PdaNet – valós modem iPhone-ra

Jailbreakelt telefonom után egyik első dolgom volt Cydiából feltelepíteni a PdaNet alkalmazást, ami gondolom sok szifon tulajnak lesz jelentős előrelépés a digitális nomád életben.

Ismeretes, hogy az Apple a mobiltelco szolgáltatók nyomására nem tette bele a “tethering” (~pányva) funkciót az iPhone szoftverébe, amivel például modemként tudnánk kapcsolódni az internetre a laptopunk segítségével. Ennek oka abban keresendő, hogy a mobil internet adatforgalma elég drága, és a byte-ban realizált rész telefonról használva mindig sokkal kisebb, mint egy laptopról. Azt nem tudom, hogy miért paráznak ettől ennyire, hiszen eseti megoldásról van szó, de ettől függetlenül ez a helyzet.

Az App Store-ban megjelent már a NetShare alkalmazás korábban, amit az Apple levett (majd visszarakott és újra levett), ami az első ilyen jellegű próbálkozás volt a piacon. Ez még annyiban ráadásul gagyi is volt, hogy csak SOCKS proxyn keresztül érte el a netet, azaz például iChat esetén már be kellett menni a preferencesbe, ott állítgatni és kényelmetlenkedni.

Aztán megjelent a PdaNet (ingyenes). Ezzel az alkalmazással végre TELJES ÉRTÉKŰ modem pányvázásra nyílik mód. Telepítése pofonegyszerű: Cydiában rákeresni arra, hogy “pdanet”, feltenni, aztán várni az alkalmas pillanatot. Amint az eljött, Macbook Pro számítógépünkön a wifi résznél kattintsunk a “Create network” részen, majd készítsünk egy ad-hoc wifi hálózatot. Jelszavazzuk le, illetve válasszunk másik csatornát (nálam a defaulton valamiért nem ment, viszont az 5-ön sikerült).

Ha megvan, akkor egyszerűen a szifon wifi beállításaiban keressük ki az új hálózatot, csatlakozzunk fel rá (minden DHCP, semmit nem kell állítgatni). Menjünk vissza a főmenübe, majd egyszerűen nyissuk meg a PdaNet alkalmazást iPhone-on, és láss csodát: teljes értékű internet lesz a laptopban! Olyannyira, hogy még egy korrekt számlálót is láthatunk, hány byte-ot forgalmaztunk a sessionben. Persze nem árt valami magasabb csomagba is átrakatni magunkat, mert hihetetlenül úsznak ám a megák! Ezt a képernyőfotót egy néhány perces teszt után készítettem (letöltöttem az Index címlapot, bejött a chat stb).

Kis körüljárással ugyan, de működik a modem funkció iPhone-ban is, éljen.

33 hozzászólás

thingol

azért nincs gyárilag, mert az atnt árul korlátlan csomagot is, és nem akarták, hogy az emberek azt használják otthoni internetnek. Persze ez csak egy ok (a több közül?)

oksamat

egy kerdes: ha jailbreakeled a szifont, akkor hasznalhatod meg az app store-t? egyaltalan mi a hatranya a dolognak konkretan?

koszi!

Stephen Colbertné

Az AT&T havi 5GB adatcsomagot modem kártyákhoz $60-ért ad. A korlátlan adatforgalom iPhone-re havi $30-ba kerül, ami azért egy elég jutányos ár, főleg zért, mert nem kell aggódni a letöltött adatmennyiségen. Más cégek nem is nagyon adnak korlátlan iPhone csomagot. Laptopppal sokkal több adatot le lehet azért szippantani, mint telefonnal, nem a hagyományos internetezés, inkább a fájlok letöltögetése miatt.

Ha túl sokan kezdik számolatlanul letölteni a gigabájtokat, nem tartható a korlátlan csomag olcsó ár, ezért szedették le a Netshare-t. Ellenben sok felhasználó szeretnél a modem funkciót néhanap használni, ezért nyilatkozta is az ATT, hogy ki fognak találni egy megoldást.

Szerintem az lenne jó, ha pl. néhány GB fogyasztásig ingyen lehetne Netshare-t használni, de lenne egy fizetős korlátlan adatforgalmú opció is. Az a baj, hogy minden ilyen változás rettenetes lassan valósul meg, pedig mint az egyszeri viccben, igény az lenne rá!

A szolgáltatóknak az adatforgalom egyelőre elég sokba kerül, nem tudják

Stephen Colbertné

Indamail reklámon a lap tetején 3 új iPod nano, gondoltam rákattintok, aztán semmi iPpod az oldalukon, csak azonnali regisztráció. Kattintást generált ugyan a grafika, de az iPodnak a termékhez sok köze nem volt.

Aszfaltbetyár

IE ikon az iPhone alkalmazásban: lol
vagy persze direkt poén és fricska az epölnek.

más: az, hogy cydia app, az azt jelenti, hogy az apple nem ellenőrizte és hagyta jóvá? ha így van, akkor már értem, miért ennyire dzsunka az app interfésze. mindenesetre kicsit lerontja sajnos a szép ui érzést. bár, ha működik ugye (még ha hekkelni is kell érte 😀 )…

thingol

nem, apple-nek nincs semmi köze hozzá.

Stephen Colbertné: esetleg nem fizetősnek, hanem konkrétan bele kéne rakni pl. a netshare-be, hogy havi X mega (giga) folyhat ár rajta?

GK

Mivel jailbreak-es app, megvan az az előnye, hogy képes a háttérben is futni (persze ez az alul lévő kapcsolóval kikapcsolható). Teszteltem, remekül működik, viszont szerintem a kánaán majd akkor jön el, ha adhoc hálót sem kell csinálnom, hanem WiFi Access Point üzemmódba kapcsolja a program az iPhone-t (állítólag az ezért felelős chip képes rá). Én várok rá, addig meg elleszek ezzel. 🙂

Dewla

Fátter, miért nem embrace-elted mondjuk az Ikon400-as díjcsomagot a T-nél hamár kövér a lúd? Van benne mobilinternet, olcsó vele az iphone…

Egyébként ha meglesz a MBP-m (most már kivárom a keddet…) akkor lehet ez lesz a jailbreak melletti végső érv. Csak az a fránya one click upgrade nagyon jó dolog. Persze inkább az upgrade legyen kicsit szívás az upgradek között meg jó, mint fordítva.

A “fasza, akkor ugrok egy seggest” szófordulaton valamiért HANGOSAN hahotáznom kell!!! Meg is kérdezték itthon mit nevetek a gép előtt…picit nehezen magyarázkodtam…

Zeusz

Felvázolnám a következő szcenáriót. Van feltételezett válasz a fejemben, megerősítést kérek.

Megzsélbrékelem a 2.1-et. Használom, bejön négyszáz esemes, feltelepítek harminc appot, megveszek két tonna zenét, mindezt rendszeresen szinkelem iTunesban.

Majd hirtelen megnyomom a Restore gonbot ugyanott.

A feltételezett válaszom szerint a következő történik. Felmegy egy zsélbrékeletlen aktuális firm, illetve az összes kontent (sms, AppStoréban vásárolt appok, és az iTunes Storéban vásárolt zenék) természetesen a Cydiások kivételével.

Helytálló a feltételezésem?

Zeusz

Hogyan lehet backupolni a Cydiás cuccokat? Azok is mentődnek valahova a gépen, mint a legál appok, meg az ilyenek? Vagy manuálisan kell bűvészkedni valamit?

CsasZ

Józsi, akkor fogalmazzunk pontosan, azért nincs modem a szifonban, mert az AT&T-nek nem lett volna jó a korlátlan csomagjai miatt, az Apple meg lusta volt a többi piacra eltérő szoftvert csinálni.
Ez hangzik logikusnak.
Szerinted mikor fájna a T-Mobile-nak, ha a korlátos csomagodat túlforgalmaznád és szépen kiszámlázna pár GB-ot?

thingol

Zeusz: van egy progi (aptbackup), ami csinál a cydias progigról egy listát, ez a lista felmegy a köv. backup-pal a gépre, majd restore után restore-ood a backupot a telóra, felrakod cydia-ból ezt a progit, majd visszaállítod őket. ilyenkor elvileg feltelepülnek újra automatikusan (lehúzza őket a netről). viszont ez a backup fájl a köv backupnál felülíródik, és bár ki lehet nyelni egy backupot a gépről, gyakorlatban nem olyan egyszerű.

de az is megoldás, ha ssh-val kimásolod őket, majd utána vissza (visszamásolás után nézd meg a jogosultságokat).

sajnos a cydias progik beállításai mindenképp elvesznek.

ami még fontos lehet: ha updatelsz jailbrokenről simára (tehát nem restore, hanem update), akkor a cydias progik fent maradnak, csak nem fognak látszani (mert áthelyeződnek). ezt garantáltan ki lehet mutatni utólag is.

thingol

CsasZ: az apple nem lusta, hanem következetes, hogy nem csinált a többi piacra külön firmware-t. eszement nagy hülyeség lenne csak ez miatt (az amerikaiakban kiváltott haragról nem is beszélve)

Stephen Colbertné

thingol,

Az itt a baj, hogy a Netshare nem zavarná a legtöbb szolgáltatót akik eleve nem adnak korlátlan adatcsomagot, de nagyon megszívatná az AT&T-t. Az Apple erőszakolta a 2G iPhone idején az AT&T-t abba az irányba, hogy a bevett szokással ellentétben korlátlan adatcsomagot adjanak az iPhone-hoz, most nem hagyhatják őket cserben. Lesz erre a problémára hivatalos megoldás, és akkor nem kell majd nézegetnünk azt az aranycsíkos Internet Explorer logót 🙂

Stephen Colbertné

Az “erőszakolta” szóval semmiképpen nem arra akartam utalni, hogy egy rossz dolog volt, ahogy az Apple kifacsarta az AT&T-ből az korlátlan adatcsomagot, épp ellenkezőleg. Kár, hogy kevés szolgáltató követte ezt a példát.

thingol

Stephen Colbertné: pont ezt mondom, hogy úgy kéne kiadni a netshare-t, hogy azon havonta csak X mega mehetne át. Ezen kívül maga az iPhone annyit használna, amennyit akar, nem az AT&T-től kell a korlátozás, hanem magától a programtól. A programot úgyis csak jailbreak után lehetne buherálni, aki meg jailbroken, az meg minek szenvedjen vele, ott van neki a PdaNet.

Persze ez csak félmegoldás, viszont már megoldás, kompromisszum, de valamire már jó 🙂 (mittomén havi 1 giga már szerintem jó lenne)

lix

ahaha es igy sikerult a csaodaltos apple/mac vilagba bevezetni a sufnituning linuxos hozzaallast

thx to steve jobs!

Nes

Azert nincs benne valos modem, mert Steve szerint nem kell bele neked valos modem. Erted?

Steve tudja mit akarsz, sot, hogy mi _kell_ neked.

Stephen Colbertné

Steve általában pontosan tudja, hogy mi kell a felhsználóknak, és mi az, amit el lehet adni. Az emberek 80%-át nem érdekli a modem funkció, a másik 10%-nak csak ingyen kellene (ezeket az értékeket 5 ember megkérdezése alapján számoltam ki 😛 )

A 80% sokkal jobban megérti és értékeli a korlátlan adatforgalmat. Ebből következik, hogy gubancos a modem funkció. A 10%, akinek ez nagyon fontos, az egyelőre nem nem vált iPhone-ra, vagy PDANet-tel szórakozik.

Steve pedig ésszerű döntést hozott.

rakenroll

Marpedig a modem funkcio teljesen kezenfekvo, foleg ha vilagutazgasz és azert wifi nem terem minden warungban. Minimum gprs/edge terero meg marpedig mindenhol van. Meg a csajom is butan nez hogy ilyet mer’nem lehet. Fosom erigzonnya is tudja, csak az meg szolgaltatofuggo, lol.
btw. qpwn utan jol behalt a telo, nem bootol, csak vibral neha. Ahogy olvasom a forumokat, nem egyedi eset.

tfe

@angelday:

Hogy lepsz ki belole ? Csak kikapcsolod a WiFi routert ? (Mivel a hatterben is fut, jo lenne valami megnyugtato mod arra, hogy biztosan ne zabalja az akkut)

BTW egesz jol mukodik, bar vannak problemak mikor nem veszi eszre hogy mar kapcsolodva vagyok a WiFi halohoz a telefonnal.

tfe

Kozben rajottem, ki _kell_ kapcsolni a wifi routert a PdaNet-ben. (Egyebkent gondolom fut tovabb)

dOMiNiS

Anglia o2 real unlimited 3g.

Par napja hasznalom pdanet-et, mivel az uj lakasomban nincs meg rendes net. Kivalloan teljesit, pedig a Temze parton eleg gyeszad a 3g.

Ma reggel elkezedett warningolni, hogy nincs regisztralva, es csak http-t enged forgalmazni, nekem viszont szuksegem lenne masra is. Szoval kovetkezett a szokasos jatek, arra jottem ra kedves pajtasok, hogy elinditom pdanet-et felhuzza interface-ket rendesen, majd bessh-zok szifonra es:
killall PdaNet
akkor a routing tabla valtozatlan marad, az applikacio hal csak le, ami igy mar nem tudja szurni a portokat, es indulhat a moka.