QWERTZ riadó

Gőzerővel készül a hivatalos iPhone magyarítás, viszont ezzel kapcsolatban egy szomorú hírt kell közölnöm: úgy hallom, hogy QWERTZ kiosztással fogják szállítani a szoftvert. Ez valami régi beidegződés lehet egyes embercsoportoknál, hogy tudniillik a magyaroknál ez a “hivatalos”. Pedig nem: ez egy undorító fekély, amit száműzni kell az informatikából.

Aki inkább a QWERTY (hagyományos) kiosztást szeretné, itt a kommentekben adhat hangot véleményének. Én biztosítani tudom a tisztelt olvasókat, hogy a kommenteket kinyomtatva odaadják a megfelelő személyeknek, akik meg fogják tenni a megfelelő lépéseket.

Tell all your friends.

update: egyelőre az tűnik ki, hogy rossz vágányon vagyok ezzel az egésszel. Elnézést is kérek. Azért elmondom, hogy nekem miért problémás: mert sokat gépelek US English keyboardon és utána magyarra váltással jön az YZ probléma. Soha nem lehetek teljesen biztos benne, hogy most melyik fog jönni. Mára eljutottam már arra a szintre, hogy “érzem”, hova kell nyúlnom, de még mindig sokszor melléütök. Grrrr.

100 hozzászólás

shaark

QWERTY-t iPhone-ba, iPod-ba, MacBook-ba és MacBook Pro-ba is! 🙂 Ki lehet már készülni a QWERTZ-től, nem elég megjegyezi a spéci karakterek helyét is mikor nyelveket cserélget az ember, de ez a z és y felcserélése az már sok főleg, hogy fölösleges is (az érthető, hgy spéci karakterek elrendezése más és más minden nyelveben, hogy a z-t és y-t minek kellett felcserélni azt máig nem értem)

Ger

Engem is kikészít a Z-Y csere, pedig én a céges laptop német billentyűjén gépelek magyarul: az ékezetes betűket könnyen meg lehetett tanulni, de a Z-Y a sírba visz.
Tehát QWERTY-t akarok. Köszönöm.

m

iphone-ban ugyis ‘virtualis’ a billentyuzet, miert ne lehetne mindketto?
Majd a juzer eldonti mit akar (en pl us kiosztast hasznalok ahol csak lehet).

ui: Ha iPhone-nal kezdodik egy mondat mit kell nagybetuvel irni? Biztos amit biztos, en mindent kicsivel irok, az legalabb biztosan hibas.

Drag

Neeeeeeeeeeeeee!!!!!! QWERTY-t akarok!!!! A QWERTZ kiosztástól megőrülök! Steve Jobs monnyon le!

tfe

A kezdemenyezest teljes mellszeleseggel tamogatom, viszont a rossz hir az, hogy valoban a QWERTZ a magyar szabvany. Meg oskori irogepes idokbol maradt ez rank.

balint

anno, amikor vakon gépírni tanultunk, akkor qwertz billentyűn tanultunk, ahogy mindenki más is Magyarországon az elmúlt 50 évben. gondolom, ezért erőltetik a qwertz billentyűzetet.

payskin

Kb. 10 éve én sem tudtam semmi mást elképzelni a QWERTY-n kívül, kész voltam transzparensekkel az utcára vonulni vagy bárkivel ökölre menni, ha valaki QWERTZ-t mondott. Aztán hirtelen olyan környezetbe kerültem, ahol a 101 gombos magyar kiosztás, mint olyan, nem létezett. Keserves két hét kellett hozzá, hogy átszokjak, de azóta is ez van a gépemen, ezt használom, ellenben bármikor vissza tudok váltani QWERTY-re is, ha épp az kell. Ma már ezt javaslom mindenkinek: tessenek elsajátítani mindkettőt; a kettő több mint az egy; dualizmus rulez; jobban járás, több nap mint kolbász stb.

Memph

Tényleg jó lenne, ha az úgyse fizikai billentyűzet kiosztását lehetne állítani.
De ez a Z-Y probléma kb. ugyanolyan, mint a PC->MAC átállás, ahol az ALT billenyű cserélt helyet a META billentyűvel (Win/Option bill.), vagy a Sun billenyűzeteivel, ahol a Caps Lock és Ctrl van felcserélve.

rakenroll

qwertz a svaboknak/labancoknak lett kitalalva ugyanis alig hasznalnak y-t, z-t annal tobbet. Ezt vettuk at valoban birka modon. Itt az ideje a lazadasnak! Nem erdekelnek az elmult evtizedek gepirogizikei! A magyar nyelv igenyli az y-t de nem bal kisujjra. Gy, ly, ny, ty.
E!

sz

A legjobb természetesen az volna, ha minden felhasználó beállíthatná magának az y-z helyét.

Nekem mindegy, bármelyikhez hozzá lehet szokni rövid idő alatt.

netman

Bocs, Józsi, de ebben most nem támogatlak. 🙂 Én mindenhol QWERTZ-et használok, és az ideg kapdos, hogy a szifonon nem -Z, hanem -Y a billentyűzet.
Majd, ha a QWERTY lesz a hivatalos magyar szabvány, az lesz az írógépeken, úgy lesz nyomtatva a magyar billentyűzetre, olyan kiosztás fog beállni alapból minden oprendszernél, ha magyar nyelvre váltasz, akkor lehet QWERTY a szifon billentyűzet is.

Persze nyilván valahol el kell kezdeni a szabvány megdöntését, de nem hiszem, hogy egy mobil platform erre a legmegfelelőbb. 🙂 És ha már itt tartunk, a szifonba bele lehet inklúdolni mindkettőt, hisz csak virtuálisak a gombok, és így nem lesz „mer aki kitalálta, hogy a Z helyett Y”… 🙂

(Szigorúan szubjektív véleményemet olvastátok.)

banyek

Ehh, hámozzunk már lufit…
A magyar kiosztás az a qwertz ez így van jól, és így is működik.
Az hogy van néhány oldszkúl pofa, aki azon nyöszörög, hogy a magyar kiosztás nem áll kézre: minoritás, és mint ilyen ne határozza meg a standardot.
Én is qwerty-n kezdtem, mint mindenki, ilyen volt a kiosztása a spektrumnak, ilyen volt a c64-nek, ilyen lakott az amigán, és ilyen volt a pc kiosztása is eleinte. Aztán lett magyar kiosztás, és egy darabig szenvedtem a zy miatt, de ahelyett, hogy furfangosan nekiálltam volna széthekkelni a kiosztást, inkább elkezdtem gépelni qwertzen, és megszoktam.
Nincs annál idegesítőbb szopás egy billentyűzet kiosztáson, minthogy ha nem ott vannak rajta a gombok, ahol igazából lennie kellene.
Az hogy valaki veri a nyálát, hogy ez nem elég klasszik, nagyjából azt jelenti, hogy “lássa a világ, én nagyon ősgík vagyok, én még emlékszem milyen volt régen…” és ez bocs, de szánalmas, anélkül, hogy meg akarnék bárkit is bántani.
A qwerty angol, a qwertz magyar, akinek ami, azt használja. Konkrétan én azt szeretem nyomkodni, ami rá van rajzolva a billentyűkre, pedig vakon gépelek.
Szóval egy tömegtermék kiosztását ne határozza már meg egy pár nagyhangú csóka, inkább kevesen szopjanak kicsit, mint sokan nagyot.

bocsi.

gr7

egyetértek banyekkel. Én is átszoktam Quertz -re már vagy 3-4 éve, és azóta ugyanolyan természetes, mint a Querty volt előtte 6 évig.

Amugy szerintem (nekem) kényelmesebb a Quertz, amikor ty gy ny betűket kell írni, mint a querty.

Ludovique

Basszus. QWERTZ támogató vagyok, de véletlenül félrenyomtam a szavazáson, így QWERTYre szavaztam. CIKI ez. Sajnos.

..~Ghost~..

Meg kéne tanulni gépelni rendesen, kicsi geekek! 🙂

bounty

nem értem, miért kéne választani közülük, miért ne lehetne benne mindkettő? mennyi pluszmunka vajon, 10 perc?

Vix

Egyértelműen mindkettő, lehessen választani. Nem kerül semmibe, max pár plussz byte.

Pack20

Én teljesen a QWERTZ-hez vagyok szokva, de ha iPhone-t ragadok, egy pillanatig sem okoz gondot, hogy fordítva van. Egyébként otthon, melóban, mindenhol QWERTZ nyomkodok. Csatlakozom azokhoz, akik szerint a diplomatikus középút, a választahó variáció lenne a nyerő. De én QWERTZ-re állítanám.

rog

engem sose yavart még, hogz egy billentzűyeten éppen melzik a y…

de most komolyan, itt most az iphone-ról van szó. ott meg nem 10 ujjal, vakon gépelünk.
(oh.. vagy csak én csinálom, 1.nyelvkidugva, 2.visszatartott lélegzettel, 3.remegő kisujjal ?!) 🙂

beton

heh, ti még nem igyekeztetek franciaországban csetprogramot használni ékezetekkel, francia billentyűzeten … qwerty-qwertz … ugyanmár. semmi sem ott volt, talán még az enter sem, 5 perc volt az átállásra, de megoldottam. TI gyengék vagytok, és egyben megszokásaitok rabjai (mindkét oldalon), viszont TÖBBEN szokták meg a magyar standardot … így ez fogja a piacot is meghatározni!

Saabi

Ööö… ki az aki vakon gépel egy mobiltelefonon? Pláne az iPhone virtuális billentyűzetén? Ha meg nézni kell, nem mindegy?
Amúgy természetesen legyen választható! Senkinek nem fog fájni, ha a más kiosztást is ki lehet választani.

Ave, Saabi.

eMeM

qwertz, de ha ez eggyesekből ilyen heves indulatokat vált ki, akkor tolerancia rulz, és lehessen választani. Nem nagy fejlesztési plusz szvsz.

m

Ja es meg mielott nagyon belemelgedunk ne feledjuk, hogy ezek a kiosztasok a gepelest _lassitani_ lettek megalkotva, vagyis az irogep szarainak osszeakadasat megakadalyozando.

Talan ideje lenne valami _jora_ valtani.

Saabi

m: nem lassítani akarták vele, hanem a sűrűbben használt betűket szétszórni a teljes klaviatúrán, hogy ne egymás mellett legyenek, mert akkor valóban összeakadtak.
Lassítani senkinek nem állt érdekében a gépelést.
Virtuális billentyűzeten szerintem nyugodtan lehetnének a gombok ABC sorrendben, az se lassítaná jelentősen a gépelést. 🙂

Ave, Saabi.

Zsoltik@

DVORAK-ot miért nem említ senki, heh. Tökmindegy amúgy, nem vagyok hajlondó fizetni ennyit egy telefonért.

hreew

ez a z-y problémátok tényleg eltörpül a francia azerty-s kiosztasahoz..ott egy epkezlab mondatot nem tudtam leírni, csak vad backspace ütlegelések utan.. na az a balfasz szabvany, aki azt kitalalta, rohadjon kettébe! jajj, es a hulye otlet, hogy abcben legyen…annal idegesitobb nem is lehetne. az iphone-on tokeletesen meg lehet szokni ezt a ket huvelykujjas potyogest, es ugyan itt valoban nem a tizujjas a nyero, de legalabb a betuket nem kell keresgelnem, mintha abc-ben lenne. szoval ki nem fossa le, hogy qwerty vagy qwertz??

Stephen Colbertné

hreew,

A megszokás nagy úr. Én a QWERTY-t szoktam meg, mert annak idején nem írógépen, hanem számítógépen (ZX Spectrum) tanultam gépelni. Átkozódnék, ha QWERTZ-t kellene használnom az iPhone-on.

Úgy tűnik, a szavazás teljesen kiegyenlített!

pappito

a qwertz-nek tényleg német gyökerei vannak, ahogy a jobboldali közlekedésnek, az is csak 1941 óta van… én ha magyarul írok, akkor a qwertz-et használom, megszoktam és haladósan pötyögök rajta.

Credo

Én a “legyen választható” híve vagyok, nyilván nem nehéz megoldani. Én QWERTY-t használok, de sokan a QWERTZ-t tanulták és szokták meg, legyen meg mindenkinek a karácsonya. Azt mondjuk még nem tudom, hogy mikor veszek szifont, és egyáltalán felrakom-e rá a magyarítást, az OpenOffice.org-on kívül mindent angolul használok, ott is csak a spellchecker kell magyarul.

A DVORAK-ot én is be akartam dobni, a leglogikusabb az lenne, ha mindenki szabadon átkonfigurálhatná, ahogy neki tetszik, egy virtuális billentyűzetnél nem lenne nagy cucc ezt megoldani. Van az az Optimus Maximus keyboard, ott is teljesen szabadon lehet variálni a kiosztást és a gombokon megjelenő ábrákat is.

Az update-es problémához: Macen nem lehet azt megoldani, hogy angol billentyűzettel a magyar kiosztásnál QWERTY maradjon az Y-Z? Én Windows alatt mindig így állítom be az angol billentyűzeteket. Az alapban felkínált magyar kiosztás QWERTZ, de a “Hungarian 101-Key” pont optimális QWERTY. Így sem fenékig tejfel állandóan váltogatni, a pontosvesszőhöz pedig vissza kell váltanom angolra, de mivel többet használom angolul, és ezt szoktam meg nagyon régen, még ez a leginkább elfogadható kompromisszum számomra. Esetleg valami rezidens program nincs a két karakter visszacserélésére? Van olyan PDA, ahol így oldom meg a kérdést, meglepne, ha Macen nem létezne megoldás.

kodiak

spamteszt (bocs, de innen is, meg Pappitotol is eltunt egy-egy hozzaszolasom)

fulopszabolcs

Semmi értelme ennek a partizánakciónak, hogy megint az apple-t fikázza mindenki, hogy nem követi a magyar szabványt.

Ha magyar billentyűzet reformot akartok, akkor azt kell csinálni, nem pedig szembemenni a szabvánnyal egy-egy termékben.

fogtunder

én kb. 7 éves korom óta használok számítógépeket, és mióta bármi közöm van a normális gépeléshez, QWERTZ kiosztást használok. persze, voltak vele szopások, pl. autós játékokban kicsit messze volt egymástól a le-fel váltás 🙂 de akkor is ezt szoktam meg, mint a magyarországon élő számítógép használók eléggé jelentős része.

és szerintem nem érv, hogy sokat gépel valaki angolul, nekem a vállalati e-mail forgalmam legalább fele angolul megy, mégsem éreztem soha gondnak, hogy magyar kiosztáson kell gépelni, ugyanúgy elérek minden karaktert, ami kell hozzá.

úgyhogy nekem qwertz, de leginkább mindenki választhasson.

Ha nem tudsz tíz ujjal gépelni, úgy is mindegy, mert nem a képernyőt figyeled, hanem a kezeidet (taccsszkríín, ééérted).
Azzal meg, szvsz, tiszteljük meg a tudás birtokosait, hogy kiszolgáljuk őket ezzel kiosztással.

Mechanikus írógépen tanultam gépelni, ott is így volt. ..és akkor geek embertársaink még a csattogós lepkét tologatták.

..ilyen alapon minek a magyarítás?

Tehát, tegye fel a kezét, aki tíz ujjal gépel az iphone-on!

Következésképpen: MINDKETTŐ!

ironyice

qwerty! Nekem magyaritas se kell! Csak prediktiv szovegbevitel kikapcsolas… 🙂

Bence

Én tudok vakon gépelni, és a gépírást QWERTZ billentyűn tanulják. Az okosok úgy találták ki, hogy QWERTZ billentyűn a leggyorsabb vakon gépelni, és tényleg. Jó ha két ujjal gépelsz, akkor lehet jobb a QWERTY kiosztás, de a QWERTZ a hivatalos kiosztás gépíróknak.

Asszem

Pár évente felröppen olyan hír, hogy már megint feltalálták a tökéletes kiosztást, amit pár nap alatt megtanulva, sokkal gyorsabban lehet gépelni bármi korábbinál… de aztán sosem terjed el, mert az emberek lusták átállni és ez érthető is.

Én qwertz-t használok, ez tűnik természetesnek, illetve nem is értem, hogy miért nem a választhatóság a legtermészetesebb, talán 2008-ban ennek már nem kéne még kérdésként sem felmerülnie.

Amúgy én is azt hallottam, hogy a qwerty az írógép összeakadásának elkerülése miatt lett kialakítva, egyáltalán nem azért, mert így lehet a leggyorsabban vakon gépelni.

Péter [PSP]

No és az megvan, amikor egyes kontaktoknak csak /ekezet nelkul/ lehet mailt írni (mert a nagyvállalati, vagy MTA kutatóintézeti, stb. rendszer nem bír mit kezdeni a magyar nyelvvel), előtte viszont írtál egy ékezetes levelet, két sor után jössz rá, hogy bazz, írhatod át az összes ékezetes betűt… Természetesen ezután megint írsz valakinek ékezettel, és két sor után jössz rá, hogy nem írtál ékezeteket (van aki meg erre háklis)… No engem ez idegesít.

TBS

Egyszerűsített DVORAKot minden lámának..! Jó kis relülőékezetekkel..! 😀

A jobboldali közlekedés meg napóleoni rendelet volt először. Nem a németek találták ki… Mi konkrétan Európához igazodtunk abban a kérdésben. 🙂

m

Saabi,

ugyanazt irjuk mas szavakkal.
A cel a mechanikus irogep mukodesenek elosegitese volt, az eredmeny lassulas lett. Nyilvan nem gonoszsagbol, egyszeruen mas eszkozuk nem volt.
Nyilvan mas lett volna az eredmeny, ha sebessegre optimalizalnak.
Vannak kulonfele tesztek, mas kiosztasok lenyegesen novelik a gepeles sebesseget.

segabor

Lusta pöcsök! Tessék megtanulni élni a QUERTZ-vel! Nap, mint nap váltogatok vagy négyféle klavi-kiosztás közöt (Mac, Linux / magyar, USA angol), és ha nem is tökéletesen, de elboldogulok velük napi szinten. És akkor nem említettem a remek Dell USA kezboárdomat, ahol a hosszú í-t az ALTgr J-vel lehet előcsalni. Hol van ettől a fenti porbléma kollegák??!

Az ember elvégre tanulékony állat. Akik ilyenért nyafogtak a környezetemben, mindről kiderült, hogy egyszerűen csak lusták pár nap gyakorlást rászánni és már nincs is mire fújni.

Én is angol klavin nőttem fel (na jó, volt öt év német is közben, mert apám Stuttgartból hozott Atari ST-t), de aztán vettem a fáradságot és megtanultam a magyart kvertzivel. Utána jött a Mac és mindent újra elölről (a kukac = alt kú és nem alma kú, mert cumi van, de nagyon!).

Szóval nem sírni, úcsiccá, úcsiccá, úcsiccá!

Szulej

qwertz, de lehessen választani… aki tanult gépelni, z-t és az ékezeteket (ez talán még fontosabb mint az y-z + hosszú í) ezt tanulta, ezt tudja, de aki nem tanult vakon gépel annak úgy is mindegy…(kevés olyan iskola itthon amely qwery-t tanít vakon gépeléskor)…

Stephen Colbertné

segabor:

“Lusta pöcsök! Tessék megtanulni élni a QUERTZ-vel!”

“kezboárdomat”

Jó, hogz te ilzen jól megtanultad a QWERTZ hasynálatát! 🙂

gigi

Péter:

Őszintén? Nem nagyon érdekelne. Bogarásszon ő, nehogy nekem kelljen arra is figyelni h ékezet nélkül írjak. Oldja meg ő. 😀

ironyice

Nekem mondjuk cegnel qwerty, itthon qwertz. 100bol egyszer ha elirom. Akkor is persze jelszonal, amit nem latok es irhatom be ujra. Nem erdekes…

karon

Le Big Mac!
AZERTY rules(aises) Francoises!

ezt még megvárom, h ebből milesz, aztán lehet, hogy veszek szifont… unom már a cédéírást a kocsiba, ha új zene jön.

tomsolo

tök jó ez a szavazósdi, hogy kitakarja kommentet

/me firebugval ölte meg végül

Péter [PSP]

gigi:

Csak az a gond, hogy történetesen a témavezetőm a címzett (MTA nagydoktorival meg mittudom én még milyen címekkel…) :S

LacKac

+1 a qwerty mellett, de inkább legyen mindkettő.
Ami engem nagyon zavar az az ékezetek elérése. Soha nem fogok kalapos u-t és társait begépelni. Nem lehetne, hogy a locale által gyakrabban használt ékezetesek legyenek közelebb a betűkhöz, amikor feljönnek? Sőt, egy-két karakternél jó lenne talán valami default ékezet is. Pl, sokáig nyomom az ‘e’ betűt, feljön az ékezetes menü és a betű már át is váltott ‘é’-re. Ennek még örülnék.

a.

na nem mintha lehetne vakon gepelni az iphoneon, haha

amugy magyar embernek magyar qwertz, a kockak irjanak usa kiosztassal

Chei

Hát ez tényleg vakvágány. Még a plastik olvasó geek-ek körében sincsenek többségben a qwerty-sek, akkor el lehet képzelni az arányt az átlagusereknél. Ez olyan, mint amikor ment a T-Mobile flame, hogy már július van, hogyhogy nem hirdetik óriásplakáton azt, hogy MAJD náluk lehet iPhone-t kapni.

Orosz Péter

1945. május 8-án a Großdeutsches Reich elveszítette a második világháborút. Ennek szellemében a QWERTZ is a történelem szemétdombjára került. Reflektálja ezt a világ legjobb celluláris telefonja alapértelmezett QWERTY-vel.

Persze aki akar, az nyugodtan váltson QWERTZ-re. Úgy képzelem, ez programozásilag nem rakétatudomány (a BMW is kiváló autókat gyárt).

ekkerjoz

Orosz Péter
2008. Oct. 20. @ 10:00 am

A BMW-mben qwertz tasztatúra van, tehát ezért jó a gép.

CsasZ

Válasszuk ketté.
1. Egy tisztességes platformon a user definiálhat billentyűkiosztást. Legyen ilyen az iphone.
Ami nem ilyen, azt csak angol kiosztással vagyok hajlandó használni.
2. A QWERTZ egy faszság, szörnyszülemény, fertőzés. Erre egyből rájön az a QWERTZ-t használó user, akinek angol szöveget kell gépelnie aztán szopóágra kerül a fordított Y-Z beidegződés miatt.
Szóval a QWERTZ kitalálóit először állítja majd falhoz a forradalom…
De már nem lehet mit kezdeni vele, ez a “magyar billentyűzet”.

Egyébként aki téríteni akar, az a fasz. Mindenki úgy szivatja magát, ahogy akarja. Akinek csöpp esze van, az úgyis javít a saját körülményein, a többit meg nem sajnálom :)))
Ezzel együtt nem értem a “váltogatós”, használd mindkettőt híveket, meg lehet mindent szokni, de csak fölös hibaforrás, amikor gépelés közben kiderül, hogy a másik kiosztáson van a billentyűzet…

Zila

Nem olvasom végig a kommenteket, qwertz legyen természetesen. Nem értem mit lázadoztok, egyszer kell megszokni és kész. Amíg hackeltek, meg ukuleléztek, addig pont meg is tanulhattátok volna a qwertz kiosztást (plusz a mac spéci karatkerek helyét és a váltó billentyűkombókat).

csite

Józsi, nem lehet, hogy nem összedőlt a világ, hanem csak megváltozott?
Tessék fejlődni! 😀

zsolt

Én rendszeresen váltogatok magyar és angol között (van olyan feladat, pl. magyar nyelvű latex dokumentum írása, ami közben percenként háromszor), a z és y legkevesebb problémát nem okozza, én könnyen megszoktam (egyébként angol billen nőttem fel, sokáig ascii kóddal írtam minden ékezetes karaktert, pl alt160 á). Ami problémát okoz, hogy a magyaron nem lehet kényelmesen elérni a speciális karaktereket ([,{,stb..), épp ezért váltogatok. De ez telefonon nem jelent problémát.

rog

lassan itt az ideje felülbírálni a numpad billentyűkiosztásást is. pont fordítva van mint a telefonokon…
😀

szenyo

én arra szavazok, hogy olyan legyen, mint a játéktermekben mikor a rekordnál be kell pötyögni a 3 betűt.

Zila

Ad: magyar kiosztáson gond nélkül tudok angolul írni 🙂 Sőt magyar kiosztással kódolok! Nézz erre a problémára úgy, mint a nyelvtudásr: annyi ember vagy amennyi kiosztáson tudsz vakon gépelni :))

CsasZ

AD, fogd fel egészséges felsőbrendűségi tudattal, a hülye proletáriátust QWERTZ-be taszítja a karvalytőke 🙂
“Magzar billentzűyet suxx”, hogy a klasszikusokoat idézzem…

a.

megy a hiszti, nem ertem. ha majd valaki _vakon_ tud gepelni az iphoneon _tiz_ujjal_, akkor az hisztizhet, h nem jo a kiosztas.

amugy is van benne huszoniksz lokalizalt billentyuzet, arra allitod, amire akarod.

napos2600

QWERTZ, de demokratikusan a választhatóság mellett tettem le a voksom. lehet ki kéne bővíteni a szavazást ezzel a két tétellel:
1. QWERTZ – lehessen váltani
2. QWERTY – lehessen váltani

galgogergo

LacKac (http://plastik.hu/2008/10/18/qwertz-riado/#comment-46674)

Igazad van, az iPhone-on jobban is meg lehetne oldani az ékezeteket!
Mikor én próbáltam vele ékezeteket írni, sokkal nehezebben ment, mint mondjuk a saját Treo 680-amon.
http://www.pdamania.hu/images/cikk/boot1_treo680_070120.jpg

Itt nagyon egyszerű, ugyanis ha lenyomod mondjuk az ‘e’ betűt, akkor utána ha ‘Alt’-ot nyomsz, a felugró menüben autómatice a magyar, jobbra dőlő ékezetek jelennek meg. (tehát esetünkben ‘é’) Ezt pedig nem kell leokéznod, (bár megteheted egy ‘Space’-szel), hanem utána simán írhatod a következő betűt is. (pl “vég” szónál v+e+Alt+g) iPhone-on itt nem hogy nem jobbra dőlnek az ékezetek, az sem elég, hogy meglehetősen hátul vannak a sorban, hanem úgy jönnek elő, ha nyomvatartod, és VÁRSZ!!! (brrr…!!!!) Így nem írhatsz túl gyorsan, mert mindig megakaszt. (pl a Nokiáknál is azért utáltam annó a számgombos billencset, mert ott is várnod kellett, míg eltűnik a betű. Pl a ‘baba’ szónál 2+2+2+2 -t kellett bepötyögnöd, de mindig VÁRNOD kellett 2 lenyomás között! És ez szerintem nagyobb baj, mint a QWERTY kiosztás)

(nem is tudom, lecseréljem-e a Treot. 🙂 Elvégre egy csomó dolgot innen loptak a szifonra, ilyen pl a ringer switch, vagy a chat-szerű SMS-kezelés. (De itt legalább kitörölhetek egyenként SMS-eket a beszélgetésből! :P))

PF

“1945. május 8-án a Großdeutsches Reich elveszítette a második világháborút. Ennek szellemében a QWERTZ is a történelem szemétdombjára került.”

Mi a tököm köze van Christopher Latham Sholes-nak és a Remington-nak a Harmadik Birodalomhoz? Ha ez valami vicc akart lenni, nagyon szar volt.

..~Ghost~..

Kicsit viccesnek tartom, hogy előkerült a ZX Spectrum és kora. Annó mondjuk a LOAD”$”,8-hoz tök mindegy volt a kiosztás. No meg idézzen fel a geektársadalom 3 BASIC parancsot, amiben Y, vagy Z van! Na ugye. 🙂 A Spectrumon ráadásul előre voltak nyomtatva beadható parancsok. Szöveget meg akkoriban nem nagyon szedtünk, ha jól tévedek.

Szó se róla, én is Commodore-on kezdtem (sőt volt ZX-81, Atari 800-XL, Primo, Spectrum, stb., a maga idejében), csak aztán felnőttem. 🙂 Megtanultam normálisan írni a szabványos magyar billentyűzeten, mert idegesített, hogy nem használhattam helyesen a magyar ékezeteket. Ez talán egyfajta igényesség kérdése is. Nem azt mondom természetesen, hogy igénytelen, aki qwerty-t használ(na). A lényeg, hogy a saját nyelvén mindenki helyesen írjon. Akár billentyűzeten, akár Szifonon, akár palatáblán. Nem? Nincs vége az Internetnek, na.