok ennek láttán. A kérdés minden Apple tulajdonos számára ismert. Ha az import termékünkkel bármi probléma van, végünk.

5. Erős marketinget

Ismertessük meg a márkát azokkal a fogyasztókkal is, akik az Apple-t csak a Media Markt eladóitól ismerik. Lássák meg, hogy mit tud, mennyire egyszerű és könnyű a használata. Tudja meg mindenki, hogy egy hálózaton levő Macintosh-ok Leopard alatt egyetlen kattintással, majd autentikációval azonnal böngészhetővé válnak.

— — — — — — — — — — —

Most lássuk, hogyan lehetne a fentieket megoldani:

Két módon. Első: beszívni a jót. Második: kifújni a rosszat.

Egyrészt a magyar szervezetet és struktúrát kell az új stratégiai gondolkodásnak megfelelően átalakítani. Másrészt sajnos ki kell járni az utat az anyacégnél. Ez utóbbinál fel lehet használni azt az előnyt, hogy más európai cégek már megtették ezt, velük lehet konzultálni, segítséget és tanácsot kérni.

Össze kell rakni a felső szintű stratégia után az operatív lépéseket, kalkulációkat végezni, letenni az asztalra egy dokumentumot. Időpontot kérni és kiutazni, ismertetni. Megtalálni a finanszírozási lehetőségeket.

Ameddig ezek a dolgok nem történnek meg, addig egy exkluzív világmárkának magyar szerencsétlenkedéseit látjuk. Ezt a szintugrást farkatlanul nem lehet végigcsinálni.

Remélem, hogy az új magyarországi vezérigazgatónak van annyi vér a pucájában, hogy mindezt átlátja, kitalálja, és végigviszi.

Én kérek elnézést, hogy az Apple új Vezérigazgatójaként tetszelgek, de sajnos elég személyes nekem a márka, érzek annyi felelősséget, hogy összeszedjem és megosszam a bennem igen régóta felgyülemlett gondolatokat. Jelen pillanatban ennél többet sajnos nem tehetek.

Go Apple Magyarország, best of luck!

63 hozzászólás

olda

Massimo nem volt apple alkalmazott, más érdekek kiszolgálására szerződött. Mit vártunk?

Nekem, kiindulva az észak-balkáni helyzetből, nem teljesen egyértelmű, hogy az apple tisztában van azzal, hogy magyarország létezik.

Ha lesz apple magyarország, akkor el lehet indulni. Ha marad libanon, akkor marad minden, ami volt.

az apple magyarországon egy vicc.

Pedig lenne értelme, pláne, hogy most kezd repedezni az állami win hegemónia, a kis résen be lehetne szökni az oktatásba, és ha a purdék az isiben már macet lökdösnek, (benne unix ugyebár) akkor kiművelt emberfőként is – döntési helyzetben – mérlegelik majd a márka előnyeit.

Rack

Kell az nekünk, hogy populáris legyen az Apple!?

Sajnos nagyon sok tekintetben még keletnek számítunk honlaplokalizáció területein, elég megnézni pl. BMW.de -t vagy BMW.hu -t. Nem ugyanaz a tiszta simogató érzés. De tény, hogy az apple az igazán rossz példa.

Hogyha eddig nem volt zseton a marketingre akkor most hirtelen miből lenne!?
Marad a gerillamarketing továbbra is. 🙂

AD 4 Apple prezident! Ez tényleg nagyonjó lenne, támogatom! 🙂

Dr. Minorka

Attól tartok, hogy úgy kalkulálnak, hogy nekik ez nem éri meg. Túl pici ez a piac számukra. A “pici” az nem a lélekszámra vonatkozik, hanem az elérhető bevételre/nyereségre. Azt nem tudom, hogy ez mennyire helyes kalkuláció. Mondjuk az ország gazdasági/társadalmi kilátásai alapján (beleértve ennek nemzetközi visszhangját is) nem tartom valószínűnek, hogy nagyon sietnének ezen változtatni. Viszont az 1-3. pont egyike sem kíván komolyabb beruházást (vagy már nálunk is nyereséget hozhat a ráfordítás).

olda

Rack

Igen, kell nekünk a populáris apple, azt is megmondom, miért: mert akkor lesz szerviz, lesz alkatrész, lesz problémakezelés és lesz normális marketing/értékesítés, sőt, lokalizáció.

A populáris dolgok, pl. a dell vagy acer masinák vackok? Frászt, ugyanabból vannak, mint az apple gépek, csak félkarú retardált, vakok tervezik őket, akikkel kraftwerket hallgatnak fájdalomküszöbön.

De van hozzájuk alkatrész meg szerviz…

olda

Dr. Minor

Túl pici a piac? Elmennek a 3-5-7százezres vasak, elmenne abból több is, csak éppen sokan nem is tudnak az apple cégről, vagy arra emlékszenek, hogy “nincs rá program”

Ahol most vagyok, ott nincs 4millió ember és van helyi apple meg bót. És nincs kolbiból a kerítés…

Prossa

Teljesen igazad van – sajnos 🙁 ! A mostani Apple Magyarország egy leokádott nercbunda! Olyan, hogy szégyent hoz erre a csodára, így nem véletlen, hogy sokan szidják a vezetést. Én is megszoptam a páncélfaszt náluk, mert pixelhibás volt a gép, azt jöttek azzal, hogy miért csak egy hét után jelzek… Mondom, mert külföldön voltam bakker, de e-mailt küldtem, arra meg basztatok válaszolni! Majd kisebb értetlenség után rá egy hétre kicserélték. Én csak annyit mondok, hogy ez egy takonnyal teli ezüst tál, amiből ki kéne önteni a taknyot kitisztítani és habos finomságot belarakni. A nercbundát meg elvinni a patyolatba és az okádékot letisztítani róla, hogy egy gyönyörű nő ismét felhúzhassa párduc-finomságú testére.

Dr. Minorka

Olda!
Nem arról volt szó, hogy nem tudnának eladni drága dolgot, hanem a mennyiségről! Mennyi noteszgépet adnak el Magyaroszágon a 100.000 és 200.000 közötti kategóriában, és mennyit a 300.000-400.000 sávban (nem Apple gépekre gondolok)? Közismert, hogy a tömeges igény az olcsóbb gépek iránt jelentkezik. Egyébként melyik országban vagy?

olda

Na de ha az apple nem úgy akar tömeggépet eladni, akkor sem reális, hogy kiesik neki a magyar eladás…

NZ, egyébként

beton

3-as pont;
miért nem vesz az építészirodát vezető cég kb 50-es főnöke alkalmazottainak fain mac pro gépeket?
mert az 10 fős irodában nem látja át a dolgokat, ha számára idegenül beszélő apple gépek vannak itt-ott. (ő még onnan származik, ahol nem tanítottak angol nyelvet, és nem is fogja már megtanulni, mert elérte az 50-et.)megveszi a HP workstation-t ugyanannyiért, vagy többért, mert arra minden megoldható számára érthető nyelven. így ő az életbe nem fogja megismerni azokat a finomságokat amit ez az alternatív rendszer jelenthet.

tudom hogy ez egy kényelmes álláspont részéről,
de az meg gyakorlatiag egy személyes döntés volt a most elköszönő apple vezértől, hogy nem volt apple lokalizáció.

miért is ?

Highlander

Sajnálatias, hogy nekünk kell tanácsot adni egy “ilyen cégnek***”, ami arra ment rá, hogy az ő termékei könnyen használhatóak, megbízhatóak, ráadásul mindezt transzparens szolgáltatásokkal, supporttal megtámogatva nyújtja.

*** persze ez ott sántít, hogy ez a cég nem az a cég, és ez nem csak a fizikai távolságból adódik (sokkal inkább abból, hogy valóban nem az apple van jelen Mo.-n hanem egy keurópai “nagyker”).
Itt soha nem volt speciálisan a Magyar piacra készült igényfelmérés, piackutatás, semmi. Ha let volna, az első percben kibukik, hogy egy olyan orazágban, ahol még egy feliratos filmnél is felszisszen 10 emberből 8, hogy ‘mééé nincs szinkron’, ott nem fognak tudni elfogadható méretű piacot kialakítani egy lokalizálatlan oprendszerrel megáldott akármilyen jó hardverrel, aminél ráadásul nem is igyekeznek megmagyarázni (zéró marketing), hogy mi az a hozzáadott érték, ami miatt ezek a gépek ennyibe kerülnek.

(tényleg, iPodokat véletlenül sikerült lokalizálni, vagy mi a rákért van pl. HU kiosztású billentyűzet???)

RealROB

Azért nincs teljesen igazatok.

“…megveszi a HP workstation-t ugyanannyiért, vagy többért, mert arra minden megoldható számára érthető nyelven…”

Sajnos igen is az Apple drága/drágább. HP vagy Dell vagy IBM vasak is olcsóbbak nála, minimum 1/3-al. Egy költség érzékeny kis iroda inkább megveszi a HP-t 2/3 pénzen, és az az 1/3 maradék az a tulajdonos zsebében marad! Ha az Apple valóban ugyan annyiba kerülne, akkor lehetne alternatíva…
Addig pénzes és megszálott (agymosott) 🙂 “sznobok” játékszere… (Bocsi a véleményért…)

Rob

Jhonny

RealROB: Ennek semmi köze a megszállottsághoz. Aki tudja, hogy milyen jó gépek és még pénze is van megvenni, az megveszi. Valószínüleg mindenki Apple-t akarna, a többi meg annak marad, akinek arra van pénze.

XYBeR

azt mondja meg valaki, hogy a dzsunkapc-immel az elmúlt 10-15 évben miért nem volt feleannyi gond sem, mint 1 mac-tulajdonosnak 1-2 év alatt az übergépével? (a kérdés érvényes az mp3-lejátszókra is) miért költ 5x annyit egy apple-fan 2 év alatt it-eszközökre, ha a mac már önmagában is state of the art? (és most hagyjuk a “mert sznob” jellegű indokokat)

Prossa

RealROB! Te meg egy buta gyerek vagyol, nem tudod, hogy mit is beszélsz csak vég nélkül irogatsz a messzi végtelenbe a nagy semmiről és azt próbálod meg szalonna képesen eladni az idelátogató olvasóknak akik értik a mac érzést.
Az lenne a legjobb ha végre tényleg nem réteg OS lenne, hanem kiadnák a pc verziót és akkor nem beszélne senki olyat, hogy sznobok vagyunk mert mi nem vagyunk olyanok. Legyél belátó és mérvadó! Mormolj egy imát Steve Jobs-ért és megsegít – meglásd!

A.

AD, ha tokos vagy, kiturod a megfelelo cimet, ahol ezt a jol osszeszedett kivansaglistat a donteshozo lancba teheted 🙂

Ismertem egy masik olasz faszit, akit a kelet-eus regio olasz kozpontjabol kuldtek ki helytartonak. Most azon kivul, hogy o ezt buntinek erezte, keptelen volt megbirkozni a helyi kovetelmenyekkel. Persze a lenezese is benne volt, de teljesen keptelen volt adaptalodni…

Szoval random, hogy jon-e valaki ertelmes faszi, aki refaktoral, vagy valasztanak valami ertelmes magyar managat. Vagy csak olyat, mint aki eddig a wiw menedzsere volt. Nemtom, olvasatok-e vele interjut, dobtam egy hatast, de ezentul iwiw ugyben semmin nem csodalkozom.

lajka

Figyelmetekbe ajánlom az új ideiglenes vezető személyét. Ő a cseh IMC igazgatója, azaz a cseh HDSys.

Van cseh iTunes store? Hát lokalizáció? Szerintem nincs. Nagy csodát nem remélek.

PS: Egyébként meg az Apple is tehet egy szívességet amiért az iPod Touch szoftver update-et az iTunes store-ban árulja.

Handras

iTunes: ehez semmi koze az itthoni kepviseletnek. Ha az apple majd ugy gondolja, hogy legyen itt is itms, akkor lesz. Ha nem gondoljak igy, akkor soha nem lesz.

“Hasonló méretű európai Apple honlapok magyar változatát”
Ha nagy Apple nem adja oda az engine-t, akkor sosem lesz egyforma oldal. Persze a jelenlegit is meg lehetne csinalni naprakeszebbre, ez az itthoniak sara. Arrol ne is almodjunk, hogy egyszer ugyan az az oldal koszon vissza mint az Apple.com.

“Magyar lokalizációt a Mac OSX-be”
iPodban van gyarilag lokalizacio, mert az Apple valamiert akarta, hogy legyen, az itthoniak meg megcsinaltak. Az OS X lokalizaciot nem engedi az Apple, ezert csak tessek lassek van. 1 ember csinalja, kikuldik az Apple-nek, azok megnezik, visszakuldik, megint ki, megint megnezik, stb. Persze ez egy csomo idot vesz igenybe, ezert mindig csuszasban van a lokalizacio az oprendszer verziokhoz kepest. Szerintem ket-harom even belul esely sincs, hogy a telepito lemezen alapbol rajta legyen a HUN nyelv. Orosz belekerult most a leopardban, csak hat az orosz piac 100-szor akkora mint a magyar.

“Rendes szerviz hátteret”
Van rendes szerviz hatter. Ha valami nincs raktaron a szerviznek, az azert van, mert az Apple nem kuld alkatreszt. Tortent iden valtozas, most mar nem kell egy hetet varni az alkatresz megrendelesere mint eddig, de osszessegeben vajmi keves beleszolasa van az itthoni kepviseletnek a szerviz dolgok mukodesebe. Arrol ne is almodjatok, hogy majd valaki raktaron tart minden alkatreszt, mert ez nem mukodik. Senkinek nincs erre 100 millio forintja…

“Erős marketinget”
Milyen marketing? A kinti Apple sem kolt marketingre. A legnagyobb varosokban van egy ket iPod plakat, oszt jonapot. Az itthoni apple is kolt marketingre lasd: chello, Pepsi, Coca-Cola, Tmobile reklamkampanyok iPodokkal.
Ezen kivul lett egy rakas Apple center akik kaptak tamogatast azert, hogy szep boltokat csinaljanak.

Es meg valami: Az itthoni apple kepviselet (ITM CE Kft) egy mds holding resze. Ha az mds holding azt mondja, hogy fiuk bocsi de ennyi a penzetek ezt kapjatok marketingre, ezt erre, ennyit arra, akkor ennyit kapnak, es kesz, egy forintal se tobbet. Az mds holding meg az arabok kezeben van, lehet nekik irni levelet, de nem sok eselyt latok ra, hogy akkor majd meglagyul a szivuk, es bokezubbek lesznek.

Kereskedoi szemmel nem a felsoroltakat latom problemanak, mert hiaba a magyar OS X meg a tobbi, hiaba a sok vasarlo, ha egyszer nem jon idoben es elegendo mennyisegu aru az orszagba. Miert nem? Gondolom kitalaltatok. Mert a kinti Apple magasrol szarik a rank, szarik teljesiteni a megrendeleseket, nem kozol informaciot, nem nyujt tamogatast.

Szoval ha barki tenni akar valamit, akkor a kinti Apple kozpontot kell betamadni folyamatosan sok 1000 user altal alairt levelekkel.

Ja es nem vedeni akarom az itthoniakat, csak nagyobb ralatasom van a dolgokra, ezert irtam amit irtam.

Handras

Hidd el, mennek es hajtjak, de hiaba. Es mondom megegyszer nem ez az elsodleges problema. Ha holnap minden megvalosulna amit irsz, kb 50-100 szazzalekkal none a kereslet. De minek? Most sem tudjuk kiszolgalni az embereket, bejon a boltba a switcher, es azt mondom a kivant termekre, hogy nincsen.

Mac Pro 2.8? Nincs. Van a regibol 200 darab raktaron. Osztrakoknal sincs.
Macbook 2.0 Ghz. Nincs
Macbook Air? Haha.
Leopard? Egy honapja semmi, upgrade DVD 80 darabra varunk november ota
Mac Mini? nincs egy darab se hetek ota

Decemberben az alabbi termekek nem voltak raktaron. (karacsonyi idoszak ugyebar)
iMac 20-24 nuku (durvan 3 honapig nem szallitott az apple) Osztrakokhoz sem
Macbook 2.0, 2.2 zero
iPod 4 GB 2 honapig zero darab
iPod Touch 8 GB egy honapig semmi
iPod 80 GB 1 honapig 0 db

Tehat pont leszarom van e magyar OS X, mivel azokat se tudom kiszolgalni akik az angolt szeretnek megvenni.

Tehat hiaba megy ki campelni Emanuel Cuprtinoba, ha az Apple-nek eleve Europa masodlagos piac, aztan jon kelet Europa, es csak aztan Magyarorszag. Max kihivjak a rendoroket, hogy vigyek mar el az ajtobol ezt a barmot, mert itt zaklat minket.

Ja es ez nem csak Apple specifikus. A BMW-mben miert nincsen magyar nyelv, es legfokepp magyar navigacios terkep?
A Lexusban van magyar navi, de miert csak 30%-os lefedeettseggel?
A Microsoft miert nem forgalmazza itthon a Zune-t, es miert nincsen magyar Xbox Live?? (holott pontosan tudom, hogy az itthoni MS dolgozok gyakorlatilag semmi mast nem csinalnak mar, csak azert lobbiznak, hogy legyen Xbox Live…)
A Sonynak miert nincs Magyar PSN store-ja?
A Canon miert nem szallit a mai napig 1Ds Mark III-at?

es meg sorolhatnam.

Ja, es miert csak 3 orszagban kaphato Europaban iPhone?

Rack

Magyaroszág = Balkán.
Rétiniggerek vagyunk mi az Applénak. 🙁

Viszont, nem tudom a keleti országok közül hol adnak el a legtöbb Apple terméket, de szerintem magyaroszág nem állhat rossz helyen, tehát, lehet hogy lenne értelme ennek levélbombázásnak.

Handras

Rack: Szlovakiaban pl ketszer annyi fogy mint nalunk, Oroszoknal 10szer annyi, a tobbi orszagot nem tudom.

bjmatt

Én berendezkedtem itthonra 1-2 évre pc-vel a fent említett hiányosságok miatt. Ha ezek orvosolva lesznek, boldogan veszek macet. Elsősorban a négyes pontra gondolok. OSX86-ot nem vagyok hajlandó hackelni, mert csak.

Én is kívánom hogy jöjjön egy tökös új brigád, hajrá!

will

Állandó vesszőparipám, hogy a NOKIA.hu-n még mindig karácsonyi akciós bannerek vannak kint, míg a világ szebbik felén meg már pekingi olimpiára gyúrnak, stb. Mindent el lehet baszni “magyar” mentalitással.

Józsi for iPrezident, én támogatom. (Bár mac-et sose vennék)

Sasi

AD, Steve Jobs nem a barátod 🙂 Steve Jobs nem az az ember, akinek szívesen dolgoznál. Steve Jobs még az Intel tökét is megdolgozta, hogy legyen 60%-kal kisebb processzora. Steve Jobs az emberek alatt az amerikaiakat érti. Ha Steve Jobs nem hinné, hogy nem ő a faszagyerek, akkor még meg is hallgatna téged/minket. Ha arabok kezében van az itteni kereskedőhálózat, ahogy Handrás mondta, akkor ők nem azok a gyerekek, akiket megintcsak érdekelnél, merthogy ők kereskedők, és az adok-veszeknél tovább ritkán látnak csak. Az orosz maffia biztos pisztolyt dugott Stevie seggébe (szerintem még meg is húzták a ravaszt), azért van lokalizáció. És különben is míg az istyle-osok maffiáznak itthon mindenkit elüldözve, aki apple gépeket forgalmazna, addig úgyszintén nincs miről beszélni.

Amíg odamegyek az Apple bolthoz, hogy bocsesz, most azonnal lepakolok 300ezret ide neked és adj nekem egy gépet, és ha ott nincs kb. baszogatásnak veszi, hogy felhívjon egy másik üzletet a hálózatban, addig miről beszélünk?

Amíg kisebb szériahibákkal kitolnak gépeket halál nyugalommal odaát Cupertinoban, addig ne várj csodát. Ismerősömnek foltos lett a képernyője, ott ahol az alma van, és azt mondták, hogy ez nem garanciális hiba, vegyél új képernyőt. Ja, bocs, my mistake…

Jajjmár

Te miről beszélsz?? Az iTunes Music Store léte vagy nemléte picit sem a hazai képviselettől függ… ha lenne is, a képviseletnek semmi köze nem lenne hozzá. Szervizháttér meg van. Nem egyszer volt az Almáriummal dolgom és kedvesek, segítőkészek és a lehetőségekhez képest gyorsak is!! Komolyan nem értem miért hőzöngsz… magyar lokalizáció is van, kicsi, sárga és savanyú, de van..

Credo

Jó a program, Angelday for Apple president, akarom mondani magyarországi képviselet ügyvezető igazgató. 🙂 Bocs, ha volt feljebb, még nem olvastam a kommenteket.

Handras

“Jó a program, Angelday for Apple president, akarom mondani magyarországi képviselet ügyvezető igazgató.”

Ne akarj Angeldaynek rosszat 🙂

greg

szerintem Józsi ne programot írjál, hanem önéletrajzot. küldd be, aztán drukkolunk neki hogy legyen kitartásod a nagy kempelésben. nintendót vidd magaddal, addig is legyen mivel játszani. 🙂 mert szívesen gyűjtünk mi aláírást, de ha te ezt tényleg komolyan gondolod, akkor menj és jelentkezz hozzájuk führernek. mi drukkolunk.

olda

mellékszál:
*
Az apple igenis költ a marketingre, a marketing nem csak a plakátozás vagy reklám vagy termékelhelyezés. Végigrepültem 20ezer km-t, 4 reptér, mindenhol külön állvány az ipodnak, mindenütt jó helyen, tehát a POS-ra igenis költött valaki, mert ha véletlenül megfogsz valamit a dutyifríben, akkor az ipod lesz.

*
a pécés világ sem ad jobb minőséget, sőt, jelenleg a mac-ek sokkal tovább húzzák, mint egy brand pc egy irodában, pláne otthon. Saját példámból tudom, meg ebből éltem. Ehhez képest próbáld elvenni a nejemtől az iBookját ami ugyebár nem korszerű, öreg, elavult, és szembesülhetsz a tatárok haragjával. Az, hogy a bótba mit fizet ki a proletár, az csak egy része annak, hogy mibe kerül egy vas.

*
az apple beleszarik akáeurópába és elveimmel meredeken ellenkezve (mármint, hogy én küzdjek, hogy vásárolhassak…) egyetértek Józsival, az apple mo. dolga lene kirugdosni a 4 pontot, és nem a mi két szép szemünkért, hanem azért mert ez neki nagyobb profit, piacnövelés, stb.

*
az apple menjen a picsába, nekem úgy lett leopárdom, hogy amikor beállítottam az árával handrásékhoz, akkor sajnálkozva elküldtek, hogy nincs (egy kaszott dvd!) de valaki előrendelt, ha nem jön érte, akkor azt elvihetem. Később felhívtak, hogy nem jön, akkor visszamentem és elhoztam. Lutri bammeg, lutri! Mindezt azért mert nem vagyok hajlandó lopni meg másolni (azt se tudom lehet-e) meg másét feltelepíteni meg izé.

Az azért albánia, hogy van pénzem de nem tudok vásárolni, és ráadásul még csak nem is a tróger magyar kereskedőn múlik, hanem egy apple nevű cégen…

Sasi

Nem tudom, de kérdezem, ha az apple.com-on akarok venni tegyük fel egy iwork csomagot, akkor az nem fog menni? Így pl. nem lehet leopardot venni?

Highlander

…ezekután kanyarodjunk vissza az elmenni vagy maradni posthoz egy pillanatra… (ésnemtudomkell-easmile)

nem az országgal van a gond, hanem ami benne van:
pl.: látod, hiába mész be az ország (egyébként qrva ritka) becsületes és legjófejebb kereskedőjéhez, ha nem tud adni neked árút, amit szeretnél, hónapokig évekig csorgathatod a nyálad, és akkor sem biztos, hogy lesz bármi is.
Ha véletlen meg is kapod vágyaid tárgyát, azt jó eséllyel nem, vagy csak korlátozottan tudod használni (XBOX !Live, PSN, iPodok, iPhone, Wii, legtöbb akció, kedvezmény (wii jacket vki? 🙂 )

olda

AD, oké, akkor félreértettem, bocs.

Egyébként az apple nekem, mint ritka kekec vásárlónak, nem okozott csalódást.

XMS-ben vettem a masinám (rugalmasak voltak)
iJoe-től kértem tanácsot, utcáról beesve, kaptam, hasznosat
Almáriumban voltam topcase cserén, hívtak, intézték, amikor ideért az alkatrész akkor gyorsan és gördülékenyen

Számos más márkával kapcsolatban nem mondhatom ezt el.

És ezek ugye azok a szemét, magyar, szocreálfejű kereskedők… érdekes nem? Valahogy úgy tűnik, hogy sokkal elkötelezettebbek a márkával foglalkozók, mint a márka maga.

xtal

“Komolyan nem értem miért hőzöngsz… magyar lokalizáció is van, kicsi, sárga és savanyú, de van..”

kurvara nincs magyar leopard.

olda

nincs magyar leo, ami van az hobbi igyekezet (nem a készítőket kívánom kutyázni, de lelkesedésből nem lesz szalonna) és nemhogy nem profi, hanem sőt.

Az apple masinák nagy előnye, hogy készenvannak, hazaviszed és megyen. Nem kell hebrebákolni, nem kell varázsolni, csak megy.

Számomra az nem vállalható megoldás, hogy hazaviszek egy apple cuccot és utána még én magyarítsam, találjam ki, hogy melyik frissítéssel megy majd melyikkel nem… ez kókányolás. Pont emiatt hagytam el a win-világot.

Abszolut üti a brand pozicionálását. Ez hiba és ezt nem a vásárlók fogjk megoldani, hanem az, hogy lesz magyar apple.

initram5

Legkevésbé a magyar OSX hiányzik. Józsi, ha egyszer valahogy Führer leszel ne felejts el engem sem. “Dollár Papa, kérlek!” jeligére a kiadóba.

klarky

Figyelem nagyon amiket írtok és egy-két tanulság leszűrhető belölle.

Furcsa, hogy majd mindenkinek volt valami baja a gépével/apple cuccával mégis ragaszkodtok hozzá. Nem kaptok hozzá normális szolgáltatást, hátteret mégis ez kell. Lehet, hogy ez szerelem? Amíg ez így van biztos, hogy nem fog változni a helyzet. A “maroknyi” embernek így is jó, minek törjék magukat, és különösen igazat adok annak, aki azt írta, minek ide nagyobb lelkesedés, ha úgysem tudják kiszolgálni a jónépet mert nincs áru. Különösen megütötte az ingerküszöbömet az amit Józsi írt a telefonbeszerzésről. Hogy én megvegyek egy készüléket a többihez képest túlárazott áron azért, hogy már első nap hackelni kelljen, ugorjon a garancia, bűvészkedjek vele, figyelmen kívül hagyva azt, hogy ezek a dolgok neked járnának! Mármint az, hogy egy működő cuccot kapj a pénzedért cserébe? Ááááá, meredek.

A reklámhoz visszakanyarodva: ez kb. olyan, minthogy sosem értettem a Burger King minek reklámoza magát a magyar médiában, ha úgysem tudom megvenni a Whooper-jüket. Szerintem az legalább ilyen nevetséges dolog, úgyhogy az apple is inkább üljön a babérjain, csendben.

Sajna ez a magyar fogyasztókkal való kitolás nem apple sajátosság. Majd minden multi és “ejj de elájulok tőle, mert az milyen fasza brand, mert ezt tolják a képünkbe nyugatról” ezt csinálja Magyarországon. Miért? Mert megteheti. Mert a magyar fogyasztó képtelen érvényesíteni jogait, nincs mellette egy normális hivatal, vagy civil összefoggás, aki képviselné az érdekeit vitás kérdésekben. Mi meg beletörődünk, mert úgy sincs más. Pedig ez így nem jól van, valamerre lépni kéne. Ezért van az, hogy a magyar nem meri az autóját a márkaszervízben hagyni, ezért viszik külföldre a kocsikat garanciális javításra. Ezért meri megcsinálni számos szolgáltató (T-com, UPC, stb.) számos üzlet, bank, stb. hogy hülyére vegyen bennünket, legfeljebb kifizet némi büntetés és a só megy tovább. Szomorú és kilátástalan helyzet….

fassy

Mélységesen egyetértek Józsi felvetésével és kommentjeivel.

A töketlen érintettek meg csak mutogatnak az Apple-re, meg várják a sült-galambot. Szánalmas, hogy maguk a kereskedők nyugodnak bele az ilyesmibe.

klarky

Józsi: A maroknyit idézőjelbe tettem.

Nem szó szerint értendő!!!

De azért azt te is belátod, hogy sokkal-sokkal több is lehetne, ha nem lengené körül ez a szellem a céget.

Nekem például amíg ilyeneket hallok meg sem fordulna a fejemben az átállás, pedig azért érdekel a dolog. Sajna nincs elvesztegetni való pénzem és gyomorfekélyt sem akarok kapni.

olda

Klarky!

Vajon miért gondolja a nem alma használó, hogy az alma folttalan, hibátlan és tökéletes? Senki sem gondolja ezt, ha cseppnyi józan esze van. Én úgy vettem almát, hogy lefőtt a kávé otthon, mert állandóan basztatni kellett a pécémet (ne menjünk bele, nem vagyok kíváncsi az ezredik “nekem sosem volt bajom az xp-vel” versenyzőre, az XPből éltem)
és pont tisztában voltam azzal, hoyg amit veszek, az egy szép dobozos pc és egy stabil oprendszer.

Vettem egy macbookot, olyan kiszolgálást kaptam, ami párját ritkítja, tehát a kereskedő mindent megtett, sőt azon túl is. (hogy mást ne mondjak, beállítottam egy fillért nélkül, a leendő gépemet kicsomagolták nekem, beállították a bolt wifijét és arról utaltam el a vételárat a netbankomból)

Eztuán kicsit besárgult a ház, amitől elkeseredtem, a szerviz garanciában kicserélte fél óra alatt, még mosolyogtak és sajnálkoztak is.

11 hónapja használok macet, ezalatt sosem hagyott cserben az oprendszer, nem futnak homályos dolgok a hátérben, nincs vírusom, nem volt olyan kompatibilitási gondom, amit vagy szakember vagy mac-fan tanácsával ne tudtam volna orvosolni, mindenféle nehézségem a saját tapasztalatlanságomból fakadt.

Emellett a nejemnek vettem egy ibookot szülinapjára, odaadtam, 3 óra múlva maces volt. Nem a vas, nem a dizány, hanem az OS X.

egy éve nem kellett a gépével foglalkoznom!

Ez egy jó termék, jelenleg szerintem az oprendszer része a terméknek jobb, mint a vas része, és sok tekintetben nem értem az apple stratégiáját (pl. kombó drájv ügyben)

Nem gondolom, hogy ez egy hűha, csupán annyit látok, higy ugyanabból az alkatrészekből egy jó oprendszer jó terméket csinál, egy vacak meg nem.

Szar a szervíz? Igen. Szar a HP szervize? Igen. Mehetsz a dzsunka pécéddel szervízbe? Mehetsz, utána meg megnézheted magad.

Nincs semmi különös az apple-ben, csak annyi, hogy megy izélgetés nélkül. Ha lenne magyar os x akkor anyám is apple gépet nyomkodna.

Amennyire én látom, az apple-t nem ismerők, személyes tapasztalattal nem rendelkezők fikázzák az applet, mert sznob dolog nem kókányolni, sznob dolog fizetni a szoftverért és sznob dolog szerintük hogy világít az alma…

Nem kétséges, hogy igazán sokáig nem tartható szerintem a masinához kötött oprendszer, de az sem véltlen, hogy az os x-et unix alapra rakták.

MIndenki kompromisszumot köt. Mindig.

Nekem az egy év gari volt a kompromisszum és a mérleg másik serpenyőjében egy olyan rendszer van (hw+sw) amelyet nem kell barkácsolnom, mert megvettem készen.

Azért mert a dell/ibm/hp/compaq/acer tulajok nemcsinálnak maguknak portált és nem beszélik meg a problémáikat, ugyanúgy szívnak a szervizekkel, sőt, ők szívnak a drájverekkel is.

Nincsenek csodák, a gépek meg elromlanak, mindent ázsiában gyátanak, maláj asszonyok a dzsunka szélén guggolva, foggal rakják össze a masinákat, évi egy dollárért. Ez van.

Lehetne jobban csinálni a hazai apple világot, ehhez kéne az apple is.

al

Rack,

A bmw.hu vs bmw.de nem ugyanaz a vita. Itt nem apple.com vs apple.hu a játék, hanem apple.hu vs apple.at mondjuk. Hja, a bmw.hu fényévekkel jobb, mint az apple.hu.

Józsi,

Én neked hajrá. Kizártnak tartom a pozitív változást, de ha nektek ez öröm, kínánom a sikert. Engem hangyányit sem izgat az, hogy lehet-e zenét venni vagy sem az apple-től, én nem fogok. DRM? Persze, hogyne. Ne nézzenek ribancnak. Akkor inkább a lemezt veszem meg és ott hallgatom, meg a grabbelt mp3-at is, ahol akarom. Amúgy még mindig fostalicska 192k jön onnan? Értem én, hogy a Hi-Fi buzik máshol vannak, de még egy ipod-on se mind1, hogy 192k vagy 320k. Én szóltam.

lix

konnyezem

volt valahol egy foto arrol a nemet tuntetesrol ahol 100Mbit/s netet kovetelnek minden haztartasba af ifju tuntetok

sztem egyszerubb lenne amerikaba koltoznod mint ezen erelni, mindenki jobban jarna 🙂

klarky

olda: Ha visszaemlékszel mostani, vagy akár bármelyik hozzászólásomra, soha nem mondtam azt, hogy az Apple vacak. Mindíg azt mondtam, hogy nem ismerem kellő mértékben, de érdekel a dolog így kíváncsi vagyok mások véleményére, akik napi szinten együtt élnek vele. Az a kép ami kialakúlt bennem a mac-el kapcsolatban, az jórészt nektek köszönhető, hisz máshonnan kevés info áll a rendelkezésemre.

Fentartásaim persze lehetnek a termékekel kapcsolatban, azért én is járok boltokba, olvasom a netet, hallom a híreket. Ez megengedhető szerintem.

És, hogy jó-e az XP. Természetesen nem mondhatom, hogy hibátlan. De. Azt tudom, hogy a melóhelyen ezt használom mióta megjelent. Azt is tudom, hogy otthon van két LG notebook, gyári XP-vel és soha semmilyen hardwares/szoftwares baj nem volt egyikkel sem (kopp-kopp-kopp), pedig én még csak-csak vigyázok rá, kezelgetem, ápolgatom a lelkét, de a tesóm ad neki nap mint nap fogalom nélkül és tűri. Mégcsak újra rakva sem volt egyiksem, az elmúlt 2 és fél évben.

Ezek tények, ezt ismerem. Minden más adalék tőletek van, azaz az apple felhasználóktól.

És még1x mondom. Nem mondom, hogy az alma rosszabb. Azt mondom, hogy más és ez a másság (figyelembe véve a hátteret is) nem éri meg az árát. De mivel észérvekkel meggyőzhető vagyok és érdekel a téma nem kizárt, hogy egyszer egy almás gépről írom a hozzászólásomat! 8-))

Béke

hzx

Nekem eddig se az Xbox Live!, se az iTMS használatával nem voltak gondjaim, miért olyan fontos hogy forintban lehessen fizetni euro helyett?

xtal

olda: errol van szo. en pl odaallitottam a mutternak egy eMac-et 3 eve egy magyar Pantherral (ami aztan Tigerre lett frissitve), mert tokom tele volt, hogy mindig telefonalnak valami PCs para miatt, nekem meg fogalmam nem volt tobb szaz km tavolsagbol, hogy mar megint mi a fasz baja van a microsoft szemetjenek. azota is azt pufoli, es azota sem hivott emiatt. ennyi.

hibak persze mindenhol vannak, csak van ahol tobb, van ahol kevesebb.

al

“Az interneten rengeteg véleménnyel lehet találkozni, hasonlóképpen persze az IRL-ben is. És vannak olyanok, akik már az első pár szavukkal diszkvalifikálják magukat.
Ha például valaki úgy kezdi, hogy “mert az M$…” vagy súlyosabb esetben “és akkor a Microfos…” – abban a pillanatban lapozok is tovább…
Az illető ugyanis vagy primitív vagy nem bízik abban, hogy a mondanivalója önmagában megállja a helyét – emiatt rásegít egy kis hangulatmódosító sárdobálással.
Én viszont egyik esetben sem vagyok kíváncsi a véleményére.”

http://mivanvelem.hu/2008/01/30/beszedes-nevek/

OpenEye

Klarky: én úgy ismerkedtem meg a MAC-el, hogy megkérdeztem iJoe-t (amikor még nem volt Pesten boltja), hogy tudna-e adni egy mac minit kipróbálásra 1 hétre. Minden szó nélkül megtette (Handrás boltjában adta oda). Ha meg akarod ismerni szerintem veled is megteszik, a személyes tapasztalat sokat számít. Én is sok-sok évig DOS, Win95,98,xp alatt dolgoztam semmilyen nagyobb hiba nélkül, de azt kell mondanom a munka igényes és gyors elvégzését MAC-en könnyebb. Aki meg azt mondja, hogy a MAC drága az meg MARHA mást nem tudok mondani, vagy időben rövidlátó. Csak nézz meg egy iBook-ot mennyiért lehet kapni a használt piacon. Na egy csúcs dell masina ugyanazalatt az idő alatt a béka segge alá-alá-alá kerül… persze ez csak az én véleményem…

worxefoz

üdvözlet

én eléggé nem tudok érdemlegesen hozzásólni a témában (valljuk be apple-t bécsben egy boltban használtam 5 percig amíg az eladó el nem kergetett).

Mindazonáltal amikor elfüstöl ez a gép, abban a pillanatban macintosht veszek.

De, ott a dzsuvagép, amit ferkó-a-panelházas-dizsé egy szerdai napon leül, fabrikál rajta 3-at, merthogy “nemjó a wow mert nem jó mert nem”, és csodálkozik hogy “pukkanós” gépe lesz.

Nyilván a magyar alapból az a tökös gyermek, aki ropival a kezében szerel menet közbe alaplapot, mert vagány vagyok, úgyse b.sz meg az áram, plusz a windows is túléli.

Mindenesetre, a mac élettartamát az a presztizs is megnöveli, hogy bementem és bontatlan csomagba vettem macintosht, nyilván nem azzal kezdem hogy másnap ráborul a kávé meg lan partira menet 2x leejtem. Nyilván túléli (azért macintosh), de a dzsuvagéppel örömmel elfocizok, tudom hogy egy karajt se ér, és max 20 000 forint károm van a rajta levő adatokkal együtt.

Dzsuvagépet rég nem szervizbe kell cserélni (pláne teszkós vevőszolgálatinál), mert az még olyanabb hogy épp nincs alkatrész és egy fika alföldi gyereknek a túró szállít majd ki egy hálókártyát..

DE! kecskeméten élek, és bármerre nézelődök szét a világban (Mo.-ra értem) NINCSEN SEHOL SEM apple bolt, ahol örömmel rám mosolyogva mondanák hogy “nincsbzmeg”. Még az is jobb mint a pesti központosított.

Ausztriában kb. minden utcasarkon (jó, ez tlzás, de eléggé sok városban) ott van a fekete alapon félig felzabált gyümölcs, bent igéretes kínálattal, Grüßgott, és belegondolok hogy egy Hanzsmützberger mivel különb hogy neki elérhetőbb egy macintosh de pityunak aki magyar, nem lehet?

P

Kicsit off.
Megerkezett a MacBook ventillator (vadi uj, nem hasznalt from powerbookmedic.com). Eredetileg 40 USD-be kerult; nekem mindenestul igy all a dolog:
+ 60 USD Fedex szallitas
+ 3606 HUF VAM es ADO
+ 2112 HUF Fedex vamugyintezesi dij
+ 375 HUF Fedex banki koltseg
Osszesen: 23400 HUF
=========

A 40 USD-ez kepest draga, de sztem meg igy sem rossz.