Újévi predikció

Három évvel ezelőtt 2007 januárjában jelentette be az Apple és Szent Vezére a szifont. Forradalmi eszköz volt abban az időben, hiszen még senki addig nem kombinálta így egybe a dolgokat és jött volna ki egy érintőképernyős jövőtelefonnal. Aki akkor látta a keynote-ot, az mind úgy sóhajtott fel, hogy “fantasztikus korban élünk”.

Nagyon erős a gyanúm, hogy 2010 január végén az Apple Keynote-on Steve, vagy valamelyik minionja a világnak bemutatja, és nem adja, majd az Apple tablet-et (neve iSlate, vagy nekünk csak simán slate lesz), bár szerintem akkor is Steve kezébe lesz spárgával kötözve, ha viasz bábuként lógatják majd be a színpadra.

Most pedig felteszem a kérdést: mi az istenre jó az Apple tablet?

Remek lehet például a netbook piacra. Ha valaki azt kérdezte volna annak idején, hogy a netbook mire való, senki nem értette volna. Másrészt remek cucc lehet tabletop alkalmazásokhoz, például társasjátékok, stratégiai játékok. Vizualizálni dolgokat. Ha meg YouTube videót mutogatunk, akkor nekitámasztjuk a falnak (ha nem lenne éppen a hátán kihajtható állvány).

Én úgy képzelem el a slate-et, mint egy elektronikus papírlapot. Ha akarjuk, olvasgatunk rajta, ha akarjuk lerakjuk az asztalra és interakcióba kerülünk vele, ha akarjuk, csak nézzük.

Technikailag szerintem alapvetően egy nagyméretű szifon lesz majd nem OS X-zel. App Store mintára telepíthetünk majd rá programokat jóváhagyási rendszerben, mert ezt nagyon szeretik (sőt, in-app purchasing!). Bár ebben az esetben az Apple megint újabb fába vágja a fejszéjét és elindulna a telefon/slate/os x hármas tengelyen.

Ebben az esetben eléggé kérdéses a slate életrevalósága, egy újabb zárt ökoszisztémát jelentene majd az embereknek, persze lehet, hogy meglovagol egy hullámot. Ebben az esetben sem hiszem azt, hogy akkora penetrációt érne el, mint a telefonnal, hiszen zsebben hordható internetünk nem volt korábban, csak szemét Sony-Ericsson kókler vacak Opera Minivel, a világ örömmel fogadta be, viszont laptopja mindenkinek van, és az emberek nem fognak vásárolni maguknak egy “másmilyen” Apple Air-t.

Jövőnek jövő device, 1.0, és biztos lesz benne a szokásos, jó értelemben vett Apple csavar is, de bármit alkot is Steve, én most jelzem, hogy én a következő generációs Macbook Pro-ból fogok vásárolni.

56 hozzászólás

peteraxx

csak azt nem értem, hogy mi értelme 7″-os képernyővel kijönni. 9-10″ esetén lenne meg az elektronikus papír értelme, amire nagyon helyesen rámutatsz a poszt elején

pollner

Hozzátenném, hogy sok magazinkiadó is a megváltást látja a Slate-ben (és a hasonló tábla-izéken). Az okosak azonban már többször is rávilágítottak, hogy a szép nagy kijelzőn megjelenő, tapizható magazin nem előre mutató megoldás, hanem a mára elvalt (központilag szerkesztett, “megmondós”) formátum életének meghosszabbítása. A világ ma nem erről szól. (Ettől függetlenül átmenetileg akár még sikeres is lehet.)

Henk

Pont ez kell nekem az ágyba! Amikor befejezem a számítógépezést és átmegyek a hálószobába, a szifonon folytatom. Kicsi. Egy valamivel nagyobb készülék jó lenne. Ezért készül az iSlate, hogy nekem jó legyen.

DnP

“Steve, én most jelzem, hogy én a következő generációs Macbook Pro-ból fogok vásárolni.”

Ezt majd januar vegen jol az orrod ala dorgolom 🙂

psc

Henk: get a life. 😀
Ha befejezed a számítógépezést, az ágyban inkább már a barátnőddel foglalkozz. 😉

alex

csak hangosan gondolkodok: Valami csavarnak kell benne lennie, különben senki sem fogja megvenni. Ha ugyanis sima 6-12 inches tablet lesz (eben az esetben sima = tablet, ahogy most látjuk + apple design + óeszten), akkor az előállítása biztos drágább lesz, mint az iPhone, és még jön rá az apple-nél szokásos haszonkulcs – lásd iPhone – és máris 200-250 kHUF-nál járunk, legalább. Ennyit meg a geekek se adnak egy “sima” tablet-ért, akármilyen shiny és twice-as-cool. Ezért vagy olcsónak kell lennie, ami ugye nem valószínű, vagy lesz valami csavar, akár valami killer feature, akár az, hogy SIMkártya + hűség alapon lehet majd megvenni.

pappito

nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az appli tablet egy marketing eszköz, nem cél, hogy megvalósuljon, sokkal inkább, hogy egyre másra jelenjenek meg cikkek, hogy lesz-e végre, vagy nem lesz soha, vagy fasztudja. le a kalappal a technika előtt, na. mindannyian tudjuk, hogy nincs értelme, pont azért, amiért a szifonnak van.

ha tényleg bejelentik, egy világ fog összeomlani bennem.

BAM

Józsi, ha új MBP-t veszel, gondolom a mostani meg marad backup gépnek, vagy netán megválsz tőle?

ivan @ aotw

Azt eleg biztosan tudjuk hogy lesz 7″ es 10″-os valtozat is. Es azt is eleg biztosan tudjuk hogy a legtobb nagy latvanyos magazin reszt vesz az dologban. Ugy tunik hogy az iTunes-nek lesz egy uj szolgaltatasa ahol magazinokat lehet majd letolteni ingyen es/vagy elofizetesert. Ezek a magazinok valoszinuleg Mac-en is futnak majd. Talan iPhone-on is csak ott kevesbe elvezheto lesz. Szerintem lesz az iSlate-ben GSM chipnek hely hogy mint video telefon mukodjon es emellett mobilnetezni is lehessen vele kilogo USB bizbasz nelkul.

greg

április óta lehet sejteni, tudni (http://konnektor.org/index.php/2009/04/apple-macbook-mini-helyett/), nem osx lesz a gépben hanem egy nagy képernyős “iphone” OS. és amíg voltak pletykák 7″ alternatív méretről, én a magam részéről kizárnám. nem adna full screen browse-olási élményt, ellenben nehezebben zsebbre vágható lenne mint az iphone. szóval csak a hátrányokat ötvözné. más kérdés, hogy ha maga a rendszer már lassan egy éve összeállt, akkor mire vártak? cortex A8-as ARM procikat már az iphone 3GS-be is raktak, az A9 meg ugyan vmivel gyorsabb, de ezért tolták volna a megjelenést egy évvel? LCD technológiában volt inkább nagyobb előrelépés az elmúlt időszakban, 2010-re színes e-papír -t ígérnek…

ami az árat illeti, az ARM architektúra olcsóbb valamivel (vs inteles Macbook Air), de ahogy Alex is írja, minimum a kijelző árával drágább lesz már előállítási költségben is az iphone-hoz képest. de amennyire bejött nekik a klasszikus mobiltelefon subsidy üzleti modell, biztosak lehetünk benne, ott figyel majd a 3G SIM helye a tablet-ben és a mobil szolgáltatók 1-2 éves hűségszerződésért majd féláron fogják adni. csak jussunk el odáig. (ez ellen szól, hogy ilyen partnerségről még semmi nem szivárgott ki)

greg

és persze jöhet a magam fajta rajongóknak egy szopóroller, ha januárban megint kussban lapít az apple a tablet csodafegyverről és csak az új 4 magos macbook pro-kat jelentik be.

klarky

Szerintem minden az árazáson fog múlni. Azzal értek egyet (feltéve persze, ha lesz ebből a termékből valami), hogy nem lehet sokkal drágább, mint egy iPhone, és olcsóbbnak kell lennie mint egy laptop.

Na már most, ha ez meg is valósul, akkor is ott vannak a konkurecia termékei. Ma már 35-ezerért is lehet venni netbookot 2 gb-os ssd-vel, tehát ha csak netezni lehet majd a masinával furcsálnám, hogy valakinek ez kellene mondjuk 200K-ért.

Nincs más hátra, kell hozzá valami extra szolgáltatás. Én a GSM alapú összeházasításra nem nagyon gondolnék, miért akarna bárki is ezzel telefonálni? Video telefon? Ugyan!!!! Tegye már fel a kezét az, aki valaha videotelefonált, vagy látott olyat aki ezt tette volna 3G-s hálózaton. Szerintem ez egy elvetélt ötlet, a technológia rég készen van rá, majd minden új 3G-s telefonban van dupla kamera mégsem használja senki… Nincs szüksége rá az emberiségnek. Pont.

Azért kíváncsi vagyok mi lesz a következő apple bejelentés, ami nem mozgatja meg a fantáziámat, arról már nem is beszélve, ami miatt ki nem nyitnám a pénztárcámat…

(ja, ha valami jó kis iTunes superstore-ra vártok miatta, akkor addig álljatok féllábon… A mostanit sem tudjuk használni itt a Balkánon, miért lehetne az újat? Amúgy egy dolog eszembe jutott. Mi lesz, ha ez lesz az apple játék platformja és nem a konzol háborúba szálnának be, henem ezzel a géppel együtt lenyomnák a játék és a net piacot tokkal vonóval?)

alma

félek, h ez a slate egy szánalmas ipod touch Frankenstein lesz, 2×2 db iPod összevarva dupla felbontással így; aksikkal eddig is hadilábon állt az apple, vajon ezt h oldja meg normálisan.

Szerintem nagyon jó compare pár lesz a Joojoo – ami már kész, kapacitív, linux, vékony és jól is néz ki, korlátozottan használható – hozzá; de gondolom mint minden apple cuccnál (ill. windowsnál 🙂 ) itt is meg kell várni legalább 2nd gen-t.

Somez

Lesz benne 3G modem, hogy ha nincs épp WiFi, akkor is le tudd húzni netről a tartalmakat. Majd szépen lemossák vele a Kindle és hasonló eszközöket, mert a háttérben már ott a jól bejáratott AppStore és ITMS.

ifa

angelday: Nem luxus backupként megtartani? Vagy egyszerűen nincs szíved annyiért megválni tőle, mint amennyiért el lehetne adni? Egyébként én is cserélem, de a régit valószínűleg eladom.

Marci

Mindenképpen zárt rendszer lesz, de jó lenne valami normális OS X-rá, ha nem is teljes értékű, mert egy iPhone OS-hez hasonlóval semmi esélye a netbook-ok ellen, ha egyáltalán ez a cél. Máshogy nem is lenne értelme. Meg nem hinném, hogy nagyon 200 alatt lenne és akkor már öcsi MacBook, kicsit többért. Szerintem ez most bukta lesz, kivéve egy normális, majdnem teljes értékű OS-el. Nem, nem lesz bukta, mert a korai éveket eltekintve minden termékük sikeresnek mondható és ezt is vinni fogják, mint a cukrot, csak..

Rack

Szerintem nagyobb forradalamt csinálhat vele az Apple mint az iPhoneval!
Biztosak lehettek benne, hogy odafog B@szni! Nem mezitlábas marketingesek és piackutatók vannak náluk! =)

Az én tippjeim:
– Custom apple processor (Emléxünk amikor megvette az Apple a P.A semit!?)
– Saját könyv piactér ill. bérelhető SW-k a storeban.
– “kétkezes” Új beviteli eszküz (multi touch screen) + kamera + a szokásos dolgok
– Cloud, virtual gaming szolgáltatások via stream (a sávszél növelésével nem szükségesek a klienseknek “erőgépnek” lenni, lehet úgy is raytracing minőséget -tök alap hardwerrel- ha a szerveroldalon számolja a gép)

Rack

Ad: Hidd el, dolgoznak ők ezen! Kielemzik a hibáikat és megcsinálják majd jól! =)

Zeusz

Nem látom magam előtt a beviteli eszközt. Gépelni a kapacitív qwerty-n? Jó lesz ez?

Sasi

Szóval nem tudom. Ergonómiai buktatókat látok benne, mármint magában az eszközben. Mostanság elég sokat dolgoztam, napi 16 órák is becsúsztak. Előtte is sejtettem, de most már a tapasztalat is megerősít. Ágyban vagy ülve dolgozni hosszabb ideig egyszerűen nem lehet. A fej kényelmetlenül, erőltetten döntött állapotban van, a nyak- és vállizmok hamar bedurrannak. Ez elég fájdalmas tud lenni.

Szóval, ha két kézzel gépelnél, és miért ne tennéd egy tableten, pl. milyen frankó lehet e-mail írásra, akkor ölben ez egy ortopédiai beutaló, hiszen ahhoz, hogy merőlegesen nézzünk a képernyőre, de közben ölben gépelhessünk normálisan 2 kézzel, hát, az azért természetellenes tartás.

Asztalon is természetellenes pózban lehet vele 2 kézzel dolgozni, hacsak nincs egy kitámasztó, de akkor kell egy beviteli eszköz, amin valóban lehet gépelni. Ha ez nem beépített, akkor ugyanazért bukta, mint a pár évvel ezelőtti tabletek, mert franc akar egy számítógépet több darabban cipelni, dokkoló meg tudom is én. A vetített keyboard + figyelés pedig szerintem még technológiailag nem kiforrott, az Apple számára biztos nem high-end minőségben megoldható kategória egy ilyen gépben.

Az is biztos, hogy hosszú távon fárasztó olvasni egy diplay-en. Főleg azért, mert a háttérfény fárasztja a szemet.

Bizonyos szempontból a könyv mint olyan érték, lehet ajándékozni, szép, van kultúrája, fel lehet tenni a polcra. Elég olcsón kellene adni, hogy elterjedjen az e-olvasás, azzal viszont kicsinálnák a print-publishinget mint olyat, kiadási jogok, stb., szerintem ezt a bizniszt nem lehet megdönteni mostanában.

A magazinok-újságok szerintem szintén egy kultúra része, a fogás, lapozgatás, sokszor még azt is mondanám, hogy az elvonulás, a kikapcsolódás jelképei, ehhez pedig pont egy elektronikai eszközt felhasználni paradox lenne. Persze ez megszokás kérdése, nem tudom az amerikaiak miképp kapcsolódnak ehhez érzelmileg.

A netbook egy jó niche volt, sok embert kielégített, már lehet rajta dolgozni, még elég olcsó, már jól cipelhető, kis helyen elfér, még lehet rajta gépelni, még lehet rajta mindent látni. De mit tud a tablet? Akinek laptopja van, annak pont teljesen értelmetlen eszköz, ha még olyan drága is, mint egy laptop, akkor főleg. Nem tudom zsebretenni, mint egy okostelefont, nem tudok vele menőn telefonálni, zenelejátszónak túl nagy, médiacenternek túl kicsi. A célcsoport leginkább desktop computert kell használjon – ha jól tudom az applenek a laptop biznisz megy legjobban -, munkájához nem kell ez az eszköz, maximum levelezés vagy fontos információk ellenőrzésére használja még, gyakran utazik, így a médiatartalmait magával viheti. Én úgy gondolom, hogy ez a nagyon mobilis embereknek lehet egyedül jó, nem kell magazinokat, könyveket, és sok kütyüt magukkal cipelniük, de mégis be tudnak kapcsolódni vele a világba. Amerikában lehet van sok ilyen, nálunk biztos nincs.

Btw. egy drága magazin legalább legyen nyomtatott, ha már esetleg van benne rossz cikk, akkor kaptam érte papírt cserébe. Én nem vennék digitálisan magazint, amíg fut a nyomtatott, addig főleg nem.

Sasi

AD: én jó egy évvel a netbookok megjelenése előtt koncepció szinten papírra vetettem ugyanazt, és amikor megjelent az elsők, vettem is páromnak, akkor mindenki röhögött, most pedig azoknak is van, akik akkor röhögtek.

A tablet szerintem fel fog emelkedni, de csak akkor, ha normálisan használható lesz, lecserélheti a laptopodat munkaeszközként. Van rá ötletem én hogyan oldanám meg, de az az Apple design irány szempontjából visszalépés lenne a színes műanyag mac korszakhoz, ami egyébként mindegyik zseniális termék volt, viszont, ha megnézed, ma a totális minimál-design ural náluk is, hajtogatás, mozgatás szerintem kizárva, egy sima tábla pedig nem jó. Nem tudom, kíváncsi vagyok mit lépnek vagy nem lépnek.

fraki

Sasi: Szerintem a tablet koncepció űrt tölt be, elsősorban a mobilitásával (ergonómiailag is).

Példa 1: Otthon az ebédlőasztalnál meg akarsz valakinek mutatni gyorsan valamit (képeket, weblapot, videót).

Példa 2: Meeting közben gyorsan utána akarsz nézni valaminek.

Példa 3: Utazol a vonaton/repülőn/kocsiban/akárhol. Netezni akarsz. Ergonómiailag sokkal jobb, mint a kinyitható laptop.

A tablet (ergonómiai!) előnye a notebookkal szemben, hogy a számítógépezés kikerül az asztalhoz kötöttségből.

karon

Óva intenék mindenkit attól, hogy bármely népszerű hardver haláláról okoskodjon – emlékezzetek csak vissza, hogy az elmúlt 10-20 évben hány “diszruptív” trónkövetelő eszköz került elő:

– a pécét tuti lecseréli majd a network computer
– az egeret lecseréli majd a trackball, a tapipad, az állóegér, a touchscreen
– a billentyűzetet a beszédfelismerés vagy a vetített billentyűk (muhaha)
– a laptopot leváltja majd a netbook
– a mobiltelefont meg a laptopot egyesíti mobile internet device (mi?)

…aztán egy nagy lófaszt cseréltek ezek le, vagy gyorsan megdöglöttek vagy maximum alternatív technológiaként maradtak fenn. Az ilyen gyökérségekben csak a pogácsazabáló újságírók hisznek, értelmes ember nem szopja be.

A tablet, az ebook és a MID is haszontalan önmagában mint konzumer eszköz, hiszen túl kevés dologra jó. Az ilyenek legfeljebb átmeneti vagy réteg sikerre számíthatnak, nagyot egyik se tud durranni. Ezért ugyanúgy nem okos dolog ma Kindle-t venni, mint annak idején PalmPilot-ot, hiszen csak egy újabb kacatot cipelhetsz, ami más kacatok nélkül csak limitáltan használható. Persze van, akinek ez nem számít, mert gadgetbuzi és tele van csiripelő szarokkal a táskája, esetleg a munkájához kell használnia egy ilyen fost (kórházi dolgozók pl.).

Az Apple – ha valóban lesz itablet – csak akkor nem lép bele egy újabb Newton méretű lószarba, ha az eszköz az ÖSSZES ALÁBBI kritériumnak megfelel:

1. napfényben is használható, kikapcsolt háttérvilágítással nulla fogyasztású screen a 10-20 órán át használható ebook funkcionalitáshoz

2. teljes értékű (nem iPhone) oprendszer a korlátlan alkalmazás-futtatáshoz (számítógépként is kell a cuccnak működni, a browser, a reader meg néhány idétlen miniapp kevés… az Apple cloudban én sem hiszek)

3. 3G és wifi network interfészek (a gps és a bluetooth sem árt)

Ha bármelyiket kihagyják, a iSlate lesz az új (és persze geci drága) Apple fiaskó, amit a fanboyok zokogva megvesznek, és ami miatt Jobs majd elmehet nyugdíjba.

karon

Ja és az egyik legfontosabbat kihagytam, a 2. ponthoz tartozik:

Flash kompatibilitás – ha ez nincs, az eszköz halott. A szifonnak még megengedjük (bár senki se örül neki), de egy tablet PC custom OS-sel Flash nélkül óriás bukó.

fapina

@karon

“…ilyen gyökérségekben csak a pogácsazabáló újságírók hisznek…”

nagy vagy, ember. szokás szerint 🙂

rog

idén volt először hogy az amazon több e-book-ot adott el mint igazit, persze most még az újdonság varázsa is besegít (mint pl digitális képkereteket is hogy viszik már!) de szerintem hosszú távon is ez lesz az irány. persze lesz létjogosultsága továbbra is azért a papír könyvnek is, mint ahogy a cd-nek is hiába minden sd-kártya meg online zenebolt. de papíron azt fogjuk megvenni, amit manapság cd-n. amit fel akarunk majd rakni a polcra, hogy majd meglegyen.

az én látomásomban az ebook olvasók 5 éven belül 50forintos eldobhatós hardverek lesznek. az oktatást pl elképesztő mértékben lehetne vele fejleszteni. és most nem arra gondolok, hogy hiperlink a szövegben, meg beágyazott youtube videó képek helyett, hanem hogy pl már általános iskolában egy masszív, megbízható ebook readert vinne magával a gyerek, nem pedig 27kg könyvet..

hmm. elkanyarodtam mi? 😀

neonlight

“Most pedig felteszem a kérdést: mi az istenre jó az Apple tablet?”
Lehet rajta kézmozdulattal fényképeket és albumborítókat lapozgatni, álá Surface. Manapság ez a legfontosabb feature, amivel el lehet adni bármit.

tyler durden

rog
Kanyarodok veled: vagy kórházban a doki ilyesmi cuccal futkosna egyik betegtől a másikig, minden előzmény a kezelésről, kórtörténet, diagramok, vizsgálati eredmények töltődnének a cuccra a szerverről stb.

Szóval azért vannak potenciális területek. Persze a valóságban a kórháznak, sulinak ilyenre nem lesz pénze, de lesz célközönsége a tabletnek, mert a hüjjjegyerek a budin töltheti a magazint az appletől, nézheti a youtube-ot vagy lásd a “Pont ez kell nekem az ágyba! Amikor befejezem a számítógépezést és átmegyek a hálószobába, a szifonon folytatom.” féle őrületet lol…
Az online magazinokhoz pl. http://5magazine.rioferdinand.com/1N4afc0c254f188939.cde na ezekhez egy ilyen eszköz tuti lenne. Ha Jobs megcsinálja, akkor el is fogja adni a szolgáltatásokkal együtt.

Sasi

Fraki: (az említett példák csak felhasználási lehetőségek, az ergonómia inkább azt jelenti, hogy a tárgy emberrel való interakciója milyen)

1. ebédlőasztalnál képek, weblap mutogatás – mennyivel egyszerűbb, amikor ehhez a zsebedből előkapod a smartphone-t. Amit tudsz hova tenni, vissza a zsebedbe, másrészt nem kell letenned, hogy dzsuvás legyen. Ez nem egy valós űr, mert smartphone-ja már van annak, aki ilyet venne. Az egyszerűbb utat fogják választani, ami a smartphone.

2. meeting közben – ha már van laptop előtted, ami sokszor van, akkor azon, a smartphone viszont biztos zsebben lapul, arra, hogy utánanézz gyorsan valaminek, pont jó.

3. utazás – mivel általában rövidtávú, ezért ehhez jobban passzol. De itt a mérete a meghatározó, hogy már elég nagy, de nem túl nagy, és valóban, nem kell kihajtani. Ergonómiailag azonban nem jó, mert vagy tartod, egy kézzel gépelsz vagy ölbe teszed, és 0,5 óra múlva beáll a nyakad, és fáj, mint a fene.

@karon: én annyit tennék hozzá, akkor lehet működő, ha a képernyő minden szögből ugyanazt adja vissza, és akkor valóban az asztalra fektetett állapotban is használható, nem kell annyira megerőltetni a nyakunkat sem a nézéshez. De ekkor egy drága technológiáról beszélünk.

Sasi

Mondjuk a 7″ képernyő azért jó választás, mert azt el tudom képzelni, hogy tudom két kézzel úgy tartani, hogy a hüvelykujjaimmal még tudok gépelni.

initram5

A Reuters szerint 2010. 01. 26-ra az Apple lefoglalta a Yerba Buena Centert, San Franciscoban. Ott (nem a szokásos Moscone Centerben) és akkor lesz az új termék bemutatója, már ha igazak a hírek és nem csak céges koktél partit rendeznek. 🙂 Üzleti út miatt szerencsére pont ott leszek én is San Franciscoban, igyekszem az esemény közelébe férkőzni.

klarky

1., az ágyban dolgozáshoz: Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én ha este lefekszek tv-t nézni, olvasni, max. 20 perc és mint akit agyonvertek alszok. Azt hiszem, ezen az sem változtatna, ha egy csilivili tapipadot kellen nézegetnem.
Jó meglátás amit Sasi mond. Ha ez a dolog olyan nagy dolog lenne és erre igénye lenne a népnek, akkor a tábla PC-k miért nem terjedtek el??? Nálunk az egyik OV ilyennel járkál minden megbeszélésre, egy Fujitsu-Siemens. Jól néz ki, meg minden, lehet hajtogatni oda vissza, de azért szerintem jegyzetelésre még mindíg a papír és a ceruza az ultimate solution!!!!

2., Én baromira nem hiszek abban, hogy az újságot és a könyvet valaha is kiváltja majd a digitális technika. Évekkel, évtizedekkel ezelőtt megjósolták már Guttenberg galaxys halálát, aztán tessék, elég jól el van még a könyvipar. (tudom-tudom, amazon, ebook, meg kindle, de egyszer volt Budán kutyavásár) Max a tankönyvek szintén tudom elképzelni, mint alternetíva, csak ott meg az a bukó, hogy pl. én mindíg úgy tanultam, hogy szétfirkáltam a jegyzetet. Ha nem is tudtam, hogy mi egy fogalom, definíció, de azt tudtam, hogy rajtoltam mellé egy Lamborghini sziluettet és máris beugrott a dolog. 😎 Itt hatékony lehetne, ha a kisdiák mindíg csak letöltené a tananyagot, meg kereshetne szupergyorsan, de akkor is azt mondom, nekem erre sem lenne jó.

3., Hallom azt is, hogy mostanában a netes újságokat fizetőssé akarják tenni. Na arra ezt eltudnám képzelni. Már annak aki van olyan hülye, hogy fizessen azért, ami máshol is megvan ingyen. És nem, itt most nem a torrent párhuzamra gondolok. Legyen fizetős cnn, reuter. Majd elolvasom a hírkeresőn, az indexen, vagy ha más nem jól értesűlt bloggon. Én ezért (sem) adnék egy petákot sem.

4., fraki írja, hogy utazáskor jó lehet. Na igen, ha van benne 3G modem (mert ugye autóban, vonaton felénk te máshogy nem igen netezel, repülőn meg max. a dubai légitársaságnál), így ha van benne, akkor megint csak ott tartunk, h nem más ez, mint egy nagyra nőt okos telefon.
“A tablet (ergonómiai!) előnye a notebookkal szemben, hogy a számítógépezés kikerül az asztalhoz kötöttségből.” Szerintem már rég kikerült. Minden csak akksi kérdése. Amúgy mit értünk számítógépezés alatt? Levelek írását/olvasását vagy CAD alkalmazás futtatását? 8-)))

5., @karon:”A tablet, az ebook és a MID is haszontalan önmagában mint konzumer eszköz, hiszen túl kevés dologra jó.” A PDA meg elvileg mindenre jó volt, gyakorlatilag meg semmire. Úgyhogy ez még semmit nem jelent, meg is bukott. Viszont pl. senki nem gondolta volna, hogy egy mobil telefon az SMS funkcióval világsiker lesz. És mégis… Ez volt az utolsó érdemi és hasznos fejlesztés mobiltelefoniában, bátran állíthatom!

6., még valami, pusztán gyakorlati kérdés. Ha lesz egy 7-10 colos kijelző, akkor azon már nem csak újlenyomat, hanem tenyérlenyomat is látszódni fog. Szóval az apple vagy hoz egy NASA által kifejlesztett microstrukturált felületet, ami mellesleg mindenhonnan jól látszik, (hisz ez a lényeg), vagy egy nagy mancs lesz az egész.

Amúgy komolyan. Ti el tudjátok képzelni, hogy ezt valaki előveszi a 4-es, 6-oson és elkezd vele amolyan Tom Cruise módjára Minority Reportot játszani? Én nem.
Valaminek lennie kell még Jobs tarsolyában ha ezt komolyan gondolja. Vagy kamu, vagy bukta az egész…

Marci

Nem fogják tudni beszorítani a szifon és a macbook közé árban, legalábbis ésszerűen nem. Az iPhone-t nagyon elárazták, legalábbis ilyen szempontból. Meg a tablet concept-ekre Phone ikont is tettek, hogy akarnak majd vele telefonálni? lol

neonlight

“hogy akarnak majd vele telefonálni? lol”

bluetooth headset pl? 🙂

Barát Csaba

-nek, és szerintem munkahelyen menőbb lesz ezen megmutatni a másiknak a dolgokat, például a folyosón vagy egy másik részlegnél

klarky

Jó, de akinek nincs laptopja és épp választás előtt áll, annak miért is lenne jobb a tábla? És mi érdeke fűződne ahhoz az apple-nak, hogy ugyanabban a szegmensben egy helyettesítő terméket kínáljon?

Csak induljunk ki abból, hogy a laptop/notebook/netbook, legalább védve van a külső behatások ellen. Ez meg egy szép nagy csillogó felület lesz. Vagy rosszul gondolom?

rog

közben én azon gondolkodtam, hogy csaknetezni, nekem már most is jobb az iphone mint egy laptop. igazából talán csak egy baj van vele, hogy túl kicsi a kijelző. lehet hogy ez a tablet lesz a megoldás?

(fejlesztőként viszont,ha jobban meggondolom tapsikolva köszöntenék egy iphone os-t futtató eszközt. hisz akár lehet belőle egy újabb goldrush, de most talán jobban fel vagyunk rá készülve. :))

Sasi

AD: szerintem akkor mehet azoknak a slate, akiknek nincs laptopjuk, ha egy laptop ára alatt lesz, és az iphone-os appok mellett mondjuk minimum egy Office – bármilyen – telepíthető lesz rá. Azért bármilyen, mert tegyük fel, hogy nem az iWork a default office app – sajnos -, és a szinkronizálások meg átjárások, hát sok buktatót rejtegetnek magukban. Anno a Psionnak voltak remek gépei. Hogy miért bukott meg? Mert a szinkronizálás rettenetes volt, és mellette hiába volt relatív kicsi, a mobiltelefonok meg már nagyok voltak, azokkal nem lehetett szinkronizálni őket, amikor meg bejött az infrás adatátvitel, na arról ne is beszéljünk, hogy mekkora egy trocsok volt.

Az ebook readernek akkor adok esélyt, ha 60.000 forint mondjuk max. 80.000 forint lesz a végső ára. De inkább kevesebb. A Kindle olcsóbb verziója US áron 50.000 forint, monokróm kijelzővel. Most így nem látom, hogy az Apple monokróm kijelzőt rakna bármilyen eszközébe is. A színes meg drágább.

A külső sérülés szerintem nem vészes, én egy nokia musicxpress-t nyúzok most már több hónapja, és én brutálisan érdektelen vagyok a telefon tárolásával szemben, nem karcos a képernyő, pedig kulcs mellett szokott zsebben pihenni. Ez ma már talán nem egy akkora deal, persze nem mindegy, hogy telefonról avagy munkaeszköz és hosszabtávú számítógépről beszélünk-e. Azonban egy sima tok, mint a nano-nál anno megteszi védelemnek.

A telefon koncepció szerintem ott bukik, hogy a telefonokból azok életképesek, amik headset nélkül is használhatók. Mi van, ha épp nem akaródzik headsetet feltennem, akkor a fülemhez teszek egy gyúródeszkát? 🙂 Áh…

Marci

neonlight: Körülményes és kevesen használják. Nem elég.

Joe

Még annyit hogy a foxconn gyártja az iphone-t és pár cuccot még az apple-nek és nem mellesleg a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártója. bocs a hibákért, részeg vagyok. Buék addig is.

Handras

“Az ebook readernek akkor adok esélyt, ha 60.000 forint mondjuk max. 80.000 forint lesz a végső ára. De inkább kevesebb.”

iPod Touch 32 GB = 89 000 forint. Ennek tukreben mennyi az eselye, hogy egy 10″-es valamit az Apple 60-ert fog adni? 🙂