Microsoft “Pink” Turtle

Kiszivárgott a Microsoft új, “Pink” kódnevű telefonja, a Turtle. (Van még egy másik modell is, a Pure nevű, ami leginkább az iPhone-ra hasonlít.)


(via Gizmodo)

Érdekes, hogy ezt a fizikai billentyűzetet mennyire komolyból gondolja mindenki. Az összes ember, aki nem iPhone használó, ezt kérdi tőlem: “és jó?”

2008. márciusa óta használok iPhone-t és az a szakvéleményem, hogy ha szar lenne, már rég eldobtam volna. Ennyire senki nem gondolhat hülyének. (Kimondom én, ami szar, mobileme.com szar.)

A Palm is ezzel próbálta megkülönböztetni magát, ott a billentyűzet, ott a kivehető aksi, huhú! A negatív fogyasztói vélemények alapján nem lehet terméket fejleszteni, mert akkor gyorsabb lovak lennének még mindig az utakon. A kivehető aksi is egy népszerű felhasználói fasz-dugattyú. A Prében kivehető az aksi. És? Gyakran előfordul, hogy ki akarta valaki is venni? Vagy a Nokiákban ez egy sztenderd procedúra? (Egyébként az: talán akkor, ha hozzá akartunk férni a SIM-hez — régi élményem.) Nekem az iPhone-hoz is van külső aksim, de sose használom. Sokkal egyszerűbb, ha nap közben rádugom töltőre.

Kicsit előrébbvetítve: a jövő felhasználói felületei holografikus elven fognak működni, ott aztán nem lesznek gombok. El kéne szakadni már ezektől a dolgoktól végre. Remekül működik az érintőképernyő, néhány hét alatt megszokható. Ha kell nagy gombok vannak, ha kell, kis gombok, ha kell, emojik. Egyedül az a kényelmetlen, hogy az ékezetek gépelése mindig megakasztja a gépelési flow-élményt, hiszen picit “várakozni” kell az adott magánhangzón. De ez egy apróság, amit akár javíthatnak is.

De visszatérve: a Microsoft próbálkozik. Az iPod piacra is bepróbálkoztak a Zune-nal (most már Zune HD), aztán a telefon piacon is megjelennek a Sharppal közösen. Még saját App Store-t is akarnak csinálni. Persze, hogy akarnak, mindenki akar, App Store nélkül nincs épkézláb telefon.

Én egyedül a Palm prétől vártam volna bármi előrelendülést ezen a fronton. De már nem várok. Szép és látványos volt év elején, de itthon nincs, a netről meg azt olvasom, hogy nem főnök. Ugyanezt olvasom az Androidos telefonokról is, de ott még talán lehet valami.

A helyzet az, hogy az iPhone itt van, elérhető és, noha drága, de valós termék.

Szeretnék megkérni mindenkit, hogy adott esetben hozzászólását kezdje annak ismertetésével, hogy milyen mobiltelefont használ.

102 hozzászólás

nrg

SE s500, párszor leesett a murvára, meglett taposva, kezd akarcolások mentél felhólyagosodni a kijelzője 🙂
olyan telefonra vágyok, amivel lehet irssi-vel ircelni és nemgond hogyha nem fehér cérnakesztyűben használok, és 100k alatt legyen a kiskereskedelmi ára.
legyen onscreen billentyü, vagy rendes, csak tudjam nyomkodni ha nem steril a kezem (gyk: koszos)
aksit még sose vettem ki telefonomból csere céljából, előbb mállottak szét a telefonjaim minthogy az üzemidő elviselhetetlen alá csökkent volna.
amúgy egy normális androidos készüléket várok, vagy egy iphone nanot 🙂

dat

Hát nem tudom. iPhone-t használok, a fizikai billentyűzet hiánya nem zavar, sőt, viszont a multitask, a Syergy , a normális notifications hiánya igen. A Push Notifications egy vicc, ráadásul iszonyatosan öli az akksit.
Van egy tippem hogy a 4-es firmware a Pre-hez hasonló Syergy-ről fog szólni (ezt alátámasztja a social networks az iTunes-ban pletykák is)

birka

Részemről BlackBerry Bold. Amit ráadásul magamtól vettem, nem a cég adta, bár be van állítva rajta a szolgáltatás, ha már a munkahelyemen van. Az a véleményem, hogy mindenki maradjon a kaptafánál, pl ezért van az, hogy az érintőképernyős Storm egy trágya lett. Mindenesetre én ugyanolyan elégedett júzer vagyok, mint te, Józsi, holott nincs érintőképernyőm és teljes billentyűzetem van. És hogy miért? Mert van App Store, több is, gyakorlatilag kevés olyan dolog volt idáig, amire ne találtam volna alkalmazást és kell a mobilra.
(úgyis jön a kövezés, hogy de a BBB szar, mert mittomén, de én elégedett vagyok vele. Ahogy pl a UPC-vel is. It just works.)

Viszont 2. telefonnak szeretnék majd egy első gen. iPhone-t, zenelejátszónak (touch helyett) sim kártyával, hogy tudjak parkolni, meg emeltdíjas punci-smseket küldeni. Szerintem olcsóér lesz.

tepi

iPhone 3G, nem kell más soha, agymosott vagyok. Nem kell gumibillentyű. Nem kell kivehető akksi. Tutajos (értsd: faszállító) design kell, intuitív GUI és egy sör.
Mint említettem, agymosott vagyok.

Somez

Sziasztok!

Angelday kérésére: 1 éve már iPhone 3G-t használok 🙂

Nagyrészt egyet is értek a posttal, bár nekem a relatíve vékony ujjaim ellenére is mind a mai napig gondot okoz a gépelés. Leginkább ott érzem a gondot, hogy nem lehet vakon használni, csak a tapintásra hagyatkozva. Ha mondjuk minden gombnál rezegne a telefon, akkor talán jobb lenne. A Motorola csinált olyan érintésérzékeny billentyűzetes telefont, amiben a gombok érintésre a megfelelő helyen rezegtek. Az valamivel jobb volt, mint az iPhone billentyűzete. Egyébként tényleg inkább a virtuális bill., mint a szétcsúsztatható telefon.

csibar

iPhone 2G, 8GB

Abszolút egyetértek. Felejtsék már el az emberek a valós gombokat, akkucserére pedig nem lesz szüksége az embernek, mert mire eljönne az az idő, hogy tönkremegy az akkumulátor, úgyis jön júniusban/júliusban a következő iPhone, ami gyorsabb, okosabb (esetleg szebb), mint az ő telefonja.

laze

Nokia E51 – Egyetértek, ezeket az iszonyat ronda, szemmel láthatóan kényszerből “odatervezett” gombokat nem értettem soha, egyik telefonon sem, lsd: Blackberry, Palm Pré, stb… A kivehető akkumlátor valóban faszság, mert simán meg lehetne úgy oldani a SIM kártyát is, hogy ne kelljen kivenni az aksit. (Régebben, amikor 6230-at, majd 6230i-t használtam, akkor még a memóriakártya is az aksi alatt volt, ezt mára megoldották a “mérnökök”. – Gyakorlatilag másik távolkeleti gyártótól veszik az alapegységeket, gondolom.)
Én is valami jó, billentyűzet nélküli Androidot szeretnék, olyan kifinomultsággal, mint az iPhone. (Láttam már Openmokon Androidot például, köszönöm.)

pappito

motorola f3

Az apple akkuképessége szánalmas, de kurvára nem azért mert nem lehet kivenni, ezügyben én is értetlenül állok, én semmiből nem szedegetem ki az akkut, telefon, fotógép, notbukk, vaku, digitális lázmérő, szobahőmérő, ps3 kontroller…

Sőt, élő embert nem láttam, aki notihoz pótakkut cipelt volna magával… senki nem akarja kiszedni, soha, viszont plusz csatlakozók, dizány, illesztés, plusz alkatrészek… szóval a kiszedhető akku inkább hátrány, mint előny, marketingeszközként való felhasználása pedig kínos hörgés csupán.

ellenben én nem akarok napközben eszközt töltögetni, legalább egy reggel8-aludnimenést bírjon már ki egy telefon, aztán majd éccaka eszik.

pappito

birka te vagy az egyetlen, akivel találkoztam és szerinte a bbb használható készülék. (jézusfóntól függetlenül)

csodállak én

Infy

Ha már témánál vagyunk és sem fogok soha többé semmilyen más telefont venni csak iPhone -t.
Az évek alatt rengeteg márka és típus megfordult a kezeim között, de csak az iPhone tudta azt nyújtani amire szükségem van.

Petike

MobileMe teljesen rendben van. Nekem mukodik ahogy kell. OTA szinkronra kurvajo, bar most hogy a GMail is tudja push syncelni a contactokat es a calendart, kerdeses ki fog fizetni erte…

gored

Nokia 6300 🙂
Az iPhone-nak maximum az Android fog komoly konkurenciát jelenteni, esetleg a Nokia, ha nagyon felszívja magát az Ovi.

Amúgy a Microsoft az utóbbi időben átalakult valamiféle másodvonalas követő vállalattá? Próbálja utolérni a Google-t a Bing-el (eleve fail), az Apple-t a Zune-al, ezzel a teknőssel és a rajta futó Windows Mobile-al. Arról nem is beszélve, hogy a saját üzletei is az Apple retail store-ok másolata. Genius Bar vs Guru Bar, neee nevetess!

.r.

SE w800i.. ezer éves.. karcos, poros a kijelzője (belülről)
de működik és talán csak az atom bír ártani neki 🙂 20 méter repülés után kb 2-3 méteres magaságban, földetérés aszfalton (kicsit ideges voltam na).. aksi visszaapplikálása után tökéletesen működik, leszámítva a sarkán keletkezett kis horpadást 🙂

egyébként akksit én sem szedegetem ki soha.. (bár a 4. gen-es 20g-s iPodomban már cserélném mert nem bír ki 5 percet sem)

de!
biztos jó az iPhone de szerintem illogikus dolog ennyi pénzt kiadni egy TELEFONra! ha valakinek mondjuk “munkához” kell akkor hajrá.. nem sajnálom tőle.. de baszki.. 150k egy TELEFONért?? normááális vagy maaaargit?

birka

pappito, nekem bejött, wifi megy rajt, GPS dolgozik Garmin szoftverrel, twitter, gmail, facebook – natív kilens, opera mini is oké. Amit várok, az az új böngésző, mert végre vettek egy rendes motort. Billentyűzetnél, ha ékezet nélkül tolod, akkor azért rettenetgyors, különösen hosszabb e-maileknél, az ékezetkezelés az fos, ez tény. Egy dolog fáj még, a billentyűzár az béna, de minden nem lehet tökéletes.
Nekem így, mondjuk előtte SE P1i-m volt, na az dráma: lassú, tökéletlen, teljesen konfúz érintőképernyő/billentyűzet páros. Nokiát nem szerettem volna soha, a szifont meg kipróbáltam, de az én ujjaimmal az érintőképernyő, mint olyan, nem jön be, nekem nehézkes a használata. Jelzem, értem én a jelenséget és semmi rosszat nem tudok róla mondani, az iphone JÓ készülék.

kereszte

iphone 3g, teljesen elégedett vagyok vele. röhögve nézem, ahogy a cégnél mindenki imádja a nokia e71-eket, holott a symbian evoluciója megállt négy éve és a levelezés bizniszinteligenciája is egy fos lassú java alkalmazás adja. az iphone messze jobb gadget nekem, mint a piacon lévő konkurensek. vannak ugyan gyenge pontjai, de a windowsmobile (htc touch dual volt az utolsó hosszútávú kapcsolatunk) és a nokia okostelefonok után egy élményt nyújt az apple. köszönöm, hogy elmondhattam.

Zoli

HTC Touch WinMo 6.0 egy kalap szart nem ér, de céges (volt) és jelenleg ezt használom. Elötte kizárólag Nokiáim voltak, sírva vágyok egy 6500 CL-re, de lehet hogy 3GS lesz helyette?! 🙂

Egyébként a WinMobile annyira baromira idegesít, hogy többször nagyon szívesen falhozvágtam volna, de egyelőre még kénytelen vagyok kibírni vele, remélem nem sokáig kell már…

Zila

Zila vagyok, iPhone 3G függő. Már fél órája is van már, hogy utoljára a telefonért nyúltam, kissé hiányzik is már. Egy hete gondolkoztam el a leszokáson, kissé zavar pár korlátozás amit az én érdekemben tesz az Apple (iWork nem támogatja az ODF-et, meg egy pár ilyesmi dolog, igazából hiányzik, a buherálás, az iPhoneon és az OsX-en minden megy ahogy elvárom, mondjuk most az Efix-szel van kicsi szívás, de végre valami kihívás, hogy átálljak Chameleonra :). Kivehető akksit baromságnak tartom, ahogy a fizikai billentyűzetet is. Vakon gépelésre mobilon még sosem éreztem késztetést, úgyis nézni kell, egy kézzel meg a virtuális billentyűzetet is lehet kezelni. Ékezetek nélkül természetesen. Szóval úgy érzem nem fog sikerülni a leszokás, de köszönöm, hogy ezt elmondhattam.

dvorcsak

iPhone 3G
Tekintve az elodjet, egy billentyuzet nelkuli HTC pda-t, nem okoz gondot a bill. hianya.
Az asszony mikor kezbevette, elkezdett jegyzetet irni, ket perc mulva mondta: ilyen kell neki.

Sokkal szarabb, hogy nincs elem copy (ugy ertem, naptarban megfogok egy elemt, kompletten copy/paste, es csak a valtozokat irom at. (de ha van, akkor homalyositsatok fel)

sarruken

Én még nem találkoztam olyan virtuális billentyűzettel, ahol a gépelés sebessége akár csak megközelítené egy rendes fizikaiét – és ez igen sokat számít, ha valaki elsősorban mondjuk emilezésre használja a telefonját.

Zoli

Ex kolléga úgy hívta amúgy a Microsoftot hogy redmondi másológép, amik megindulnak és erőből, tőkével letapossak a konkurenciát. Sajnos nagyon találó, pedig valaha volt az MS-ben is innováció, mára szánalmas követővé váltak, és azt is szarul csinálják.

Ha jót kéne mondanom, azért arra is tudnék, és többek között ez tart vissza hogy switcheljek: Vista Media Center Xbox Extender, MSN Live Messanger (bár az van talán Almán is), illetve hogy az online broker cuccom kizárólag IE alatt működik 🙁

dat

sarruken: én meg nem találkoztam olyan qwerty billentyűs telefonnal, ami gépelési sebességben megközelítette volna az iPhone-ét. A fizikai billentyűzet jó, de az előnye telefonoknál használt méretben teljesen elveszik.

pappito

elnézést, de az msn mitől akkora kunszt? miben tud többet más azonnali üzenetküldőknél?

blackdogone

Jelenleg Meizu M8 (iPhone 2G ripoff). Nagyon szeretem, ez a telefon győzött meg arról (figyeloda!), hogy nem kell nekem fizikai billentyűzet – amely elméletet (ti. hogy nem veszek olyan touch-os telefont, amin legalább normál számgombok nincsenek) még réges-régen, a Motorola Accompli A008-am eladása után fogalmaztam meg magamban, és mostanáig tartottam is magam hozzá. Azzóta elfogyasztottam egy Nokia 3650-et (az itt szerzett tapasztalatom: Nokiát többet soha!), és egy Asus P525-öt (tapasztalatom: WinMo-t többet soha!).

A dolog pikantériáját az adja, hogy az M8 WinCE6 kernelre épül, de az Apple-től csórt UI-t annyira jól ráfaragták, hogy a nagyon ritka szoftveres bugok kivételével normális használat közben soha nem találkozom a hagyományos WinCE felülettel (persze ha akarom, el lehet érni), iszonyat faszán lehet kezelni a telót – olyan sebességgel és kényelemmel, amit nem is hittem, hogy egy Win-es telefon produkálni képes.

Nézegettem az iPhone-t, de nekem egyrészt túl drága (a P525 használata után leszűrt kettes számú elvem, hogy ezentúl soha nem adok 100k-nál többet egy független telefonért), másrészt nekem csak független telefon játszik, mert PGSM-es vagyok.

Zoli

Pappito, igazad van semmi nagy kunszt nincs benne, csak sok ismerősöm van MSN-en, és amikor Regent Street Apple Storeban próbálgattam a gépeket, akkor furi volt hogy külön le kellett töltenem, és elég “fapados” régi verzió volt csak Mac-en. Gondolom azóta van újabb, vagy lehet importálni vagy nemtudom, de ez fontos nekem hogy abban a struktúrában (kategorizálva) lássam a contactokat amiket én szeretek.

Egyébként most használtam pár napja először Vmware-t, Vista alá raktam egy XP-t és teljesen jól müködik, gondolom ugyanezt megtudnám tenni Mac OS-en is?

Ezúton is elnézést Józsítól és mindenkitől az OFF-topic hozzászólásaimert!!

Dzsoki

2008. December óta iPhone 3G

Villámgyorsan gépelek tapizás útján, landscape mode-ban két ujjal, úgyhogy engem sem érint a probléma.

Pótakku: Töltöm ahol érem, 3.1 update óta pedig valamivel tovább bírja, de nem éreztem még soha a pótmotyó hiányát. Mindig van egy konnektor a közelben.

Egyébként nekem ezek a Pre, HTC és társaik egyelőre elnagyolt, kínai gagyinak tűnnek (tudom, hogy a szifont is ott gyártják, rá van írva:).

Biztos lesznek még jobbak is, de az Apple akkor már a negyedik-ötödik iPhone generációt fogja piacra dobni. Az iPhone külseje diszkrét, elegáns, ezek pedig mind karácsonyfadíszek, a hülye színeikkel meg “border-radius: 2000px;” formavilágukkal.

alternaiv

Nokia E71, a családban van iPhone 3G. Az előbbi billentyűzete csodás, az utóbbin nem tudok gépelni. Az előbbin kicsi a kijelző, az utóbbin nagyszerű a böngészési élmény (leszámítva a flash hiányát). Mivel nekem elsősorban telefon kell, a putty pedig elfut a Nokian, így a szerver menedzselésére tökéletes, nem fogok váltani. De megértem aki iPhonet használ, azért én böngészni továbbra is notebookon fogok.

madve2

Nokia 2600, de ez mindegy most.

Csak annyit szeretnék felvetni, már-már feldobni, mert most semmilyen konkrétum nem fog következni, csak homályban tapogatózás, hogy egyszer mintha olvastam volna, hogy usability okokból a taktilis kezelőfelületek soha nem fognak teljesen eltűnni (legalábbis a jelenlegi érintőképernyők/-gombok semmiképp sem helyettesítik őket), de sajnos már nem emlékszem konkrétan, mely embercsoportokra és miért van ez így (gondolom az hiányzik, hogy nem lehet kitapintani, de lehet, hogy tök más oka van), mindenesetre illik ilyesmikre is gondolni, amikor felhasználói felületeket értékelünk (függetlenül attól, hogy a szóban forgó gombos telefonok esetleg egyáltalán nem ezen okokból gombosak).

Tamás

iPhone 3gs. Előtte Omniám volt, azon halál volt gépelni, az iPhone 1000x jobb és használhatóbb! Valamint pl a Nokia okostelefonjai sose fogják utolérni az iPhone-t tudásban, funkcióban és használhatóságban. Volt okos Nokiám, szinte csak telefonálásra használtam…na de az iPhonet…sokkal de sokkal többre!

Zila

@Zoli: van számtalan megoldás MSN-re máshol is nem csak OSX alatt (pl. Adium, de egy megfelelő Jabber szerverrel akár az iChat-tel is tudsz MSN kontaktokkal csevegni.)

Off:
nem fura, hogy ezek a csevegő szolgáltatások nem átjárhatóak? Mi lett volna ha telefon feltalálásakor is ezt az utat követjük? Nem működne a rendszer. Vagy az autókba csak bizonyos kutakon lehetne tankolni. Senkiháziak kezében van az IM iparág 🙂

enteomitiok

iphone 3gs. teljesen foloslegesek manapsag a gombok. ezen a szaron is csak a hangero, mute, ki/bekapcs, meg az a nagy kerek szar az elejen van drotozva. es ez igy a jo (nekem a mute gomb a kedvencem)

Aszfaltbetyár

iphone 3g. két dolgot hiányolok: magyar nyelvű billentyűzet (virtuális!) és minden bejövő emailt egyszerre olvasottá tenni. és még egyet a goglétól: a safaris gmailben is legyen pop3-as email leszedés más accountról.
other than that, i’m fond of my iphone.

wotan

iphone 3GS, többnyire az itt (is) folyó marketingmunkának köszönhetően.

Némileg szkeptikus voltam – ezt erénynek tartom -, de más telefont sikítva dobnék már el, és ha a mac mint notebook annyival jobb egy win-nél mint az iphone egy (mondjuk) Nokiánál, akkor teljesen megtérek, és sajnálni fogok minden percet amikor wines laptopon toltam a dolgokat.

kivehető akksi, profilok, cserélhető memória – NEM, könnyű használhatóság – IGEN

pedig g33knek tartom magam.

airween

Nokia 5800
Kb 6 hete vettem, előtte kb 1 hétig nézegettem, mit válasszak. Végül 2 készülékre szűkült a kör: erre és az Iphone-ra. Az Iphone ellen az ára szólt és hogy a készülékhez adják a szolgáltatót (persze kártyafüggetlen 2x annyiért).
Előítélettel voltam a Nokia-val szemben, előtte sokáig volt céges Nokia-m, de azt kell mondjam, hogy eltekintve néhány idióta bugtól szerintem kimondottan használható készülék, mára eljutotta oda, hogy szeretem ezt a dögöt 🙂

Az akksi meglepően sokáig bírja (3-4 nap). A készülék működése meglehetősen gyorsnak mondható. A billentyűzet hardver hiánya egyáltalán nem okoz gondot – sőt, bár nekem olyan, mintha a készülék “jobbkezes” lenne (én az vagyok, de néha ballal is bepróbálok és nehezebb). Ami hiányzik: egy ssh kliens, nem találtam még megfelelőt, ill egy CIFS browser lenne a tuti WiFi-n keresztül.

airween

Bocs, még egy “apróság”, a Nokiában a GPS kissé szarra sikeredett, nagyon lassan talál műholdat.

sekele

Nokia Navigator 6210, nincs különösebb panaszom, de gépelés gáz. Előtte Motorola Q9-em volt, a WiMo ugyan kikészített, de a billentyűzet nekem nagyon kell. Next target Nokia N97.
A kivehető akksi egy opció, lehetőséget ad valamire. Nem értem hogyan lehet kritizálni egy lehetőséget és annak hiányát jobban szeretni. Ha fölsöleges, megvan a lehetőséged nem használni, a döntés a tied. Miért jó az, hogy ki kell dobni egy cuccot, ha kipurcan az akksija? Persze, nem csak az Apple csinálja, de nagyon jellemző rájuk ez az üzletpolitika.
Amúgy a cél az lenne, hogy szabvány felé közelítsünk, a formák annyira hasonlítanak már, hogy lassan ez sem akadály.

Balambér

Iphone 3G
A tavalyi bevezetéskor vettem. Több hónapomba telt a megvásárlása után, míg ráeszméltem arra, hogy a háttérben itt micsoda ízlésháború dúl Apple hívők és nem hívők között. Érdeklődéssel figyelgetem azóta is, igen szórakoztató 🙂
Előtte egy nokiám volt, azelőtt meg egy siemensem, ennyi. Mivel most vagyok 35 éves, sejthető, hogy nem szokásom kétévente megvenni a legújabb divattelefont.
Nos azok a telefonok kiválóan szolgáltak, de mindig volt néhány idegesítő kis hülyeségük, vagy hiányosságuk. Amióta viszont megvan az iPhone …. ez pontosan ugyanúgy van. Ebben is van számtalan idegesítő hülyeség. A különbség ott van, hogy itt van remény arra, hogy a következő patch majd javít a helyzeten, hiszen többségében olyasmikről van szó, amik szoftveresen orvosolhatók.
Az, hogy HW billentyűzet vagy sem, az nekem édesmind1. Vastagok az ujjaim, meg qrvára remeg is a kezem, úgyhogy nekem tökegál mivel bénázok, ha billentyűzni kell, így is úgy is lassú.
Szumma szummárum, én az iPhone-t azért vettem, mert nekem nagyon bejött a telefon, net, GPS, minden egyben filozófia, és én meg is vagyok vele elégedve, meg tetszik is. Függetlenül attól, hogy Steve Jobs isten-e, meg hogy az Apple designerei-e a világon a legjobbak -ezt én nem tudom, meg nem is érdekel-, nekem egyszerűen tetszik, és kész.

krajczargyulajr

Nokia E51.

Imádom, egyedül a kijelző lehetne nagyobb. Személy szerint a fizikai gomboknak vagyok a híve, de próbáltam már az iPhone bill-t is, elmegy. Viszont továbbra is a fizikai favorizálom.

Ha jól figyeltem meg, az iPhone-nál nagyon keveset nyom a latban, hogy milyen a szövegbevitel. Általában másért rajonganak érte az emberek (AppStore, zene, stb.). Diákként se a telóra, se a mobilinternet havidíjra nincs pénzem, pedig ez utóbbi igencsak dukálna hozzá, ha összekukáznék eleget a vasra.

rog

netezni: web,twitter,gmail csakis az iphone. imádom. és nem szeretném ha gombok lennének rajta. megölné az egészet. túl nem is tudom mi a jó szó rá.. nehézkessé válna. vagy törékennyé az egész. bonyolulttá! eh. akinek van és szereti, az szerintem tudja mire gondolok. (megmondhatná nekem is..) 🙂

telefonálni: nokia6300. lehet hogy velem vana baj, de ennél jobb telefonom még nem volt. sőt, most úgy gondolom, ha elkopik, akkor majd veszek egy ugyanilyet. 😀

messenger mellékszál:
http://www.microsoft.com/Mac/products/messenger/default.mspx (ráadásul a windowsos tesójával ellentétben, ebben nincsenek reklámok 🙂

clyd3

iPhone 3G/16GB/jailbreakelt, használtan vettem kb. 2 hónapja. Előtte mindenféle Nokiám volt, legutóbb céges E51. Leszögezném,h nem vagyok Apple evengelista,ezért mondom a szart, meg a tutit is.

A telefont 75k-ért vettem, a 100k feletti árat már sajnáltam volna, de még azt is kifizettem volna érte az AppStore és a sokoldalúsága miatt. Aksi keveset bir, mondjuk nekem nem annyira zavaró,mert általában bent vagyok a cégnél és amikor eszembe jut töltöm. Virtuális billentyűzetet max. 1 hét megszokni,mondjuk ha valakinek nagyok az ujjai az nem tud mit tenni. Push egy szar, szivja azt a keves aksit is, memória kevés (ilyen memchip árak mellett a 3GS-be sem értem miért csak 256MB-t raktak, vagyis értem,h el lehessen adni a köv. modellt is…), multitask nincs (cydia/backgrounder programmal orvosolható, de a 3G-ben kevés hozzá a RAM) Az érintőkijelző érzékenysége FASZA, az oprendszer FASZA az egész cucc nagyon egyben van. Nyers erőben még ha le is mosná valamelyik Androidos cucc, amig nincs megfelelő ellenfele az AppStore-nak kiba sok alkalmazással, addig felejtősek. Ami egy SZAR, az az Apple “majd én megmondom kisköcsög,h neked mire van szükséged” hozzáállása és el is jutottunk oda, h miért van jailbreakelve. Rengeteg hiányzó/szar szolgáltatást pótolok/javitok cydias programokkal… Összességében zseniális a cucc,de ha lesz jobb alternativa bármelyik gyártónál, akkor váltani fogok. (A dolgok állása gyorsan változhat, ha pl. lesz Androidos store és a már meglévő iPhone alkalmazásokat kevés energiával tudják a fejlesztők portolni az új platformra)

Bocsi, h hosszú lett

vinczepetya

iPhone-t természetesen, és viccesen figyelem a kollégák kilencezerakárhányas csoda kommunikátorjait, meg ennkilencvenakárhányas ide oda csúsztathatós pingpong ütőit, szarok nem kérdés, buta, primitív nyomógombok, instabil oprendszer, ronda alkalmazások, körülményes szinkronizálás, szarakodós telepítés, átláthatatlan menürendszer.
Van mellette egy kamera nélküli pici nokia, amire kell arra jó, de amúgy egy katasztrófa:)
Amúgy szarom telibe mennyibe kerül, a jó dolgok nem arról híresek hogy olcsóak, ráadásul relatív a drága, kb egy árban van egy csúcsnokiával, ami azért még mindig olyan mellette mint egy zsiguli az m3 csl mellé állítva…

sekele

“dyd3: multitasking nincs” ???
Nem ismerem az iPhone-t, bocs ha hülye a kérdés, de ez komoly? Nyugtassatok meg, hogy rosszul értem a dolgokat.

Aszfaltbetyár

vinczepetya: mondjuk amellett, hogy elegedett vagyok az iphone-ommal, mindig erdekelt, hogy kik azok, akik egy pc suite-tal nem kepesek szinkronizalni es mit? annal egyszerubb aztan tenyleg nincs. mondjuk erosen korlatos is, de legalabb annyira korlatozott az itunes pc-s szinkronizalhatosaga is.
szoval megis, mi a korulmenyes a nokia sync-ben? ja, meg symbianon legalabb lehet telepiteni joval szelesebb korben appokat, nem kell jailbreakelni. az, hogy lassu, megint csak relativ: az ihpone-nal lassabban semmi sem nyitja meg az sms-eket.
nem kotozkodni akarok, de legyunk korrektek.

Aszfaltbetyár

sekele: nincs multitasking, csak a zenelejatszo futik a hatterben, na meg a push. az apple szerint nem eleg eros a hardver, ami mondjuk az en szememben mindket magyarazat eseten qrva nagy ongol.

Aszfaltbetyár

AD, ez igy nem multitasking. Lehet azon vitatkozni, hogy technikailag mihogymerre, de amiket felsoroltal, az parasztvakitas. Mi van akkor a gps-sel? Minek van turn-by-turn tudas, ha egy bejovo hivas miatt az egesz megy a hatterbe, aztan majd ha visszajon, ujabb varas, aztan ha eppen nem tertel le a kovetkezo lehetosegnel balra, akkor igy jartal.
Az iphone nem tamogat _valodi_ multitaskingot.

Aszfaltbetyár

ja, meg ez a fagyasszak a rendszert-duma: ilyen alapon a macbook prodon se legyen multitasking, sot, azon is az apple mondja meg, mit futtathatsz hogy? nemar.

Aszfaltbetyár

de abbol is csak elenyeszoen keves, es nem is az, ami fontos lehetne, ami az en olvasatomban egyenlo a nem levessel. lasd mint szuzkurva, zokniban zuhanyozni.

rog

szerintem nem hülyeség hogy csak 1 user program futhat egyszerre, mindig tudhatod mint programozó, hogy ha fut a programod, az rendelkezni fog az összes elérhető erőforrással. viszont az tényleg egy rossz döntés hogy ha felveszed a telefont megszakad az épp futó program. lehetne egy opció ez a settingsben. hogy mit akarsz hosszabb üzemidőt, vagy beszélgetés után azonnal tovább használható programokat..
amikor kitalálták ezt, szerintem még nem voltak fél-1 percig induló alkalmazások. most viszont egyre többször lesz ez probléma..

Efraim

iPhone 3G.
Per pillanat jelenleg ez a leghasznalhatobb telefon szamomra a piacon (jo, 3GS nyilvan ubereli), az idegesito hibai ellenere. De nem vagyok fan, nem vagyok szerelmes az Apple-ba, ha lesz megfelelo alternativa, akkor szemrebbenes nelkul dobom es valtok. Sokat vartam a Pre-tol, de a hirek szerint hiaba, bar meg nem volt alkalmam szemelyesen is kiprobalni. Ugyanigy sokat varok a Maemo-s Nokia N900-tol illetve az Andorid is erdekesnek tunik, de jelenleg az iPhone a kiraly. Szerintem.

Aszfaltbetyár

tegyuk a kezunket a szivunkre es ontsunk tiszta vizet a pofankba: en _nem_ hiszem, hogy egy olyan eros platformon, mint az iphone, teljesitmenybeli problemak; illetve egy olyan atgondolt OS-en, mint az iphone OS, stabilitasbeli problemak elkerulese miatt nincsen full multitasking. ez azert van, hogy a 4g-t is eltudjak adni, tehat a kovetkezo modellt. mint ahogy a 3g-bol is kihagytak a videofelvetelt.
aki azt mondja, hogy a multitaskinggal rendelkezo win mo vagy symbian a mutlitasking miatt szar, az nem jo helyen kapirgal szerintem.

lacruise

Blackberry Curve 8310 es Palm Centro.

Virski ujjaim vannak, ugyhogy jelen pillanatban elekepzelhetettlen az hogy az iPhone-on hozni tudjam a gepelesi sebesseget.
BB a push jo, ugyhogy elvezem, es rohogok a kollegekon, akik orakig varnak egy levelre az iPhone-nal. (Megjegyeznem, hogy nem magyarorszagonelek, igy lehet hogy mindez az itteni szolgatatok faszkodasa). Itt nem meregdraga az elofizu mig a BB egy megfizetheto szolgaltatas kulonosen a korlatlan adatcsomaggal. Erre sokan ra is jottek ezert az iPhone errefele eladhatattlan.

Cserlheto akku: jo dolog ha olyan szemetet hasznalsz mint a Nokia vagy barmely Windows-os tragya, bar a BB is megfagyott egy egy szar app.tol, es ilyenkor nincs mas hatra, mint akku ki!

Hogy az erintokepernyoe e a jovo? A fene tudja! Olvastam olyan cikket es blogposztot is amiben a szerzo azt ecseteli, hogy miert tert vissza BB-re, a tengeren tul meg honapok ota tobb BB-t adnak el mint iPhone-t. Ezzel persze nem azt mondom hogy ez szar es a masik jo,… csak ugy nondom.

Ja, megegy, ha veszek iPhone-t mindenkepp kell re egy Otterbox case, mert nekem nagyon vekony nelkule.

Uff
De hosszu lett!

Ger

Én nem értem meg azokat az embereket, akik a flash-t hiányolják. Ott elég nagy a szabadság (pl. pár pixelre is tehet az ember gombot), amit semelyik mobil böngésző sem fog lekezelni.

hakkotsuki

(Nokia 6600 fold) Én megmondom őszintén, hogy nem értem ezt a hatalmas mizériát az okostelefonok körül. A telefonnal telefonálni szeretnék, nem pedig webet böngészni, zenét hallgatni, videót nézni. Egyébként pedig legyen kicsi és elegáns. Az utolsó két telefonomat ráadásul ingyen kaptam a szolgáltatómtól az előfizetés mellé (kétévente lecserélhetem a készüléket).

szenyo

Én először vettem egy szarrá tört 2G-t. Jegeltem a fiókban pár hónapig, majd vettem egy kijelzőt hozzá. Használtam sokáig, majd a touchscreen megadta magát (dead strip). Visszament a fiókba. Vettem egy használ 3G-t, nagyon boldog voltam vele, de egy hétre rá egy komolyabb buliban ellopták az összes szajrém, a telómat is. Most egy betört kijelzős Nokia 3110 Classicot használok, vannak gombja, lehet vele telefonálni, de ennyi. Ami hiányzik, az a twitter, a facebook app, a budin netezés, az itunes, a wordpress kliens, meg minden, teljesen megszűnt a távoli kapcsolattartásom.
Mivel ellőttem a telefonra szánt keretemet, ezért most rendeltem egy újabb touchscreent a 2G-be.
A gépeléssel nem volt gondom soha, szerintem kiforrott az iphone cucca, és igazából csak a telefon megjelenését rontja, és a kijelző terhére lehet gombokat rakni egy készülékre. Vagy flipflop cuccot, de az szerintem túl old-school.

csiga

Egy ősrégi SE-t cserélek Samu B2100-ra a héten. Leszarom a 3G-t, a wifit meg a táccsszkrínt – húzza sokáig az aksi, lehessen PC-re syncelni a kontaktokat és bírja ki, ha a gyerek a fürdőkádban ezzel veri szét a kishajót. A B2100 pont ilyen.

Aszfaltbetyár

AD, megerősítem. Én az ájfón nézem az RSS képregény feedjeimet, twitterezek, email ugye természetes, de ezen tartom a bevásárlólistát is, ebook, satöbbi. egyre kevesebbet veszem elő a laptopot.

rog

de hát ez nem is egy telefon. az elnevezése a megtévesztő. dehát az akkor létező dolgok közül, tényleg a telefon állt hozzá a legközelebb. 🙂 talán így kellett a legkevesebbet magyarázni akkoriban, hogy ilyen állat márpedig van. vagyhogy. 🙂

Aszfaltbetyár

rog, ez egy telefonos pda és slussz. és most köpködjenek azok, akik szerint ez túl windózmobájlos. pda ez, a jobbfajtából.

rog

ja, de azért biztos értetted mire gondoltam.
hogy ha pda-nak, vagy okostelefonnak veszed, arra van pár jobb megoldás, sokszor olcsóbban is. ha egy igazán kompakt, de mégis jól használható mobil internet eszközt akarsz, még mindig nehezen tudsz ennél jobbat mondani.

SeSam

iPhone 3G még pár óráig, aztán használhatatlan lesz a lock miatt. Mehetek vissza a szörnyű ötéves flipes Samsungra. Eszméletlenül fog hiányozni az iPhone… Ki akar segíteni? 🙂

tufee

Én iPhone3GS-t használnék már három hete, ha a T-Mobájl kapott volna eleget, de azóta csak várakozlista és nyálcsorgatás.

maz

Blackberry Bold (de ezen kívül 7290-ig visszamenőleg minden volt már) meg SE K610i. De itt úgyis a smartphone-okról van szó.

Szóval, BB: adott környezetben, adott feladat(ok)ra tökéletes. Sőt, zseniális, kiforrott, meg minden. És most nem arról van szó, hogy látod-e a leveleidet vagy nem (egyébként látod, nyilván), hanem minden másról.

És igen, Blackberryn is van ctrl-alt-del (na jó, alt-shift-del). Viszont legalább két napig bírja az akksi, és nem proprietary töltő csatlakozó van rajta, hanem mini usb, ami gyakorlatilag bárhol tölthető, ha kell. Aki azt mondja, hogy az iPhone akkuideje nem PIA, az nem mond igazat.

Alkalmazások – minden van hozzá, ami szükséges, legalábbis nem találtam olyat, ami kellene, és nincs. Ja, platformjátékokat nem kerestem, el tudom képzelni, hogy abból nincs túl nagy választék, de ez nem meglepő – munkaeszköz elsősorban (ennek ellenére kurva jó a médialejátszó része).

Mondjuk a Bold sem olcsó. De fasza – és lényegesen használhatóbb, mint az iPhone (legalábbis nekem, de én mondjuk többet írok rajta naponta 200 karakternél).

clyd3

sesam: tudsz te is magadon segiteni (ha Józsi nem gyakja le a linket): http://www.iphonedownloadblog.com/ olvass, és rájössz,h te is meg tudod oldani a problémádat

mindenki: mint egyéb gadgeteknél jó részben itt is személyes preferencia kérdése,h kinek mi jön be. Én spec reptéren/repülön is néztem rajta sorozatok, tök jól “elrepült” vele az idő. Az Apple hozzáállása az userekhez és azok igényeihez magasan a _GECI_ kategóriába sorolandó, aki mást mond az Apple alkalmazott vagy Steve rokona. Ettől függetlenül és a hibák ellenére a platform használható/szerethető kategória, a problémák/hiányosságok jó része egy kis hekkeléssel orvosolható. Aki nem tudja, vagy nem megoldani ezt és zavarják ezek a faszságok, az NE vegyen iPhone-t. Ennyi…

sekele

Ezt a multitask-ot még mindig nem értem: ha egy ebook-ot olvasok éppen és szeretnék utánanézni valaminek a wikipedián vagy egy szótárban majd copy/paste-elném a saját szójegyzetembe a kifejezést, ehhez mindig ki kell lépnem az előző alkalmazásból? És ez nem kurva nagy hátrány?
Hát nem tudom, ezek után a Symbian nagyon felértékelődött szememben, pedig mennyire zavart, hogy telefonálás vagy zenehallgatás közben mennyire belassul egy 3 megás excel megnyitása…
Amúgy a WinMo-nál éppen bezárni nem lehetett az alkalmazásokat, addig mulitaskingolt, amíg agyonhalta magát. Küldön alkalmazásokat (Magic Button meg társai) kellett telepíteni, hogy a bezárás ne csak háttérbe tegye, hanem tényleg kilépjen.

Zila

@sekele: de ki kell lépned. De egy telefon képernyője kicsi. Hiába fut a két programod, egyszerre nem látod az ablakait úgyse, mert nem fér ki. iPhone-on ez így megy:
– olvasod az ebookot, nem értesz egy szót, ezért kijelölöd, majd copy
– home gomb megnyom, ezzel kilép
– szótár elindít, paste
– eredményből kijelölöd amit akarsz, copy,
– home gomb kilép
– jegyzet elindít, paste
– home gomb kilép
– ebook elindít, olvasol tovább (mivel lementette az aktuális állapotát, nem kell újra kinyitni a könyvet, megkeresni hol tartottál stb.)

Nem látok különbséget, a multitask között:
– ebook olvas, szó nem ért, kijelöl copy
– task váltás, wikipédia/szótár indítása
– paste, eredményből copy
– task váltás
– jegyzet indít, paste
– task váltás
– ebook olvasása tovább

Max. egy picit gyorsabb ha már nem kell elindítani a programot újra. De ugyanolyan macera mind a kettőnél. Amíg SE p910-em volt akkor ezt játszottam azzal megfejelve, hogy volt egy 3rd party programom amivel időnként ki kellett lövöldözni a sok háttérben futó processzt, mert lassú volt az egész. iPhone-on ilyen még sosem kellett csinálnom…

Apple-ék egyszerűen végig gondolták, hogy úgyse tudsz két alkalmazást kitenni a képernyőre mert nem látod, és így használni sem tudsz csak egyet egyidőben. Akkor mi a fasznak fusson több? A csevegőprogramokkal meg a voip-pel majd lesz szívás, de az nem baj, telco haverjaink még külön örülni is fognak neki. (tegyük hozzá, hogy amikor indult akkor 3rd party alkalmazázoskról szó sem volt, a koncepció az volt, hogy majd webalkalmazásokat használnak a telefonon!)

Más:
Ez az egész a telefonnal telefonálni lehessen ugyanaz mint a számítógép. Ugyan mi a fasznak videojátékozni meg youtube videozni a számítógépen? arra ott a tv, a számítógép számoljon. Nos a telefon a 21. században minimum az iPhone/BB/Palm/Android szintjét jelenti. nem telefon+pda+pna+gameboy, meg okostelefon, nem, baszki, a telefon ma már minimum az okostelefon a többi egy elavult, kifújt technológia. Mint a lovaskocsi a T-Modellek elterjedésekor, vannak még, de végük van.

psc

E52. Szar. De nem azért, mert nekem nagyon tetszik, da a baj, hogy zsír újonan vettem (na jó, kaptam 🙂 ), és instabil, lefagy, kikapcsol, újraindul, fogyamatosan. Így nem lehet használni.

Vettem egy 8800e-1 -et.
Ennek kissebbek a gombjai, kissebb a kijelző, de nagyon szép, jó a fogása.
Nekem a telefon arra kell, hogy sok számot tároljon, sokáig bírja az akksija, és néha írok egy olyan sms-t, hogy “Igen” – “Nem”.
Fontos, hogy fizikai billentyűzete legye, és egy kézzel lehessen kezelni, mert vezetés közben is szoktam használni, oskszor egy egy soros sms-t vezetés közben írok meg, úgy, hogy oda sem nézek a telefonra, pusztán tapintás alapján dolgozom.
Virtuális billentyűzettel ezt nem lehet megcsinálni.
Az iphone nekem ezért nem kell, noha nagyon tetszik, barátnőmnek is az van, de nem fér el egy kezemben, nem tudom egy kézzel kezelni, vezetés közben, vakon nem tudog írni.
Internetezni, emailezni telefonon nem akarok, arra előkapom a 17″-es 1920×1200-as felbontású MBP-met, és még egerészni sem kell a kis kijelzőn. Persze nem az utcán, pl. beülök egy étterembe ebédelni/kávézóba kv-zni, és úgy, kényelmesen, ha kell. Most is egy éteremből írok egyébként, Nagykanizsa mellől, a kávémra várok, és megyek tovább.

Barátnőm régi 2G iphone-ját próbáltam hordani magammal egy darabig, amúgy tök jó, meg minden, de a fent említett dolgok miatt nem jó nekem. Internetezni meg max. akkor szoktam, ha valahová beülök, úgyysem az utcán. Akkor meg már előveszem a laptopot.
De általában ilyenkor sem böngészgetni, időt elütni szoktam, hanem pl. ügyfélnél elővenni vpn-en keresztül a céges szerverről az elszámolását az üf-nek, stb., ilyenre egy mobiltelefon/pda amúgy is alkalmatlan.
Ilyen prüntyögős iphone játékok meg nem érdekelnek, játsszani az irodában szoktam néha-néha 24″-on, egy tiberium wars-t, vagy c&c3:red alert -et.

Engem sokan akarnak “megtéríteni”, hogy miért nem iphonozok, és nem, nem értik meg, hogy _nekem_ nem jó megoldás, nem tudom haszálni, az igényeimet nem elégíti ki. (Meg így a 3. generációra unalmas is lett a design-ja, már nem is tetszik annyira.)
Egy kis, fizikai gombokkal rendelkező, szép telefon kell, aminek sokáig bírja az akksija.

4Si

iPhone 3GS. Szép, jó, okos, stb… …DE:
Van két szoftveres problémám vele, amit nem értek, hogy eddig még miért nem orvosoltak.

1.) Miért nem számolja a Usage/Call Time-nál szeparálva a bejövő és a kimenő hívások perceit??!! Számomra ez fontos lenne az ikon díjcsomag korlátai miatt. Miért keres a T-Mobile hívott perc lekérdezésenként 56 Ft-ot ennek a hiányossága miatt?! Nem egy olyan horribilis összeg ez, de 2009-ben a világ csodamobiljának illene már ezt tudnia…

2.) Miért nem számolja a telefon a Usage/Call Time-nál a küldött sms-eket? Szintén az ikon díjcsomag korlátai miatt lenne rá szükségem.

Sokat beszélek, sokat sms-ezek, szeretnék pontos adatokat kapni, hiszen érdekes módon a Cellular Network Data-nál (aka. 3G) van külön Sent és Received adat.

Ezen hiányosságok miatt számomra még nem tökéletes az iPhone.

n4nom4n

iPhone 3g
nagyon szeretem
mást per pillanat nem tudnék elképzelni
(bár láttam a linuxos Nokia N900-at az tetszett, ami hosszú ideje ritkaság a Nokiák között…)

Balazs

“Az iphone itt van, elerheto” – ezt mar igy gondolhatna a t-mobile is, mert egy ideje mar ucsorgok a varakozo sorukban 🙂 A vegen megunom es veszek valami androidos szutykot 🙂

Jelenleg E51, nemileg kivancsian varom h az altalam elegge kihasznalt multitaszk (egyszerre futo IM, bongeszo, mail kliens, twitter) hianya es a virtualis billentuyzet mennyire fog felb…ni idegileg az elso ket napban, meg hogy mennyivel lesz egyszerubb mondjuk vi-t hasznalni virtualis billentyuzettel, de hat ugye egymillio legy nem tevedhet meg ilyenek 🙂

BTW most igy elolvastam a hozzaszolasokat, kicsit a lolkabolka kategoriaba helyezte a keszuleket az a lehetoseg, hogy be/kimeno hivasok/smsek nincsenek esetleg kulon kezelve a 21. szazadban 🙂 Meg elolvasok 5-10 hozzaszolast, legfeljebb meggondolom magam.. amennyire toketlenkedik a zApple meg a magenta, van meg ra idom 🙂

sekele

Zila: “úgyse tudsz két alkalmazást kitenni a képernyőre mert nem látod”
Ez igaz, de nem hiszem, hogy ez a lényeg: egy ebooknál valóban megjegyzi hol tartottál, de például egy böngészőben olvasott cikk esetében? Arról nem is beszélve, hogy mondjuk egy word meg excel file-ból adatokat diktálsz be telefonon. Hogyan oldod meg? Kijegyzeteled előtte egy noteszba? 2009-ben? Vagy hogyan készítesz hangfelvételt egy telefonbeszélgetésről? Ezer ilyen apró dolog van, nem akarok a részletekbe menni, de hát arról a telefonról beszélünk, ami AD szavaival “a főnök”?
Én valahogy úgy használom a telefonomat, mint a számítógépet: amikor nekifogok valaminek, előtte létrehozom a munkakörnyezetemet, megnyitogatom a forrás- és célfile-okat, elindítom az alkalmazásokat és, amikor befejeztem elpakolok és bezárom az appokat. Persze, elég oldszkúl módszer, de én is az vagyok már.

clyd3

@sekele, zila: lehet, h egyedül vagyok vele, de mint már kifejtettem én a problémát abban látom, h az Apple akarja hozni a döntéseket a felhasználó helyett. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor jailbreak és backgrounder program használata javallott. Ez mondjuk 3G-n kevésbé jól működik, mivel kevés a szabad memória ahhoz, h több program is ott csücsüljön csak úgy a “lábát lógatva”. Emiatt még meg is értem, h 3G-n nincs multitask, de a 3GS-ben 2x annyi memória van, így a backgrounder is használhatóbb lehet. (Működés, home gombot hosszan nyomva az aktuális programból nem lép ki csak háttérbe teszi.) Felmerült kérdésként,h pl. MSN…stb.,h működhet multitask nélkül, a válasz PUSH. Egy csomó program támogatja, többek között az IM+ vagy Beejive új verziója is. A funkció működik, az aksi rohadtul merül tőle…

igazi proli

Ha nem lennenek ilyen gusztustalanok az Apple reklamok, vennek is toluk valamit miota 3 eve bevasaroltam, de igy kosz nem. Ennel meg a MS is szimpatikusabb pedig az mar nagy szo.

Aszfaltbetyár

összefoglalnám, nekem mi jött le a fenti kommentekből.
az iphone alapvetően jó termék, de mint mindennek, ennek is van sok tudatosan belerakott hiányossága, hogy ne legyen túl tökéletes; illetve olyan ostoba faszság, amit a buzi amerikaiak nem képesek belerakni szoftveresen, mert ennyire buta parasztok. ilyenek pl az említett hívásidőtartam számolás (btw, ha vki tud erre appot, írja meg pls), a multitasking, stb.
ami sokakban visszatetszést kelt, az az, hogy az igazi apple fanok ezeket egyenesen erénynek tüntetik fel, mondván, hogy úgyse lenne jó, ha lenne, akkor meg inkább ne is legyen.
nekem, mint nem győzöm hangoztatni, 3g-m van. én egy nokia e71-et cseréltem le, mert akartam egy jó zenelejátszót, emailezésre és webezésre alkalmas EGY darab kézikészüléket. ezt az iphone-nal megkaptam, de kéremszépen ez a telefon olyan messze van a tökéletestől, mint a makkom Jeruzsálemtől. bárki bármit mond, előbb vagy utóbb az apple kénytelen lesz felhagyni a megalomán ők jobban tudják mentalitással és a totális zártsággal, mert jelenleg ez a platform legnagyobb baja.

Aszfaltbetyár

zila: ezt a két folyamatot játszd le pécén, aztán mondd, hogy nem gyorsabb SOKKAL, ha nem zárogatsz meg nyitogatsz mindent mindig újra.

Mefi

Windows Mobile? Mióta van a piacon mobiltelefonokra is? Négy-öt éve?

A Microsoftnak sokkal előbb kellett volna észrevennie a kiváló üzleti lehetőséget a mobiltelefonokban, mint az Apple, hiszen az iPhone újdonságainak nagyobb részét a Windows Mobile régóta tudja már.

Erről a vonatról lecsúsztak.

Aszfaltbetyár

mefi: régebben, 2002 óta, lásd itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_mobile#Pocket_PC_2002

node. akkoriban ugye senki sem gondolta komolyan, hogy az efféle kütyük egyszercsak kitörnek a hardcore mérnök/üzletember/informatikus stb arcok felhasználói köréből, mondjuk úgy, sem az áruk, sem a használati jellegük nem adott rá okot. persze a ms elkövette a tipikus hibát, és nem vette észre, amikor viszont robbanásszerűen felgyorsult a technikailag fejlettebb mobil eszközök iránti kereslet, amelyek egyben felhasználóbarátabbak is kellett, hogy legyenek.
jött viszont az apple, amely fogott egy csomó meglévő ötletet, megcsinálta jobban, majd ráírta, hogy apple és eladta ká sok pénzért. szemfüles? az.

fraki

fraki vagyok, iPhone 3GS tulaj, és igazából csak azért írok be, hogy ország-világ tudja, hogy 3GS-em van.

Teljesen egyetértek a posztban írotakkal, fizikai billentyűzet szax, a dolgokat mérlegve téve a virtuális nyer. Safariban nem fordul a billentyűzet, nemtom miért. Mindkét orientációban előhívható, de onsrcreen nem fordul, mint sms íráskor. (Ez most bizonyíték volt arra, hogy tényleg van 3GS-em.)

Sajnos a scroll-to-bottom funkciót is kezdem olyan ostoba hiányosságnak érezni, mint amilyen a copy-paste lehetett, bár abban a korszakban én még nem éltem (nem volt iPhone-om).

Telefonért nem érdemes tényleg kiadni 150 ezret, csak hát az iPhone neve ellenére nem elsősorban telefon, ez lenne itten a lényeg.

igazi proli

“buzi amerikaiak nem képesek belerakni szoftveresen, mert ennyire buta parasztok”
Aszfaltbetyár te vagy a buta paraszt. : )

Aszfaltbetyár

igazi proli: bunkó vagyok, de akkor is igazam van 🙂

igazi proli

hat ezek a buzi buta parasztok csinaltak egy eszkozt amitol mind falra masztok – iPhone. De miert pont ok?
Az albanok azert nem csinaltak meg mert eppen lefott a kave
A nemetek azert nem csinaltak meg, mert ennel jobbat terveztek, es meg tervezik
Az angoloknal eppen esett az eso, es egyebkent ok mar tudtak, hogy ugyis mindjart kijon
A gorogok a torokok miatt nem csinaltak meg, kesett a komp
A lengyelek nem tudtak megegyezni a szakszervezetekkel, meg az orszag nagy reszevel Angliaban
a csehek az osztrakok es a horvatok kozosen akartak megcsinalni, csak mire osszejottek, es megallapodtak a targyalasi nyelvben, elfelejtettek, hogy mit
A szlovakok a magyarok miatt nem csinaltak meg, a magyarok pedig nem akartak mert ennel ok sokkal jobbat tudnanak, de elment az idejuk az amerikaiak fikazasaval.
(meg levegojuk se nagyon volt, hogy Obama leallitotta a raketavedelmi programot, hogy menne a francba, a buzi paraszt amerikaiak dolga lenne megvedeni minket)

Aszfaltbetyár

Igazi proli, ha neked a kommentembol ez jott le, mint lenyeg, amire reagalni KELL, akkor sztem vagy amerikai vagy, vagy nem erted, mirol van szo, vagy csak nagyon raersz 🙂
de ettol fuggetlenul a hozzaszolasod szellemes.

igazi proli

de komolyra forditva a szot: egyszeruen csak zavar, ha az amerikaiakat a sarga foldig hulyezek es altalanositanak, ha mas neprol beszelnek igy, azonnal nagykovetsegeket gyujtogatnak es ukapaig bocsanatkerest kovetelnek.
Helyettesits be egy masik nepet a mondatodba, es vedd eszre hogy hetkoznapi blogon nekifutasbol moderalnanak ki orokre.

Matrixfan

Józsi, előttünk álltál a 3G premier rendezvényen 😀 Szóval Iphone 3G-t használok, de volt egy kis story vele:

Harmadnapra letört a némító gomb/csúszka. Nem tudtak csere Iphone-t adni, ezért egy Nokia N95-öt használtam pár napig. Hihetetlen hová süllyedt a Nokia! Komolyan mondom mintha most lőttem volna a búcsúban két pálcikáról! Recseg, ropog, mindenhol ereszti a fényt a kijelző körüli nyílás. A látványt a fantasztikus ipari “bubble wrap” gombok tették teljessé, kéken világítva. Beszéd közben majd szétesik az egész a kezedben. A másik fele az élménynek a Symbian Os ami egy kisebb időutazás a múltba, minden apró vacakkal tele van, de semmi sem áll kézre… Nekem a Nokia a 6210 vagy a 3330 volt a maga idejében.

Mindenképpen iPhone, még Windows felhasználóknak is. A WinMo a jelenlegi formájában halott, a Symbian-nal együtt. iPhone, BlackBerry, Palm Pre… Ezek okostelefonok, a többi csak nagyon drága játék. Tipikus példa az egy év múlva már eladhatatlan WinMo PDA. Aki találkozott már a MS-féle Active Sync-kel az megbocsát minden fa*zságot az Apple-nek és örömmel használja az iPhone-t komoly dolgokra és élvezi, hogy szoftveresen is támogatva van a gépe.

fogtunder

iphone 2g & lg KM900

mivel két olyan telefonom van jelenleg, amiket naggyon hasonló célra fejlesztettek ki, bár teljesen más irányelvek alapján, csatlakozom ahhoz, hogy az iphone rulez, a magántelefonom mindig iphone leszés bár vannak idegesítő dolgai, két év alatt már hozzászoktam, mert még így is köröket ver bármire, ami előtte volt, vagy amivel találkoztam (meló miatt elég sok telefon fordul meg a kezem között), bár azt be kell vallanom, hogy az android még nem volt meg, de ami késik, nem múlik. és nekem ennyi elég. az akksi 2 év után még mindig bír 2 napot úgy, hogy wifi-ről wifi-re vándorlok vele, megy folyton a bluetooth, meg úgy általában minden.

a virtuális és fizikai billentyűzet közötti vitában nem törnék pálcát, mindkét verzióra láttam már nagyon jó és nagyon rossz példákat is, a szifoné pl. egy nagyon jól kivitelezett cucc, ami jailbreak esetén még tovább javítható, gyakorlatilag pár másodperc alatt lent van a 160 karakter, ha sms-t írok. de pl. a blackberryk fizikai billentyűi is bejöttek. és visszakanyarodva a szifon vs. arena témához: attól, hogy mindkét telefon multi-touch és van ugyanúgy kinéző virtuális billentyűzetük, még nem lesz ugyanolyan a gépelési élmény. kipróbál, meglát, választ. tesztre és képre nem szabad telefont venni, mert minden a részleteknél dől el.

Ger

Én megszoktam az iPhone-t, így amikor a kollegám telefonjával beszéltem (SE) csináltam pár fotót is, mert az elsütőgomb annyira rossz helyen van rajta.
A legfurcsább sztori velem a Nokia-gyárban esett meg: mindig le kell jelenteni a telefonok IMEI-számát, amit beviszel és kifelé az őrök ezt ellenőrzik. Tehát bementem, elintéztem a dolgom, kifelé jövet az őr el se kérte ellenőrzésre, mert nem nézte telefonnak! Gondolom a gombok hiánya zavarta meg!

rudo

hali nincs telefonom… egy SE W350 -et hallgatok (ami az én olvasatomban egy BT stereo képes lejátszó, ami mellesleg tud hivásokat is fogadni 😉

kivehető akkumulátor és fizikai bill. témakörben nem foglalnék állást, elvem a csak a tökéletes elég jó (persze fontos hozzáfűzni, hogy ez ember tudja mire van szüksége – ebbe beletartozik a lelki szükséglet is tehát a “kell” kategória)
…márpedig ennyire személyre szabottan semmi sem lehet elég jó!

az emlitett két tulajdonság elhagyásának két legfontosabb hozadéka a nagyon letisztult és nagyon merev építés lehetne, amivel viszont a gyártók nem tudnak élni. iphone nálam számos okból kiesik (és nem kell mélyre menni, már a króm gyűrű és a fényes hátlap is elrettent)

a finn nyelvrokonaink számomra szimpatikus népség (vidáman depis kis piálós arcok), akár kafa dolgokat is gyárthatnának… nem teszik.

de talán most!!! sztem várjuk meg a n900 -at és a maemo5 -öt. utána térjünk vissza a kérdésre, ha végre megcsinálja amire sokan várunk (értsd lenyomja a szifont, de legalábbis kihívja), akkor az aksi, taszt kérdésben is véleményem lesz:

“jó az, mert az van az n900 -ban is”
vs.
“és végül az n900 -nak sem sikerült, el kéne végre felejteni”

józsi: a 4G szifonban már lesz olyan holografikus izé, amit emlitesz ? 😉

Zoli

Ez komoly, Ballmer is elismerte hogy a WinMobile el lett cseszve: http://gizmodo.com/5367358/ballmer-says-they-screwed-up-with-windows-mobile-wishes-they-had-already-launched-wm7

Azért az érdekes hogy a Vista is el lett rontva, ezt már korábban bemondták, a WinMo is, még szerencse hogy ott vannak a vállalati ügyfelek, akik kénytelen használni a Win servert és Exchanget, ami legalább annyira gagyi, de a cégek nem tudnak olyan könnyen váltani mint a home felhasználók és kénytelenek tűrni a drága pénzért megvásárolt hulladékot…

SeSam

clyd3: A gyári 3.1 update felülírja a basebandet, és nem működik rajta az unlock.

clyd3

Sesam: emlekeim szerint ez max. a 3GS-re igaz, a 3.1es 3G jailbreakelheto/unlockolhato. A GSnel lehet ugyan downgradelni,de az a basebandet nem erinti. Ha valaki mar eleve 3.1gyel kapta a GSt az szopo,de ha nem akkor a custom ipsw (uj oprendszer+regi baseband) megoldas lehet. Utanaolvasok…

clyd3

Sesam: utanaolvastam az linken amit neked is megadtam,de itt a lenyeg:

Jailbreak iPhone 3G on 3.1

Just like for the iPhone 2G, the only way to jailbreak the iPhone 3G 3.1 so far is to use PwnageTool for Mac. No PC version yet. Have a look at the tutorial I wrote on how to use PwnageTool for the iPhone 3G.

Szoval megy a 3G 3.1 jailbreak,de egyelore egy Mac kell hozza. Jailbreak utan Cydiabol felmegy az unlock (reszletek az altalam mar fentebb linkelt oldalon)