Ha már Terminal

Figyelem! Alábbi posztunk a Terminál huszároknak készült. Aki nem érti ennek fontosságát, szükségességét, lapozzon, görgessen tovább. Aki viszont kedveli a dolgot, hasznosuljon és nyomja a lájkot.

Mindig is nagyon szerettem az OS X parancssoros felületét. Nincs olyan kihívás, amit ne lehetne megoldani, ha az ember akár kicsit is ért hozzá. (A legtöbb shareware GUI alkalmazás egyébként valami amúgy is létező parancsot használ fel, de más poszt tárgya lehet ennek hasznossága.)

A MacPorts és Fink csomagkezelők rengeteg Unixos parancssori alkalmazás telepítését és frissítését teszik könnyűvé, de megmondom őszintén: nem szeretem őket. Én nem vagyok ekkora guru, viszont ott is mindenféle körülményes úton lehet csak elindulni (számomra legalábbis), emlékeim szerint a felhasználói élmény sokkal tágabb, mint egy egyszerű fogd-és-vidd.

Nekem a napi életem során a “wget” program szokott hiányozni, azt ugyanis nem tartalmazza az alap OS X “repó”. (A tegnapi napig egyébként úgy hajtottam a wget-et, hogy bementem felhasználóként a SZERVERRE, és ott adtam ki a parancsot, aztán letöltöttem magamhoz az eredményt.)

fds lefordította néhány népszerű Unixos programnak a Mac-es változatát. Néhány jótét lélek (vagy másképp fogalmazva: szerencsétlen hülye, mert az egyikük én voltam) pedig weblapot eszkábált neki tegnap hajnali 1 óráig fennmaradva.

A dologban számomra csábító az, hogy nem kell a telepítéshez csinálni az ég világon semmit, mint egy darab fogd-és-vidd módszerrel telepíteni a számunkra kedves alkalmazást. A csomag tartalma: wget (1.12-ben van CSS parser is), rsync, p7zip, optipng, mc, lftp, lame (.flac támogatással csavarva).

A figyelmes olvasó (létezik még ilyen?) észreveheti az “mc”-t is a listában, illetve a Plastik média szerkesztője is endorszálja a maga módján a szerver környezeti mc-zést. Parancssoros módban ugyanis roppant jó fájlműveleteket végezni, viszont GUI-ra semmiképpen.

Szóval lehet mc a Mac-en is, aminek mondjuk onnan látom igazi hasznát, ha távolról jelentkezünk be az otthoni gépünkre és gyorsan intézni akarunk valamit. Viszont ha már ezt tesszük, akkor tegyük meg rendesen. Az ismertetett megoldásban azon túl, hogyan lehet rendes UTF-8 kezelést beállítani (1), bemutatásra kerül az is hogyan lehet távolról elérni az mc-t, hogy ugyanúgy nézzen ki, mint lokálban (2), ezen túlmenően az, hogy az mc által rajzolt felső részén “hiányzó” kék kockákat hogyan lehet visszavarázsolni — aki próbálta már, tudja, miről beszélek (3), illetve, és ez a legkeményebb az összes közül, olyan kemény, mint az ecetes kő, az, hogy az mc mindig ODA LÉPJEN KI a shellben, abba a mappába, ahova navigáltunk az mc session során (4).


Rend.


Nemhogy árvíztűrő, de kínai és ezt még akkor is tudja, ha távolról jövünk be!

Lelkes amatőrök (Bognár Andris és én) összetákoltak egy angol nyelvű weblapot, ahonnan mindez letölthető és könnyedén telepíthető, a neve: csokoládé tools. Ha rajtam múlik, hasznos szerepet tölt be a Mac-es tábor életében, különösen akkor, ha fds mindig teker újat belőlük, amikor lesz. A weblap csak Safariban néz ki úgy, ahogy elképzeltük:

Minden csomag a megfelelő mappába kerül, korrekt módon csomagolva, man állományokkal kiegészítve.

Az mc beállítására vonatkozó információk az “Additional info” gomb mögött vannak részletesen leírva. Egyébként az a nagyon kemény, hogy ezeket bármilyen szerveren megtehetjük, ahol mc-zünk és “jó” lesz minden, sőt, nagyon ajánlom is.

Még két, helyben futtatott Terminál iskolai tippet osztanánk meg ezen a ponton:

1. Terminal ablak “zoom”: célszerű beállítani. ⌘-Return hatására a Terminal ablak 80×25 (hehe) karakteres mérete teljes szélességű lesz a desktopon. Ha hosszú fájlnevekkel dolgozunk, roppant hasznos kiegészítés. A System Preferences – Keyboard részében állítsuk be az alábbiak szerint:

2. mc-zéshez (akár lokál, akár szerver oldalon) fontos lehet még az is az Optiont (gyk: alt) értelmezze “meta” keynek. Ez csak annyit jelent, hogy mc-ben Opt-H a History, Opt-9 a felső menü, Opt-0 az Exit stb. Ezt a Terminal.app settingjében kell beállítanunk:

Én tényleg hiszek abban, hogy ez érdekes és hasznos információ lehet sok Mac-es részére és bizonyára sokan vannak, akik nem szeretnek, vagy tudnak maguknak programokat tekerni, vagy MC-t konfigurálni. El tudom hinni, hogy van egy ilyen felhasználói réteg, hiszen én magam is közéjük tartozom.

Sajnos egy hátulütője van az egésznek: nincs hozzá support, aki ennyi alapján el tud igazodni, annak oké, aki nem, az meg már amúgy sem tart itt az olvasásban. A kommentek között igyekszem válaszolni időm és tudásom engedtével.

60 hozzászólás

billsuxx

Tiger verziok nem is varhatoak? (tudom, tudom regiszar de most nincs penz upgradelni sem a vasat, sem a lovat)

rog

tudom tudom: lapozzak tovább, de nem bírom ki..
muszáj megkérnelek, hogy mondj egy életből vett példát amikor midnightoznod kellett a macbook-on.

GK

@rog: Nyilván olyan nem létezik, hogy valaki világ életében Finder-ezett és hirtelen szüksége lesz mc-re. Ellenben aki Mac előtt, vagy mellett a Unix világban is aktívan megfordul, annak kézre fog állni egy-két feladathoz az mc. Egyszerűen azért, mert local-on ugyanúgy tudod vele használni a gépedet, mint egy szervert. Akinek ez korábban kézre állt, annak most is jól fog jönni.

petermolnar

Riszpekt.
Tényleg Terminal svájcibicska, míg egy egyszerűen telepíthető Fink ki nem gyün (és akkor lassan én is elkezdek SL váltáson gondolkodni).

Hubidubi

Srácok, nem lett volna mégis egyszerűbb felpattintani egy Finket és utána olvasni, hogy hogyan működik? Láthatólag ti nem linuxról szoktatok macre, különben ezeket a dolgokat nem sorolnátok a mirákulum kategóriájába.

KKovacs

Én a MacPorts-ot sokkal teljesebbnek és up-to-date-nek találom, mint a fink-et (használtam mindkettőt). Persze egy rendes FreeBSD ports-hoz képest a MacPorts-al is fajlagosan sok baj van (valami épp nem fordul, valami nincs, etc).

De azért jó, hogy van! 🙂

kusoja

hú, ez király. nekem két dolog kellene bele, hogy a MacPorts installomat (amire igazából a talán másfélgigás XCode Developer Tools miatt haragszom) kiváltsa: mplayer (szigorúan gui nélkül) és zsh – utóbbi elengedhetetlen a terminalban történő effektív csapkodáshoz:)

Zolcsi

Huu, koszi sracok, mostmar akkor lassan tenyleg nekifutok egy SL clean installnak, es utana nem kell Fink-et felraknom. Gyarkorlatilag csk az MC miatt hasznaltam.

Andrasb

Bar en a macport-nal maradok, de orulok ennek a kezdemenyezesnek, csak igy tovabb! 🙂

Attila

” A weblap csak Safariban néz ki úgy, ahogy elképzeltük:” Én ezt Chrome beta/Vista-n is pont így látom. Lehet, hogy a WebKit-motornak van ehhez köze? 🙂

Attila

Otthon a Mac-en én is a Safari-t és a WebKit nightly-t használom, meg próbaképp a Chrome/Chromium párost. A Firefox nálam gyakorlatilag tökutolsó (Mac és Win), még az IE-t is gyakrabban nyitom meg (belső céges portál).

Mondjuk azt még nem tudom, hogy fogom-e ezeket a terminálos dolgokat valaha is használni, majd meglátjuk.

rog

andgelday: azt értem én jól, hogy ez mire LENNE jó. de igazából az érdekelt volna, hogy mire VOLT jó legutóbb…

eFi

Hubidubi: én speciel fejlesztek Linux alatt is és onnan jöttem CLI nindzsaként az OS X platformra, mégis mindezek ellenére hasznosnak tartom amit a csokoládé tools ad a világnak.

Egész pontosan azért, mert biztosan van egy csomó ember a Mac-es társadalomban, aki magától nem állna neki forrásból fordítani, sőt, csomagkezelőt sem tanulna meg szívesen használni (egy dependency mizéria hogy kiábrándít már egy kezdőt?!), ellenben hasznát venné egy relatíve kényelmesen telepíthető wget-nek, vagy flac-os lame-nek akár, hogy a többit ne soroljam.

Ahelyett, hogy minősítenénk azt, hogy ki mit gondol egy ilyen toolkitről, köszönetet kellene mondanunk azoknak az embereknek, akik veszik a fáradtságot, és a Mac közösség számára ezeket az eszközöket konyhakészen elérhetővé teszik.

Éppen ezért én ezúton köszönöm fds Mesternek, hogy összerakta az installokat, dr. iPodnak és angelday-nak pedig, hogy korrekt megjelenést építettek a kontent köré és terjesztették a hírét.

Peace.

SPS

jajajaj, amiért soksok ok miatt nekem itt Tiger fut … a Lame/Flac páros mint gy falat kenyér úgy kellene … 🙁
de ettől függetlenül reSPesct, meg minden, üdv.

Dagenham

A terminálhuszár, shell script freak és egyéb címek önjelölt viselőjeként (valamennyi még a Mac-en volt, de főleg Linux/Windows) nagyon remélem, hogy ez a műfaj egyszer kihal a felhasználói szintű számítógép-felhasználásból.

Annak ellenére, hogy ez az egyik perverz hobbim :), borzasztó anakronizmusnak érzem.

neo_21670

Hozzáértők: jól tudom, hogy a fink és a macports hajlamos nagyon csúnyán felborítani a default OS X toolokat, ha újat telepítek belőlük? (Értsd: pl. macportsból behúzok egy új Pythont.)

klarky

Nahát előkerült pár olvasó, akiket még nem is nagyon láttam hozzászólni. Józsi, már ezért megérte.

Én ha lehet comming out-olnék. Szavatokat sem értem… 8-)))

Brenkee

“Nemhogy árvíztűrő, de kínai és ezt még akkor is tudja, ha távolról jövünk be!”

nem kínai hanem japán:) csak,hogy hozzászóljak egy olyan témához amiből egy kukkot sem értek:)

tomsolo

Khmm… a kedves weboldal készítők figyelmét szeretném felhívni, hogy érdemes lenne kódolásnál figyelembe venni a World Wide Web Consortium ajánlásait, és nem pedig kopipésztes talicskával odahányni az olyan elemeket, ahol a hivatkozás ölelő karjai közt divek, fejléc generációk és más paragrafusos oda nem való jószágok vannak…

#ez egyebként ez ilyen jószándékú comment akart lenni…

a.

ha valaki barmelyik projektembe az [a] tagba [div]-et rakna, annak ugy vagnam le a kezet, mint renee a boltos ujjat a 24 s8e4-ben

nem is beszelve a vegtelen h4-rol es tarsairol

a.

meg tobb element ugyanazzal az id-vel? jozsef, maganak webfejlesztoi konyvet kene olvasnia!

bob011

Igen, ma sem csalódtam. Talán most vannak még néhányan akik értékelik a “tudásbázistágítást”. Vagy csak rácsodálkoznak a képernyőre, hogy wtf az oprendszer!=desktop…

Andris

A “honlapot” pár óra alatt raktuk össze sebtiben pár napja délután éjszakába nyúlóan, ilyesmire, hogy validálás hajnali 1-kor már valamiért már nem gondoltam 🙂

Örülök, hogy szóltok, hogy hibás a kód – többnyire ellenőrizni szoktam – de jobban örülnék, ha kicsit emberibben fogalmaznátok (kedves a. rád gondolok 🙂 “annak ugy vagnam le a kezet” ).

A kétszeres id valószínűleg copy-paste áldozata, az a-ba nestelt div meg kényszermegoldás, majd egyszer kijavítom blokkosított span-re. Jobb lesz? Szebb lesz? Nem. Viszont validálni fog és örülünk.

Viszont ebbe a pár órába már nem fért bele ilyesmi, ajándéknak készítettük, siettünk.

Segíthetsz máskor.

PIF73

Fátter
Szóval csak azt a megjegyzést tenném, hogy korábban volt egy olyan tartalmu post: “Hogy
aki TotalCommander-t hazsnál file kezelésre WIN-n az kötsög”
Akor aki MAC-n MidnightCommander-t használ az k(m)icsoda?

bodzasfanta

http mirror nem lesz?
mert pl nalam az ftp le van tiltva (meg meg sok minden mas is…) igy nem tudom oket letolteni.

a flac-ert meg bigup! FLAC RULZ THE WORLD

Andris

PIF73: Elolvastad a cikket egyáltalán? Hadd idézzek:

a Plastik média szerkesztője is endorszálja a maga módján a szerver környezeti mc-zést. Parancssoros módban ugyanis roppant jó fájlműveleteket végezni, viszont GUI-ra semmiképpen.

eMeM

nemtom nekem ez a terminálos parancsos buzerálás nagyon idegen és távoli és ha valami nem úgy megy mint ahogyan le van írva és visszaszól a shell akkor pisi ovoáként megijedve elfutok….. mostis:

MacBook:~ emem$ mc
dyld: Library not loaded: /sw/lib/libintl.1.dylib
Referenced from: /sw/bin/mc
Reason: image not found
Trace/BPT trap

fds

eMeM: van egy rontott példány mc az /sw/bin mappádban (Fink által felrakott valószínűleg), és azt előrébb raktad a /usr/local-nál a PATH-ban.

ezek közül legalább az egyiket kijavítod, vagy csak indítsd
/usr/local/bin/mc -ként.

tomsolo

“tomsolo, fátter, ha már így: javítsd ki nekünk ezt az önkezdeményező weblapot PIPECRE és azonnal publikáljuk, creditsbe is kirakunk. Köszi.”

Tessék itt egy hármas alá megoldás:
http://loal.sg.hu/ts/choke.zip

🙂

Andris

A szamárfüles megoldás tetszik, határozottan jó ötlet!

A gomb lenyomott állapota viszont eltűnt, és az “Additional info” gomb megjelenése szerintem nincs jól pozícionálva, eltakarja a gombot, találgatással lehet csak becsukni.

jQuery mihez kellett? Csak rápillantottam, nem néztem át a kódot.

tomsolo

“A gomb lenyomott állapota viszont eltűnt, és az “Additional info” gomb megjelenése szerintem nincs jól pozícionálva, eltakarja a gombot, találgatással lehet csak becsukni”

gomb lenyomott állapota viszont eltűnt – szándékos, más lett a popup
nincs jól pozícionálva, eltakarja a gombot – 4 böngészőn teszteltem (Safari win, Opera, FF, Chrome) egy kicsit más lett az egész lehet azzal van a baj vagy nem értem 🙂 screen!
találgatással lehet csak becsukni. – viszont ki lehet jelölni a szöveget a kikattintasz pre és p tagokon kívül a sötétbe akkor bezár, de írja is a title 🙂
a popup részhez meg ha iphone nézik akkor ne hányja össze magát a float – de pont fordítva van mihez kell jquery… de a js reszt lehetne még csiszolni i know.

tomsolo

Hű, tegnap már siettem miket írtam :O

Updateltem a packaget, a popup rész másabb mint az originálba – nekem így jobban tetszik 😀 – ehhez használtam jquery-t. Még lehetne finomítan – pl ablak átméretezéskor frissüljön vele pár fügvvény.

Andrisnak: azt akartam mondani a “gombbal” kapcsolatban hogy nem használunk gombot ezért nem látom értelmét a lenyomott állapotnak. A bezáráshoz meg kapott az Additional info rész is a popup résznél egy pointert egy egyértelműbb akkor a bezárás.

Andris

tomsolo: Nem értek egyet a plusz info megoldással amiatt, mert így a terminal-os parancsokat nem lehet kimásolni kurzorkijelöléssel, mert egyből becsukja azt a réteget 🙂

tomsolo

Select-nél nem csukja be a réteget – és ekkor lehet másolni – , csak ha kattintasz rá… de ez az egész az általam feldobott alap problémától igazából teljesen független mert csak részletkérdés.

Ha kell átrakom neked a működését olyanra amilyenre akarod – és téma lezárva. Vagy ha nem kell, akkor nem. 🙂