iPhone OS 2.0

Gabával ma este egy roham-session keretében frissítettük szoftvereinket a Vason. Nekem 1.1.3 volt megelőzően, ráadásul egy ismeretlen baseband és jailbreak hack után, tehát remegő gyomorral léptem be a labradorral őrzött budai kertes ház portáján.

(5 perccel később, miután Gaba megtalálta a kapunyitó kulcsot — a remegő gyomor a labrador miatt volt egyébként)

A szoftverfrissítéssel minden rémesen egyszerűen ment. Kettő rész van, amit nem lehet tudás nélkül megcsinálni. Az első az a szükséges fileok összeszedése. Ezt erről az angol nyelvű oldalról, illetve a Dev Team oldaláról fogjuk megtenni. Ezekre lesz szükségünk:

iPhone 2.0 (5A347) firmware for 2G
bootloaders 3.9 and 4.6
PwnageTool 2.0.1

Ha megvannak a fileok, akkor tegyük a firmware ZIP (!) fileját (a letöltött iPhone1,1_2.0_5A347_Restore.ipsw.zip fájlt át kell nevezni iPhone1,1_2.0_5A347_Restore.ipsw-re egyszerűen), a bootloader kicsomagolt két állományát, illetve a szintén kitömörített PwnageTool applikációs fileját a ~/Downloads mappába. (Erre azért van szükség, mert a szerencsétlen Pwnage program 2.0.1 változata csak ott találja meg.)

Disclaimer: aki bármit elront a telefonján, a saját pénzével játszik. Előre szóltunk.

Kezdés előtt egy gyors backup iTunesből, aztán disconnect iPhone. Ezt követően indíthatjuk a Pwnage Toolt, ott easy módban szépen követni kell az eseményeket. Akinek next-next instrukcióra lenne szüksége, az a tutorialt tanulmányozza át előtte, ezt a részt nem lehet elrontani.

Egy hely szivatós, mégpedig ez a DFU módba kapcsolás. Amikor a Pwnage Tool kiírja, hogy 5 másodperc múlva nyomjuk be a menü és a power gombot, akkor tényleg készüljünk erre! Ezután 10 másodpercig lenyomva kell tartani a két gombot egyszerre (a Tool közben számol is nekünk), majd felengedni a felsőt (power), és újabb 10 másodpercig nyomva tartani felengedés nélkül a menü gombot. Ha jól csináltuk, akkor a Tool jelzi ezt nekünk. Ismételni lehet, de újra kell csatlakoztatni a telefont, majd kikapcsolni, Tool-on backelni stb.

Ha sikerült, akkor némi szöszölés után az alma logó helyett egy szürke ananász jelenik meg (sóhaj), viszont miénk a 2.0-ás szoftver! Az iTunes közben visszavált arra, hogy “restore from backup” (figyelem, option gombbal kell megnyomni!), nyomhatjuk is az okét, majd a sync végeztével nincs más dolgunk, mint reggelni a magyar store-ba (már akinek működik a kártyája), aztán szedegetni a jóféle ingyenes alkalmazásokat. Lightsaber, anyone?

Telepítés után az alábbi okosságokat javaslom még felrakni. Először is nyissuk meg az “új” installer alkalmazást, ami Cydia néven fut immáron. Ebben frissítenünk kell a dolgokat, de ez normális. Nálam lehalt menet közben, de reboot után sikerült onnan folytatnia, ahol abbahagyta. Ha felment minden, akkor telepítsük fel az OpenSSH szerver alkalmazást. Ezt a Home / Featured részből tudjuk legkönnyebben elérni. Ha felment, akkor jöhet a Terminál!

Érezzük meg annak az ízét, amikor beSSHzunk a saját telefonunkra, majd kiadjuk az ls -l parancsot! Menjünk be a Settings – Wi-Fi részbe, ott válasszuk ki a wifink neve melletti kék nyilat és nézzük meg, melyik IP címet kaptuk a LAN-on. Nálam ez 192.168.1.104 most éppen. Indítsuk el a Mac-en a terminált.

ping 192.168.1.104

Válaszol? Fasza. Pingel a telefon. Fasza. Akkor ugrok egy seggest.

ssh root@192.168.1.104

Semmi output nem látszódik hosszas fél perceken keresztül, aztán megjelenik a szokásos “unknown host” warning. Írjuk be, hogy yes. Jelszót is kér: alpine Voilá! Benn vagyunk a szifonban! Tisztább, szárazabb érzés.

Célszerűbb inkább file management eszközzel matatni. Én a Transmit-et használom. Készítsünk egy új szerver bejegyzést, IP cím a fenti, user: root, pw: alpine, protocol: SFTP. Port default (22) maradjon.

Ha bejutunk ezzel is, akkor tudunk fileokat feltölteni, leszedni, törölni kényelmesen. Én két dolgot ajánlok megcsinálni:

1. hazai carrier logók feltelepítése
2. magyar ékezetek őűŐŰ telepítése
3. amerikai nyelvű helyesírás ellenőrző kikapcsolása

Ehhez leírás az 1phone.hu oldalon található, konkrétan itt. A dolog egyáltalán nem olyan szörnyű, mint ahogy kinéz, néhány file-t kell felmásolni a megadott mappákba, illetve két szimbolikus linket elhelyezni. Ez utóbbit SSH-n keresztül kell csinálni, nálam nem működött a copy-paste (ráadásul az 1phone.hu oldalán a blog motor át is formázza curly quote-ra az idézőjeleket), így kézzel írtam be a sorokat. Természetesen a tab completion megy, szóval viszonylag egyszerű. Aki csinált már symlinket CLI-ből, annak meg — de ezt tudjátok. A helyesírás ellenőrző kikapcsoláshoz még nincs GUI tool, ezért ahhoz is kézzel kell műteni, de az is egyszerű. A region format beállítást én kihagytam, mert az előző install már magyarul volt és hozta magával.

Érdemes egyben megcsinálni az összes változtatást, aztán utána ki/bekapcs, majd fürdőzés a jutalomban:


Ilyen screenshotokat a menü és a bekapcsoló gomb együttes megnyomásával készíthetünk. Az eredmény a camera rollba kerül.

SMS-t is teszteltem, simán mentek át az őűŐŰ karakterek. Annyi gondom volt, hogy mintha a telefon sleepbe menetelekor megszűnt volna az SSH daemon — ez lehet, hogy normális, lehet, hogy bizonytalan a konnekció, nem tudom.

Ha mindennel megvagyunk, akkor kapcsoljuk ki az OpenSSH szervert, mert minden szifonnak ugyanaz a root jelszava, tehát bármilyen publikus wifi networkon elvileg hozzáférhetnek a telefonunkhoz — rootként! Ehhez a Cydiából telepítsük fel a “Boss Prefs” kis programot, amivel ki tudjuk kapcsolni az SSH daemont. (thx Mordon!)

Készen is vagyunk mindennel, jöhet az App Store! Józsi balra el.

Függöny.

72 hozzászólás

jplush

Lusta voltam elolvasni ill as elozmenyeket sem tudom de en siman upgradeltem ituneson keresztul 2.0-ra es utana appstorebol siman vettem cuccokat…

Mordon

Az SSH szervert ne szedjed le!

Telepítsd a Boss Prefs-t azzal ki/be kapcsolható.

Ugyancsak telepítsd a Boss Tools-t és pakoltasd át a Ringtones, Wallpaper, Applications mappákat a nagyobbik partícióra, mert ha ezt nem teszed meg, akkor egyrészt nem tudsz 2-3 Cydiás alkalmazásnál többet telepíteni, másrészt 1-2 nap alatt 0-ra csökken a szabad kapacitása a kisebb partíciónak ezzel szép lassulást okozva a készüléken.

zolle

immáron firmware testvérek lettünk, ugyanis én is ma frissítettem. kicsit para volt, mert at 1.1.2-t nagyon elrontottam, azzal egy egész estét elbabráltam anno, de az még jailbreakme.com-os történet volt.

Pwnage Tool (ejtsd: ónidzs, nem pedig pónidzs, aki pónnak mondja a pwn-t azt megölöm) elég jó kis util. ZiPhone-t jobb szeretem, de ez sem rossz.
AppStore ftw!

gergoke

“immáron firmware testvérek lettünk” – az olyasmi, mint a lyuksógorság? 😀

Dewla

iTunes backupol igen mindig. Egyébkén a pwnage-ben az ananászos logót ki lehet kpacsolni, hogy maradjon az Apple logó

Mordon

zolle: a MobileAddresBook.app-ot nevezd át .old végűre, vagy töröld le. Akkor eltűnik a Contacts ikon.
Ez nem csak zavaró, hanem lassítja is valamiért a gépet.

zolle

BossPerfs-sel legyepáltam az ikonját, aztán letöröltem azt is meg a Cydiát is, úgyhogy most jó. Legit-look iPhone:D

Aszfaltbetyár

ázz, én ehhez öreg vagyok. vagy veszek egy rendes szerződéses iphone-t itt lengyelbe’, ha nem lesz mocskosdrága, vagy maradok E51 user. azt nem kell _ennyire_ durván hakkolni 🙂
most értettem meg, hogy az iphone a modern hárdkór gép-, telefon- és mindennyomók játékszere, amivel ki lehet elégíteni a gadget és hakkolgató mániát, az Apple pedig csak eleget tesz ennek a küldetésnek, vagyis megfelelő gyakorlóplatformot ad a basztatók alá 🙂 mindenesetre ennél bonyolultabbat nem sokat olvastam telefon upgrade témában.

Mordon

Aszfaltbetyár:

Symbian-on meg gyakorolhatod a szignózást alkalmazásonként.
Itt legalább csak egyszer kell feltörni a rendszert, ott minden alkalmazásnál 🙂

Aszfaltbetyár

Mordon: vagy letöltöm aláírva a megfelelő website-ról 🙂

Aszfaltbetyár

…mert ugye a symbian az open a new featúrákra, ahogy a frenetikus reklám is mondta. Ja.

Mordon

A “beragadt” képeid a /private/var/mobile/Media/DCIM mappában vannak. Töröld le kézzel.

Handras

Backupra: ha backupolni kezd megnyomod a kis x-et jobb oldalt, ekkor abbahagyja, es egybol kezdi a szinkront.

Mordon

“A default almás logót mondjuk nem találtam meg ugyanott, csak kitallózni lehet PNG-t — talán a telefonon lehet valahogy visszakapcsolni?”

Csak ha expert-ben rakod össze a cuccot, akkor tudod meghagyni az almás logót.
De én nem mertem ott megcsinálni, mert fingom nincs róla, hogy milyen csomagokat kell kijelölni, hogy a Cydia rendesen felmenjen és nincs kedvem többször próbálkozni.
A Cydia Install-hoz az van írva, hogy az csak a grafikus frontend, gondolom a csomagkezelő meg külön van.
Ha valaki tudja pontosan mit kell összeállítani a jó telepítéshez OSX-es 2.0.0.1-es Pwnage Tools alatt az megírhatná.

GK

Azt amúgy észrevettétek már, hogy a weboldalakba ágyazott videók (YouTube és QT is!) kezelésén sokat javítottak 2.0-ban? Én erről még nem olvastam sehol, úgyhogy tegnap örültem, amikor észrevettem.

Zeusz

Ejnye, hát ez a törögetési folyamat egyáltalán nem tükrözi a Macintosh felhasználói élményt. Asszem maradok az olasz dífóltfüggetlen készülékeknél, vagy a tés cumónál – mihelyt kiderül, hogy valóban mennyi a csomag és mit is tartalmaz.

Mordon

Zeusz:

Megveheted függetlenül, de ha hozzá akarsz férni a fájlrendszerhez és szeretnél olyan alkalmazásokat, amik futnak a háttérben is, akkor így is, úgy is jailbreakelned kell.
Az App Store-os megoldás önmagában elég soványka.

Aszfaltbetyár

nem futnak a háttérben az appok a jailbreak nélküli telón? ez komoly??? ázz.

GK

@Aszfaltbetyár: Így van kitalálva. Akksi élettartam és sebesség kontra több program fut egyszerre. Én már Palm-on is az előbbire voksoltam. (IM kliensekhez meg a többi ilyenhez meg meg lesz oldva, hogy kaphatnak interrupt-ot a szerverről akkor is, ha nem futnak, meg lett mondva.)

Mordon

Az Apple SDK nem támogatja az alkalmazások háttérben futását.
A home gomb kilépteti őket.

A külsős alkalmazásokat, amiket Cydiával, vagy Installerrel lehet telepíteni nem köti ez a szabály. Ráadásul egy csomó mindent nem lehet megoldani az SDK-n keresztül, ezért nem lesz pl. IntelliScreen az App Store-ban soha.

Most még csak 2-3 külsős alkalmazás van 2.0-ra, de ha kijön az Installer 4, akkor megint egy csomó cucc elérhető lesz, mert addigra átírják a régebbi programokat.

Aszfaltbetyár

hát ez a multitaszktalanság kicsit meglepett. tudom, hogy nem smartphone, de ez mégiscsak gagyi. hogy nincs mms, azt lesz@rom, de így mi van pl a zenelejátszással? az se tud a háttérben futni?

Mordon

“IM kliensekhez meg a többi ilyenhez meg meg lesz oldva”

Igen, majd meg lesz oldva a 2.0-s SDK-ban, majd valamikor. Talán a harmadik generációs iPhone-t ezzel fogják majd hirdetni 🙂

CharlieBrown

@ “Mordon
2008. Jul. 26. @ 11:35 am

Aszfaltbetyár:

Symbian-on meg gyakorolhatod a szignózást alkalmazásonként.
Itt legalább csak egyszer kell feltörni a rendszert, ott minden alkalmazásnál ”

vagy egyszer IMEI alapján legenerálod a megfelelő file-t, és utána csak nyomod orrvérzésig a szignózást 😉

Zeusz

Csakhogy tisztán lássak: Milyen alkalmazásokat szeretnék én a háttérben futtatni?

Aszfaltbetyár

Zeusz: akármit, ún. multitask ismerős? pl. a fapad Nokia E51-emen írok üzenetet, ekkor eszembe jut, hogy van egy lementett szövegfájlom, amiből kéne egy részlet, átváltok a texteditorra, kopi, vissza sms írásra, paste, elküldöm, örülök, és közben nem léptem ki semmiből, és még adott esetben az mp3 lejátszás marad a háttérben futva. de mondhatnék még ezer, általam szinte napi szinten használt dolgot.
számomra még mindig nyitott a kérdés, hogy jailbreak nélküli telefonon _semmi_ sem fut a háttérben, még a zenelejátszás sem? aki tudja, adja át nekem 🙂

Aszfaltbetyár

köszi, Józsi! kicsit megint jobban tetszik a termék 🙂

pyro

Mordon: winpwnage, én nincs ananász (végre egy dolog, amire jó a windows is :))))

Amúgy ha kijön az installer4, akkor mi lesz a cydiával?

Customi

Az advanced mód-ban van olyan, hogy “Enabled baseband update”, ill. van egy Bootneuter funkció, ami tudja a bseband-et updatelni 4.6-ra.

Szerintetek ezt érdemes, vagy nem, egyáltalán kell-e az iPhne OS 2.0-hoz, vagy mi ez egyáltalán?

Azért csesztetném az Advanced módban, mert így ki lehet lőni az ananász és az örömködő idióta képét. 🙂

Köszi, Tamás

andropov

kis hozzáfűzés: a jelszót ssh-n keresztül simán meg lehet változtatni, egy “passwd” (*nix ugye) új jelszó beírása parancs segítségével.

Mordon

Customi:
Pyro-t idézem, winpwn a megoldás, a 2.0.0.3-ban egy csomó hibát javítottak és ha nem választasz custom logót, akkor marad a gyári.
Én szépen VMWare alatt újratelepítettem vele a cuccost és most jobb, szárazabb érzés 🙂

Customi

Mordon:

Én ezt most nem értem… nem látom értelmét winpwn-t használni, hiszen ez (gondolom) a PwnageTools 2.01 windózosítása.

Igazából nem is az eszköz érdekelne, hanem, hogy felajánlja a Bootloader upgrade-et. Nem tudom, most hányas van rajta (gondolom, 3.9, amit az 1.1.4-nél még használok), de igazából az a kérdésem, hogy upgradeljem-e 4.6-ra, vagy sem.

Ahogy Angelday írta már, jó volna, ha világos lenne, hogy az Advanced mód alap beállításai ugyanazok-e, mint a Simple mód beállításai (csak változtathatók), mert itt az Advanced módban lehetőség van frissíteni, de azt alapból nem kapcsolja be.

Szóval frissítsek bootloadert 4.6-ra, vagy sem – ez itt a kérdés…

code red

Ez azért már nagyon beteges. Tisztára, mintha valami otthon összekukázott PCre húznátok fel mindenféle tört holmikat. Hol marad a tökéletes out of the box user experience? Vagy az is része a csomagnak, hogy SSH-val kell berhelnem a telefonomat?

Mordon

Customi:

A Mac-es 2.0.0.1 hibás és még nem lett javítva, csupán ezért érdemes a winpwn-el csinálni, nomeg a normális logo miatt.

“Szóval frissítsek bootloadert 4.6-ra, vagy sem – ez itt a kérdés…”

Ha már egyszeri is lefutott a Pawnage, akkor tök mindegy. Ha be is pipálod, akkor sem fut le.

Mordon

“Hol marad a tökéletes out of the box user experience?”

Vedd meg olaszból függetlenül és használhatod úgy. 🙂

“Vagy az is része a csomagnak, hogy SSH-val kell berhelnem a telefonomat?”

A készülékben rejlő összes lehetőséget csak így tudod elérni. De ez mindegyik mobilnál így van. (HTC ROM-főzés szintén össznépi sport 🙂 )

thestud

KÉRDÉS:

Ha én a PC-men tettem rá a ZiPhone-os 1.1.3-at (és ott Sync-eltem mindíg) és most egy Mac-en tolom rá a 2.0-t (a fent leírtak alapján), majd újra syncelem (a már 2.0-s telómat) a PC-n, akkor megmaradnak az SMS-ek és KONTAKTOK??

Pls, válaszoljon valaki hozzáértő!
Thx

sloane

az ilyen lámáknak, mint én vagyok:

1, a iPhone1,1_2.0_5A347_Restore.ipsw.zip fájl át kell nevezni iPhone1,1_2.0_5A347_Restore.ipsw -re a ~/Downloads mappában

2, nyomd le az option gombot miközben az iTunes-ban a Restore gombra kattintasz

thestud

én vagyok a satu, de hogy érem el a ~/Downloads mappát? Vagy az melyik, merre van?

Bocsi a kérdésért, de ez nem világos. Köszi!

Customi

thestud:

A ~/Downloads annyit jelent, hogy a Home foldereden belüli Downloads mappáról van szó.

Azaz:

[Macintosh HD] / Users / [Username] / Downloads

Ahol a Macintosh HD a merevlemez, melyen az oprendszered van, a Username a saját felhasználóneved.

Illetve, ha Leopard-od van, akkor ott csücsül kinyíló dobozként a Trash mellett a dock-on. Ha rákattintasz, van egy visszafelé hajló nyíl, ha arra böksz, megnyílik a mappa, amiről jelen esetben szó van.

szlartibartfaszt

frissítettem, simán ment, de baromira (használhatatlanra) belassult a telóm.
BigBoss partíció varázslásig el sem jutok, lezár mindig..
Visszaállítottam a backupolt adatokat, lehet hogy ezek közt volt olyan progi ami nem kompatibilis, és ez okozza talán?
mi a véleményetek?

szlartibartfaszt

Máshogy kérdezem, nyomhatok most simán egy restore-t itunesból?
Vagy újra kell pwnage-znom?
Neadjisten downgrade előbb?

köszi, ha tud valaki segíteni

czuppi

Én egyszerüen attol riadok meg, hogy:
Disclaimer: aki bármit elront a telefonján, a saját pénzével játszik. Előre szóltunk.

Nem érzem magamban az erőt, hogy neki feszüljek.
Igazábol jó nekem a 1,0,0,4 es verzió.
De ha valaki vállalja, hogy segít nekem, azt nagyon megköszönném.
Az ilye netes leírásokban nem hiszek. főleg hogy nem is mac gépem van.
Szóval aki segítene nekem jelentkezzen!
köszi

Veld

Szerintettek amikor a nyelv fájlokat rakom fel ezt miért kapom:

iPhone:~ root# In -s”/System/Library/Carrier Bundles/Vodafone_hu.bundle””/System/Library/Carrier Bundles/21670″
-sh: In: command not found
iPhone:~ root#

nem találtam forumot ahol ez szerepelne, valaki valami ötlet?

Wagner Józsi

Szia, én ott akadtam meg, hogy a régi telómrol(2g-s) nem tudom átmenteni a 3g-sre pl az sms-eket, ha tudnál segíteni, köszi
üdv:józsi