Strong VPN

Régóta szenvedünk, köhögünk, szívunk a neten azért, mert bizonyos szolgáltatásokat IP-szűrve lehet csak elérni. Ott van például nekem az online követhető tenisz, amit egyedül a Wimbledon esetén voltam képes Magyarországról megtekinteni IE6-ban. Az viszont működött. De semmi más, soha, hiszen látják, hogy honnan jövünk (és merre tartunk).

Van viszont megoldás erre a problémára, az a neve, hogy Strong VPN.

Egy nagyjából 15 ezer forintnak megfelelő, egy összegű éves díj fejében kapunk magunknak Amerikai vagy UK IP címet. PPTP (Point-to-point tunneling protocol) kapcsolaton kiépülő biztonságos alagúton keresztül közlekednek a byte-ok a laptopunk és a szerver között, miután rákattintottunk a fejlécben levő PPTP kapcsolódás gombra. Ez több mindenre jó, például egy netes kávézóban sem tudják “lenézni” a tartalmainkat, de ezen kívül ugye vérbeli amerikaiként látszódunk a világban. Egyetlen hátránya az, hogy ilyenkor a teljes hálózati forgalmunkat Amerikából kapjuk, így lassabb lehet, mint a helyi hálózati szolgáltatónktól.

Nem szaroztam, hanem előfizettem a szolgáltatásra. A regisztráció menete meglehetősen egyszerű, aki a neten csinált már bármilyen vásárlást, semmi gondot nem fog tapasztalni. Én PayPal-en keresztül toltam át a pénzt nekik, utána egyből megkaptam a webes accountot, ott ki kell még választani a kívánt szervert, felkonfigurálni a PPTP kapcsolatot, aztán máris connect!

A működése a következő: a Strong VPN szolgáltatás mögött álló cég szervereket üzemeltet a világban. Ezek a szerverek meghatározott számú kapcsolatot tudnak kiszolgálni. Annak függvényében, hogy ki melyiket választja magának, kapja meg az IP címet. Én a 85 dolláros éves díjú csomagot választottam, ami tartalmazza UK-t, San Francisco-t és New York városokat. A városokon belül több szerver is van, ezt majd az admin oldalon lehet megnézni és kiválasztani azt a gépet, amire végül csatlakozni fogunk. (Fontoljuk azonban meg, hogy melyiket, mert havonta csak néhányszor változtathatunk pozíciót. Mivel itt három város volt, ennek túl sok értelme nincs egyébként amúgy sem, talán UK-SF váltás lehet érdekes a Spotify.com miatt.)

Ha megvagyunk az adminisztratív lépésekkel, már csak a PPTP kapcsolatot kell kiépítenünk a Mac-en. Szerencsére ehhez még képernyőkkel gazdagon illusztrált segítséget is kapunk, lehetetlen hibázni. Miután beállítottuk, nincs más dolgunk, mint kiépíteni az alagutat, és máris US IP címről egy titkosított csatornánk át szörfölünk. Ezt Mac-en ki lehet vinni a menübe is, aztán egyetlen gombnyomással megy a kapcsolat. A StrongVPN nem számol el forgalmi díjat.

Néhány alkalmazási ötlet:

– Netes kávézóban egyből célszerű bebökni, még biztonságosabban fogunk szörfölni.

– Vannak esetek, amikor nem akarunk magyar IP címmel regisztrálni, esetleg nem akarjuk azt sem tudatni a másik oldallal, kik vagyunk pontosan (ugye mindenkinek látszik a magyar szolgáltató IP-je). Egy extra anonim réteg felvitelére is alkalmas lehet a StrongVPN.

Spotify.com — sikkes svéd szolgáltatás, ahol bármilyen zenét a levegőből streamelve hallgathatunk. Ennél jóval többet tud, fizetős, de a zenehallgatás jövője ilyen szolgáltatásokból, mint erős cölöpökből fog állni. UK-ből is elérhető.

Hulu.com — amerikai műsorokat, sorozatokat lehet nézni. Az ingyenesek reklámmal tarkítottak, de akkor is, roppant kényelmes webes tévé.

Pandora.com — annak idején mindenki ismerhette ezt a remek dinamikus zenei szolgáltatást. Sajnos a nemzetközi jogi szabályozás miatt csak a US IP-ket szolgálják ki. Én még írtam is nekik anno levelet, de sajnos nem csináltam nyarat. Most viszont ezt hallgatom.

– iTunes — aki tutira akar menni, amerikai IP-ről végzi el a US Store vásárlásait, ezzel egészen biztosan el tudja kerülni a boltból történő kizárást. (Azért arra is figyeljünk, milyen kódokkal dolgozunk!)

Ezen túlmenően mindenki meg tudja találni az őt illető dolgot. Szerintem remek dolog, már régóta keresek valami hasonlót. A free webes proxy nevű vicceknél sokkal jobb dolognak tartom. Évente 15 ezer forintot nekem megér ez a szolgáltatás. Az összes negatívuma, hogy nem enged több kapcsolatot egyszerre, így mindig csak egy valaki használhatja a lakásban, másrészt lassabban jön azért a net amerikán keresztül. De legalább jön és hozzáférhetünk a dolgokhoz.

Érdemes előfizetni? Döntse el mindenki maga.

Disclaimer: Eredetileg Fudge ajánlotta egy régebbi posztunk kapcsán. A fenti StrongVPN linkek után a Plastik média nem kap jutalékot.

45 hozzászólás

csabapalfi

Az iPhone-on is be lehet allitani??? Most neztem meg es van PPTP VPN beallitasi lehetoseg. Ha ez igaz, akkor meg ma elofizetek en is 😀 🙂

Zoli

Köszi az infót, én már régóta kerestem ilyen lehetőséget. Amit hiányolok és nagyon fontos volna tudni hogy routeren is lehet e konfigurálni ezt valahogy. Ami miatt érdekes lenne az az XBOX Live. USA accountom van, de nyílván tudják IP alapján hogy Magyarországon vagyok, és a videós részt nem tudom elérni. Ha ezt meg lehetne oldani akkor egyértelműen instant get a Strong VPN.

Ha van tapasztalata valakinek a témában azért hálás lennék ha megosztaná itt vagy privátban.

köszi előre is.

Kikkekke

Kb mekkora sebességre számítsunk? Valami titkos-apróbetűs forgalmi limit, hogy ne ezen keresztül nézzek afgán szirtikecske-pornót sztrímelve fullhd-n?

Ui: szifon mobiltémán küldve a hszt befagy az egész, publishingel a végtelenbe és tovább.

Zoli

Miután elküldtem a postot jöttem rá hogy google az én barátom 🙂
A lényeg hogy azt írják ICS-el megy XBOX Live a Strong VPN-el!

csabapalfi

Spotify Desktop App OK, iPhone app-hoz premium acc kell. De azt csak UK bankartyaval, vagy UK (vagy vmelyik supported country) Paypal acc-al lehet fizetni. Ha erre van vkinek otlete az nagyon kiraly lenne.

WishCow

Valójában ezt egy sima SSH Tunnel-el is meg lehet oldani, csak kell egy ismerős a célországban akinek van egy linuxos (mert azon alapból van OpenSSH, de más is jó) gépe, és mindenféle konfigurálás nélkül mehet a móka.

Előnye a VPN-el szemben hogy ezt on the fly lehet szabályozni, így meg lehet azt csinálni hogy a korlátozott tartalmakhoz használjuk a tunnelt, minden máshoz meg a gyors itthoni kapcsolatot.

k3y

Nyilván ha a routereden állítod be, akkor az egész LAN a tunnelen keresztül megy, nem? (Ja, egy guglizás csak és ott részletes leírás, hogy hogy kell a DD-WRT-t konfigurálni.)

szenyo

Nekem van egy “ébresztőórám”, ami a Pandora-t tudja (vagyis tudná).
Erre van valakinek tippje, hogy hogyan lehetne belőni? WRT router adott.
Az sem baj, ha nem az egész forgalmat zavarjuk át proxy-n…

Gondolom iPhone-os Pandora appnál is az ugyanaz a móka.

minicoreduo

Én a sokkal olcsóbb és megbízhatóbb foxyproxy-t ajánlanám. iplyer, 4oD, itv, összes Uk cucc faszan megy vele.

Ja és firefox add-onján keresztül egyszerűen kapcsolható.

tried and tested.

foxyproxy.mozdev.org/

fulopszabolcs

Józsi, te az Open verziót használod külön szoftverrel? Vagy 85 dolláros helyett miért nem az 55 dolláros sima PPTP-t vetted meg?

Van ennek egyáltalán jelentősége a hétköznapi user számára?

WishCow

Véleményem szerint az ssh tunneles megoldás győz kényelemből, azért mert csak a szükséges dolgokat kell a tunnelen keresztül vezetni, míg VPN-nél minden azon keresztül megy. Persze ha elég gyors a kapcsolat akkor lehet hogy ez egyáltalán nem zavaró.

Így ránézésből nagyjából viszont ugyanennyi “bajlódással” jár az SSH Tunnel felhúzása is, ugyanúgy ki tudsz húzni ikont az asztalra, duplaklikkre felépül, kész. Talán az egyetlen kerülő a VPN-el szemben, hogy a kapcsolódás után a böngészőbe ki kell pipálni a “use proxy” checkboxot amikor szükség van rá, és ez lehet hogy csak 2-3 menüponton keresztül érhető el (firefoxhoz van kihúzható gomb).

WishCow

Húha akkor lehet én vagyok eltévedve, milyen célt szolgál a node szerver?

Samott

Nekem mashol oket ajanlottak: usaip.eu – ha jol latom felaron kinalja ugyanezt.

UK IP-vel meg ezt erdemes bongeszni: tvcatchup.com

Szajd

És a Hulu az folyékonyan megy vele? Ha igen, akkor instant get.

addikt

A f@szom kivan már, hogy azért is fizessek ami egy balfasz renekknek alapból jár, hát a f@szomat a Pandórába. Igen jólesett.

csiga

Szóval ha jól értem, akkor egy szegény országban megszerzett kevés jövedelmedből költöttél 15 000 egységnyit arra, hogy egy olyan gazdag ország boltaiban vásárolhass, ahol egyébként büdös nekik a pénzed? Nem abba akarok beleszólni, hogy mire költöd a kereseted, csak nem fucking visszás ez az egész?

alternaiv

Kicsit OFF:

Spotify helyett ajánlom a http://www.grooveshark.com -ot. Ingyenes, de van fizetős verziója is, nagyon sok minden fent van (alapvetően nem mainstream zenehallgatásra használom, és abból is). Néha, késő délután kicsit belassul, de látszik, hogy fejlesztik, bővítik, szeretik, szorgos kezek munkálkodnak rajta.

rale

Megerősítem Leroyt, nagyon fasza kis progi, Pandora és Hulu gond nélkül ment vele.

johanx

Túlbonyolítjátok..

vps.net >> debian+pptp (imageből!) >> 10. percben már online vagy, és ez egy full virtualizált szerver, _másra is használhatod_, de önmagában a vpnhez bőven elég 1 db node.

Az olyan 20 dollár / hó, ha meg amúgyis ott vagy, akkor sokadik nodeként meg 14 USD/hó.

Továbbgondolva:

Routerben VPN kliens, és máris ott van az asztalodon USA. Fokozható: van UK-ben is datacenterük.. 😉

johanx

(és persze ezért a pénzért annyi vpn accot osztasz szét, amennyit a node elbír/nem szégyelsz.. mivel kulcsrakészre kapod a szervert, az egyetlen dolgod egy cleartext fájlba bepötyögni a neved, jelszavad és hogy honnan jöhetsz.)

+ maximális riszpekt a posztért, kell h tudjuk, nem muszáj magyar címeres betyárruhában hátrafelé nyilazva a neten barangolni…

Zoli

Leroy, Köszi a tippet, kipróbáltam a Thefreevpn-t, és frankón működik.
Most már csak az ICS-re kell rájönnöm, vagy hogy tudom a routeren ezt bekonfigurálni…

Lehet amúgy én vagyok túl paranoiás, de azért kicsit furi érzés tudni, hogy egy teljesen ismeretlen cég szerverein keresztül megy a forgalmam a VPN miatt.
Nincs titkolnivalóm, meg eddig (és szerintem most is) a magyar ISP úgyis lát mindent, de akkor is bennem van a kérdés hogy nem élhetnek vissza ezzel?

Józsi neked nincsenek ilyen aggályaid a privacy-val kapcsolatban?

Zila

Sőt, Amazon EC2-ben csinálsz egy pici kis virtuális gépet, abban PPTP, aztán amikor kell, akkor indítod a VM-et (és a taxamétert :), ha nem kel kikapcsolod. Lehet olcsóbb megoldás…

Más: Én futottam egy kört a Hotspot Shield-del Spotify miatt, nem jött be. Szerencsére rájöttem, hogy micsoda hülyeség azért teperni, hogy költhessem a pénzem zenére… Amíg Magyarországon a magán célra történő letöltés legális, addig leszarom a fizetős zeneszolgáltatásokat. Előbb szedjék le a jogdíjat az adathordozókról, szüntessék meg a magáncélú letöltés legalitását, aztán majd fizetek a zenéért _egyszer_ és nem duplán mint most… (persze nem fizetek duplán mert nem veszek zenét 🙂

human

“Túlbonyolítjátok..

vps.net >> debian+pptp (imageből!) >> 10. percben már online vagy, és ez egy full virtualizált szerver, _másra is használhatod_, de önmagában a vpnhez bőven elég 1 db node.”

Ez olyan egyszerűnek hangzik, a bonyolult fizetsz és kattintasz 10-et képek alapján dologhoz képest.

karon

egészen elképesztő módon a freevpn működik, normális a sávszélesség és hulu-t is gond nélkül lehet rajta nézni!
leroy, thxalot!

ha lerohad, én visszatérek a hideipvpn-hez, messze a legolcsóbb és mindent tud, amit a nagyok. (hideipvpn.com)

zila, az amazon ec2 megoldással az a gond, hogy a felhasznált adatforgalomért is fizetni kell… nem végeztem fejszámolást, de heavy hulu user vagyok.

végre egy zsír thread a plastikon!
milyen nap van most? hát szerda egyem meg a szíved.

MillionStab

Ez egy remek megoldás pl. region locked Xbox live tartalmak leszedésére iS., Én a magam részéről a pureVPN-t használom. Van UK, USA, German IP, de gondolom ez is ua.

endre

Józsi, adok én neked ingyen PPTP és/vagy OpenVPN vpn-t a seattle-i gépemen. Csak úgy. Én is csak VPN miatt bérlem a gépet kemény havi $7-ért. Remélem még van trial periodod.

Gee

kicsit késve, de ln is kipróbáltam. Egy korábbi posztra reagálva: nem az a baj jelen esetben, hogy az amerikai bolt hülye, és nem fogad el magyar bank/hitelkártyát (ilyen is van bőven), hanem az, hogy az európai licensz szabályozás más, és ezt nem szeretik az amerikaiak. (Konkrétan az ottani Artisjus cseszi meg őket)

melos

Helo,

ha teszem azt en a munkahelyemrol proxy mogul szeretnem ezt hasznalni, akkor ugyebar a portot amin megy az SSH elobb utobb letiltjak (ha meg nincs tiltva egyaltalan).
Kerdes, nincs valami olyan cucc amivel 80as v. 8080as porton lehetne eztet muvelni?

Esetleg valami mas megoldas, hogy a tisztesseges netezo melost ne hatraltassa az akadekoskodo IT a kedvere netezgetesben?

koszi,
p