Wizball (C64)

Tavaly szeptemberben már írtam a Head over Heels remake-jéről, ma pedig teljesen más kattintás-ösvényen újra eljutottam a Retrospec honlapjára, ott is a Wizball porthoz.

wizball_01.gif
a C64 klasszikus nyitóképernyő (figyeljük meg a kezdetleges Sensible logót és a sötétben megbújó cicát!)

wizball_01.png
az Amiga port állítólag elég gyenge lett

Annak idején Commodore 64-en sajnos annyira nem értettem, hogy mit kell a játékban csinálni, csak olvastam újra és újra a leírásokat, de nem volt meg. Ma viszont a Mac-es porttal teljesen belejöttem, olyannyira, hogy magam mögött hagytam minden konzolt, és csak ezzel játszottam egész délelőtt.

Annyira megtetszett, hogy készítettem is egy tutorial videót:


Wizball Mac from angelday on Vimeo.

Gameplay

A videó csak az alapokat mutatta be. Az eleje még könnyű, mert az első pályán a piros színnel kell kezdenünk (ami természetesen azon a szinten van), de utána már kombinálni kell őket egymással, hogy kiadja a jobb oldali negyedik üstöt — ez a target. Ha kirakjuk a pirosat, akkor az első pályán levő második szín a lila lesz, ami értelemszerűen a piros és kék üstök telipakolásával lesz majd meg. Kombinált üst esetén úgy ürítünk, hogy kirakjuk a komponenseket, majd visszamegyünk az adott pályára és akkor jön máris a bónusz pálya. Három pályán közlekedhetünk a játék kezdetén (R, G és B).

Javasolt kezdő stratégia

– Első pályán vegyük fel a nyolc állót és maxoljunk így: thurst, gravity, cat, alsó-felső pajzs. (Többre nincs lehetőség.)
– Ezután indul az első wave, csináljuk meg septiben a piros üstöt.
– A piros üst bónusz pályán igyekezzünk minél több zöldet felszedegetni és tápolni (például a nyolcas lövést érdemes összehozni).
– A bónusz pályán a meteoritos résznél húzódjunk hátra, simán ki lehet bekkelni. Ha durván pattogó piros labdák jönnek, álljunk alá, aztán a felső pajzs szétgyalulja őket, és miénk máris a powerup!
– Első permanens fegyvernek az ürítésnél válasszuk a thrust-ot! (Utána én a cicát szoktam, aztán meg a 8 irány lövést.)
– Menjünk át a zöld pályára (csöves), rakjunk ki egy adag zöldet. Itt még nem lesz ürítés, mert a csöves pályán első körben barnát kell kitenni, ehhez kell kis kék, piros és zöld komponens is.
– Esetleg csináljuk meg a kék színt, ezt egy komponensből ki lehet rakni.
advanced stratégia: mivel a későbbi pályákon az RGB bogyók lőnek is, valamint vissza tudunk menni az első három pályák bármelyikére, nem érdemes, csak az első három szinten rakni színt
advanced stratégia: célszerű úgy játszani, hogy mindig azt a színt rakni teli, ami még nincs megtöltve, csak aztán továbbálni. Példa: első pálya – piros, ürít, megint piros, tovább. Második pálya – zöld, itt ugye nem tudunk üríteni, megyünk feljebb piros – zöld – üres üsttel. Harmadik pálya – kék, telerak, ürít (ott kék a target), majd ismét teletöltjük kékkel. Ezen a ponton mind a három üstünk tele lesz, így a kék pályán egyből kétszer megyünk a bónuszra. Utána értelemszerűen rakjuk tele a kéket megint, majd menjünk a csöves pályára, ha nem bónuszugrunk, akkor tegyük tele a zölddel és így tovább. Rémesen kevés utazással megoldjuk.
advanced stratégia: ha kimaxoltuk magunkat, nincs más dolgunk, mint a cat ikonon tartani az aktív powerupot, aztán amikor elpusztul a szerencsétlen, rábökünk és máris gyűjtünk másik három zöldet. Semmi más powerupra nincs szükségünk a végigjátszáshoz!

Pályák közötti közlekedés

Egyáltalán nem triviális elsőre. A lyukakon levő apró jelzés mutatja irányukat. Az első pályán például két kráter van, ezek mindig felfele visznek egy pályányit. A kráteres feletti pálya a csöves. Ott gyakorlatilag az összes cső visszavisz bennünket a kráteresre, attól függetlenül, hogy hány nyíl van rajta, vagy melyikbe megyünk bele. Egy, mégpedig a pálya teljesen bal oldalán levő kivételével. Ez visz ugyanis FELFELÉ a rushmore pályára, ahol a kékeket lehet gyűjteni. A rushmore pályán nem tudunk felfelé menni (egyszerre csak mindig három pálya van nyitva, ahol RGB színeket lehet gyűjteni ugye), csak lefelé. Ott onnan lehet tudni, hogy merre az irány, hogy a radiátorcső hármas a lyuk felett merrefelé mutat.

Utózöngés

Kevesen tudják, hogy Jon Hare és Chris Yates az eredeti készítői ennek a játéknak, akik a Sensible Software nevű céget alapították. Hozzájuk köthető a nagy sikerű amigás Cannon Fodder és Sensible Soccer című játékok is. A Wizballnak megcsinálták egyébként a folytatását Wizkid néven 1992-ben, de már nem tudtak átnyergelni a 3D világba. A szintén nagy amigás DMA Design-nak ugyanez sikerült. Ők ugye a Lemmings-el törtek be a színre 1990-ben (ha nem számítjuk a két shootert előtte), és ma már mindenféle “nímand” GTA4-eket gurítanak kifelé a piacra Rockstar North néven.

Én vasárnap délelőtt végigjátszottam, íme a high score tábla:

wizball.jpg

CLASSIC GAMING VERI FASZA RÁJDER ÖCSÉM!!

Egy backstage videót is készítettünk, amikor éppen a rekordot döntöm meg:


Wizball backstage from angelday on Vimeo.

Végül hasznos linkek

Wizball remake letöltés
Wizball C64 letöltés
Wizball doboz scan (ezen elolvasható a “kerettörténet”)
Wikipedia szócikk
Game manual (amigás portról ugyan, de ettől még van benne információ)
Zzap! eredeti review 1987-ből
Zzap! review a C64-es játék budget kiadásáról
1001 játék (sajnos nem találtam meg, melyik számban volt a leírás — nem tudja valaki?)
YouTube első pálya végigjátszás (C64)
Amiga port videó
YouTube Wizball Martin Galway theme elektromos gitáron
Wizkid, a folytatás (még nem próbáltam)

wizball_score.jpg

Elképesztően addiktív és jó játék a harmincas korosztály számára!

28 hozzászólás

dobisan

Rossz a hangosítás a stúdióban. 😀

De most tényleg. 🙂 Normál hangerőn alig hallani valamit. 🙂 Nálad ezek szerint mindig csumára fel van véve a vol. 😀 Vagy nem nézed vissza a videót. 😀

dobisan

Nah az előző észrevétel után végignéztem a videót. 🙂
Élvezetes nagyon. 🙂 Bár kedvet nem kaptam a játékhoz mert nem vagyok olyan jámbor teremtmény mint te. Nekem egyből a földön lenne a gépem és rugdosnám de persze most túlzok. 😀
De ötletes és jó játék na és persze baromi nehéz lehet. 🙂

ac3

ez mekkora 🙂 sose tudtam vele jatszani [c64-en] :))
asszem leszedem az originalt;)

pappito

én ezt nem tudtam megfejteni hatvannégyen, pedig rászántam egy csomó időt, de folyton megpusztultam, úgyhogy kidobtam a francba. ezt a videót most végigröhögtem, nagyon nagy királyság, megyek leszedem és kicsinálom a macbook szpészbillentőjét 🙂

suta

nagyon jó, rendesen megnövelte a káromkodás-számlálómat 😀

suta

ez nekem új: az megvan, hogy a cica füstölög, meg “reszket”, ha sok monsztán megy át? nagyon kemény 🙂

suta

ad, igen, a szürke a nyerő, éppen most dobott meg eggyel. érdekes ennek a proginak a véletlenszám-generátora – nálad is meggárgyult és nálam is elég gyakori jelenség (az előbb több mint 20 power-up-os itemet dobott egymás után)

mihalikbence

Végre sikerült átjutnom a második pályára. Elég nehéz, mert itt már a festékcseppek is lőnek..

66800 pont a rekordom. Kinek mennyi? 🙂

rivera

én nehezen vergődök át az elején, ha meg is van a macska tuti belezúgok a vulkánba. pedig a lövöldözés része egész jól menne, ha sikerülne eljutni addig.

suta

gyerekek, Linda a felvételen!!! ritka pillanatok egyike 😀

rivera

ezzel a taktikkal el voltam egy darabon, de amikor már a lövő kékek jöttek elég gyorsan elbuktam

payskin

“Ezeket most ügyesen nem veszem fel, mert a macskára tartalékolok…” + ” Egyáltalán nem kell aggódni, jön majd úgyis…” = KOBI

És tényleg!!! :-)))

TBS

Kobak teljesen jó helyre ugrott. Rég szerepelt már, érzi! (Micsoda mázli, hogy most reggel is benéztelek… 😀 )

zolle

maximális örömmel tölt el, hogy nem csak az én gépem visít mint az állat. párszor le is állítottam a videót, csekkolandó, hogy az enyém-e a hang.

suta

ad, c64-ről nem szeretnél egy vidijót csinálni? csak úgy összehasonlításképpen :0

edhellon

angelday, van a VICE-nek experimentalis kakaos buildje, esetleg azzal? Bar eroforrasigenyes, az teny. Es van belole X11 alapu nem experimantalis build is OSX-re.

http://www.viceteam.org/macosx.html

Ja, es egybol tud videot exportalni.

zotyorage

Wizball az egyik legjobb játék volt c64-en. Volt benne coop, amit úgy lehetett tolni, hogy a kis golyó volt a player2.
Úristen mennyit játszottunk vele 88 körül…
Mai napig emlekszem a zenére, mikor jött a rendőr… 🙂

zotyorage

Ja és essembe jutott az is, hogy külön szleng volt nálunk a wizballra, pl. amikor jobbra-balra kellett rángatni a joyt, akkor a player2 kiabált mindig: “vedd be, vedd be”…