Hálózati mappák gyors elérése Snow Leopard alatt

Röviden fogalmazok: bugos.

Ha Finderben kitallózunk egy hálózati mappát, abból csinálunk a desktopra egy rövid-hivatkozást, 5 esetből 3-szor a Finder lefagyását eredményezi. Két megoldás marad: az első, hogy szépen kitallózzuk továbbra is a hálózati meghajtót (nekem ez sajnos pontosan három kattintással több, mint egyébként), a másik, hogy AppleScriptből írunk egy olyan programot, ami automatikusan felmountolja a megosztást, aztán oda is navigál. Ez utóbbit mutatjuk be.

AppleScript Editorban az alábbi programot fogjuk elkészíteni:


a forráskód a poszt végén letölthető formában is elérhető

Az afp://mini@angelday's mini._afpovertcp._tcp.local/mini rész mindenkinél más és más, illetve a list view és toolbar beállítása opcionális, én így szeretem azt a mappát nézni. Meg kell szerkesztenünk a pontos AFP hivatkozást. (Szerintem szambán is ugyanígy összehozható.) Nyissuk meg a Keychain Accesst, majd rendezzük “Kind” szerint a listát, és ott figyeljük meg a “Network password” típust. Mivel korábban már nyilván sikeresen csatlakoztatni tudtuk a hálózati meghajtót, benne lesz a listában a keresett gép. Nálam így néz ki:

afp://angelday's mini._afpovertcp._tcp.local

Felette pedig oda van írva a fejlécbe, hogy “Account: mini”. Ebből kell megszerkesztenünk a használni kívánt stringet. Nálam ez kiegészült a felső, citromsárgával jelölt azonosítókkal. A szerkesztett sort kell tehát kicserélni a fenti programban. Másoljuk be az AppleScript Editorba a kész programot (vagy eleve oda szerkesszük be), teszteljük le a futtatás paranccsal, ha működik, egy Finder ablakot kell kapnunk a hálózati meghajtóval. Aki még mappára is akar “mountolni”, az írja be szépen a teljes elérési útvonalat (nálam /mini/Desktop például). Ha elégedettek vagyunk, mentsük el az AppleScript futtatható alkalmazást, amit a Save dialógus ablakból kell kiválasztani:

Az így elkészült programot kedvező ikonnal is felszerelhetjük, aztán akárhonnan használhatjuk. Én a Desktopon helyeztem el.

16 hozzászólás

matyee

Remek, utáltam a várakozást, klikkelgetést a hálózati gép felcsatlakoztatásánál. Segít ez a scipt azon, amikor finderben még nem látszik a másik gép? (sokszor előfordul, hogy kell 5-10 perc amíg észreveszi a másik mac-et).

rog

én eddig a cmd+k, enter kombinációt használtam. de ugye ez csak akkor jó ha mindig ugyanazt az egy megosztást kell mountolni..

Somez

Próbálgattam Sambán, és ott nem akad ki a Finder. Simán létrehoztam egy aliast a desktopra és tízszer oda-vissza csatoltam, elcsatoltam a mappát. Nem halt meg. Persze az ördög nem alszik.

Dervenkál Egon

Nem tom, tök hülye vagyok az applescripthez. De az aliasok nekem se szoktak kifagyni.

ac3

nekem is samba van, csak nem a desktopon hanem a finder bal oldalso reszebe huzva, nem akad sose…

tatcom

Pont a napokban nézegettem, hogyan lehetne felmountolni a NAS vagy egyéb hálózati eszköz bizonyos mappáit, meghajtóit. Egyelőre arra a következtetésre jutottam, hogy az automounter lenne a megfelelő megoldás, mert az már az induláskor, rendszer szinten mountolja a meghajtókat, nem pedig login után – ha pl a home folderedet a NAS-on akarnád tárolni.

Én ezt (két részes) illetve ezt az oldalt találtam hasznosnak a témában.

matyee

Voltak nekem is ilyen ötleteim, de sajna legtöbb all-around NAS-ban nincs elég kraft (cpu), hogy megfelelő sebességgel tolja az adatot a hálózaton, hiába van gigabites ethernet benne. 12-15M pedig jelentős élményveszteséget jelent egy /home dirnél.

tatcom

Igen, ez valóban így van. Én sem vagyok megelégedve a LaCie 5Big Network-kel, ezért el is kezdtem keresni egy méltó utódot. Egyelőre a Synology DS1010+ és a QNAP TS-459 Pro a két favorit, melyek már megfelelő teljesítménnyel rendelkeznek SOHO feladatokhoz (85MB+/sec RAID5 RW).

Dervenkál Egon

Ja és nem Airport a routerem, és hiába gigabites a NAS, a sebesség az mindig egy bizonytalan változó, és néha képes 10 megabitre lassulni. Ez sima melónál mondjuk nem ügy, mert nem zavar ha 2 helyett 4 másodperc alatt nyílik meg valami (de egyébként zavar), de 1080-as HD videóba már néha beleszaggat. Úgyhogy nagyobb tételek másolásánál (10 giga felett) inkább dugózok.

matyee

Én azt a megoldást választottam, hogy kidobtam NAs-t, vettem eg inteles mac minit, rátoltam egy izmost hdd-t, és minden gép (önmaga is) erre a külső hdd-re oda tolja time machine-nel a mentéseket. Maga a mini alig fogyaszt áramat, és az usb jelenti a szűk keresztmetszetet valahol 30Mbit környékén. Úgy gondolom ez fair deal. Egyszer nekiveselkedem és direktbe kötök rá két asztali hdd-t a minire, és akkor maximális lesz a boldogság, de így is elégedett vagyok.

Na hat

azt olvastam halalon tuli mappak gyors elerese,hat lehet egynap ezt is tudja majd az apple,elenzve hogy eddig mit hoztak ossze

kzolee

urbijoe: sajnos sehogy. Viszont ha belemész a megosztás gyökerébe, az abban található mappákat már lehet.