Safari4BetaLeo

Itt a Safari 4, itt van újra, szép, mint mindig énnekem
Nem tudom, hogy mi okból, de faszér’ kellett a tabokat felvinni az ablak címsorába

— Ismeretlen blogger költő és művész, 2009

Tegnap megjelent a Safari 4 beta. Rövid összefoglalómat, első benyomásaimat tenném közzé meglehetősen laza szerkezetben.

Az Apple honlapján nem kapott fősoros kihelyezést (elnézést az FMCG zsargon miatt), csak alsó promó boxban jelent meg, illetve blogokon és twitteren tájékozódott az ember. Az installer és diszk imázsban “BetaLeo” string szerepelt meglehetősen erősítve a bétás érzést, ami telepítés után tovább folytatódott.

Aki a webkit nightlyket használja (így én magam is), már ismeri a böngészőt magát érintő változásokat, jelen bétával csak a marketing / interface jellegű dolgok változtak meg.

Legszembetűnőbbek az ismeretlen blogger költő és művész által is megénekelt tabok megjelenítése. Az operációs rendszer másutt használt felületi elemeivel teljesen inkonzisztens és egyedi megoldásként bejöttek a Google Chrome által használt, még prominensebb tab metaforák. Első körben szokatlan és hányadék. Úgy vagyok vele, mint fds: adok neki egy hónapot, mielőtt kikapcsolnám. (Plist hekkeléssel működik, leírás itt.)

A vizuális borzalomtól eltekintve a tabokat mostantól nem lehet a testüknél, csak a farkuknál fogva mozgatni, ezt visszalépésként élem meg. A testüknél ragadva őket ugyanis a teljes ablakrendszer mozogni kezd — OHNOES! Én általában ugyanis átrendezek, ha arról van szó, itt most még kényelmetlenebb a dolog. A tabok alapból nem jelenítik meg a bezáró ikont, csak ha aktívak, vagy fölöttük vagyunk a kurzorral, ami nekem baleseti jellegű kattintásokat eredményez(het — még nem eredményezett, de többször megijedtem már!). Egyetlen jó dolgot látok csak: flexibilisebben tabozhatunk, ugyanis a régi változatban szóló ablakokat nem lehetett összevonni, itt viszont elég megfogni a — farkát.

A másik szembetűnő dolog a “Top Sites” nevű intézmény. A weben mostanában dívó, azt hiszem talán a Chrome által elkezdett, és Firefox 3 által folytatott trend Apple-féle manifesztációját látjuk. 3D görbült térben jelennek meg a frekventáltan használt sitejaink. Szépen néz ki, mozdíthatók, vizuális, szuper. Alapból minden új tabnyitás esetén erre defaultolunk, könnyű rászokni, kedvelem, van értelme, előrébb jutottunk.

A history nézet kapott egy coverflow megjelenítést, ami szintén az Apple-esque vizualitás felé billenti tovább Cupertino fatengelyes szekerét. Én ritkán szoktam keresgélni a historyban, de talán pont ezért. Most úgy érzem, könnyebben tudom pörgetni az igen vizuális lapokat. Jónak tűnő fejlesztés.

Jelentősen átdolgozták az address bar és google bar dinamikus részeit is. Mindkettő spotlight-jelleggel köpi az első találatokat, a google kereső ráadásul már pollozza is a találati listát dinamikusan:

Ezeket is örömmel forgatom, használom. Kissé szokatlan, hogy az address bar találati listáján a pontos webcímeket jobbra rendezték halványabb szürkével, mert én az alapján szoktam azonosítani, de kétségtelenül kellemes és előrébb mutató megoldás.

Továbbmenve az address baron két roppant nagy visszalépést érzékelhetünk. Az első, hogy eltűnt belőle a háttérben futó kék csík, ami mutatja az oldal letöltöttségi állapotát. Teljesen a ködben hagynak bennünket, csak ábrándozunk arról, hogy vajon innentől hanyad része jött le az oldalnak. Hovatovább iPhone Mobile Safariból átvett megoldásként eltűntették a reload gombot (!), ami az address bar jobb oldali részén látható spinner helyére került be. Ha letöltődött az oldal, akkor megjelenik a reload ikon, ha nem töltődött le, akkor a spinner látszódik. Remélem a noobiez webezők is megtalálják majd ezt a finomságot, nekem ugyanis többedszeri nekifutásra sikerült. Nagyon kellemetlen visszalépés mind a kettő. Remélem a béta során ezt az Apple fejlesztőmérnökeik is felismerik. (Halljátok odaát, ugye?)

Windows. Úgy tűnik, hogy a fejlesztőmérnökök olvassák a Plastik média okfejtéseit, ugyanis tavaly márciusban már kifakadtam azon, hogy Windowson miért néz ki úgy, mintha Mac-en ülnénk. Nos, ezen elgondolkodtak és a Safari 4-re megoldották a dolgot. Mind XP-n, mind Vistán natív kontrollok jelennek meg (persze a szoktalan tabok itt is megvannak), viszont sokkal otthonosabb lesz a felület és megfontolandóvá teszi a kérdést. Chrome jellegű ikonformák is visszaköszönnek. Kíváncsi voltam arra is, hogy a core animation jellegű megoldások működnek-e odaát is és meglepődve tapasztaltam, hogy igen. Mind az ablak mozgatás, top sites, átrendezés, simán megy. Nem mondom, hogy röccenésmentesen (disclaimer: Fusionben néztem), de le van programozva ugyanúgy, faszán. Komolyan van véve.


kellemesebb natív nézet, gyorsabb adaptáció

Sebességét tekintve is vannak előrelépések. Érezhetően gyorsabb a böngészés, gyorsabban értelmezett a JavaScript kód. Az Apple “Nitro”-nak nevezte el hivatalosan a fejlesztők által használt új “SquirellFish Extremenek” nevezett parsert. Arról nincsenek információim, hogy maga az ablak és tabkezelés előrébb lépett-e, és elindult-e azon az úton, mint a Chrome. Nem lenne rossz, ha itt is lenne valamiféle process management. Attól tartok ezzel még várnunk kell a Safari 5-re. A c|net UK tesztje szerint egyébként a Safari 4 motor a leggyorsabb, úgy Mac-en, mint Windowson:


képünkön a PC sebességek

Számomra ebben az érdekes az, hogy kérem itt vannak a böngészők újabb generációi, amik megfelelnek az újabb webes kihívásoknak. Safari, Chrome, új Firefox. Fasza, ugrottam is egy seggest. Másrészt IE6 már a térképen sincs, de az IE7 is egy jelentős behemót.

A fejlesztőknek is kedvez az új Safari. Ebben természetesen bekapcsolható a fejlesztői mód, ami a Firebug Mac-es verziója, erről részletesen itt olvashatunk. Én konkrétan imádom. Weblapot át tudunk vele világítani, bármilyen objektumról megkapjuk a paramétereit, ezeket szabadon változtatjuk valós időben (!), sokkal könnyebb a weblapkészítés. Benchmarkolni lehet utána az oldalakat, jól néz ki az egész, csak egy dologra nem jöttem rá: ha rákeresek valamire a dokumentum forrásban, akkor a régi változatban kaptam listát a találatokról. Itt viszont nincs ilyen, ráadásul most nem is tudtam végiggépelni a keresést, mert elveszti a fókuszt — még ilyet.

Az új Safari ezek mellett tartalmazza a korábban már említett még dinamikusabb CSS-t (hajrá deployment!), tartalmaz page zoomot, ami PDF-szerűen zoomolhatóvá teszi az oldalt (remek!) és még sok mindent, érdemes átbogarászni a teljes listát. (Ebben érdekes módon “New”-ként hirdetik az inline page loading részt — lehet, hogy tényleg jelent valamit az, hogy “beta”?)

Összességében elégedett vagyok a fejlődési iránnyal és örömöm lelem az ingyenes program használatában. Nekem mindig is a Safari volt a természetes választásom, ha weblapozósdiról van szó, ez továbbra is így lesz. Windowson is érzem benne a potenciált, bár a natívságában még fejleszteniük kell, viszont komolyan gondolják a dolgokat.

42 hozzászólás

_alesi_

Nekem egyenlőre bejön az új Vista-friendly Gui. Ami nem tetszik:
1. alapból nincs bekapcsolva az OSX-en megszokott élsimítás.
2. Elfelejti az előnézeti képeket. Automatikus frissítés, hello mi?
3. Eleve a Top Sites is baromság. Majd én kiválogatom jól, amit látni szeretnék, nem kell okosnak lenni helyettem.
4. Alapból nem kellenne a helyesírás ellenörzőt bekapcsolni.

flp

Érdekes ez a tabolás. Valószínűnek tartom hogy Snow Leopardban megkapja a Finder és minden .app ahol értelme van – meglátjuk.
Mégjobb lenne ha tetszőleges ablakokat lehetne összetabolni, bár ezt úgyse lépik meg 🙂

Vacak testvér

“weben mostanában dívó, azt hiszem talán a Chrome által elkezdett, és Firefox 3 által folytatott”
Operában volt először szerintem. És az Opera 10 elég gyors, gyorsabb, mint a tesztben szereplő 9.6. De a Safari több lappal boldogul.

_alesi_

AD: értem én, hogy szerkeszthető, szerkesztem is. De pl. az Opera-like okosság nincs meg, hogy csak egyszerűen behúzgálom az ablakokat, nem pedig a már megtekintettek közül válogatok. Nem magával a Topsites-al van bajom, hanem a -számomra- csöppet körülményes használatával.

zozo

OS X alatt be lehet kapcsolni benne egy developer menüpontot, ami kb. olyasmiket tud mint pl. a firebug firefox alatt. Ezeket gyakran használják a webfejlesztők pl. A win-es safariban kimaradt, vagy csak én nem találom?

alma

hát ez a S4 egy fos: cpu fullon van, 5 percnyi webezés után 300Mb active mem usage (ez persze win xp-n van); de hagyjuk már a rossz dumát a 0ms-s tesztekkel mikor alapvető gondok vannak vele (csak engem idegesít vmi adblock hiánya)

Zila

@alma: winre nem tudom van-e, osx-re van adblock plugin safarihoz.

Meglestem én is a 4-est, de hamar visszakerült a 3.x: drupal admin felületeken jól nem jelennek meg az összecsukható mezőcsoportok, emiatt bukó. A js debuggere, meg az inspector fejlesztsek faszák pedig… A tab átrendezés nem tűnt fel, de ha így van akkor az is szopó, én is szoktam rendezgetni, és nem szeretek célozgatni az egérrel.

Meglátjuk mi lesz belőle, egyelőre gyors uninstall áldozata lett szegény…

EdBoyWW

“Az Apple honlapján nem kapott fősoros kihelyezést (elnézést az FMCG zsargon miatt), csak alsó promó boxban jelent meg, illetve blogokon és twitteren tájékozódott az ember.”

Ez sztem azért lehet, mert a szoftver alapvetően bétaverziós, és a techjunkie-k így is megtalálják. Ráérnek neki fősoros bannert csinálni, ha már véglegesbe megy.

GK

Nekem kifejezetten tetszik. A tabokkal az az egyetlen gond, hogy az ablak gombjai olyanok, mintha az első tabhoz tartoznának, amúgy vizuálisan sokkal logikusabb így az egész (már Chrome-nál is tetszett). Egyszerűen a tab jellemzője az url field nem a böngészőé.

SirAlex

Nem lehet azt vhogy megoldani, h ne vegye át a win stílusát?, mert veled szemben nekem nagyon nem tetszik.
Am az új csilli-villi cuccok meg a sebesség bejön, szóval marad egyelőre, de lehet még visszaállok 3-ra.

kodiak

Ha mar bongeszo: azt mondja mar meg valaki, hogy 2009-ben miert nem tud minden platformon minden bongeszo kepet filterezetten atmeretezni? OSX-en ugy tunik, mintha minden browser jol csinalna, windowson meg ugyanaz az app recece.

rog

biztos már készülgetnek a touchscreenre azért a coverflow is 🙂 viszont ez a ablakcímsorba dokkolósdni nekem is elég idegen. mi következik vajon? a scrollbaron lesznek majd a könyvjelzők? 🙂
(bár annak idején azt is utáltam nagoyn, amikor a tabokra kerültek a bezáróikonok operában a jobb felső sarokból, ahol az mdi childoknál addig szokás volt lenniük. dehülyemondat)

Memph

Ami nekem hiányzik, és a Firefox 3.1-ben benne van, hogy az address barban ne csak URL, hanem page title szerint lehessen keresni.
Illetve a page zoom kezelésén van még mit javítani, rángat.

Dervenkal

Coverflow-t nem értem (én bajom), a többi begyere. Tab ügy…hát nem tart sokáig megszokni szerintem (nekem még nem sikerült). A kritikák nagy részét azért nem értem, mert nekem nem úgy van (még 10.4).
Amikor a 3-as gyorsaságáról regéltek, akkor hümmögtem, mert annyira nem éreztem. De ez vazze! Wow, tyű, meg ilyenek.
Top sites pöpec, de hamarabb beverek egy url-t, minthogy ráálljon a szemem a thumbokra.

Dervenkal

Bocs, nem flood, de…

Az nagyon fain, hogy az adress bar ad egy top hit-et a site-ra, aztán historyból meg mindent, amit azon belül mostanában olvastam. Mert a tököm emlékszik ugyebár hogy /02/25/safari4betaleo/. Nagyugye!

divany

régi progress bar visszavarázslása az alábbi 2 terminal hack segítségével:

defaults write com.apple.Safari DebugSafari4IncludeToolbarRedesign -bool NO

defaults write com.apple.Safari DebugSafari4LoadProgressStyle -bool NO

azért kis kompromisszumot kell kötni, mert így meg a stop/reload “gomb” tűnik majd el szépen. legalábbis nálam.

mondjuk nekem jobb így stop/reload úgyis mindíg hotkeyt használtam.

saf4 ownz.

medoc

azt néztétek a cnetes tesztben, hogy winen gyorsabb, mint macen? 🙂 (mondjuk csak egy bolhafingnyival)

Ad, Steve most épp nem pihen?

wyctim

Félkész, anno a 3-as public bétánál is sírás-rívás volt, hogy instabil és kimaradtak belőle dolgok. Majd jön a kész és lehet örülni.

BTW, csak nekem szúrja a szemem, hogy eltűnt a Save as Webapplication menüpont, amivel Fluid-killer webkettes SSB-kkel tolhattuk tele a gépünket? A Resources mappában egyébként ott vannak a cuccai.

pappito

amúgy jópofa, csak kiherélte a Growlt 🙁
Legalábbis az újrainditás óta a Mail maga alá piszkit a GrowlMail plugin miatt, amit eddig nem tett.

Kikapcsoltam a plugint, de igy se jó. Baszhatom ki az egész growl-t, amikor pedig az jó és kell, ablakváltás és fókuszváltás nélkül tudom, hogy fontosazonnalmegnézős mail/chatszöveg jött-e vagy ráérőskésőbbmegnézős.

vagy ez csak nálam ilyen?

zsoltu

Nem érzem, hogy gyorsabb lenne, persze ez pszichés, tehát egyelőre mindegy. Viszont a tab a tetőn, az gyalázat. Nem vagyok én abban biztos, hogy Steve ezt használja. Szerintem nem is tud róla.

balint

@alma:
Ja, ezt én is észrevételeztem (win alatt) kerek két órá töltött a gépemen a safari 4, aztán kapott olyan F8-at, hogy csak úgy füstölt. SEMMI olyan nincs benne, ami más, normális böngészőkben ne lenne meg. Sosem szerettem az applet, ennek ellenére mindig adok neki egy esélyt. De még egyszer sem győzött meg. Ezúttal sem.

SeSam

@pappito Nem, ez ismert probléma a GrowlMail pluginnal HTML emaileknél. Nekem annyi elég volt, hogy kikapcsoljam a plugint a Mailben mondjuk.

sevenofnine

Urak,

Feltettem ezt a Safari 4-et. Hogyan lehet azt beállítani, hogy MAGYAR helyesírásellenörzőt használjon?

OS: Windows XP English

sevenofnine

SeSam

Látod nem véletlen kérdeztem. Firefoxba azt szerettem, hogy ott van.

tatcom

Ha nem csal emlékezetem, Józsi te is a Raiffeisen bank kedves munkatársainak értő kezeibe helyezed fizetésed!? Progresszió és jövőbe mutató feature lista ide vagy oda, de a Safari 4 – ahogyan elődei is – elrontja a felső menüsor pozícionálásást / renderelését és a tábla egy sorral lejjebb fejeződik be, mint kellene!
Az a baj, hogy sok ilyen kis apróság volt, ami anno eltántorított engem a Safari használatától Mac-en…

Jerk

@zozo Winen is elérhető a develop menü csak épp alaphelyzetben nem látod a menüsort, nyomsz egy alt-ot és beékelődik a címsor alá.

Cuc

nekem tetszik az új tab rendszer, jobb, mint a Chrome-é. Miért nem gondolt erre eddig senki?

SeSam: veled se lehet könnyű az élet.

Cuc

Azt nem tudjátok van-e shortcut a weblap területére visszatérni? Tabbal lehet váltogatni a különböző elemek között, de nem lehet visszatérni a lapra, hogy ismét működjenek a nyilak. Nem is tudom miért reménykedtem, hogy egér nélkül is lehet használni.