Melanomamobil

Tegnap elmentem a Melanomamobil bőrrákszűrésre. Szerencsére volt rendelőjük a lakóhelyemhez közel, a Gellért-térhez közel a Műszaki Egyetem mellett van szűrőpontjuk. Az igazság az, hogy magamtól soha nem mentem volna el, illetve egyszer elmentem egy magánklinika-félére, nem tudom már melyik volt, a bank negyedben valahol, Linda intézte.

Rajtam van egy csomó anyajegy, meg évekkel ezelőtt volt ambuláns beavatkozás is rajtam, lidokain+szike formájában, TOCCSANT A VÉR, ahogy kell. Egyébként a poszt-op egyáltalán nem súlyos az ilyen beavatkozások esetében, ha kimegy a lidokain, akkor enyhén fáj kb egy napig, aztán szépen begyógyul. Van, ahol keloidos lesz (gondoltam, hogy belinkelem a Wikipédiát, de súlyosabb fotók vannak, mint a “szmegma” szócikk esetében!), azt hiszem van valami kenőcs rá, én ilyet nem használtam, ronda is lett itt-ott. Ezek az én tetkóim b+

Visszatérve a Melanomamobilra: azt csinálják, hogy végigcímkézik az anyajegyeket, aztán készítenek áttekintő felvételeket a test minden részéről, közelieket az anyajegyekről, majd a végén egy speciális, a bőrgyógyászoknál használt optikával a bőrfelülethez érintve lekattintgatják az anyajegyeket. Az összeset. A fotózás nem fájdalmas, alkoholos tisztítóval időnként spriccelnek a lencsére, ennyi az egész. A teljes szűrés megvan negyed óra, húsz perc alatt, de ez függ attól is, hogy kinek mennyi anyajegye van. A képek bekerülnek a központjukba, ahol bőrgyógyász kiértékeli a képeket és kiállít róla egy orvosi szakvéleményt, amit megkapunk postán. Ha van valami gáz, akkor azt már ott a helyszínen is mondják.

Nagyjából ennyi, de a lényeg nem itt van: onnan kezdődik az érdekesség, hogy elmegyünk fél év múlva is egy ilyen szűrésre, aztán összehasonlítják a két felvétel sorozatot. Az eltérésből egészen pontosan meg tudják mondani, hogy melyik anyajegy lesz melanoma-gyanús. A vezető orvos, aki engem vizsgált, elmondta, hogy vannak esetek, amikor fotó alapján jónak tűnik minden, de a deltából bizony kimutatható, hogy eltávolítandó anyajegy.

Kicsit még kérdezgettem, kiderült, hogy a melanoma igen makacs rák: ha a bőrfelületen van (hám-rétegben), akkor nem jelent problémát, viszont ha elkezd nőni és belemegy az irhába, ott eljut az ér- és nyirokrendszerbe, akkor gyakorlatilag 2-3 év alatt elpusztítja a gazda szervezetet. Sajnos ez ilyen dolog. Állítólag az áttétes bőrrák a rák típusának egyik fajtája, amivel az orvostudomány a mai napig nem nagyon tud mit kezdeni.

Mondanom sem kell, hogy muszáj volt megnéznem a közeli felvételeket, komolyan mondom, aki teheti, ne nézzen rájuk. Nagyítva, speciális lámpával közelről rájuk világítva bármelyik anyajegy olyan, mint a kifejlődött melanoma.

Egyszóval sokat segít az első szűrés is, de a kontroll vizsgálat a lényege. Én fél év múlva garantáltan elmegyek. Ha tovább akarjuk magunkat nyomasztani, akkor nézzük meg a megmentett életek szekciót a honlapjukon, ott látszik, miből lesz a cserebogár.

A cégről még annyit tudtam meg, hogy franchise rendszerben működik (Bp, Sopron, Szentendre, Vác), járnak ki cégekhez is szűrni. Nekem az élmény a magyar egészségügyhöz képest meglehetősen kellemes volt, időpontra mentem, nem kellett várni, adatfelvétel, 20 perc szűrés, aztán már otthon is voltam.

Mit tehetünk? Szoli, erős fényvédő faktorú naptejek nélküli napozás erős ellenjavallat. A vizsgálat és orvosi szakvélemény díja 15 ezer forint, részletek itt.

Full disclaimer: A Melanomamobil korábbi hirdetőnk.

22 hozzászólás

_alesi_

Veszélyes dolgok ezek. Nekem is el kellene mennem, mert van itt valami izé a hasamon, ami kezd átmenni sötétbarnába.
Mondjuk nyáron ledöbbentem az egyik haverunkon, akinek már centiméteres utasok lógtak a hátáról.

sz

Régóta halogattam, de most hirtelen felindulásból bejelentkeztem.
Aki hasonló cipőben jár, az ne “majd a jövő héten” menjen, hanem kérjen időpontot most.

tepi

Barátnőmnek van egy nagy anyajegy a hasán. Sztem jobb lesz, ha elküldöm ide. Mennyi idő múlvára szokott lenni szabad időpontjuk?

CsasZ

Félévente azért jó elmenni, hogy elmondhassák, hogy még nem látszik egyértelműen semmi, gyere vissza újabb fél év múlva. Ja, és lehúzhassanak újabb 15 rugóra.
Szerintem.
Félig átbaszás, na.
Egyébként én tavaly voltam már, 1,5 évre rá fogok visszamenni. Aki paranoiás az menjen évente.

Vix

Páromnak van 60+ anyajegye, elment egyszer SZTK-ba, hogy nézzék már meg. Négy óra várakozás után egy fáradt, rezignált, síkparaszt bőrgyógyász levetkőztette félmeztelenre, 2 méterről szabad szemmel ránézett aztán közölte, hogy jó lesz. Na akkor vetődött fel bennem, hogy nem ártana keresni valami szakembert, úgyhogy ez pont kapóra jött, még amikor kinnt volt a hírdetésük. Elment, megnézték (adott munkát nekik rendesen), kiértékelték, megállapították, hogy minden ok, megnyugodtunk. De azért egy év múlva megyünk vissza kontrollra. Nem olcsó, ez tény, de legalább megdolgoznak azért a pénzért, nem úgy mint az állami eü.

phnb

“Állítólag az áttétes bőrrák a rák típusának egyik fajtája, amivel az orvostudomány a mai napig nem nagyon tud mit kezdeni.” – a többivel talán igen? ha ha.

rog

azért ez nem a máltai szeretetszolgálat. naná, hogy pénzt akarnak keresni. de én meg egészséges akarok maradni. itt mindkét fél jól jár.
ha meg ennél kevesebb bizonyosság is elég, akkor szerintem nyugodtan el lehet menni az TB kártyáshoz, egy egy gyanús anyajegyet megmutogani.

airween

Ha már így fel kell piszkálni az embert… 🙂
Nem csak az anyajegy lehet veszélyes: nagyobbik fiamnak kávéfoltjai vannak, igazából nem foglalkoztunk vele, néhány darab – ugyan.
Aztán az egyik iszonyat precíz doki elküldött bennünket egy szakorvosi vizsgálatra, és most úgy néz ki, hogy a kávéfoltok – ha apró fehér pontokkal társulnak a váll környékén, ami nekünk nem tűnt fel eddig – un. neurophibrosis-ra utalnak. Jellemzően jóindulatú, könnyen eltávolítható daganatok a gerinc mellett… szevasz.
Mindezt csak MR-rel lehet egyértelműen kimutatni.
Nem felpiszkálni akartam senkit, csak jelezni, h tényleg nem szabad elhanyagolni magunkat.

Adi

Nálunk most októberben lesz ilyen a kombinátban, én is jelentkeztem rá, hirtelen fölindulásból.

Horváth Tamás

A melanoma az egyik legagresszívabb és legsunyibb daganatféle per pillanat. Ha áttétet ad, az már nagyon rossz prognózis, áttét esetén a 10 éves túlélés esélye 10% alatti: http://bit.ly/xw1sl. Ráadául egyre fiatalabb életkorban is jelentkezhet: http://bit.ly/3dpX6v. Én speciel arcüregből is fedeztem fel már melanomát, meg kell mondjam, nem volt menthető ügy. Persze miután most így jól beijesztettem, azért annyira nem gyakori a melanoma, de figyelni kell, és nem piszkálni az anyajegyeket, meg nem szükséges minden nyáron a napon vagánykodni faktor nélkül, és 3x lehámlani.

Casper

Csak a rend kedvéért, a melanoma nem a bőr, hanem a pigmentsejtek (melanociták) “rákja”. Így alakulhat ki például a szemben is.

sekele

Mit mondtak mennyi idő után küldik az értékelést? Feleségem volt lassan két hete, de még mindig semmi. Az tény, sok értékelni való pötty van rajta…

CsasZ

Józsi, nem értelek, mégis mi más lenne az üzleti modelljük?
Azt szeretnék, ha a legtöbb kuncsaftjuk rendszeresen visszamenne. Nincs ebben semmi szégyen.
Csak a kommunikáció hiteltelen, mert nem mondták el, hogy miért indokolt félévente visszamenni. Pedig lehet, hogy az.

zsoltu

péntekre találtam időpontot. elmegyek. vettek már le a hátamról holmit. igaz, az nem volt semmiféle indulatú, de azért nem árt tudni. és a hátamon nem is látom, mi történik. 🙂