Mad Men (2007)

“Mad men: a term coined in the late 1950s to describe the advertising executives of Madison Avenue. They coined it.”

Ezzel a felirat-képpel indul az általam nézett egyik legjobb sorozat. Amikor megláttam a fentieket, finnyogtam. Hogyan lehet az, hogy 1960-as évek Amerikája (értsd: kosztümös sorozat) és reklám jött össze? Manapság már mindenből sorozat készül? Nos, csalódtam. Nem is kicsit.

Az M1-en csak “Reklámőrülteknek” nevezett filmsorozat — bocs, reklámőrültek? Te jó ég. — immáron a második évad végére ért, összesen 2 x 13 epizód készült el. Soraink írásakor még hátravan a második évad utolsó epizódjának sugárzása, mi valahol az első vége felé járunk.

A kritikusok általában a korahűséget szokták a sorozattal kapcsolatban kiemelni — valóban egy nagyon össszerakott és eltalált dolog. Hihetetlen aprólékos, pontos, hihető, átélhető a megteremtett képi világ. Ez azonban nem lenne elég a sikerhez, ha nem lenne mellette a remek színészi gárda, és hozzá a korhű viselkedések, mannerizmusok, alakítások.

A cselekmények, rendezés, hangsúlyozások mind-mind “kicsit más”, mint amit megszoktunk. Rengeteg üresjáratnak tűnő képpel találkozunk, amit pontosan háromszor olyan hosszan mutatnak be, mint amennyit általában szoktak. A feleség otthon vacsorát készít. Nem történik semmi, de háromszor hosszabban nézhetjük. Ez az emberben azt a reflexet váltja ki, hogy jajj, most történni fog valami, elmetéli az Abercrombie & Fitch divatfotózáson puhára pózolt kis vénáját, vagy valami más otrombaság — hiszen azért mutatják ilyen hosszan. De nem: több kamerából is látjuk, majd véget ér. Hatalmas szellősséget ad az epizódoknak, van alkalmunk elmerengni nekünk is, átérezhetjük a ki nem mondott gondolatokat (úgy beszél, hogy nem mond!), lélegezni tudunk mi is a laza pórázra eresztett képekkel.

Karakterek vannak, sorozat van, mindig mindenkiből egy kicsi, az egész bemutatás márpedig wrapup és cliffhanger nélkül. Ezt nagyon tudjuk üdvözíteni.

A pilot epizódot kettőször néztem végig, kikockázva az egyes jeleneteket. Kizárólag a való világ cselekményei szabnak határt annak, hogy ne nyomjam a következő MKV-n a duplaklikket.

A sorozat minden korosztálynak kötelező, az egész sorozat nagyon swell. Jeles.

15 hozzászólás

KTamas

Ez a csoportkép a sorozat ismertében súúúúúúúúúúlyos 😀

TZ

Félreértettem. Elsőre azt hittem, hogy holnap fogják az utolsó részt adni.
Most már látom, hogy az itt járunk az m1-es vetítés 8. részét jelenti…

ac3

hihetetlenul unalmas volt az elso resz, nalam kasza lett 🙂

gigi

Megpróbáltam. 19 percig bírtam 🙁 Bezzeg 30 Rock-ot nem adják itthon sehol…

miles

Vordecknél a pont, hihetetlenül elbaszták a magyar szinkront, az állandó könyvelőzés az account helyett …

FeGa

4 rész láttam az első évadból az én izgága fejemnek ez túlságosan lassú 🙁

freak

Elso evadot kb 2 nap alatt ledaraltuk asszonnyal, bejovos. De csakis angolul, szinkron az nagyon boszme.

kisszo

Ezen a héten nincs Mad Men az m1-en. Mi történt, tudja valaki?