Nem akarok beteg lenni

Alig dugtam be az orrom a magyar egészségügybe, máris agyamba tolult, mennyire nem akarnék itt kikötni. Márpedig ki fogok, de attól még szar volt. Eleve az is szar, hogy egy véletlenszerű ablakon bepillantva és ártatlant kérdezve válaszra sem méltatnak. Embernek maradni ebben az embertelenségben.

Hibát is elkövettem. Állok egy sorban (akkor még rossz sorban), kiraktak egy réztáblát, hogy “Ön itt várakozzon”. Én álltam a tábla mögött, de akkor meg a pult mögül kilépett valaki és egy “le kell szaladnom” mondattal elintézve el is rohant. Türelmesen várakoztam tovább, mikor is egy sumákker idős hölgy beelőzött jobbról. Illedelmesen mondtam neki, hogy én vagyok a következő, erre jelzi, hogy bizony ül ám más is a pultnál. A hiba, amit elkövettem, most jön: mondtam neki, hogy ha közelebb lenne a réztábla a pulthoz, akkor sokkal egyértelműbb lenne minden. Bár igazából ezt csak gondoltam. Elég az hozzá, hogy megfogtam a réztáblát és az ablak mellé húztam a közelbe. Utólag belegondolva nem volt akkora köcsögség, mert így tényleg elejét lehet venni a beelőző nyugdíjasoknak.

Ekkor kiderült, hogy rossz sorban állok, lefáradtam az alagsorba a többi nyugger rosszalló tekintetében megperzselődve.

Lenn újabb értelmetlen várakozás (megnéztem, hány papírt és kartont tölt ki — nem akarjátok tudni), majd olyan hangulat, mint legalábbis valami haláltáborban. Beüvöltenek név szerint, bevezetnek valami öltözőbe, nem mondják meg, mit kell csinálni, meddig leszek itt, mi történik.

“Oda menjen be?”

“Rendben. És ott mit kell csinálni?” (ezt, FYI, azért kérdeztem, hogy faszra vetkőzzek, vagy csöcsre — Istenem, nem járok minden nap tüdőszűrésre)

“…” (Ezek mind hülyék, esküszöm! Elfelejtettek megtanulni válaszolni!)

Na mindegy, beültem, eltelt negyed óra, semmi sem történt. Utána bementem a helyszínre, ott már két jobbfej operátor volt, fotót megcsinálták, hazamentem. Az érdemi rész 45 másodperc volt. A bruttó kb 45 perc.

Így utólag rekonstruálható, hogy négy kabinba betolják a húst, aztán egyesével szűrik őket, addig a homokzsákok várjanak.

Egyszer voltam levetetni néhány anyajegyet a felső testemről, abból a korszakból van meg az a kép, hogy levetkőzök, ráfekszek valami kibaszott gurigás ágyra, betolnak valami folyosóra és otthagynak hosszú percekre. Senki nem mond semmit. Sehova nem lehet fordulni, nincs egy megnyugtató, emberi hang, hogy “most jön a doktor úr, addig várjon itt tíz percet”.

Szerintem még le is voltam kötözve. De kit érdekel? A homokzsákok nem beszélnek, nem éreznek, nincs bennük más, csak homok.

Függöny.

45 hozzászólás

Tamás

Átérzem. Nekem egyszer egy tüske állt bele a nyelőcsövembe (vagy nemtudom hogy fogalmazzam meg szebben). Elmentem, azt mondták nincs ott semmi, csak úgy érzem (kitaláltam). Annyira idegesített másnapra a dolog, hogy egy szemöldökcsipesszel kioperáltam saját kezűleg. Legszívesebben bevittem volna nekik megmutatni. Aztán inkább vállat vontam és elfelejtettem az egészet.

eFi

Türelmesen várakoztam tovább, mikor is egy sumákker idős hölgy beelőzött jobbról.

Akkor csak visszatért a Forma1-be? 😉

Chrisjazzingup

Ezzel kilőtted az “Életbeli szereplőim, melyek titokzatosan teszik azt a keveset, amiért bemegyünk hozzájuk”-ből az első részt. Jöhetnek a T.O.-s nénik. (Vagy a Nurses return, de az úgy hangzik mint egy ZS-pornófilm) 🙂

ZaZie

Nemtom… szerintem ne sírj, amíg nincs igazi problémád. Örülj, hogy ennyivel megúsztad.

ZaZie

Á, ne is mondd. Én ezerrel nyomom a pénzt az egészségpénztárba, bár tudom, hogy nem lesz elég arra, hogy a húsdarálót elkerüljem.

De legalább a kiegészítő költségekkel nem lesz gond. Meg amíg nincs nagy baj, kicsit talán szebb rendelőkbe járhatok, mondjuk megcsináltatni a fogaimat, ilyenek.

.gr7

Mentősökkel töltöttem másfél hetet a nyári fesztiválszezonban, és sokat beszélgettem velük mit gondolnak a betegekről, vagy egyáltalán az ellátandó emberekről akik nap mint nap megfordulnak a kezeik közt…

A homokzsákos hasonlatod még humánus is, visszaemlékezve néhány válaszra.

sz

Nincs fél éve, hogy anyukámat legyőzte a tüdőrák és a több áttét.

Például olyan történt, hogy az intenzív osztályon beraktak egy centrális vénát délben, ebéd előtt, majd csak este 7-kor vitték vissza a helyére, mert nem volt szabad betegszállító. Addig csak vizet kapott.

Akinek nem fekszik vagy dolgozik kórházban hozzátartozója, el sem tudja képzelni, hogy milyen állapotok uralkodnak a magyar egészségügyben.

morcosmacko

Egyértelmű, hogyha nincs orvos rokonod vagy barátod, aki egyengeti az utadat, a magyar egészségügyben halott vagy. Tüdőszűrésre meg még sose mentem el…

enteomitiok

meg veletlenul sem szeretnek olyan szinten lebetegedni, hogy a magyar korhazak kozelebe kelljen mennem.

Trofimov

Vajon hány évnek kell még eltelnie, hogy kialakuljon MO.-on sorbaállási kultúra.

AZso

Ja, 45 másodperc, túl vagyunk rajta, mi?
Aztán majd jön a levél, mit levél, levelezőlap, nesze neked személyiségi jogok, hogy fáradjál be felülvizsgálatra, mert a jópofa operátor nem figyelt oda, vagy bemozdultál, vagy a százéves röntgengép szar.

Én is így jártam. Na, az volt az atombunker, ahol ráadásul egyfolytában csurgott a víz az előhívóban, félóra várakozás után felrobbansz.

Aztán jön a néni, real-time röntgen, valamikor Edison korából, fordulj jobbra, fordulj balra, ja, az csak egy ér, látni, ahogy lüktet. Köszi.

Érdekes, hogy a maszekban el sem mehetek, amíg nem jó, és nem kell fenntartani az atombunkert sem a real-time gőzgéppel sem.

Csak betegek ne legyetek, mert akkor annyi!

flynn

az első mondatot akár én is írhattam volna. pont ugyanez, pont ugyanígy kavarog a fejemben mindig, ha erről van szó.

arra emlékszem, hogy pár éve anyámat a kemoterápián konkrétan megsütötték a géppel, mert már mittudomén miért, de a gépközelő kollega nem figyelt oda. ennyit erről, kész szerencse, hogy túlélte.

múltkor ligetfocin szerencsétlenül felhasítottam a fejbőröm a rozsdás vaskerítésen, ömlött a vér, a dokinak azért is könyörögni kellett 30 perc várakozás után a balesetiben (üres folyosón, baszki), hogy legalább kitisztítsák a sebet.

Ger

32 évesen realizáltam, hogy elmúltam 30, azaz érvényes rám is a törvényi előírás a kötelező tüdőszűrésről. Ezt persze nem tudnám, ha nem a tüdőszűrő utcájában laknék és nem raknának a folyosón lévő faliújságra minden évben friss fenyegetést (rosszabbak, mint a kéményhatóság, akik szintén a jogaik mögül tudnak csak magyarázni) ezügyben.
Elmentem a tüdőszűrőbe (mivel minden nap ott megyek el előtte, tudtam, mikor NINCS sor), felvették az adataimat, vetkőző, felvétel, haza. Ez öt percembe került, mert szerencsés vagyok.
Két hét múlva jött a levél, hogy nem sikerült a felvétel -mégse vagyok elég szerencsés -kezdhetek újból mindent. Újabb 5 percemet vették el, de már túl vagyok rajta. Jövőre 4 perc alatt fogom elintézni, ez a cél!

Balambér

@flynn
gondolom a sugárkezelésre gondoltál a megsütéssel, és nem a kemóra.

klarky

Érdekes amit mondtok, mert tüdöszűrő ügyben nálunk (Miskolc) tiszta hawai van.

Van egy gyönyörű szűrőközpont a korház területén. Oda bemész (bármikor, reggeltől estig), elmondod mit szeretnél és pikk-pakk megcsinálják. Még örülnek is ha mész, mert a rendszeres szűrés fontos.

Beutaló sem kell.

Atombunker? Miről beszéltek? Itt olyan gép van, hogy bemész, eléd húznak egy monitorszerűt, aztán szevasz. Még sosem hívtak vissza, sosem volt gond. Szerintem remekül működik a rendszer (ami a tüdőszűrőt illeti), én minden évben elmegyek egyszer magamtól. Sőt, rendszeresen járok vért adni és vér vizelet vizsgálatra is elmegyek magam.

@flynn: az nem kemo-s gép volt hanem sugár. Azt apukámmal is eljátszották, de sajna azt nagyon nehéz beállítani úgy, hogy jó legyen. A cél ugye szénné bombázni a rákos sejteket. Ezt csináld úgy, h csak a daganat kapjon belölle és a bőr nem. Szinte lehetetlen…

.r.

hát én idén voltam kórházban.. 35 évesen egy frankó kis bárányhimlő egy kis tüdő áttéttel (magyarul tüdőgyulladásom lett).. hát.. a kórház eléggé le volt pattanva de egyébként nem volt annyira rossz (az volt szar, hogy semmit nem tudtam csinálni csak unatkozni és kínlódni a rohadt viszketéssel).
mondjuk szerencsém is volt mert nem raktak be mellém senkit a fertőzés miatt.

az orvos korrekt volt, elmondott mindent rendesen, magyarul és nem latinul kommunikált.

a 3 nővérből 2 tökre rendes és aranyos volt. együttérzőn segítettek amiben tudtak.. a harmadik meg .. baahh.. bejön, rámnéz miközben iszonyatosan viszketek és minden bajom van a láz miatt, szóval rámnéz és vigyorogva megjegyzi, hogy de szarul néz maga ki.. na azt lecsaptam volna ha nem lett volna 39.5 a lázam és fel bírtam volna állni

még egy adalék.. a fertőző betegségek osztályán voltam a lászló kórházban.. a folyosó egyik felén kezeltek engem meg valami brazilíából hazajött csajszit aki valami vírusos izét hozott magával. a folyosó tulsó felén meg voltak az AIDS-esek! ez a durva! ha én oda betipegtem volna a bárányhimlőmmel kiírtottam volna az egész osztályt!

Balambér

Én asztmás vagyok, és félévente szakorvosi javaslatra van szükségem, hogy a gyógyszeremhez hozzájussak. A dokinő tudja rólam, hogy csak muszájból járok oda (ti. a gyógyszerre tényleg szükségem van, és javaslat nélkül felfordulhatok), ezért azt a technikát alkalmazza, hogy ha már úgyis ott vagyok a javaslatért, akkor leszól mindig a röntgenbe telefonon, hogy küld egy urat, fotózzák már le gyorsan. Így a fotózás részt általában 10 perc alatt megúszom.
A full brutto költség viszont még rosszabb is, mint a tied. Előszöris, időpontot kell kérni. Ez persze nem arra való, hogy minimalizálja a várakozási időt, hanem arra, hogy ha nincs időpontod, akkor hazaküldenek. Ha van, akkor fél óra – óra várakozásra számíthatsz.

nyina

elég, ha lesz egy csajotok, aki majd szül egy gyereket.
vagy kifizetsz 600ezer körüli összeget egyben egy magánkórházban, vagy überszopás 9hónapon keresztül+szülés. magándoki esetén is.

Balambér

@nyina
Ezt most nem igazán vágom, hogy mit akartál mondani pontosan. Nekem 3 gyerekem van, magándokink volt, töredékösszegből jöttünk ki mindháromszor, és egyszer sem volt probléma sem a terhességek alatt, sem a szüléskor.

airween

@nyina, @Balambér
Sajnos (bár a franc tudja) a kifizetett összeg _soha_ nem áll arányban a szakértelemmel, hozzáállással és a kapott szolgáltatás színvonalával. 2 gyerek, detto semmi gond, szintén töredékért, de szvsz _csak_ a dokinak köszönhető (7 kismama egy szobában, he? Egy lepedő a szülés után 3 napig, he?).

Szerencsére az egészségügyet (többségében) az ott dolgozók hozzáállása tartja életben.

Józsit amúgy tök megértem, szerintem ebben az a dühítő, hogy _kurvára_ kevéssel kellene csak jobban figyelni/szervezni, és mindenkinek jobb lenne a távozás után a kedve (pl. egy méterrel odébb a táblát, válaszolni a kérdésre…).

Kisebb horror történetek: a gyerekemnek a kúpot az ápoló műkörömmel akarta feltenni, és kettévágta a műköröm, de a hölgy nem ijedt meg, megpróbálta úgy… A Nej majdnem szétszedte a nőt.
Ill. egyszer egy gyerekkórházban a szakrendelésen (égési osztály) a főorvos az ott tobzódó 30 gyerek előtt behívta a diszkréten folyosó végén várakozó “macákat” – később kiderült, plasztikai sebész, és a magánrendelés is itt zajlik, csak más prioritással.

Szerintem ez rohadtul nem pénz kérdése.

a.

egyébként meg hogy lehet rágóval nyalni?

Balambér

@airween
Hát akkor nektek pechetek volt, legalábbis a kórházzal. Mi Pesten a Bajcsy-ban szültünk, amit semmiképp sem neveznék elit kórháznak, de azért 7 fős szobák a szülészeten … na nem. Max három, de jellemzően kettő inkább.
És persze már az elsőnél felajánlották, hogy jó pénzért van egy ágyas is. De az elsőnél direkt nem akartunk egy ágyasba menni, jól jött, hogy egy-két második-harmadik babát szülő anyukától el lehetett lesni az első mozdulatokat.

A kifizetett összeg meg milyen arányban? Hát az így három gyerek után nagyon lol. Ugyanis mi a másodiktól kezdve már a szülésznőt is béreltük, sőt, horribile dictu a harmadiknál elkezdtük sajnálni az orvosnak kifizetett pénzt. Ugyanis egy szülésnél ha valaki dolgozik, és szolgáltatást nyújt, az a bába, és nem az orvos. És hát ugye a bábának messze nem annyi pénz csúszik, mint az orvosnak. Az egyetlen dolog, amiért nem sajnáltuk az orvostól a pénzt (eltekintve persze attól, hogy a pokolba kívánjuk a paraszolvenciát úgy, ahogy van) az az, hogy egyfajta biztosítási összegként tekintettünk rá. Ha ugyanis komplikáció lép föl a szülés során, jól jöhet a szakértelme. De ha nincs komplikáció (az esetek kilencvenakárhány %-a), tkpp az orvosra qrvára nincs szükség a szülésnél.

Ettől függetlenül a mondanivaló esszenciájában egyetértünk: az ott dolgozók hozzáállásán múlik minden. Ez pipa.

forrester

Brrr, a homokzsak tokeletes, mondhatni plasztikus hasonlat. _Gyulolom_ ezt a mentalitast.

Csaladtag pelda, adott betegseg miatt az iszonyatos fajdalomtol egy hete nem aludt, teljesen kesz volt, nem fiatal mar… A szakik legyintettek, felirtak a 8ik fajta fajdalomcsillapitot, semmit nem ert. Vegul a novernek csusztatott zsebol kerult egy kis zsibbaszto az infuzioba. Hazafele patika, normalis gyogyszeresz, 3 perc alatt adott kenocsot, masnapra javulas. Ennyi, siman kivartak volna, mig egy nap mento viszi az intenzivre…

pappito

balambér, tegyük hozzá, hogy szülésznő ÉS a csecsemős nővér. Utóbbi lófaszt se kap, max bonbont meg egy öccázast.

Én a dokira sajnáltam a lóvét, egyrészt kitömtük magánrendelésen (a nej ettől jobban érezte magát, úgyhogy mindegy) másrészt NEM jött be amikor éccaka bementünk szülni. A szülésznő rendes volt, értett is hozzá és még kedves is volt.

De a nagy király a bojlertestű csecsemős nővér, aki megtanitotta a nejt szoptatni, meg csekkolni a kis szarost, meg törődött meg türelmes volt az egycsilliomodik kismamával is. Amikor adtam neki pénzt a végén, akkor azt kérdezte, hogy “ezt nekem vagy minden csecsemősnek?”

Egyébként nagy arc volt, miután a gyerek előjött, a doki meg a szülésznő kicsit basztatták, aztán bejött a csecsemős nővér, odakérdezett, hogy “kész?” aztán betekerte egy rongyba a gyereket, hóna alá baszta és elhúzott. Csak lestem, végül is az enyém, meg izé. Egy perc múlva visszajött, hogy na, apuka most jön fotózni vagy miva? 🙂

pappito

(eü ügyben érdemben nem nyilatkozom, 13 évet élt anyám rákkal, közben nagyi egy ötöst. minden volt bazmeg, minden. nővérpofozástól kezdve gyógyszerlopásig. és tengernyi hálapénz, mert pénzért a magyar eü is életben tud tartani bárkit, mások rovására.)

úgyhogy örülj József, hogy eddig elkerülted, remélem még sokáig nem lesz szükséged rá.

payskin

Kellett csináltatnom egy szívultrahangot. Elmentem a körzetibe, kértem egy beutalót. A beutalóval felhívtam a rendelőt. A rendelőben közölték, hogy olyan nincs, hogy csak úgy, pitty-putty szívultrahang-vizsgálat. Előbb bejön a beteg az EKG-val egybekötött kopogtatós-sóhajtós-fonendoszkópos vizsgálatra, ami egy két ujjal gépelős, szóközzel igazítós másfél órás beszélgetésbe torkollik (mikor vették ki a manduláját?). És amikor ez kész, akkor MÁR ISMERJÜK A BETEGET, ezért jöhet szívultrahangra. Egy másik időpontban, természetesen.

Ja, és a másfél órás beszélgetés alatt a többi beteg kint vár a folyosón, hogy ő következhessen. Hihetetlen. Meg akartak lincselni, amikor kijöttem, pedig én helyből be sem akartam menni, csak egy K szívultrahangra volt szükségem.

payskin

Még egy: 2009, Magyarország, SOTE (!) II. Belgyógyászat. A betegek adatait, vizsgálati eredményeit számítógépen tárolják: minden beteg egy Word fájl (betegneve-születésnap.doc), benne évekre visszamenően a tünetek, vizsgálatok, milyen gyógyszert szed stb.

Tavasszal jött a rendszergéza, és újratelepítette a Windowst a gépeken. Gondosan formázta a partíciót. Nem, nem volt biztonsági mentés. Pár ezer beteg ÖSSZES ADATA huss…

A doktornénik most a korábban kinyomtatott és a betegnek kiadott papírokból olvassák vissza, hogy mi is történt az elmúlt 10 évben.

HI-HE-TET-LEN!

rog

a faterom vidéken tb-s egészségügyben, amikor mentő vitte be a kórházba 2 és fél hónappal késöbbre kapott mr-vizsgálathoz időpontot.
a feleségem medicover ügyfélként, meg másnapra…

“ennyi.”

IIsti

HI-HE-TET-LEN!
Amikor az első fiam született, már a XXI. században, (6 éve) majdnem röhögőgörcsöt kaptam, amikor a doktornéni Erika írógépen elkezdte pötyögni az aktuális pötyögni valókat…

Balambér

Amikor kiderült, hogy az anyukámnak a legaggresszívebb típusú mellrákja van, azonnali PET CT-re küldték a klinikáról, hogy megnézzék van-e áttét. A sürgősségi várólista másfél hónapos volt. Mint kiderült, ezt a PET CT-t nem a kórház, hanem egy magáncég csinálja (összesen 4 ilyen van az országban, abból 3 magáncégnél), privát (fizetős) időpont az volt nekik már következő hétre is. 250 ropi.

közönség(es)

örök emlékem, mikor forrázással a beethowen utcai, legközelebbi körzeti rendelőből, ahova átrohantam, halott tekintettel elküldtek, minden kezelés nélkül. a taxis 6 kört tett a tömb körül, hogy többre lehúzhasson. a jánosban meg ugyanezzel a forrázással másfél óra sorbanállás. sikítottam, anyámnak sírtam hangosan a telefonba a váróterembe. nyuggerek érdeklődéssel néztek.
Az Irgalmasrendi kórházba érdemes egyébként menni, ott érdekes módon rendesek.

flynn

klarky + Balambér: igen, sry. kicsit siettem tegnap. mindazonáltal nem tudom mennyire gyakori eset az, hogy aznap este a mentő vitte be édesanyámat a kórházba, mert annyira összeégették, hogy majdnem belehalt.

Betör

Én a ketrec túloldalán nyögök. Tudnék innen is egy-két érdekes dologról írni. De, mint rendszeres olvasód, nálam már nyertél is egy szabadjegyet a rendszerbe (with nyugger bypass option).

ceg

Decemberre ajánlottak nekem tegnap munkaidőn kívüli időpontot egy tüdő + allergiavizsgálatra. Orvos: “sajnos a nyugdíjasoknak nem elég rugalmas az időbeosztásuk, befoglalták az összes időpontot”. Kösz. Hangoljon még valaki az idősebbek ellen.

nyina

Balambér, megrágva:

hiába nem vagy beteg, terhesség alatt kábé két hetente konfrontálódni kell az egészségüggyel. fiszem ultrahang, faszom vérvétel, sorbanülés, koszos pohárból cukrosvíz.
ha szerencséd van, sokat hánysz és fogysz/sokat zabálsz és hízol/túl magas a vérnyomásod/túl alacsony a vérnyomásod és befektetnek.
akkor legalább tudod, hogy szülni nagyker kiszerelésű domestos kendővel és letörölhetetlen mosollyal ajkaidon jössz, hogy se a véres szardarabok a vécében, se a téged vérben ázni hagyó nővérek, se a gyerekedet húsként kezelő csecsemősök ne tudják felborítani az amúgy is felborult hormonjaidat és elképzelésedet a világról.
természetesen nem az összes vécé és nővér és csecsemős ilyen, de nagy valószínűséggel időről időre belefutsz vkibe, vmibe, aminek nem _így_ kéne működnie. mer ez egy ilyen hosszútávú műfaj, mint azt te is tudod három gyerekkel a hátad mögött.

ceg

ad: 🙁 szomorú. füldugó segített volna nekik, az megy nagyszüleimnél a sziget alatt.

beugrott egy még… háziorvosnál várunk kb. öten. megjelenik még két srác egy papírral. mikor kinyílik az ajtó, kopognak, mennek be. két nyugger rázendít: “ezek a fiatalok, nem tudom hogy képzelik, látják, mennyien várunk”, stb, egyre hangosabban. az asszisztens kijött: “a nagyanyjuk leletét hozták vissza, két órával voltak itt korábban önöknél, időpontjuk is volt. mindjárt önök következnek.”
erre meg azon kezdtek el puffogni, hogy miért nem jön el a nagyanyjuk személyesen.

szóval nekem ez az idei legalja nyugger sztori, de volt pozitív is bőven szerencsére.