A bankok bankja, az ügyfelek ügyfele

A rájfi nemrég bevezette, hogy az SMS aláírások (!) díjait az ügyfélre terheli. Vagyis én fizetek azért, hogy biztonságosabban írok alá. Remek. Jobban megnézve a dolgot azért konkrétan nem, csak az egyenlegértesítőkért kell darabra fizetni, hétfőn rákérdek erre pontosan. Az eredeti post folytatódik:

Remélem jövő héten ha megyek a fiókba, nem kell 100 forint ajtónyitási díjat fizetnem az egyenlegemből. De ha kell, azzal se fogok tudni mit kezdeni.

27 hozzászólás

VR6

“A havi alapdíj csökkentéssel egyidőben bevezetésre kerül az SMS díj, melynek mértéke
20 Ft/SMS, minden bankkártya tranzakcióról és számlamozgásról küldött üzenet után.
Ennek hatására az eseti lekérdezések díja is csökken (számlaegyenleg, kártyalimitek), a
továbbiakban már nem 40 Ft-ért, hanem mindössze 20 Ft-ért végezhetőek el.”
http://www.raiffeisen.hu/raiportal/pdf/mobil_banking_valtozas.pdf

Én azonnal lemondtam a bankkártya használata után küldött smsesdit, így nem is számolnak fel díjat az utalásoknál használt smsek után. Itt meg nem írják, hogy az sms-aláírás is díjköteles lenne. Hogy van ez?

up

Hagyd ott őket a picsába. A világ minden normális online bankjában egy jelszóval meg esetleg egy aláírási jelszóval el lehet intézni mindent. Csak Magyarországon találják ki, hogy ilyen szuperbiztonságos sms-ezés kell, meg token, lézerlakat, hózentróger és derékszíj egyszerre, meg ki tudja mi a faszom, látok néha kollégákat reménytelenül küzdeni mindenféle limitekkel, jelszavakkal, van ahol kell vagy öt jelszó, amire három forintot átteszel egyik számládról a másikra. VAn olyan online bank is (lehet, hogy már csak volt), ahol tíz tranzakciónknt be kell(ett) menned a fiókba új jelszavakért. Kézbe adták, nyomtatva!
Annyira nevetséges a szuperbiztonságoskodás ebben az országban, ahol simán agyonvernek a sarkon négyszáz forintért. (Közben meg az OTP kártyás fizetési oldala megjegyzi a kártyaszámodat a böngésző autocomplete-jével…)
96-tól 2003-ig midnen olyan banknál próbálkoztam, amelyik online-osított. A Raiffeisentől egy hét után jöttem el üvöltve. Csak a CIB működik normálisan. (Persze az IEB-merge idején az sem működött.

VR6

November 1-ig visszanéztem a banki terheléseim, de nekem nincs ilyesmi tétel. A bankkártyahasználat után terhelt 20Ft-t meg DE004-es kóddal vonják, ezért nem értem, mi lehet ez neked.
Amúgy én fél lábbal már a Unicreditéknél vagyok, ott nincs ilyesmi, de a bankkártyahasználat után ők is vonják az smsek árát… (persze, ha kéred a “szolgáltatást”).

greg

szerintem vidd át a pénzed egy másik bankhoz és kész. én nagyon sokáig ódzkodtam a számla költöztetés miatt, de utólag tudom mekkora hülye voltam, hogy nem tettem meg hamarabb. van még bank ahol ingyenes az ilyen security sms. a kártya tranzakciós sms szerintem jó dolog, mert azért idehaza is egyre gyakrabban lehet hallani ilyen visszaélésekről. de hogy én fizessek érte pluszba, amikor a bankok %-ot kapnak a kereskedőtől…

pumukli

Azonnal búcsúznék tőlük, anno az otp-ől se könnyes szívvel váltam meg, mikor suttyomban megduplázták a bankon kívüli utalás költségét. Azóta ezért nem fizetek egy fillért se. Nekem a CIB-nél egyszeri 50ft az sms visszajelzés, bejelentkezéshez/tranzakciókhoz pedig az ingyenes token-es belépést használom.

Joe

sajnos az aláírások utáni sms-ek után is 20 pénzt számítanak fel….

ekkerjoz

Fiamnak nyitnia kellett folyószámlát, amire kapja a fizut, meg az ösztöndíjat, és amiről fizeti a rezsit. A netbank és a mobilbank ingyenes, kártyának nincsen éves díja (az első évben). Mikor hazajött, és Pesten fizetett valamit kártyával, másnap felhívták, hogy tényleg Pesten van-e, vagy esetleg lenyúlták a kártyáját.
Credit Mutuel.

klarky

@up: Kívánom, hogy egyszer üsd meg nagyon a bokád, ha ez szerinted hülyeség. A legjobb találmány.

@ekkerjoz: Ilyen magyar bankkal is volt már és van is. Olvass homárt!

Mefi

Nekem az OTP-vel semmi bajom, lehet aktiválni az SMS-ezést, de anélkül is működik, olcsó a havidíj a netbankkal együtt, és naponta egy pénzfelvétel más bank automatájából ingyenes.

ekkerjoz

Nem olvasok (egy ideje) homárt, túl sok a kamugyanús post. Erste számlám van, a céges meg takarékszövetkezetnél, nincs velük bajom. Amíg nem babrálnak ki velem.

ekkerjoz

Hát. Köszönöm.
Egyszer lepofoztam az OTP-s biztonsági őrt, mert kezet emelt apámra, mikor az öreg balhézott, hogy a 18 százalékos betétkamat helyett csak 6 százalékot fizettek neki, és még ki is oktatták, hogy miért nem olvassa a faliújságon közzétett hirdetményeket.
Szóval, köszönöm mégegyszer.

bobbyperu

belga banktól most kaptam •free• egy kis kártyaolvasó bizbaszt, ami ugyanazt a kódot generálja, amit te sms-en kapsz. ahhoz kell még a normál password-öd és kész. egyszerű-e nem?

Longhand

Kurvannyukat, ezt jó hogy írod, nem tudtam, nem figyeltem.
Az még nagyon remek a Raiffeisennél, hogy az online banking rendelkezésre állása kb. 50%-os.

marchello

OFF
@klarky: szerintem is túl van spilázva ez a biztonság dolog.
egyik kártyám MKB-s, van hozzá egy belépési meg egy aláírási jelszó, aztán kész. akármelyik böngészőből tudok netbankolni, nincs faszkodás (még safari is).
és van egy AXA-s kártyám, amihez külön klienst kell leszedni (természetesen csak windows), aztán ha be is szeretnél lépni, akkor van egy 8 jegyű ügyfélazonosítód, egy jelmondatod és egy 6 számjegyű kódod.
beléptinél megadod a 8 jegyűt + a jelmondatot, majd a 6 jegyűből random elkér 3 db számot.
de ha netán el szeretnél intézni valamit a telefonos ügyfélszolgálaton, akkor még a fentieket megspékelik 3 db titkos kérdéssel, amire a választ szerződéskötésnél adtad meg.
szóval rémálom bármit is csinálni ezzel a kártyával, sima egyszerű pénzfelvételen kívül, ahhoz szerencsére még elég a 4 jegyű PIN…

poljakov

10 év alatt nem érik el itthon, hogy azt a kurva pin kódomat megváltoztathassam egy bankautomatánál, kapják be. Vagy legalább 6 betűs lehetne. Az is érdekelne, hogy mi a francnak az a chip a kártyában, amit én nem használok, gondolom, a díját meg valahol megfizetem.

balint

VR6: unicreditről én is jókat hallottam, aztán át is mentem hozzájuk, mielőtt ausztráliába költöztem volna. nagy bőszen fizetnék az első boltban a kártyával, nem fogadja el. pin jó. másik bolt: nem fogadja el. harmadik bolt nem fogadja el. vasúton jegyet nem lehet vele venni, mert a gép nem fogadja el.

egyetlen kurva nagy szerencsém, hogy az ATM-ek viszont elfogadják, így kp-ban tudok kivenni. de akkor is az anyjukat. gondoltam telebankon keresztül rájukpirítok, hogy mi van má, ez így nem kóser, mert dupla díjat fizettem a sürgősségi kártyáért és nem tudom használni? a telebanknál meg ment a hebegés habogás meg ide oda kapcsolgatás, 20 perc után lebasztam.

rohadt ezt mind.

klarky

Nem ismerem az összes magyar banki hitelesítési rendszert, de azt tudom, hogy az enyémnél (OTP, tudom, nem vagyok sikeres…), hogy van.

Belépéskor jelszó, azonosító, számlaszám. Szerintem ez így rendben van, nem sok input adat, ettől kevesebbel hogy lehetne? Ha már bent vagy akkor csak az sms megerősítő kódot kér, ami szerintem továbbra is remek ötlet, én örülök, hogy így van.

Beállíthatod, hogy további biztonsági szintek legyenek-e, pl. minden mozzanat esetén elkérje a jelszavadat a netbank ha bent vagy, de ez fakultatív.

Szerintem a mai kémprogramok esetén simán megér ennyit a nyugalom. A múltkor ráersztettem a gépemre a spybot-ot és 46 db különböző fűrkészt és betolakodót fogott, holott soha nem jeljzett semmilyen más biztonsági sw. Szóval nekem jöhet az aláíró sms, én nem örülnék ha megszünne. A külső periférákhoz meg annyit, hogy köszi nem kell. így is millió tyúkbél lóg már a gépemból, semmi szükségem még egy kártyaolvasóra is. Ez már akkor fapados dolog volt szerintem, mikor kitalálták.

@poljakov: Nem biztos, hogy nem használod a chip-pet. Különböző terminálok vannak az üzeletkben, van amikor lehúzák (mágnescsík), van amikor bedugják (chip). Biztos van értelme a dolognak.

bobbyperu

“A külső periférákhoz meg annyit, hogy köszi nem kell. így is millió tyúkbél lóg már a gépemból, semmi szükségem még egy kártyaolvasóra is. Ez már akkor fapados dolog volt szerintem, mikor kitalálták.”

A kártyaolvasó nincsen összekötve a géppel. olyan, mint egy mini oldschool számológép. bedugod a kártyád és generál egy biztonsági kódot. semmi kábel.

badger

AXA tenyleg egy elkurt bank, a hazilag takolt windows-only javas (!!!) szutyokkal tudsz csak netbankolni. Majd ok kitalaljak mi a biztonsagos, SSL/TLS + bongeszo mar nem is jo. Amatorok.

OTP +1, egyszeru es hasznalhato, folyamatosan fejlesztik.

deKata

egyszer vettem a Facebookon egy giftet valakinek, ami 1USD, es miutan kifizettem, kb 2 percen belul felhivott az OTP, hogy biztos, hogy en vasaroltam-e, mert hogy gyanusan alacsony az osszeg.

krisztian

Sziasztok!
Bocsi, hogy ideokoskodom, de Rafis vagyok, és fix, hogy az sms megerősítő kódok nem kerülnek pénzbe 🙂
Mellesleg a tokenes dolognál inkább használom az sms-t – mint ugye magam is számlavezetett ügyfél -, mivel ki a rák hurcibálja magával a kis tokent, ami tény, hogy kis számológép szerű izé, na de plusz kis cumó, amit hordhatnék magamnál. Kösz nem. Mellesleg az sms jelszóra a PSZÁF kötelezte a bankot, és a legtöbbnek fejlesztenie kell az internet banking rendszerét, pont az adathalászat kivédésére.