Snow Leopard: MA

Az XMS-ben és az Andrássy úti iStyle-ban a nemzetközi indulással tökéletesen szinkronban, ma 12:00 órától megvásárolható a Snow Leopard, a Mac OS X 10.6-os verziója. Mivel a ma kézbe kapható termék hivatalosan “upgrade” besorolású, szerettünk volna információt adni azt illetően, hogy hogy is van mindez, mik a Mac OS X különféle változatai, upgrade-e elni kell-e vagy sem stb.

Nagyon egyszerű megérteni egyébként:

1. a Snow Leopard csak Intel alapú Mac-ekre telepíthető fel
2. minden Intel alapú Mac kapott teljes értékű OS-t vásárláskor, ami vagy Tiger, vagy Leopard (más nem lehetett ugyanis)
3. erre kell feltenni az upgrade csomagot, tehát nekünk ezt kell megvásárolni (az upgrade mind Tigerre, mind Leóra felmegy és “teljes értékű OS”, még clean installra is megfelelő — apróbetűben: Tigerre egyébként nem “legális” feltenni, oda az Apple szerint meg kellene venni a 169 dolláros “Mac Box Set“-et, ami tartalmazza a Snow Leót, az iLife és iWork csomagokat is)
4. létezik egy 5 gépre telepíthető family pack upgrade is, ami byte-ra azonos a “sima” upgrade lemezzel, csak van rajta egy matrica és drágább (ettől függetlenül ismerek embereket, akik megveszik, mert támogatják az anyahajót)
5. aki 2009. június 8. után vásárolta a Mac-jét, az egy un. “up to date” programban, december 29-ig még olcsóbban, kb. 3 ezer forintnyi összegért kapja meg a Snow Leopardot, de ezt igazolni kell számlával

Az upgrade ára 8290 bruttó, tehát ennyibe kerül a frissítés.

Felhívnám a figyelmet egy apróságra: a jövőben forgalomba kerülő Mac-eket már Snow Leóval fogják szállítani, amik tartalmazni fogják a telepítő lemezt is. Ezek a lemezek viszont úgy vannak forgatva, hogy CSAK AZON a Mac-en telepítődnek, amihez adták őket. Aki tehát olyan gépekre akar telepítgetni, amik régebbi Intelesek, annak meg kell vennie az upgrade csomagot, nem fog tudni például a haver stock DVD-jével bohóckodni.

Másik dolog: DVD helyett kényelmesebb külső diszkről, vagy USB kulcsról telepíteni. Amennyiben rendelkezünk már DVD-vel, úgy könnyű készíteni belőle egy diszk imázst. Ennek a menete egyszerű, Disk Utility-ben kell elvégezni, illetve, ha már megvan a DMG, akkor ebből kiírni egy tetszőleges partícióra (ami lehet vagy USB kulcson, vagy egy külső diszken megosztott partíció szintén).

Lényeg az, hogy amikor felmountoljuk a külső eszközt, ne magán a partíción, hanem a hozzá tartozó, hierarchiában feljebb kattintsunk, így:

Ha ez megvan, akkor jöhet a “Partition” fül, majd végezzük el a beállításokat (példámban egy partíciót hoztam létre, de nagyobb külső diszken nyugodtan készíthetünk több partíciót is, például egy 8 gigás system restore partíciót, illetve egy másikat az adatainknak):


itt egy 1 gigás diszken mutatom be a feladatot, de erre értelemszerűen nem lehet kiírni egy dupla rétegű DVD adatmennyiségét — célszerű egy 8 gigás USB kulcsot vásárolni

Az “Options” részben a partíció alatt még állítsuk be a modern “GUID Partition Table”-t, amivel Inteles Mac-en bootolhatóvá tesszük a partíciót. Ha ezzel megvagyunk, “Apply”. Miután a Disk Utility megformázta nekünk az új partíciónkat, kattintsunk a “Restore” fülön. A “Source” részbe húzzuk bele a Snow Leopard DMG-t, a “Destination” részbe pedig egyszerűen húzzuk bele az immáron felcímkézett és megformázott partíciónkat (és nem a diszket! a partíciót! balról!). Kattintsuk ki az “Erase destination” jelölőt, majd “Restore”. Ezzel elszüttyög egy darabig, DVD méret esetén olyan 40 perc is lehet. Menjünk addig kávé, cigi, downhill kombóra.

Ha megvan, nincs más dolgunk, mint bedugni a telepítendő gépbe az így elkészített kulcsot, vagy külső diszket, bemenni a System preferences Startup Disk pontjába, kiválasztani az immáron bootolható partíciót és restart!

81 hozzászólás

Somez

Józsi: Jó ötlet a pendrive-os image elkészítése, csak mire megcsinálod, annyi idő alatt fel is telepíthetted volna a DVD-ről. Persze ha gyakran telepítesz, akkor tényleg van értelme, de én eddig soha nem raktam újra OS X-et, csak akkor telepítettem, amikor kijött egy új.

divany

Arról (is) kellene infó, hogy tényleg a 10a432 nyert-e. Sőt, az official release – még ha 10a432 is -, vajon bitre egyezik-e a golden masterként elterjedt rls-sel.

Shepherd

Hogyan velekedik a plastik szerkesztosege ill. kozonsege, clean install, vagy upgrade a kovetendo?

Somez

Én még mindig a DVD-ben bízom a leginkább, mert a pendrive és a külső vinyó elromolhat. A korong meg bírja azért 5-10 évig, ha jól tudom.

Somez

A wareztól én is óva intek mindenkit, nehogy beszopjon valami oksan elbújtatott trojant. Én jövő héten megyek Handráshoz az upgrade-ért 🙂

Balambér

Ez a “mennyire jó a dvd, mire archiváljunk?” téma majd érdekelne engem bővebben is (akár másik postban, mert itt off kicsit, bocs érte).
Nekem huszongigányi már a családi fotógyűjtemény, amit jobb híján tükrözött vinyókon tartok, de emiatt van 30 fölött a miniDV kazettáim száma is.

divany

Józsi, azért lehet hogy fogadnék veled egy sörben, hogy a golden master nem lesz teljesen azonos a official-lel. deal? 🙂

luko

az 5. pont up_to_date programja az apple oldala szerint dec26-ig vagy a vásárlástól számított 90 napig jár! “whichever is earlier”
ezek szerint van aki már csak 2 hétig frissíthet occsóér?

Józsi nem’tom számít-e, számolod-e, de a blogod miatt annyira érdekelt a dolog, hogy vettünk az XMS-ben egy MacBook Pro-t.
Handrástól kérjél valami jutalékot vagy legalább egy SuperMcFreez-t a mekibe! 🙂

ct

/pill egy 10A421a Snow Leo beta van a gepemen.

ha megveszem az official Snow Leo upgrade pack-ot, hogy “mutatom meg neki”, hogy volt/van legalis Leopard-om is?

Péter

Adok egy hetet a fejlesztőknek, hogy az összes appom SL kompatibilis legyen, majd utána váltok fel.

drogosmacska

Mennyire biztos, hogy csont nélkül felmegy a Tigrisre? Mert ha igen, akkor ezt nagyon meg kellene fontolnom ezen az áron.

doors

@attila
Menj el, vedd meg, telepítsed fel, és számolj be a plastik nagyérdemu” közönségének (tehát mint pl ÈN ). Ha alles fasza, akkor mi is megvesszük.

tufee

Azt azért tényleg emeljük ki külön, hogy a Mac-es szoftverek KIEMELKEDŐ része nem működik még Snow Leon, a Forklift például teljesen elhasal.

alma

miért probléma ha 5 év múlva tönkremegy a pendrive vagy külső vinyó? gondolod még mindig ezzel a slow Leoparddal fogsz szarakodni akkor? (talán netről is letölthető lesz addigra vmi Mac Store-szerűségből legálisan)

Tatan5a

Sziasztok!
Ez az image-es dolog a mostani Leopard-dal is működik?

Szép napot!

hegyi

tufee: futtasd le ezeket Terminal-ban és elfog indulni Snow Leo alatt is a Forklift:

sudo ln -s /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework /System/Library/Frameworks/AppleShareClient.framework
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework/Versions/A/AppleShareClientCore /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework/Versions/A/AppleShareClient

sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework /System/Library/PrivateFrameworks/QuickLookUI.framework
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/QuickLook /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/QuickLookUI
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/Versions/A/QuickLook /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/Versions/A/QuickLookUI

Attila

Fatter, remelem elinteztek Neked az XMS-es skacok a szamlaproblemadat! 😉 Bocs, nem hallgatoztam, elottem voltal…Bedobtad az adataidat a nyeremenyjatekra, hogy legyen jatszopajtasa az iPig-ednek? 🙂

marchello

“Másik dolog: DVD helyett kényelmesebb külső diszkről, vagy USB kulcsról telepíteni.”

ez azért nem kényelmesebb. sőt. más szó kéne ide. mondjuk “elegánsabb”?

dr_gretsy

hegyi:
nem azért szeretik a zemberek az almás cuccokat, mert mindenféle hekkelés nélkül megy minden? it just works – így öléggé LOL kategóriás ez az mondat. (tudom, hogy nem a forkliftes fejlesztők hibája)

tufee

hegyi: és a Traktor? és a Live? és a Reason? 🙂 Kivárom én az update-ket, csak vicc, hogy ezt a visszafelé un-kompatibilitást mind a Microsoft, mind az Apple csipőből eljátsza akárhányszor új verziót adnak ki egy oprendszerből.

Realty master

Még mindig nem látom értelmét, hogy frissítsem a Tigert. 3 éve ugyanaz az oprendszer van a macbookon, most már marad, amíg bírja 🙂 Ennyi idő alatt az otthoni gépen 4-szer kellett XP clean install, most pedig windows 7 (ez 5 op. install összesen) Félek attól is, hogy belassulna szegény a hóleótól (intel core 2.0 öcsi macbook), szerintem nem alaptalanul.

klarky

@Realty Master: az én gépemen most 4ik éves az XP és még egyszer sem lett újra rakva.

Nem mondom, már érik a dolog, de semmi baja némi lassuláson kívül.

tothur

“Az XMS-ben az országban először” – lol,az iStyle-ban 11:45 körül vettem meg és 3 ember volt előttem csak. Ahogy twitteren olvastam,szép kis sor volt az xms-ban,s mostanra el is fogyott az összes.

tothur

De,ami a lényeg: 1 óra alatt fölment upgrade-el,minden úgy fogadott mintha a leo-t indítottam volna. A második hasra esés okozója a system sebessége volt. (fehér 2006 end MacBook)

Very fasza,érdemes váltani.

hegyi

szerintem is nagyon verifasza lett,a gyári appok baromigyorsan indulnak (2006-os MacBook), legjboban a 3-4 seces shutdown tetszik, de az indulás is nagyon sokat gyorsult a Leohoz képest

nekem negyon tetszik úgy ahogy van 🙂

hegyi

valaki meg tudná erősíteni, hogy a dobozban a 10a432-es build van??

tudom tudom angelday is megírta posztban, hogy igen meg írták külföldi siteokon is de azért megkérdem, hogy tuti-e 🙂

Barnabas

Csak is clean install..
En asszem varok addig amig kicsit “normalizalodik” a helyzet, kijonnek a gyerekbetegsegek, meg egy-ket “patch”, aztan, ha majd Snow Leoval szallitjak a gepeket akkor veszek egy ujat.
Mondjuk Karacsonyra.. mert megerdemlem 🙂

tothur

@angelday örülök a pontosságra való törekvésednek,a “veri fasza” elírásáért meg elnézést. 🙂
@hegyi ez a build szám,meg tudom erősíteni.

Károj bácsi

Ha én még tigerrel kaptam a gépem akkor,
mikor már leoval szállították; később meg
is kaptam az upgrade dvd-t hozzá, de maradtam
a 10.4en, ha most megveszem a havasit
ápgrédként, megviolálom a terms of service-t?? 😀

Károj bácsi

Töredelmesen bevallom, így is tettem,
de a tigerre leopard nekem nem volt
működő szolúció. Pedig Sztív látja lelkemet,
egyszerű háztáji nörd vagyok. 😀

Egymás után dobta a bugokat, pityeregve
kellett visszatennem a tigrist. 🙁

Károj bácsi

Lassabban ment le sleepbe (lényegesen),
és akármit műveltem, soha többet
nem ismerte fel az ethernetet.
Volt még pár apróság, amikre már nem emlékszem.

Így, hogy van clean install opció is,
már nem félek semmitől. 😀

Handras

“luko, köszi, de nem kapok jutalékot, sem tőle, sem az Apple-től. Magam sem értem, miért!”

Az illusztracios foto elkeszitesenek dija 5000-de a jutalekert cserebe nem kertunk penzt Jozsitol 🙂

Realty master

Köszönöm a jótanácsokat mindenkinek. Angelday, milyen 64bites programok vannak, amik gyorsabban futnak nálad?

Lehet rászánom magam az upgrade-re, kb. mennyi helyet fog foglalni a cucc?

@Klarky: nem jópofaságból raktam fel pár XP-t az utóbbi években, hanem azért, mert olyan problémákat produkált, amiket nem tudtam megoldani. (pl. login után lefagy, firefox lefagy (reinstall nem oldja meg), induláskor hibaüzenetek a semmiből, stb. A win7 viszont szerintem nagyon is jó lett.

Tatan5a

Sziasztok! Megpróbáltam a Leopardot telepíteni ilyen image-esen, de kérte a másik telepítő lemezt… Ilyenkor mi a helyzet?
Előre is köszi!

klarky

@Realty Master: Nem mondom, h nem fordulhat elő ilyen, nekem szerencsére jól működik a rendszer, nem produkált ilyen tüneteket. Érdekes amúgy, mert érzem rajta, h sokkal lassabban indúl, mint korábban és lassabban is megy el aludni, de ha egyszer már megtörtént a dolog, felállt a rendszer megy gond nélkül. Ennek ellenére tervezem, hogy újrahúzom, mégiscsak az lenne az üdvözítő.

Ha megjönnek a Win7-es laptopok, akkor elgondolkodok a cserén. Szerintem menni fog, épp aktuális lesz a dolog.

KaTT

kovetkezik a luzer kerdes:
iPhoto jar hozza? vagy az csak a Mac Box Setben lesz?

Handras

Katt: nem. az iLife a gepekhez jar. Ha regi iLife-od van, akkor tudsz venni ujat, meg kulon egy upgrade Leopardot. A Mac Box Set tartalmaz meg egy iWorkot is.

BAM

off: Józsi, már többször meg akartam kérdezni, hogy milyen óra van a kezeden?

Capo di tutti Capi

Ez a “vettem gyári szoftvert” hőzöngés NEM MENŐ. Vóót, de mán mikó!

pappito

izé, miért jó, hogy 4 sec a shutdown? én sose shutdownolok kézzel, ha van upgrade, akkor az intézi magától, egyébként csak lecsukom a fedelét oszt szlíp.

szalonállapotú a bekapcsológombom

Zoli

BAM: Józsi nevében válaszolni akartam neked hogy az egy Tissot T-Touch, mint amilyen nekem is van, de újra megnéztem a képet, és rájöttem hogy nem az, mivel chronométeres, és a Touch-ban nincs ilyen. SZóval vagy váltott Józsi pl. Tissot T-Sport-ra, vagy én emlékeztem rosszul hogy Touch volt neki…

Somez

Az OS X upgrade-je elég jó, mert nekem még a több éves Mac Minimen lévő Tiger rendszerrel kezdődött a pályafutásom és azóta mindig csak upgradelgettem, amikor új gépet vettem. Szóval clean installt még nem toltam az elmúlt 3-4 évben, és a rendszer kurvajól megy 🙂

ballor

Halihó,

Felraktam, de nem enged progikat installálni. Clean instal volt (a vinyót formáztam), de nem engedi az eredeti iLife progit sem felrakni. Próbáltam divx7 free-t, az sem ment. Sőt, az Apple honlapjáról az iWork 09 demot, az se megy fel. Az install gomb visszaugrik saját magára.

Megoldást tud valaki erre?

kulitoko

Józsi,
az általad leírt folyamatot használatban lévő, nem üres vinyóval is meg lehet csinálni anélkül, hogy elvesszen róla bármiféle adat? Legfőképp a formázásra gondolok, ill. inkább arra, miután feltelepítettem a Snow Leopardot, vissza kell állítanom a vinyót eredeti állapotába /mivel a vinyó a szomszédé/. Azon pedig gondolom sok-sok kép, film, adat lesz, amit nem szeretnék ha csak úgy sutty eltünnének.
Szóval a Snow Leopard install után HFS-t újra kellene formázni NTFS-re, majd a 2 NTFS-t össze merge-elni. Ez a folyamat, vagyis a partíciók merge-elése adatvesztéssel jár, vagy sem?
Bocsánat, ha nagyon láma kérdést tettem fel.

klarky

Józsi rakd már fel és írj róla egy cikket, mert az anyahajó bázisán már tűkön ülnek mikor jön a véleményed.

Húzz bele, mert amíg nem mondod, h veri fasza, addig nem fizetik ki a prémiumokat! 8-)))

bepe

Kösz a tippet. Jól jött, mert a MacBookban úgy tűnik meghald a dvd.

bepe

Kösz a tippet. Jól jött, mert a MacBookban úgy tűnik meghalt a dvd.

András

Bootcamp-emet bántja ha upgradeelem? Gondolom semmi köze hozzá, csak mielőtt megteszem a lépést, megkérdezem, hátha valakinek szintén van Bootcampen telepítve pl. XP. Köszönöm.

BinaryNights

Sziasztok,

2009.08.29-tol mar mindenfele hack-eles nelkul fut a ForkLift Snow Leopardon. Ket ismert hianyossaga van, de ezeket is igyekszunk megoldani mihamarabb.
Errol a blogban es a forumon olvashatsz tobbet.

STV B HBS

masok a parjukkal,gyerekkel fenykepzik magukat,vagy a hazzal ahova kotoznek,mostanaban sok embert az is kielegit ha megveszik a az osx dvd-t es pozolnak vele

neuro

Tényleg semmi különbség nincs a családi és a normál Snow upgrade között.Feltehetem akár két gépre is ezt az upgrade-et?

Csomesz

Baszus már vagy egy éve szenvedek hogyan rakjam fel a snowleo-t,de elromlott a DVD-m és Tigeren baromira más a DiskUtility vagy csak én vagyok béna. 🙁