Veto

Edhellon hívta fel a figyelmem erre a kivételes Commodore 64 grafikára. Veto is olyan grafikus, mint Archmage: 2003-2004 körül tért vissza a C64 pixelezéshez, mert rájött — és ez már az én interpretációm — hogy a technológiával lehet versenyt futni, de a C64 grafikával nem. Az ugyanis konstans és örök.

Az alábbi alkotás egy klasszikus “hires” grafika: minden 8×8 pixeles blokkon belül kettő színt lehet használni a 16 színű palettából. Egy pixel sem lóghat ki a sorból. Ezeket maximálisan figyelembe véve kellett tehát megrajzolnia Vetonak:


katt a képre, a rajz animált fázisai

Egyértelműen megfigyelhető ez az új iskola C64-en: festményszerű ecsetvonások, igazi stílus kezd mutatkozni a vásznon. Félredobhatjuk a sakktábla dithert, itt az új generáció. Javaslom, hogy nagyítsunk bele:


a képre kattintással teljes méretben nézhetjük a kötöttségeknek megfelelő képet

A kép natívban letölthető erről az oldalról. Veto korábbi grafikáit pedig itt tekinthetjük meg, ez itt kimondottan ügyes.

18 hozzászólás

rog

vagy b-terv: megrajzolod pc-n, betolod a toolba, az meg szépen optimalizálja c64-re az egészet. 😉

breaking: 9400m került a minibe.

edhellon

Igen, ezt hivjak wiring-nak (ha jol tudom), es joerzesu grafikus nem alkalmazza versenyen inditott vagy onalloan kiadott grafikak eseteben, hanem nullarol pixelezik meg az egesz kepet verrel es verejtekkel (esetenkent referenciakepet hasznalva). Ennel a konkret kepnel nem tudom volt-e referencia, de igazabol nem is annyira lenyeges talan. Bar nem vagyok birtokaban a fazisoknak, a technikat elnezve biztos vagyok benne hogy ez a kep nullarol pixelezve keszult, nem hiszem hogy egy konvertalt kepet ennyire jol fel lehetne javitani utolag (hacsak veletlenul tenyleg pont nem jol jonnek ki a szinek a cellahatarokra, de ez eleg valoszinutlen).

Az orthodox pixelezesi iskolaknak pedig teljesen igazuk van ebben a kerdesben egyebkent. 🙂

silver42

Bocs, ha valakit ez mélyen érintene, de szerintem borzasztó. Az elhivatottságot értékelem (magam is pixelgrafikáztam anno c64-en és Amigán bár utóbbin 32 színnel custom palettával), de maga a kép egy borzalom. Legalább valami értelmeset rajzolt volna ha már ennyit küzdött vele. Ennyi erővel nem is kéne rá tartalom csak összevissza ecsetvonások. Azt sem lenne könnyebb megcsinálni.

deKata

engem ezek a postok mindig ilyen csodálattal vegyes rémülettel töltenek el, mint egy sudoku feladvány…

Rack

Ad: Ilyesmire gondoltam én is. Az a vicc, hogy a megvalósítás lehetősége a C64 születése óta adott. Sima Hi-Res. De a techique az nem rossz. Régen is voltak amúgy -játékok elött pl.- color Hi-Res képek, de ott kimerültek annyiban hogy volt egy 1 színű kép és az “Ocean” logoban -karakterenként- egy színes gradiens.

pappito

én már azt se értem, hogy hogy a pék faszába állnak neki? én komolyan aszittem, hogy valami rajzolóprogrammal, de limitált szinekkel.

Józsi, magyarázd el nekem lécci, az ilyen grafika születését, onnan, hogy “pixelmacher hazamegy, leül a… ” na innen a kész képig. Mi elé ül le, azon mit indit el, milyen eszközökkel varázsol, stb.

köszönöm

pappito

köszönöm, nem szeretném kipróbálni, egyrészt nincs windózom, másrészt nincs időm, ami a legfájóbb, hogy nincs tehetségem az ilyesmihez, asszem.

De szeretném érteni, hogy hogyan készül, úgyhogy köszöntem alássan, kattintok.

Credo

Edhellon: Azt hiszem (de én sem vagyok biztos benne), hogy a wiringet arra kezdték el használni, amikor egy komolyabb gépen (Amiga, PC) rázoomoltak a scannelt képre, aztán azt, amennyire a C64 limit engedte, blokkonként reprodukálták (tehát azért nem konverterrel, de így is túl sok mankóval). Végül persze kézi dither, meg egyéb finomítások. Szerintem régen nagyon sokan csinálták, most viszont már nem érdemes csalni, egyrészt könnyű lebukni, másrészt nem akkora a közönség, hogy érdemes lenne trükkökkel, önbecsapással kivívni így a tiszteletüket. A korlátok már tényleg a minimál művészeket vonzzák, gondolom.

Egyébként valahonnan rémlik, hogy az IRL festők is alkalmaztak fakeretbe foglalt dróthálókat (talán a Girl with a Pearl Earringben láttam utoljára ilyet), innen jöhetett a “wiring”, ez is segítette őket az arányokban, akárcsak a camera obscura és sok egyéb korabeli Photoshop tool. 🙂 Kevesebben festenek séróból, mint gondoltam, számomra ez nagy csalódás volt, amikor nagyon régen ráébredtem. Például, hogy Hein sem maga álmodta meg a barbárokat meg a többit, csak Vallejót másolt, valószínűleg wiringelt (persze a ciánkapszulát nem venném be rá). A visszatérése óta mindenesetre önerőből is bizonyított.