Media Center DIY – harmadik rész

Tavaly februárban már volt téma az otthoni media center megoldás. A kezdeti témafelvetés után arra jutottam, hogy beruházok egy Mac minibe, aztán majd feltelepítek rá valamit. Megvallom őszintén, hogy nézegettem szoftvereket, próbáltam megoldásokat, de egyik ezért nem tetszett, másik azért. Végül aztán nem használtam semmit, csak simán kiraktam a megfelelő ikonokat az asztalra, aztán konkrétan rákattintottam egérrel, Mplayerben indult a teljes képernyős lejátszás.

Ma viszont feltelepítettem az OSXBMC-t, azaz az XBox Media Center OSX változatát, ami az általam eddig látottak közül a legjobb ilyen jellegű program.

XBMC (formerly named “XBox Media Center”) is a free and open source software (GPL) Cross-platform media player and media center entertainment hub. Originally developed as XBox Media Player (XBMP) for the first-generation Xbox game console in 2002, XBMC eventually have became a complete graphical user interface replacement for the Xbox Dashboard and more, as it has also been ported to also run natively under Linux, Mac OS X, and Microsoft Windows operating-system.

Ami szörnyen érezhető rajta: egyszerű kezelhetőség, látni, hogy a fejlesztők már régóta foglalkoznak a media center koncepcióval. Teljesen nyitott szoftver, Apple TV-re is skinezhető (én defaulttal hajtom), lejátszik minden formátumot, ideértve az MKV-ket (sőt, a Patton 720p nekem Mplayerben kb az ötödik másodperc után fagy, ez viszont nyomja simán), a RAR-ba csomagolt feliratokat (!), kezeli az Apple remote-ot, tud nagyon kényelmes bookmarkokat, minden funkcionalitás elérhető on-screen GUI-ból, kellemes a szemnek, könnyű használni. Pontosan olyan, mint egy erre telvezett célhardver és szoftver.

Teljesen egyértelműen és könnyedén fel tudtam mountolni a NAS-om filmes megosztás mappáit, onnan azonnal navigálható kényelmesség, ugyanúgy dátum szerint látom sorbarendezve a letöltésem mappáját. Még usereket is tud kezelni, egyéni preferenciákkal.

Olyan érzésem volt a szoftver használata közben, mint amikor kezembe veszek valamit és tudom, hogy ez az, amit kerestem. Tökéletesen kézreáll, mindenre néhány kattintás után rájöttem, működik, hasznos, jó.

Hab a tortán, hogy teljesen nyílt forráskódú (itt lehet például nézegetni, hogy a Mac-es változat hogyan gyarapodik napról napra), scriptekkel lehelt még tovább bővíteni a tudását, vannak hozzá egyedi skinek, wallpaperek.

Tehát aki nappaliból / dedikált helységből videózik, komolyan gondolkodjon el a szoftver kipróbálását illetően. Mac minivel és Apple remotetal CSODÁS nappaliszoba élmény!

Néhány dolgot még kiemelnék az XBMC Mac OSX Wiki szócikkből:

Will you support PPC and/or Tiger?

It’s unlikely that we will ever support PPC.

What is on the roadmap?

Currently the mini can play 720p content flawlessly. We would like to get the code tuned to the point where it can play 1080p content flawlessly.

MAME integration.

39 hozzászólás

PeBa

Emlékszem még a haver régi XBOX-án volt fent ez a cucc, nem tudtunk neki olyan anyagot adni amit meg ne jelenített, le nem játszott volna.

California Max

Én pont a connect 360 nevű programmal voltam így. Bár azt meg kellene venni, hogy tökéletes legyen, csak 5 filmet lehet csatlakoztatni. Illetve az xbox nagyon zúg azzal kéne még kezdeni valamit, és akkor elmondhatom, hogy tökéletes media centerem van.
na kipróbálom ezt is.

Silver42

Tényleg jó. Anno Xboxon én is használtam. Aztán egyszer meghülyült és nem játszotta le a DVDket többé. Egyébként korrekt.

Kérdéseim: Hogyan lesz ez fullscreen, hogyan lépek ki filmlejátszásból a főmenübe, ill. miként indulhat ez frontrow helyett az Apple remote megnyomásakor?

California Max

nem sikerült a tv-re varázsolnom a mac-en lévő filmeket. hogy kerül összeköttetésbe a két hardver?

olees

Két napja én is Media Center PC összerakással szenvedek. Több-kevesebb sikerrel. Eddig a Media Portal és a TVedia jártak közel az elképzeléseimhez, de előbbi kicsit bug-os, utóbbi fizetős és ha jól tudom, leálltak a fejlesztésével.
XBMC-t nem sikerült XP-re varázsolni, mert semmilyen riliz nem hajlandó elindulni. Valami keyboard mapping xml hiba az utolsó log bejegyzés, de a témában a fórumok alapján úgy tűnik nem csak én vagyok tanácstalan.
Majd talán egy Mac Mini-n egyszer… 🙂

California Max

hú, köszi a leírást, de nem sokat értek belőle, ami az én hibám.
Én jelenleg egy hálózati kábellel kapcsolom az xboxot a routerhez, így jön létre a kapcsolat a mac-kel és az xbox között. a connect360 beépül a system preferences-be, és jelzi, ha megvan az xbox. a movies könyvtárba bemásolt filmeket pedig elérem az xbox-x media fülén a videos-ban. ilyen megközelítésből be tudom vetni ezt a programot szerinted a connect helyettesítésére, ha igen vajon hogyan?

szenyo

HTPC kell, mert full HD-t akarunk 😀
És off-the-shelf cuccal nem probálkozom… Hiába van Popcorn és társai… Azon nem fut XBMC.
A saját építés meg mindig kellemes, megkapom az önmegvalósítás élményét 🙂

meatric

Egy egyszeru symlink segitsegevel egyebkent a Front Row is lejatsza a NAS-on tarolt filmeket. Nekem elso nekifutasra valahogy nem jott be a blogolt app. Lehet nekifutok majd meg egyszer, valamikor… 🙂

_psc_

ad, neked minden gond nélkül kezeli az Apple távirányítót?
Én is próbáltam már ezt a programot MBP-n, ott akadt el, hogy nagyon hajtotta a procit, a 1080p-s filmeket nem igazán vitte olyan gördülékenyen (még a popcorn is jobban viszi, pedig vannak rá panaszok rendesen…), és a távirányítóval az istennek sem bírtam bezárni az éppen nézett filmet, meg a könyvtárstruktúrában sem bírtam visszalépni…
Persze, lehet, hogy én cs3sztem el valamit…
Neked melyik gombra mit csinál?

_psc_

Hm. Lehet, hogy akkor azóta már frissítetek, nekem pár hónapja a Menü hosszú nyomásától csontrafagyott konkrétan. 🙂
Neked a procit mennyire tekeri?
(Nálam az MBP-n olyan “windowosan” tekerte, pedig nem is ment lejátszás. Kilépni is néha csak kill -el tudtam.)

_psc_

Köszi, ez esetben ránézek ismét, valószínűleg azóta volt javítás.
Sajnos a Popcorn Hour nem az igazi…

neo_21670

józsi, a Saphire nevű Front Row kiegészítőt próbáltad?

Loloke

Ugyes gyerek vagy te Jozsi. Fasza ez a cucc, azt hiszem, ez lesz a szolucio nalam is.

Dewla

AD, köszi szépen, ki is próbálom de mindjárt…nagyon-nagyon sokáig használtam a sima boxos XBMC-t és atom volt. Stabil és mindent vitt.

Ez a Connect 360 is elég érdekes. 1080p-t visz e? Feliratot visz e?

Fudge

És mi van az effektezéssel?

Én konkrétan csak azért telepítettem WinFOSt, mert onnan elérhető az ffdshow…És sharpen nélkül nem igazán élvezetes egy 720p sem projektoron. Illetve az, csak ég és föld a különbség a kettő között.

Szóval tudja valaki hogy lehetne kiváltani a Zoom Player, ffdshow, AC3filter, ReClock kombinációt OSX-en, hogy ugyanazt a minőséget kapjam?

Amúgy a minap avatott be szakavatott kollégám, Balagee, hogy filmek lejátszásánál képernyő felbontást 24 v. 48 Hz-re kell tenni, és filmeket 24 fps-el lejátszani. Eredmény: perfectly smooth viewing experience! 🙂

marchello

képernyő felbontás az más tészta.
ez inkább képernyő frissítés, 24p-t meg szerintem nem nagyon tudnak a képernyők

fogtunder

ad, neked melyik mini-d van (proci szerint)? mert egy ideje már én is vacillálok valami media center dolgon, és az lenne a legjobb, mert akkor mellette lenne egy netezős gépem is a tévén, csak kicsit visszatart az 1080 lejátszás hiánya. az meg új volt, hogy van már osx-re is xbmc, ez nagy előny.

to all: vajon a nagyobbik, 2.0-ás sem tolja el azt a bizonyos 1080p mkv biciklit?

Fudge

marchello: elvileg powerstrippel be tudod lőni. OSX alatt nem tudom van-e erre mód.

lave

“sőt, a Patton 720p nekem Mplayerben kb az ötödik másodperc után fagy, ez viszont nyomja simán”

Ebben is MPlayer van egyébként.

ifa

AD, ha full screen-be használod, akkor Te át tudsz menni valahogy másik alkalmazásba anélkül, hogy kilépnél belőle?
Nekem 1080p-nél sokszor lefagy és a 720p is fagy, ha 16x sebességgel tekerem, illetve a nyíl néha meghülyül, egy képzeletbeli falat húz magának, amin nem tud átmenni. Ha full screenbe használom és lefagy, akkor csak a gép ki-be kapcs a gyógyír?

Egyébként meg nagyon tetszik, nagyon gyors, okos.. Köszi!

Dewla

AD még 1x thanks, VLC-t ezennel nyugdíjaztam! Minden tök jól működik, 720p-t viszi az iMac mint a kisangyal. És pont ugyan az a zavarbahozhatatlan működés, mint a boxos xbmc-nél! KÖSZ!

Dewla

Kipróbáltam az Apple TV skint, és gány, default-ra visszarak.

András

Amiről nem irt seni!
Ha készenlétbe rakod a mac mini-t ugy hogy a XBMC fut akkor a Menü gomb megnyomásával visszatér sleep-ből, és rendesen fut tovább az XBMC???
Mert ez egy lényeges dolog egy HTPC-nél.