Miért kapok J betűket emailen?

Egy tipikus email kép a Gmail felületén:

Miért van ott az a J betű a végén?

A rövid válasz: azért, mert a Microsoft Outlook felhasználó smiley-t 🙂 írt a levelében, ami betűt a Windows levelezője a Wingdings font “J” beűjére helyettesített.

Az Outlook Win alatt úgy van beállítva, hogy a :) jelet kicseréli automatán a vigyorgó fejre (erre defaultol és persze senki nem állítja át). Hogy-hogy nem, ez a “fej” úgy kerül letárolásra az Office remek levelezőjében mint egy nagy J betű, aminek stílusa Wingdings betű. Hasonlóképp a szomorú szmájli 🙁 “L” betűként érkezik.

Amikor az Outlook elküldi a levelet, az alábbi kódot állítja elő (bárki könnyedén leellenőrizheti):

<font size=2 face=Wingdings><span style='font-size:10.0pt;font-family: Wingdings'>J</span></font>

Nem túl szép megoldás, hiszen feltételezi, hogy ott van mindenkinek a gépén telepítve a Wingdings Microsoft Windows (!) betű, amiben a J a vigyorgó archoz van hozzárendelve. Eleinte azt gondoltam, hogy a Gmail parsolja ki rosszul valamiért, hiszen a Snow Leopardot Wingindsszel szállítják, de ez nem a helyzet, hiszen Windows alatt gyönyörűen működik a dolog:

A probléma ott van, hogy a Mac-es Wingdings font nem ugyanaz, mint a Windows-os. Mac-en ugyanis nem állítja magáról a betű, hozzátenném: korrektül, hogy a J karaktert a smiley face-hez kellene rendelni. Egyáltalán semmi ilyesmit nem állít magáról, teljesen más betűtérben helyezkedik el a dolog.

A teljesség kedvéért hozzá kell azt is tenni, hogy a Wingdings az U+F04A private use blokkba rakta a smiley face-jét, holott ennek a szimbólumnak van megnevezett Unicode helye is, U+263A WHITE SMILING FACE:

Ha el akarjuk kerülni ezt a problémát, annyit tehetünk, hogy átmásolunk valami Windowsos Wingdingset magunknak, viszont akkor onnantól kezdve van egy olyan font a gépünkön, aminek vigyorgó arc szimbóluma azt állítja magáról, hogy J betű, és ez “font substitution” esetében még problémát is jelenthet.

Megoldási javaslatot nem adok a Microsoftnak erre a problémára, de annyi bizonyos, hogy kompatibilitás/hack oldalról közelítik meg ezt, és még sok más kérdést az életben. De ez nem okozott most túl sok meglepetést gondolom senkinek.

29 hozzászólás

enteomitiok

na akkor mondok ennél jobbat: ha windows-on outlookban beállítasz desktop alertet a levelekre, és a megjelenő popup-ban látszik ez a smiley(nak szánt gesztus), akkor ott is a ‘J’ betűt fogod látni!

matyee

Fura, hogy pont ma délután gondolkodtam el ezen.

Itthonról, mac-en olvtam a munkahelyik outlook mailboxom, és nem vágtam a “J” betú misztikumot.

Thnx a postért, zsíros!

ricsi

windows-windows között is nem egyszer előfordul, hogy J lesz belőle. ráadásul ronda is ez a windings-es ikon. eddig csak ismertem és eltűrtem a hibát, Józsi felháborodásának hatáséra viszont bemerültek az outlook helyesírási beállításaiban, és töröltem az összes smiley automatikus behelyettesítést!

KA_Steve

Ez még win3.1-nél alakult ki emlékeim szerint, akkor roppantul modern technikának számított, hogy grafikus szimbólumokat tud az egyszeri user bármiféle alt+ctrl+numpad kombinációk nélkül beszúrkálni simán a normál karakter wingdings fontosításával, azóta meg gondolom backward compatibility miatt megy ugyanez.
Szerintem mondjuk nem a világ legnagyobb problémája semmilyen téren. Outlooknál zavaróbb a HTML inkompatibilitása, a smiley téren zavaróbb h minden program defaultból jobban tudja, mit akarok beírni mint én és automatikusan átírja a normál fekvő smileymat, Microsoft téren meg minden zavaró, de leginkább a docx szivatás… :+)

Szonja

nekem egy időben windowsos gépen is J betűk voltak, gmailben… hmmm?

The Hedgehog

“Megoldási javaslatot nem adok a Microsoftnak erre a problémára…” – Annyira nagylelkű vagy Józsi 🙂

Viszont én még Windowsos korszakomban is agyfaszt kaptam az Outlook-tól, de minden nemű asztali e-mail klienstől (Thunderbird is érdekes manőverekkel tolta fel bennem kloákálisan a pumpát). Egyszerűen túl régóta vagyok a Gmail letisztult és jól működő felületének a híve, hogy tolerálni tudjam őket. Mail.app is hülye néha… Ezek vannak.

Szorosan a témánál maradva. Nekem is sokszor szemet szúrt ez a J dolog és gondoltam, hogy valami karakterisztikusan nem kóser, de bevallom nem idegesített annyira, hogy utánajárjak. Ez a poszt viszont megérdemelt egy bookmarkot arra az esetre ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi a fasz a J az e-mailekben.

Az ilyenek miatt olvaslak. Csokimáz!

Gál Krisóf

Nem olvastam végig, lehet, hogy nem új infó: nálam Windowson is rendszeresen J betű van a (gondolom) mosolygósizék helyett. Thunderbirdöt használok, FYI.

Aurus

Nálunk is mindenki J-vel jelzi, hogy most vicces, noha mindenki Windows alól ír. Dolgozó ember korom előtt sohasem kellett használnom Outlookot, szóval rövid freemailes kitérő után gmailt használok Isten tudja hány év óta. Hozzászoktam, nagyon jó, és bizony most kell látnom, hogy az Outlook mennyire, de mennyire buta.

Dervenkál Egon

Megláttam a windows font rendert és hanyatt estem…miért, miért miért? Az 1997-es panasonic telefonom szebbem jelenítette meg a betüket, pedig ott gyorsan össze lehetett számolni a pixeleket.

Amúgy ez a kliens levelezőzés egy mekkora katasztrófa már. Ha a böngészőknél gondot okoz egy html kód beolvasása, a levelezők aztán a fullos állatkert. Azt most hagyjuk, hogy no css, de azon túl is. Persze meg lehet gyilkolni a html hírleveleket, csak mégis szeretik (akik feladják).

Dervenkál Egon

Bocsánat. Leegyszerűsítve a fenti kifakadást: a levelező klienseknél semmiféle szabvány nincs egy csomó dologra. Erre jó példa, hogy az elvileg ismert hmtl kódot is mindegyik teljesen máshogy értelmezi (ezért nagyon korlátozottak a lehetősegei).

addikt

Vannak még a modern világnak olyan bosszantó kihívásai amire csak egy válasz elfogadható: B@szok rája!

fraki

Nekem is mindig J van, windows vistán. Évek óta így kapom mindenféle irodákból az emaileket, természetesen hamar rájöttem, hogy az szmájli akar lenni, meg arra is, hogy outlookos töketlenség az oka.

desztop emailkliens minek van?

birka

NOs, akkor pár apróság:
– Windowson is így jön át a jel nagyon sokszor, de
– Ennek tulajdonképpen az Outlookhoz nem sok köze van. Azoknál cseréli ki automatikusan, akiknél be van állítva, hogy az Outlook a Word-öt használja az e-mail szerkesztésére (sajnos default). Tessék kikapcsolni, így például erőforrást is lehet spórolni, hiszen nem indul el minden alkalommal a Word a háttérben.
Még valami, én itthon nem használom, mert: az Outlook NEM desktop mail kliens. Aki eddig lát, annak ott a GMail, valóban. Az Outlook és a Lotus sokféle információt kezel egyszerre és nagyvállalatokra van kitalálva.

Hassan

Igaza van birkának, le mail kliensezni ezeket, olyan mint a macet le pc-zni 🙂

Különben meg Lotus Notes-t minden gépre!(viccnek szántam és annak is rossz volt tudom 🙂

klarky

Nem akarom ismételni a többieket, de ez win-win, thunder, gmail relációban is így van.

Nem tudom, biztos a fenti az oka?

Idehaza ugyanaz az xp van, mint bent a gályán, mégis, itthon smile-vel jön, bent J-vel. Vagy fordítva, nem is tudom, mert az agyam automatikusan fordítja 😎

Balazs

Eleve minden emotikon kuldest/behelyettesitest letiltok rogton, mindenhol…

alex

Dervenkál Egon: amit látsz, az XP, vista és 7 alatt sokkal jobb a fontrender, noha nekem is jobban tetszik a mac-es
egyébként pedig az outlook alapvetően nem szar, bár nem értem, hogy a mapparendszert hogy tartották még itt a kőkorból a labelek helyett meg ez a J betűs dolog is faszság. viszont a naptár az outlookban egyenesen tök jó, ha meg még exchange is van mögötte, akkor _öröm használni_

zephyr

Haha, nekem van windings-em, XP-n, de a levelezőm J betűt csinál belőle. Eleve utálom a HtML leveleket a nyavajás szmájlikkal meg háttérszínnel (!) meg beállított betűkkel, plain text formátum miért nem elég? Egyébként Pocomailt használok, outlook, thunderbird nem vált be…
Valaki kérdezi, hogy mire jó a levelező a gépen, mikot ott a web? Azért jó, mert az a levelezés a vinyómon van, nem egy ingyenes vagy fizetett tárhelyen. Tudom, kevés az esély, hogy lesz vele valami, de vannak fontos munka levelezések, és jó az, ha megvan vinyón. Nekem.

csiga

Nekem – és gondolom még nagyon sok komoly felhasználónak – pölö azért kell levelező kliens, mert a digitális aláírásokat és a titkosítást a webes felületek nem kezelik.

IIsti

Amikor elkezdtem levelezni, akkor az egyik kollégám lég lebaltázott, mert az első aláírásfájlom kb 5 azaz öt soros volt. (ez mondjuk 11 éve volt kb.)

Régen a netikett része volt az is, hogy a “hálózati erőforrásokkal takarékosan kell bánni” – vagyis az aláírásfájl mérete legyen max 3 sor. Mára ez elkopott, de nekem a mai napig meggyőződésem, hogy kultúrember csak plain text-ben levelez. Ha nagyon muszáj, akkor használunk csak html-t. (Ami viszont már megint használhatatlan, ha csak egy szimlpa 3 sor 3 oszlopos táblázatot szeretnél csak elküldeni:)

Az outlook maga a katasztrófa. Ha plain text-be be akarsz szúrni egy olyan linket, ami hosszabb, mint a beállított oldalszélesség karakterekben, akkor fogja magát ez a kretén, és a sorvégnél szimplán töri, ennek az a következménye, hogy bemásolt link használhatatlan lesz a fogadónál. Vagyis ha már eljutottál a kultúra azon szintjére, hogy “bazi nagy fájlokat nem csatolunk, hanem fölmásoljuk a teamportál megfelelő helyére, és a fájlra mutató linket küldjük”, akkor ha azt akarod, hogy a fogadó ne szívjon, akkor kénytelen vagy html-ben küldeni a mailt, ami ebben az esetben totál fölösleges, hiszen semmi csicsát nem akarsz bele, roppantul elég lenne ha a k. linket küldenéd, annyi body-val, hogy “Szia, itt a fájl, buherálhatod a részed:”

loolek

Sajnos a cégben Outlook -ot kell használnom ezért tudom, hogy ha beírok egy smileyt akkor azt lecseréli DE akkor azonnal kell nyomni egy backscpace -t, és máris vissza cseréli az eredeti ASCII mosolyra 🙂 és persze utána is már békén haggya.

tesoka

épp tegnap kaptam egy mailt amiben ilyen random J betuk voltak a sorok vegen
mondtam is magamban “miafaszez”
jozsi nagyon raereztel mikor kell irni errol 🙂