A Palm egyetlen esélye

Zalka “ern0” büszkén mutogatta nekem néhány hónappal ezelőtt a Palmján levő alkalmazásokat, amiket már ő telepített. Ez még pre-Pre időben volt, fogalmam sincs, milyen Palm eszköz volt pontosan. ern0 tipikusan az a személy, aki olyan terméket használ, aminek lelke van, láttam rajta, hogy teljesen felesleges lenne előrántanom a szifonomat, neki a fekete-fehér aliasolt (“refers to an effect that causes different signals to become indistinguishable (or aliases of one another) when sampled”) lo-fi felület maga a centrum.

A Palm ilyen cég volt: olyan termékeket készített, amiket lehet szeretni. Benne volt a DNS-ükben a tenyér-gizmó, Palm OS-re írt alkalmazások. 2009. június 6. óta Amerikában meg lehet vásárolni már a készüléket Sprint előfizetés mellett, sőt, mostanában elég olcsón is hozzá lehet jutni. Én a weben azt olvasom, hogy klassz, meg minden, de nem iPhone gyilkos, az eladásokban sem emelkedik ki olyan szinten, mint az Apple iPhone, vagy a RIM BlackBerry termékek.

Az volt a benyomásom, hogy a Palm most mindent megcsinál, amit az Apple “elrontott”. Hardver oldalon kivehető elem, fizikai billentyűzet, drót nélküli töltő. Szoftver részről multi-taszk, remek felhasználói felület. Egyértelműen úgy tűnt, hogy a Palm tovább megy ezen a “szerethető termék” útvonalon, és ő lesz majd azoknak a választása, akik szerint az Apple a Darth Vader. (Legalábbis én stratégiailag mindenképpen ezt a krédót tűztem volna ki magam elé. A termékfejlesztés és értékesítés ideológiai háború, basszátok meg.)

Erről a szerethetőségről és emberközeliségről itt van egy remek példa:

Nagyon tetszik a szöveg (vagy ahogy a menők mondják, “copy”) könnyedsége. Olyan termék képét vetíti elém, amit örömmel használok. Talán csak azt hiányolom, hogy a link nem a pontos update címre visz. Egyébként tetszik.

Tegyük most le ezt a szálat és ismerkedjünk meg Jamie “jwz” Zawinskivel. Eredetileg a Netscape Navigator-t projektben kódolt (remek poszt például arról, hogy fejezték be az első verziót), aztán az exit után annyi pénze lett, hogy megvásárolta magának a DNA Lounge diszkót (!) San Francisco-ban, amit azóta üzemeltet. És persze kódol, meg hack-el.

Jamie hitt a Prében, ő írta talán az első felhasználók által készített programot rá. Nem nagy durranás, egy borravaló számoló (ez valami hülye amerikai dolog lehet, amit nem tudok megérteni), a másik meg a régi Palm óra portja. Mindkét szoftver JavaScriptben íródott WebOS-re, Jamie nyílt forráskódú licencet mellékelt hozzá.

2009-ben viszont a helyzet a következő: a Palm kizárólag az “App Catalog”-ban engedi terjeszteni a szoftvereket. Számomra nem világos, hogy a Palm licenc megenged-e nyílt forráskódú szoftverek terjesztését (úgy tűnik nem), viszont azt kifejezetten tiltják, hogy az emberek “fordított programokat” (ki tudja WebOS alatt ez pontosan mi) és azok forráskódjait posztolgassák a weblapjaikon. Legalábbis Zawinski erre a következtetésre jutott egy kiadós levelezést követően. Sőt, még egy olyan iróniával is meg van fejelve az egész, hogy PayPal “Verified” account kell a terjesztéshez és, ha jól értem, 100 dolláros éves díjat is meg kell fizetni, annak ellenére, hogy ingyenesen akarja terjeszteni a két alkalmazást.

Agyrém sztori.

Hol van ez a Palm virágzó közösségétől, hol van ez ern0 vágyaitól, egy szerethető platformtól? Sehol sincs. Egy Apple mintájú elcseszett hülyeség az egész. A Palm esélye ugyanis az lehetett volna, ha legalább egy olyan boltot csinál, ami pontosan ellenkezője az Apple App Store-jának: ahol virágzik a nyílt forráskód, ami vonzza a hackereket, a hobbi-fejlesztőket, ami nem zárt, hanem megközelíthető és elérhető. Persze kellenek még fizetős alkalmazások és játékok is (az Apple eléggé beelőzött ezzel a gaming platform iPod touch témával), de ha belegondolunk: nem volt ezzel a részével nagy problémája a Palmnak korábban sem.

Így viszont nem csinálnak mást, mint majmolják az Apple-t. Nem látják át, hogy boltot így nem fognak sikerre vinni, tömegeket így nem fognak magukhoz édesgetni.

Én az Apple-től nem várok ilyesmit. Az a cég nem erről híres. A paranoiáról és a profitról híres. Az Apple-től azt várom, hogy Steve álomkütyüjét védelmezze. Ahogy Steve megálmodta és nekünk adta. Ahogy kigyilkolja a tetheringet, ha éppen úgy döntenek. Kb ezen a szinten tart az App Store is. Ami Apple, az működik, jelent egyfajta minőséget, de a hackereknek, a kísérletezőknek nem terepe az iPhone. Ez lehetett volna a Palm nagy esélye, de nem sikerült átlátniuk a képletet, azt hiszem.

Zalka ern0 pedig ki tudja milyen mobiltelefont fog vásárolni magának.

Függöny.

update 20090930: Úgy tűnik a Palmhoz eljutott az üzenet. Felsőbb szegmensből sebtiben igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket: dolgoznak azon, hogy kiemelkedő szolgáltatást adjanak a platformjuknak. Ben Galbraith posztját érdemes elolvasni.

19 hozzászólás

antenna

ez egy korrekt bejegyzés volt és úgy érzem minden mondatával egyet tudok érteni!

Adrián

“a hackereknek, a kísérletezőknek nem terepe az iPhone. ”

Ezt azert igy nem jelentenem ki. Gondolom te is tudod, hogy kismillio hack szuletett ra: mind szoftveres, mind hardveres formaban.

ern0

Egyelőre marad a Treo 650, bár sajnos a wifi-normálisböngésző kombó eléggé hiányzik róla, ez PalmOS-en már sosem lesz – wifis gép van (Tungsten C, pincében hever egy), wifis telefon nincs, normális böngésző nincs, ámen.

Legközelebb hívjál fel, és akkor nem nekem kell megírni.

A WebOS (az új Palm-ok OS-e) úgy néz ki, hogy GNU/Linux megy rajta, viszont az API az csak JavaScript, továbbá – ohbakker, kész lebukás, nem is vagyok igazi hittérítő, hogy ezt nem tudom – lesz vagy van Flash support.

Szóval a Palm nem nyitotta meg a natív alkalmazások előtt az utat. Persze ráhekkeltek már sokmindent, és még fognak is, de azt a Palm nem supportálja: nincs natív API. A FaceBook kliensnek meg a számkitaláló játékoknak tökéletesen megfelel a JavaScript API (olyan a cucc, hogy nem kell online kapcsolat ahhoz, hogy JS prg fusson a telefonon, ha egyébként maga az app nem igényli), grafikaigényesebb játékokhoz elég (khm, khm.) lesz a Flash, de még mindig marad elég terület, amihez nem ártana engedni natív appokat írni.

Viszont a lehetőség adott, még megtehetik.

Különben meg amin Linux megy, arra előbb-utóbb jön a homebrew scene, és onnantól nincs megállás.

Mordon

“Nagyon tetszik a szöveg (vagy ahogy a menők mondják, “copy”) könnyedsége. Olyan termék képét vetíti elém, amit örömmel használok. ”

Nekem nem nagyon tetszene, hogy egy szoftver frissítést kötelezővé tegyen a gyártó, mert a Palm azt teszi, ha nem futtatod le a frissítést adott időn belül, akkor mihelyt 3G, vagy Wifi kapcsolódást érzékel, megcsinálja önállóan és Te mint felhasználó nem mondhatod azt, hogy köszi, de nem kérem.

“A Palm esélye ugyanis az lehetett volna, ha legalább egy olyan boltot csinál, ami pontosan ellenkezője az Apple App Store-jának: ahol virágzik a nyílt forráskód, ami vonzza a hackereket, a hobbi-fejlesztőket, ami nem zárt, hanem megközelíthető és elérhető.”

Ezzel nyílt utat adva a mobil vírusoknak és rosszindulatú kódoknak. Egy olyan cégvezetésnek, ami az üzleti felhasználókat valaha is meg akarja hódítani, ilyen elképzelés meg sem fordul a fejében, okkal és joggal.
A Palm nem játékszert akar csinálni, hanem a rég megkopott hírnevű Palm készülékek utódját, azok meg nem játékról és hackekről szóltak, hanem az akkori üzletemberek mindennapi társai voltak.
A Te elképzelésednek garantált csőd lenne a vége, a jelenlegi Pre-vel viszont van némi reménysugár a Palm számára.

enteomitiok

es elkezdett baszakodni a Google is az ANDROID custom firmware-ek miatt/ellen. nincs itt joceg rosszceg oldal, mindenki a penzt hajtja.

ern0

BTW a PalmOS gépeken azért láthatsz aliasos cuccokat, mert a régi gépek 160×160 felbontásúak voltak, az újabbak (relatív, ugye) meg 320×320 vagy 320×480-asok (honnan ismerős ez a méret?), így egy régi app által kirakott pixel újabb gépeken 2×2-esben jelenik meg. Nem is szólva arról, hogy az első gépek fekete-fehérek voltak (aztán grayscale, aztán 256-color, aztán hicolor).

OT: a nénikéjét annak, aki kitalálta, hogy a képernyőméreteket pixelek helyett betűvel adjuk meg, mint pl. “WSXVGA” vagy miaf. Köszönöm, hogy elmondhattam.

igazi proli

Off:
http://www.slate.com/id/2229856/
On:
“egy borravaló számoló (ez valami hülye amerikai dolog lehet, amit nem tudok megérteni)”

Segitek: Amerika tobbek kozt attol mukodik illetve annak, hogy mukodik az egyik tunete, hogy borravalot adnak. Annyit vagy tobbet amennyit illik, ha korrekt volt a kiszolgalas, es 99.5%-ban korrekt is. Ez Magyarorszagon elkepzelhetetlen lenne.
Ez azert is fontos mert a pincerek, pincernok Amerika legrosszabbul fizetett es kepviselt alkalmazottai. A borravalot konnyu kiszamolni, ha meg elotted van a reszletes szamla, amin rajta van az ado, mert az ado elott osszeg 15%-at szokas adni, gavellerabbak 20%-at, az elegedettek a ketto kozott: 18%-ot. A borravalot nem keszpenzben adjak, mert az senkinel nincs, hanem a szamlara irjak.
Mire elvittek a kartyadat es visszahoztak a szamlat, sokszor a reszletes szamla mar naluk maradt. Az ado minden allamban mas, de pl. Massachusettsben vagy Californiaban ilyen szep kerek szamok, hogy: 6.25%, 8.25%
Vagd ra nekem, hogy ha Belaval ebedeltel, es o egy 2$-os kaveval tobbet rendelt, mint te. a $67,78-nak mennyi az ado elotti 18%-anak a rad eso resze, es lehulyezem oket en is.
Fizikusokkal is ultem mar ugy etteremben, hogy a telefonjukon szamoltak ki a borravalot.

klarky

Én azt mondom, hogy a “Palm egyetlen esélye” az, ha a Pré-t tömegesen elterjesztik, gyakorlatilag mindegy milyen módon, áron.

Jól látszik és a piac számtalanszor igazolta már a történelem során, hogy nem feltétlenül a jó termék a sikeres, hanem az, amiből sokat eladnak így vagy úgy. A VHS is rossz volt, mégis kellett. Az iPhone is messze van a tökéletestől, mégis megy.

Ez ma már tiszta marketing. És mivel a Palm léte függ a kérdéstől, biztosan meg is fogják csinálni. De mondjuk azt nem értem, miért telik ilyen rengeteg időbe, hogy mondjuk megérkezzen Mo.-ra…

pedestrian

Off: tip-calculatorból ugye iphonera is van egy halom, én sem értettem miért… mertugye igazi proli, itthon is adnak borravalót, de (legalábbis az én ismeretségi körömben) úgy, hogy számla+10%, utána felkerekít). Azt meg viszonylag könnyű kiszámolni.

On: én úgy látom, ha így haladnak az ellenplatformok, súlyát fogja veszteni az iPhone ellenes liga egyik legfőbb érve, miszerint csúnyán korlátok közé van szorítva az applefon…

Orosz Péter

Az m500-am meg az m505-öm a kedvenc készülékeim voltak, meg talán a Sony TG50 is, bár ott a palmságot már szennyezte némi hervasztó sonyzmus. Igaz, utóbbi teljesen használható QWERTY billentyűzettel rendelkezett, volt rá multiplatform IM kliens, és gond nélkül bluetootholt át a telefonra internetért. 2004 tavaszán a hetes buszról MSN-ezni Csarnó Balázzsal – aki akkor, ha jól emlékszem, épp Montrealban dizájnolt a Ubisoftnak a Far Cry egyik konzolportján – maga volt a kibertér.

Ja és a kis pixeles ikonok csodálatosak, régivágású Mac OS hangulat. Illetve, nagyon fontos: minden kurva gyors volt. Abban az értelemben, hogy megnyomtál egy gombot, a készülék pedig reagált erre és tevékenykedett. Lásd még: iPhone 3GS (állítólag).

will

Én 10 éven át nyomtam Palmokat. A Silver PLatinumot, monokrómban, 6210-es Nokedlire csatlakozva, ha küldeni kellett valamit. Maga volt a letisztultság. Aztán LifeDrive, ami már színes szagos, büntető gigás memóriával… de aztán jöttek az elmaradások. Java és flash hiány, 10-ből 8 honlappal nem tudott mit kezdeni, a wifizés meg úgy merítette, mint ELTE-s gyerek bankkártyáját a Jenna Jameson. Ráadásul a kézírásfelismerés romlott: az 1.0 verzióban rövid tanulással kellett alkalmazkodni a géphez, de onnantól MINDENt felismert. A 2.0-nál már mindent úgy ellett írni, ahogy az életben is, ennek viszont durva mellényúlások sora lett az eredménye: k helyett lc, a helyett oi, soksok mérgelődés. Eladtam, és innentől E61i. Ahogy a pártvezetőnk mondta volt: “Nem tökéletes, de Aczélnak megfelel.”
Mindenki dicséri az iPhone-t, egyszer kértem is havert, hogy mutogassa mit tud, na például belementünk a céges levelezésembe.. 5 percig tartott beírnia az emilemet. Billentyűzet az kell és kész.

ern0

@will A Graffiti (az eredeti) nagyon okos kompromisszum volt: nem a gép (16 MHz-es Dragonball procival) tanulta a te kézírásodat, hanem te, de nem volt nehéz, mert minden betű 1 vonással leírható. A Graffiti2 ezt felrúgta: nem minden betű 1 vonás.