Az ember legjobb barátja (2010)

Készítettem iPhone-nal egy rövidfilmet, amiben egy fehér retriever (olyan, mint a szüleimé, csak nem elhízott, de nem ezért szerepel itt) várja a gazdáját egy bank kapualjában a Böszörményi úton. Az 55 másodperces klip nem szól semmiről, csak egy mindennapos élethelyzetről, amit a legtöbb ember vagy elintéz egy karlegyintéssel, vagy pedig érti azt, hogy miért készült, és mit keres egy posztban itt.

46 hozzászólás

cinty

ez itt épp az unatkozó embernek volt a barátja, aki filmezhette.

anvee

Böszörményi? A lépcsőből ítélve… meg ez a kutya gyakran vár a gazdira ott…

anTi

Tetszenek a vágások 🙂

De amúgy ari a kutyi, tényleg.

Gondoljunk csak bele, hogy az embereknek manapság mennyi türelmük van egymáshoz?

n'

Ha pár szóval kell jellemezni, akkor “Az ember legjobb barátja (2010)” egy fantasztikus korban született rövidfilm. Sasvári első munkájában az emberben, az állatban és a blog olvasóiban – azaz mindenkiben – lakozó várakozást helyezi filmje középpontjában.

A téma amilyen egyszerű, olyannyira komplex. Különös aktualitását, a várakozást, a valakire várást mindenki érzi, így feltehető, hogy a rendező a premiert szándékosan a BKV sztrájk közepére időzítette.

Kezdésként Sasvári egyetlen mozdulattal behúz minket a tecsőbe, így a film 3 hőse, az állat, az ember, és az őket kukkoló blogolvasó. Képi világában a fehér kutya fekete nő ellentmondást sablonosnak érezhetjük, új elemként az őket elválasztó piros szalag viszont mindenképp újítás a kontrasztkiemelés terén. Érdekes mozdulat, h a rendező felcseréli a fekete fehér vonásokat és a sötét figurának kezébe adja a nyugalmat.

Az állvány nélkül felvett (és emiatt) rezgő mozgó kamera kivételes hangulatot ad a filmnek. Ezt a rezgést a film induló kockáitól kezdve az utolsó pillanatig átvesszük. Ebben a mély állapotban egyetlen kapaszkodónk egy fekete oszlop ami egyfajta stabilitást ad nemcsak a műnek de nekünk is.

Elsőfilmes rendezőtől szokatlanul Sasvári nem használ dialógusokat. E merész lépés eltávolítja a nagyközönséget, ami reményt ad nekünk, hogy a mű később a kultuszfilmek sorában találja magát.

adeak

mi a turo? 1 perc amig egy szerencsetlen kutyat latunk a korlathoz kotozve? kultuszfilmek soraban? have you been living under the rocks or what? :))) a youtube-on sem erne meg 2 start, nemhogy kultuszfilm.

De amugy gratulalok Jozsi, csak igy tovabb! 😉

Szonja

nekem is bejon, kulon erdeme a filmnek, hogy a hossza pont nem tobb annal, amit a ma rohanva-blogolvaso embere meg el tud viselni, de ahhoz eleg, hogy ertsuk, mirol is van szo:)

kapcy

azt hiszem, hogy a film kiváló folytatása az American Beautyból ismert zacskós jelentnek (http://www.youtube.com/watch?v=xu8_8TJC9E8).

anvee, marha jó szemed van, látszik, hogy szereted a kutyákat. te már korábban észrevetted, hogy ez a kutya gyakran vár a gazdira.

találóskérdés: a néni a postán vagy a cib bankban volt-e.
megfejtés: a postán.

Somez

Józsi, nekem teljesen átjött. Dec 20-án halt meg Suba, a kutyusum és nagyon kivoltam. Szerencsére nem sokkal előtte érkezett meg hozzánk Sityak, egy angóra cica, aki zsivány egyéniségével segített túljutni a nehéz időszakon.

Respect for our animal friends!

gigi

A kutya a gazdi megérkezése után csak annyit mutat, hogy: “na jó, itt vagy, mehetünk is tovább.” De erről nem a film készítője tehet, a témaválasztás és a film is remek.

speed

Most csak annyit tudok mondani, hogy egyetertek az elottem szolokkal. En is lattam a multkor egy nyakorv&poraz nelkuli kutyat nalunk a kisbolt elott, ugy vart szerencsetlen h majdnem megsajnaltam es elvittem (bár nem lett volna hova), aztan tiz perc utan kijott a gazdaja, valoszinuleg egy fel-hajlektalan ember, es elvitte. De legalabb volt neki, en mar annak is orultem 🙂

bobbyperu

Ha nem mozgott volna a “kamera”, és ha nem vágod le a kutya lábát (nem hagysz akkora levegőt felül), még jobb is lehetett volna. Ebben a zsánerben a filmes maradjon láthatatlan. Amennyiben később az esztétika nem rendelődik alá az amúgy valóban bájosan, sőt jogosan ki- és megragadott valóságdarabkának, érdemes lesz folytatnod. Az érzékenységed már régóta megvan.

Somez

Ustream boxot kérünk a Plastikra, ahol Józsi random módon arcunkba tolja mindennapi életének súlyos tartalommal bíró mozzanatait, mint például: borotválkozás vezetés közben, főnököt rajtakapni titkárnőt dugva, windowst anyázó munkatársak ráncos arckifejezése táskás szemekkel kombinálva, gyógyszertárban öklözőzsírért sorbanállni.

Pet

Én többet vártam a filmtől, a végén elmaradt a katarzis. Sokkal jobb (és egyben sablonosabb is sajnos, de aki a kutyákat ismeri, az azt várta volna) befejezés lett volna, ha a kutya egyértelműbb jeleit mutatja annak, hogy szereti a gazdáját és majd kiugrik a bőréből (fül hegyez a léptekre, száj kinyit, feláll (de nem megfordul!) egy icipicit feszesebb póráz, valami farokcsóválás még akkor is, ha 3-4 ember van körülötte). Nekem, mint a kutya testbeszéd szakértőjének (khm…) ebből csak az jön le, hogy az öreglány naponta szopatja 10-20 percekre egyedül hagyva és mikor meglátja, akkor kb egy “na bassza meg, remélem befejezte mára és nem megyünk tovább a szokásos kisbolt-posta-orvosi rendelő pletyka- és ‘valaki figyeljen már rám 3 percig’ körútra”…

Dewla

A szemét kell nézni. Érdemes úgy megnézni, hogy nem figyelünk semmire a képen csak a kutya szemét nézzük és megpróbáljuk elképzelni mit érezhet/gondolhat. Időnként nagyon nagy érzelmi mélységekre képesek a kutyák.

thx ezért.

építészetben jártas randomhero

A lépcső burkolása valami borzasztó! Rossz ránézni… hogy adhat ki valaki ilyen munkát a kezei közül?!?!

addikt

Jó, mondjuk lehet jobb lenne ha magvárod amíg kiballagnak a képból utána meg mondjuk kifédeled 🙂

tomsolo

Gondolom Hacsiko-t ismered:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hachikō

Egy professzor volt a gazdája akit minden reggel kikísért a vonathoz. Egy nap nem jött vissza a prfesszor mert meghalt. a kutya különböző gazdákhoz került, de mindig kiszökött az állomásra és várta hogy megjön egyszer a gazda az vonattal.

10 éven át.

Baz.

psc

Az igazi befejezes az lett volna, ha a kutya elkezd rangatozni, elkezd habzani a szaja, es par masodperc mulva felfordul a helyszinen.

Na jo, csak vicc volt, de most kivetelesen en sem ertettem a film mondanivalojat, ott volt kikotve egy kutya, varta a gazdajat, es jolvan.

Legkozelebb olyan kutyat vegyel fel, amin mondjuk latszik, hogy mennyire szomoru, hogy ki van kotve, szerintem az jobban meghatna az embereket, jobban atjonne a mondanivalo.

De semi gond, a kisfilmjeid 95%-a mindenkinek szokot teszeni, ez most ahogy nezem, nem nyerte el a kozonseg tetszeset annyira, dehat ez nem baj, nem lehet mindig tokeletest alkotni. 🙂

human

szerintem rajzolj a képernyőre egy 16:9-es keretet, hogy lásd mi fog megmaradni, ha már következetesen mindig levágod a 4:3-mas felvételeket erre az arányra. Néha a fél fejed tűnik el, néha más fontos dolog. Ez nem beszólás akart lenni, tényleg szebb a szélesvászon, csak akkor úgy kéne felvenni szerintem. De lehet a 4G-vel ez majd megoldódik, mert esetleg 720p-ben fogja tolni a kontentot. Vagy valmai 8xx*4xx-es szélesvásznúban, mint a Nexus One.

ekkerjoz

Vágóképnek jó, de képzeld ugyanezt a történetet a kutya perspektívájából.
Mindig az ajtót figyeli, ahol a gazda eltűnt, onnan várja vissza, és tudja, hogy jönni fog. Tíz perc, két óra, tökmindegy. Egyszer visszajön a gazda, aki vizet ad, élelmet, és akit lehet nevelni.

mocskos dzsonni

Nade most ezt itt miert? Mi ebben a zsnialis hogy angelday faszat kell erte szopni hallelujazva? Nektek nyilvan nincs kutyatok ez evidens.
Csak egy rosszul tartott, dagadt, valoszinuleg ido elott szivelegtelensegben kimulo szerencsetlen kutyat latok, ami meredten bamul, mert elvesztette a hulye gazdajat szem elol es parazik, hogy fog-e tudni enni megint, mi lesz ha nem jon vissza a hutoszekrenyt nyitogato ketlabu.

forrester

Nagyon szep a flamelesre buzdito komment itt elottem, csak tul atlatszo.

A video pedig jol megragadja a lenyeget szerintem. Jo dolog a mindennapi szurkesegben eszrevenni ezt-azt.

snail

Nálam betalált a kontent Józsi. Csak azt tudnám, hogyan botlottál bele… Egyszercsak ottvolt a kutya és gondoltad nagy hirtelen, hogy hoppá, én ezt most lefilmezem? Egyáltalán, honnan tudtad meddig kell várnod?

Parci

Két goldink van, tényleg “ilyenek”. Hihetetlen lelkük van, és még az szorozva százzal. Igazából egy picit már ijesztően érzékeny kutyák.

Józsi, jó érzékkel választottad ki a castingon a főszereplőt. 🙂

fapina

maximálisan szeretném üdvözölni a plastik.hu gyakoribb videó-tartalomba fordulását; jó ritmusban ez abszolút előremutató.

deah’ a szöveg formázása, a mondanivaló szavakba öntése stílus és tudomány… Angelday-nak az évek gyakorlatával azt, magasszinvonalon.

[…]

a (rövid) videókészítés is tudomány.
több dinamikával -nekem- jobban átjött volnaa a kutya (lelki)világa. én bizonyára feketefehérben, kattogós-rázkódós-zajos szemszöggel a saját szemszögünkből –
amit vágtam volna a szines, abszolút a kutya szemszögéböl, ah’ forog, néz a ki- bejárkáló ügyfelekre. lassítva, némacsendben v. mittomén.

így… csak motkos johny véleménye felé hajlok,
natúr felvétel, utólagos belemagyarázás. az írány jó, de sok gyakorlás, még.
(az a balatoni körút, az pl egész jó volt, igaz azt pergősebben, 2-3másodperces snittekkel)

ps.:
helyesen, “kézlegyintéssel”

rog

megvan a következő rész! vagyis ez egy előzményfilm inkább..
ugyanaz a téma, ugyanazok a szereplők, de más rendező. ebben a filmben inkább a jó öreg fingós humor felé mentek el a készítők. (pletyka szerint állítólag már craig mazin “dog movie” c. következő alkotásához készült ez a kisfilm..)
http://www.snotr.com/video/2605
(elnézést kérek.)