Melyik a jobb film: D9 vagy a Star Trek?

Szerintem kérdés nélkül a Star Trek. Rövid Twitter bejelentésem alapján az derült ki, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. Megpróbálom iterálni újra ezt a gondolatot, kifejteni, mitől érzem ezt.

A D9 egy ügyes koncept film (korábban itt írok róla). Remek felcsapással kezdődik: kézi kamera, ál-dokumentumfilm, rákok. Ehhez képest, mondjon akárki akármit, nem egy ilyen jellegű film lett belőle, az évtized sci-fije, hanem egy VFX parádé. Az első 30 perc után teljesen széthullik a remek premissza és lesz belőle egy transformers-szerű valami, ami teljes egészében fittyet hány ennek a remek első fél órának. Nem mondom, végig lehet nézni, de egyáltalán nincs ingerenciám megtenni ezt még egyszer.

Ezzel szemben a Star Treket, üssetek meg, dugjatok meg futva, képes vagyok egynél többször megnézni (már meg is tettem egyébként). Egész egyszerűen a “főiskolás” banalitásától, időnkénti csihi-puhi jeleneteitől és Eric Bana, mint szóló főgonosz látványos unalmától eltekintve egy működőképes darab lett, amely hűen mutatja be a Star Trek örökségét.

Én nem voltam soha különösebb rajongója a sorozatnak, de az alapvető ismertségem megvolt, ezt remekül öntötte formába az új Star Trek. Sőt, tipikusan annak a közönségnek készült, akik nincsenek annyira benne a trek-ségben. Számukra egy remek nyalóka lett az új film, frappáns kedvcsináló. Nem tökéletes, de jó megközelítése egy feladatnak. Kicsit sok volt benne ez az McG-féle “klipszerűség” (Charlie’s Angels), ettől függetlenül jó tempójú, jó arányérzékű, nem is annyira ostoba film lett belőle.

A D9-cel szemben megvolt J. J. Abramséknak az az előnyük, hogy az univerzum és a világ elég jól kitaposott volt már. Ezt persze nem volt nehéz megoldani jól, csak oda kellett rá figyelni. Ez nálam nem von le az élvezeti értékéből, remek szórakozás, kár, hogy nem sorozatban fut. (Gyorsan utánanéztem, jelenleg nem fut Star Trek sorozat.)

Live long and prosper.

57 hozzászólás

Imeron

D9. A Star Trek nekem egyáltalán nem tetszett. Mennyire súlytalan már a gonosz?

D@y X

Régebbi Star Trek sorozatok a tv6-on és a AXN-en futnak. A Star Trek sokkal jobb mint a D9 és tényleg többször is nézhető.

EdBoyWW

Így utólag belegondolva, én is jobban szórakoztam ST-en. D9 inkább a zsigerekre hatott.

Személyes vélemény: így hype, úgy hype, az Avatar még 2D-ben is a földbe fogja döngölni őket.

Balázs

Amint már twitteren is megírtam, alma-körte egy kicsit, de ST, egyértelműen. A D9 igen jól indult, aztán mintha félúton koncepciót váltottak volna, rossz irányba.

cruy

Alsó kép awesome.
Rövid összefoglaló so far: Sztem a te blogod a legjobb. Tetszenek a nem “hétköznapi” szófordulatok amiket használsz és próbálod úgy leírni a dolgokat ahogy más nem. Keep going 🙂

PS: “Estefelé a fények már olyan nyugodtak” című post remelem majd ismétlésre kerül majd a közeljövőben:)

spamdog

Star Trek egyértelmű. Tetszik hogy tele van most futó sorozatos színészekkel :
Zachary Quinto – Heroes
Leonard Nimoy – Fringe
Jennifer Morrison – House
John Cho – Flash Forward

Vakondgyar

A Star Trek: Enterprise (2001–2005) volt az utolsó sorozat, de a “szakértő” rajongók többsége szerint nem illik bele az eddigiek közé és hát a nézettsége sem volt túl jó. Azóta igazi sorozat nélkül vagyunk.

Ha nagyon bátor vagy akkor a Wrath of Khan-t még érdemes megnézni a régi időkből. Szerintem az a legjobb.

pappito

nem láttam egy egyiket, de a D9 szerintem nem volt filmtörténeti mérföldkő. Jó volt, de egyrészt kiszámítható, másrészt a végénmár tényleg széjjel volt CG-zve.

A ST meg nem tudom, hogy érdekel-e, egy részt se láttam soha, abszolút nincs meg a mém, beam me up, scotty.

majd megnézem, hátha jó.

maadie

Nekem fogalmam sincs melyik jobb dehogy a képen befostam az tény 😛

zoltanhosszu

Hat nekem is Star Trek. Igazabol a D9 is jo volt es hosszutavon lehet, hogy az hagyott bennem melyebb erzeseket, de sajnos inkabb space junkie vagyok, mint foldi scifi fan.

@spamdog: es a Gamerben Shawn es Jules a Psych-bol? Nekik nagyon orultem 🙂

csapdani

D9 mélyebb volt. Magával ragadó volt és ez nagyon ritka. Emellett izgalmasnak tartottam.
ST lekötött ugyan, de felejthető.

vargatom

Józsi, szerinted mi volt a D9 célja, amit nem sikerült megvalósítania?
SZVSZ itt lesz a kutya elásva.

rog

szerintem meg azért adtak rendesen az ős start-trek rajongóknak is.
én az asszonnyal néztem. ő egy másodpercnyi startreket se látott még életében. én meg gyak azon nőttem fel, onnan tanultam meg németül is:)
sokszor nevettem fel egy egy utaláson, vagy örömködve ismertem fel a régi szerplők jellemző gesztusait, nézéseit. mondjuk ha ezek nem lettek volna, egy erős közepes, de felejthető scifinek tartanám én is, ahogy a feleségem jellemezte a végén.
azt viszont elképesztő nagy ötletnek tartom, hogy nem nulladik részt csináltak, hanem csináltak egy párhuzamos st univerzumot. egy minusz nulladik részt 🙂
ebben az univerzumban viszont már azt tesznek amit akarnak, hisz nem kell tartani a szentségtöréstől, hiszen ez nem is az a startrek világ, itt nincs olyan, hogy valami hülyeség mert az igaziban ezt meg azt még nem találták ki, nem jutottak el valahova 🙂
ez szerintem egyébbként késöbbiekben is előny lehet, lehet indítani egy új folyamot, ezzel a szereplőgárdával. csomo nyitott kapun mehetnek tovább, sőt ha akarják végül becsatlakozhatnak az eredeti folyamba, úgy hogy az egyik részben majd ők találkoznak a hazafelé tartó voyager szondával 🙂

ja, a d9-ben viszont szerintem igen állat volt a renderelt alien-eken az élő szereplők által vetett árnyék..
na jó, igazából nagyon bírtam a d9-et is. ügyes húzásnak tartom a kezdetben aranybányának tűnő, de azóta kábultan ténfergő, csakagondvanvelük idegenekkel utalni a hasonló sorsú délafrikába munkaerőnek behurcolt, de azóta nagyjából nemkivánatossá embertömegre. szerintem elég jól lefestette a helyzetet az egész dolog ezel a gettó áthelyezéssel, meg a megjátszott jogállamisággal. meg szerintem tökre rendben volt a főszereplő fejlődése is.

szóval rövidebben: szerinte alma vs naracs a két film. a közös pont csak anniy hogy a scifi polcon lesz majd mnindkettő a tékákban.

uff.

szpeti

OK, de továbbra sem egyik vagy másik állításodat akarom vitatni, hanem általában a filmkritizáló posztjaidat. Más témákban előremutató, friss és egyéni posztokat írsz, filmekről is hasonlókat lenne értelme megjelentetned. De friss soha nem vagy, rendszerint X hónapja bemutatott filmeket kritizálsz, vagyis értelemszerűen nem a Plastik alapján döntöm el, hogy megnézzem-e. Ennyi idő után már csak valamilyen lényeges új, mélységi információnak, értelmezésnek lenne létjogosultsága, de ilyenekről sincs szó. Tiszteletben tartva, hogy ez a te blogod és azt írsz bele, amit akarsz, és amiről akarsz, az Apple-témákban irányadó vagy, és például a múltkori kérdezz-felelek videó is nagy volt, már csak azért is, mert meg merted csinálni. Mozifilm-kritikáért viszont felesleges lenne a Plastikra járni.

Bártházi András

szpeti: Át lehet ugrani. 🙂 Ugyan Józsi egy Véleményvezér, s ezért felelősséggel tartozik az írásaiért (hehe), de azért csak ő dönti el, hogy miről szeretne írni. Ez meg egy jó téma, no.

Nekem mind a District 9, mind a Star Trek film bejöttek, de másért. A District 9 nagyon érdekes eszközökkel, egy nagyon jó témát fogott meg, és a CGI is fantasztikus volt. Jó hogy “happy end” szerű lett a vége, de lehet, hogy nem kellett volna ennyire akciófilmesre venni. A Star Trek másképp jó, inkább a szórakoztató vonalon, és az eddigi történetek vonalába illesztve lehet jobban értékelni talán. Ha a szórakoztatás a kérdés, akkor nekem a Star Trek jobban tetszett, ha az elgondolkodtatás, akkor a D9 több gondolkodni valót adott.

(a “nem tudom” miért nem helyes válasz a “Milyen nap van most?” kérdésre?)

stewie

Nekem is inkább ST, bár a film felétől a csillanások elvonták a figyelmem. Minden jelenetre raktak színes kis popos fényeket, zavart na.

_alesi_

szpeti: mondjuk az általad linkelt D9 kritika, sem a legjobb, amit valaha olvastam. Amúgy ne keverd ide a kritikát, mert ez a post (is) nem annak lett szánva.

Btw. a Star Trek-et azok élvezik inkább, akiknek van fogalma az ST univerzumról, míg a kivülállók maximum közepesnek tartják. Míg a rajongók a legénység minden egyes tagjának bemutatásakor elmosolyodnak, addig mások teljesen elvesztik a fonalat, hogy akkor most ki-kicsoda és miért is időzik rajta annyit a kamera. A főgonosz mondjuk nagyon harmatos lett, pláne az eddigi filmekben látottakhoz képest.
A d9 meg alapvetően nem rossz film, de sajnos -ugyan nem sokon múlt- mégis elbukott útközben. Mondjuk én nem leszek igazságtalan Blomkemppel, elsőre sikerült vállalható anyagot letenni az asztalra.

ST: plusz egy pont részemről.

nyenyec

Nekem az az elméletem, hogy óriásit számít, hogy milyen elvárásokkal és prekoncepciókkal ül le valaki nézni egy filmet.

Nekem nagyon bejött a District 9, üdítően friss volt, kellően más mint a többi sablonos SciFi. (Nem tudtam róla korábban semmit.)

A Star Trek nem hagyott mély nyomot bennem, de azt el kell ismerni, hogy tekintve, hogy az alkotóknak a számomra totálisan idétlen Star Trek univerzumban kellett letennie valamit az asztalra, jól teljesítettek. De a G.I. Joe-ról ugyanezt gondolom. 🙂

A D9 30 millió dollárból készült, a Star Trek 5x ennyiből.

eN

A D9 nem kifejezetten sci-fi. Inkabb tarsadalomkritika, olyan temakkal amiket maskepp nem PC feszegetni, rengeteg kikacsintassal mas filmek es mufajok (pl fps jatekok – half life) fele. Most nem megyek be a reszletekbe, errol annyian es annyi mindent irtak. Amit erdemes elolvasni rola az oktoberi Filmvilag 50-51-es oldalan (sajnos csak januartol olvashato online, ujsagosnal meg meg lehet venni a lapot): http://filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=9890
Roviden, Jozsi neked azert nem tetszett a D9 annyira, mert az utalasok, kikcsintasok nem talaltak, amig az ST eseten valoszinusithetoen tisztaban vagy a koritessel.
Nekem az ST “unalomuzo” kategoria, a sorozat is az volt, dehat ez szubjektiv.

RRomeo

Összehasonlítani ezt a két filmet… ja mind1ik sci-fi. Ennyi. De őszintén szólva az új Star Trek egy szórakoztató remek popcorn mozi a District 9 viszont több annál, révén van mögötte nem kevés mondanivaló és sokkal is komolyabban veszi magát. Szóval maradjunk annyiban hogy ha “újranézési faktorról” beszélünk akkor igazad van, révén az új Star Trek sokkal, de sokkal könnyebben fogyasztható alkotás. Azt ezerszer végig lehet nézni, vicces, látványos, csillivilli. A D9 viszont inkább a “nézdmeg1xaztánjólodaüt” kategória.

bob omb

ez is ilyen kommenthajhaszó poszt,idétlen címmel, veled vagyok szpeti, amúgy mindkettő UGYANOLYAN fasza,:)plastik is fasza, nem sértődni:)

jack ez

Nem tudnék jobban egyetérteni szpeti véleményeivel.
Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

pedestrian

Srácok eltévesztettétek a házszámot… sehol nem láttam kiírva, hogy ez egy filmkritika blog lenne. Az ő saját véleményét meg hagy írja le ahogy akarja…

TBS

D9 up (hardsf, zseniális újításokkal), ST down (látványos, de semmi új). AD, vajon melyik film közben oralizáltál (beszéd/evés/ivás/cigi/stb.) többet..? No az a rosszabb. Pszichoobjektíven. 😀

pedestrian

Jah, hogy ontopik legyek, szerintem D9, mert meglepett (direkt nem hagytam a spoilereket rámtámadni előtte)
Ráadásul én szeretem a vfxparádét is 🙂

birka

Kifejezetten sci-fi rajongónak vallom magam, talán pont ezért kapartam le a fél arcom a D9 második felétől. Már elnézést, de a remek felütés és a kafkai átváltozásos vonal átment abba az igazi, szenvelgős, megmentelek sablonba, amit, feltételezem, szintén szatirikus célzattal tettek bele, mégis, rettentően untam.
ST nem összehasonlítható ezzel, az a film egy jól pörgő, vicces akciófilm, igazi popcorn-movie, a legjobb fajtából és ezt a szerepét be is tölti. A morális mondanivalója egyszerű, mint a faék, nem kell rajta gondolkodni.

rakenroll

Minden tiszteletem a rajongóknak (valamiért biztos kialakult bennük a rajongás), de a Star Trek mint film egy szánalmas szar. Ez volt a véleményem a Batmanekről is. A régi sorozatot persze néztem én is dömperezés után, ékes német nyelven valamelyik osztrák csatornán – emlékszek, hogy akkor nagyon tetszett, pedig németül azóta sem értek sokat (lehet hogy azért).

tomsolo

Én nemrég néztem meg a Moon-t ami egy teljesen más irány ehhez a kettőhöz képest, előtte meg a BattleStar Galactica – The Plant, nehéz rangsorolni, mert szerény véleményem szerint komoly problémák vannak a stúdiós fejekben.

A District egy elrontott film – kult lehetett volna, a Star Trek meg bár kb. hozza a saját színvonalát mégis egy rossz filmnek tartom. Ez a véleménykör egyébként érdekes módon igaz sajnos a Moon vs. The Plan párosra is.

Aki esetleg nem vágná mi ez az utóbbi kettő:
http://movies.apple.com/movies/sony/moon/moon_1080p.mov

http://www.youtube.com/watch?v=QYV7WeaDP_8

rivera

Évek óta alig volt értékelhető sci-fi, most meg itt van két teljesen használható. Alma/körte egyébként – ahogy fent többen is írják. A D9 a kihagyott lehetőségekkel együtt is eredeti és friss, a Star Trek pedig tipikus nyári blockbuster, élvezetes és könnyen fogyasztható. Ha még venném a dvd-ket, mindkettőt bezsákolnám, szerencsére már alábbhagyott a gyűjtőszenvedélyem.

kuf

tomsolo-hoz kapcsolódva a Moon-t énis ajánlom mindenkinek.

Ha esetleg vki hozzám hasonlóan rühelli a quicktime playert w32 alatt, annak itt az ehetőbb, tölthetőbb link 🙂

http://www.apple.com/movies/sony/moon/moon_h1080p.mov

józsi, egyébként ha teheted, nézd meg vmi HD projectoron, korrekt hangtechnikán a Star Treket, büntet. A D9-ből is várom már a HD releaset.

Bel Riose

birka: +1

Én is csalódottan jöttem ki a D9-ről, sokkal több potenciál volt benne mint amit a forgatókönyvírók kihoztak belőle.

Pont emiatt hiába “buta popcornmozi” a ST, az legalább hozta azt amit elvártam tőle: fasza látványvilág, pörgő történet -> sokkal jobban szórakoztam rajta. A D9 meg egyáltalán nem hozta azt a nagy “WOW” érzést, vagy fordulatot a történetben amire számítottam. A második fele szerintem is dögunalom volt.

Összességében én egyik filmet sem mondamán kiugró alkotásnak. Egyiket sem fogom letölteni/megvenni DVD-n és újra megnézni. Hol vannak az olyan sci-fik, amiket 3x-4x simán meg tudtam régebben nézni? (Matrix, Aliens, Szárnyas Fejvadász, stb.)

Na majd talán az Avatar…

zolle

A Star Trek az a film volt amit egy hónap alatt legalább 3x néztem meg. A D9, bár tetszett, de nem fogom újranézni. -> Star Trek.

Egy ilyen title-lel nagyon nehéz lenne versenyre kelni, már ha egyáltalán sikerülne is valakinek a sci-fi szférából.

Sideburn

Hát, szerintem nem igazán lehet eldönteni, melyik a jobb. Igaz, mindkettő Sci-Fi de ezt leszámítva teljesen más kategóriába tartoznak, nem igazságos őket egymáshoz hasonlítani.
Ahogy fentebb is írták, a District 9 mélyebb, gondolkodásra késztet, a Star Trek viszont egyszerűen csak szórakoztatni akar, azt viszont nagyon jól teszi.

bobbyperu

Úgy nem értek egyet, hogy közben maximálisan egyetértek:
– Sztem d9 jobb (st egyszerű iparosmunka: jó, de semmi extra / rizikó. Abramstól sokkal többet vártam).
– Amiben egyezünk, az viszont kísérteties: ezt tweeteltem kb. egy hónapja:
“Progressive, impressively weird docu-sci-fi-start turns into an average, last-minute-escape-chain Transformers rampage.”

gasztony

Ajánlom mindenkinek a Knowing (Képlet) című filmet, ha valaki sci-fi-re vágyik. 🙂

Star Trek-et holnap vagy holnapután nézem meg, ha már ilyen sok jót írtatok róla.

Infy

Star Trek.
D9 is tetszett, de a Star Trek valami olyan maradandót hagyott bennem ami hatására elkezdtem nézni a sorozatot, pedig sosem voltam oda a Star Trekért.

Balazs

Reszemrol szinten ST.
Mondjuk, lehet hogy azert, mert nem vagyok ST fan, es ot perc alatt elunom magam tetszoleges ST sorozat epizodon 🙂 A filmek nemelyike azert nezheto volt nagyreszt, de nem kicsit elvont (nekem).

QuippeR

Én nem ajánlom a Képletet senkinek, inkább nézze meg háromszor a D9-et addig a pontig, amikor a főszereplő szívét ki akarja vágni a jólelkű doktorbácsi, aztán kapcsolja ki.

Mellesleg üzenem mindenkinek, hogy a sci-fi mindig is a társadalomkritikáról szólt. Sőt igazából az is lehetne a műfaj neve, hogy társadalomkritikai fikció.

Pepinke

A Star Trek filmet végignéztem, aztán töröltem. A District 9-et a harmadától már gyorsítottam…
Szerintem sci-fi-t inkább olvasni kéne, de tudom, az ma nem divat. Mármint olvasni. Speciel Philip K. Dick elég jó, manapság kezdik “újra” felfedezni. Neki ha jól tudom több művéből is született film: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal(Szárnyas fejvadász), Különvélemény, Fizetség (A felejtés bére), Emlékárusítás (Az emlékmás), Kamera által homályosan.

Reb

érdekes nekem ez az új star trek film nem jött át
a régiek közül is inkább csak az újak tetszenek

viszont a star trek sorozatokból a deep space 9 az valami gigaüber (szvsz)
azt úgy 3-4 évente végignézem 🙂

d9… egyszer nézhető, engem abszolút nem fogott meg a sztori

sekele

Bevallom, lassan 30 éve vagyok hardcore sci-fi őrült (és ahogy illik, Star Trek fan), megpróbálok mindent elfogyasztani. Persze, rengeteget szívok a sok idióta könyv- meg filmtermésből, de még mindig nem vezettem be valami szűrőrendszert (egyéb műfajnál 7.0 imdb alatt nem is nézek meg filmet), bár már erősen fontolgatom. Borges mondta, annak idején, amikor kezdett megvakulni, hogy már csak olyan könyvet olvas, ami 50 év kritikáját elbírta még akkor is, ha ezzel elzárja magát az új és jó alkotásoktól.
Na most, az igazság az, hogy a Star Trek Zero-t még nem láttam, ezért nem is akarok még állást foglalni a kérdésben.
De: a D9 hosszú ideje (kb 15 éve) az első film, amit egy rögtön héten kétszer néztem meg. Moziban. Sőt, ha jobban belegondolok, ez csak a Harmadik típusú találkozások, a Csillagok Háborúja (4-5-6) és a Brandon Lee-féle Holló esetében fordult eddig elő.
Abszolút kult-film lett nálam és tulajdonképpen eN-nel értek egyet, ti. nem is igazán sci-fi. Legalábbis nálam nem a sci-fisége miatt jó.
Azóta megnéztem párszor a torrentet is és egyre jobban tetszik, bekerült az All Time Top 10-be, de igazából a Tarkovszkij Sztalker-ét kivéve, egyelőre nincs is előtte semmi a privát sorrendemben.
AD: “Az eredeti koncepció alatt pedig azt értem, hogy ezt a dobozváros-gettó társadalmi problémát ufó köntösbe öltve boncolgatni. Meg egyáltalán: ezt a rák sci-fi dolgot kifejteni stb.” Szerintem nem ez a koncepció. Egyszerű premisszákból indul ki és nem is jut sehova: van egy zűrzavaros város, amibe beteszünk még egy faktort, ami tovább fokozza a zűrzavart, lassuk csak mi lesz belőle. És működni kezd. Nincs cselekmény, nincs koncepció, nincs kifejtve a “rák sci-fi dolog”, hogy honnan jöttek meg semmi, csak egy sereg jelentéktelen pöcs van, akiket a saját érdekeik mozgatnak ide-oda a zűrzavarban. És működik, mert borzongat a hangulat, a színek, a hangok, a szereplők összevissza angolsága (búros, swazi stb), meg a lényeg vartyogása és hogy 20+ év után, ugyan nem beszélik egymás nyelvét, de úgy-ahogy megértik. Nem hiszem, hogy társadalmi, esetleg faji témák boncolgatása lett volna itt a cél.
De hát pont attól kult, mert valakinek üt, más meg azt mondja WTF, vagy éppen yet another sci-fi…
Azon nagyon csodálkozom, hogy ilyen előkelő imdb helyezést ért el, mert úgy érzem elég rétegfilm, 50.000 szavazat fölött általában elkezdődik a kiegyenlítődés (bár a 2001 Űrodüsszeia majdnem 150.000 szavazatnál tart és még mindig 8.4, pedig az is hardcore eléggé).
Szóval nagyon izgatott vagyok ST ügyben, de a sorozat és a 10 korábbi film alapján tartok tőle, hogy nem egy súlycsoport. Az ST nem ennyire hardcore…

Cuc

Előre is elnézést, hogy nem a témához szólok hozzá, de sci-firől lévén szó remélem nem nagy gond, hogy egy másik filmet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Nemrég szereztem be az Immortal című filmet (pár hete volt a tévében), már vagy negyedszer nézem meg, és annyira lelkes vagyok, hogy gondoltam megemlítem itt is, hátha nem ismeritek. Megvan benne az, amit minden filmben keresek: a hangulat.