Megvan az első magyar Michelin csillag!

Nem elég, hogy elmentem (végre!) Kianekkel a Costesbe, és azonnal megnyerte a Dining Guide év étterme díját, ma megjelent a hivatalos sajtóanyag arról, hogy a budapesti Costes Michelin csillagos étteremmé vált másodikként a régióban. (A másik a prágai “Allegro” olasz étterem.) Persze nem akarnék párhuzamot vonni, de azért azt elmondom, hogy a következő étterem, ahova elmegyek, az Aranyszarvas lesz a Tabánban! 🙂

A magyar médiában a hírt Jókuti András szakíró és rádiós műsorvezető szellőztette meg a Rádió Café Gasztrománia műsorában, illetve később az Otthon, édes blogon. Ha megengedtek egy személyes szálat: Jókutival egy teljes véletlen folytán együtt voltam Münchenben a Nike Human Race futóversenyen 2008-ban (ezen a Futóblogos videón 1:50 marknál például ő látható).

A neten nehéz nyomára lelni ennek az információnak, a Michelin láthatóan nem annyira érti még ezt a médiumot, teljesen jellegtelen holnap, fogalom nélküli Facebook jelenlét, így Jókutitól be kellett szereznem a hivatalos release-t, amit most mindenki le is tölthet innen.

Tehát: ma a “MICHELIN guide Main Cities of Europe 2010” kiadvány (képünkön jobbra, a nagy felbontású kép a poszt végén tölthető le) sajtóanyaga jelent meg a főbb éttermi változásokkal, a könyv pedig holnaptól kapható. A sajtóanyagból kiderül, hogy az európai városokban milyen mozgások voltak Michelin fronton, kiket vezettek ki, kit minősítettek le, kit fel stb. Új belépőként megjelent Magyarország is:

Gerendainak gratulálunk a Plastik média szerkesztőségből. Azt gondolom, hogy gasztronómiai kilométerkő 2010. március 16-a Magyarország történetében.

47 hozzászólás

_alesi_

Margóra feljegyzem cerkával: mind a sajtóanyag, mind a fedlap ótvar munka, kb. a Füles ’79-es kiadványainak színvonala.

_alesi_

Ezért raktam margóra. Amúgy gratulálok a srácoknak, remélem egyre több magyar cím szerepel majdan az útikönyvben.

doors

Azért ezekro”l az éttermekro”l se feletkezzünk meg,
ezek Bib Gourmand-ot kaptak, miszerint nem csillagos, de jó mino”séget kínálnak elfogadható áron.

Asszem ez többünket fog érdekelni.

HUNGARY BUDAPEST 21 N
HUNGARY BUDAPEST Arcade Bistro N
HUNGARY BUDAPEST Bock Bisztró N
HUNGARY BUDAPEST Csalogány 26 N

Ebbo”l a listából “Náncsi Néni” törölve lett.

matyee

AD: Az Aranyszarvasban a kenyér fogyasztására külön felhívom a figyelmet: világverő, páratlan!

matyee

doors: nekem hiányzik a felsorolásból az Olimpia! Ha “puccban” nem is Csalogány szintű, minden egyébben legalább olyan jó. (Mondjuk a korábbi tulajdonosi összefonódás miatt nemcsoda)

Kianek

Régen vártam, h. meglegyen az első magyar.
Gerendai megvalósította!
Gratulálok neki.
Aranyember, túlzás nélkül.

Malachi

Szép. Vajon milyen súllyal szerepelt a döntésben az ezüst cájg? 🙂

kopaszmalac

Gratulálok a Costesnek. Meg a Bocknak, Csalogánynak, Arcade-nak

A 21 nekem meglepetés, személy szerint nagyon nem jött be sem a kaja, a pincérek meg pláne.

Náncsi néni tényleg gáz volt.

Aranyszarvas fogadtatásra kíváncsi vagyok, nyáron nagyon szar volt.

loolek

Az étteremkalauz sajtóanyaga kiemeli a budapesti gourmet éttermek színvonalának gyors fejlődését. A Michelin-kalauz Bib Gourmand elismerését további négy budapesti étterem, a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26 kapta meg.

A Michelin Main Cities Europe című kiadvány hivatalosan csak március 17-én jelenik meg. A kalauzban összesen 3257 vendéglátóhely szerepel, ebből 1542 hotel és 1715 étterem.

Az étteremkalauz már iPhone-on is elérhető, összesen 271 egycsillagos, 55 kétcsillagos és 15 háromcsillagos éttermet mutat be.

http://www.deluxe.hu/costes-etterem-michelin-csillag/20100316

gyb

Kar, hogy a Costes sefje (Miguel Rocha Vieira), aki miatt vegul kijart a csillag, lelepett tavaly decemberben..

szopki

vegre egy ujabb hely ahol a hozzad hasonlo ujgazdag wanabek elverhetik a jovedelmuk egy jelentos reszet

Luigicar

Miután elment Miguel, utána is tesztelték a Costest, és azután kapta meg a csillagot. Respect!

Ugyan szopka! Angelday annyira kőgazdag wanabe, hogy meg sem érez egy Costest 😀 Nem igaz? 😀

Balazs

Igazabol ennek nem erzem at a jelentoseget vagy a fontossagat.

krrr

Én örülök a Costes sikerének, még akkor is, ha mind az alapanyagok, mind a séf importáru. A 3*-os éttermek listája gondolom nem nagyon fog bővülni új országokkal, Franciaország toronymagasan vezet.
Pár ilyen 3*-os étterem étlapját meg is néztem, itt simán lehet 200-300€/fő büdzsével számolni, na szerintem ez lenne az újgazdag gourmand kategória, nem a Costes, ahol szerény 5000 Ft-ból megvan egy ebéd. (És ezt most vessük össze ezt azzal a 2000 Ft-al, amit ma McDonald’s-ban hagyott Plastik Józsink) 🙂

Dewla

Ma Bolgár úrnál egész délután ez ment a rádióban, szóval volt azért visszhang…

ekkerjoz

Micsoda duma, micsoda fogalomtalanság újgazdagozni, azért mert valaki számon tart pár éttermet, szokjanak már hozzá, ezekre igény van, kereslet van, helló, a rencervátásnak huszonakárhány éve vége, föl kéne már fogni. Újgazdag, mondja együgyűen az egyszerű lélek, aki még ma sem tud alkalmazkodni, nem ismerte föl a lehetőségeit, vagy nem mert kockáztatni, inkább a langyos mocsárból pislogott kifelé, mikor mások a gatyájukat tették fel a jövőjükre, és ezredrészüknek jött csak be, hát nekik hír a Michelin-csillag, csókolom. Irigykedni egy rétegre, akár személy szerint valakire, mert képes nagyobbat lépni, mint a lagymatag középszer alja, szerencsétlen, szánalmas dolog ez.
Újgazdag, sőt sznob valaki, mert túllát a teszkósvirslin, meg a sarki hamburgeresen.

gergoke

Imádom a választási éveket (az imádom rész igen erős idézőjelek között értendő), amikor megjelennek mindenhol a drága cicavirágok.

cicavirag

gergoke ugye nem baj, ha nem én szégyellem magam, hogy emlékeztem rá, hogy fél éve Gerendai elcsúsztatott párszáz millióiról cikkeztek és nem az étterme sikereiről. Csak azért mert sznobok vagytok, még nem kell mindent elnézni ….. na de úgyse érted

Mefi

Alesi-nek igaza van, és azért ez annyira nem lényegtelen.

Viszont a csillag kiváló dolog, ideje volt már.

gyb

Off: Jozsi, csak azert irom, mert tudom, teged ez foglalkoztat: tudsz rola, hogy a leujabb Mac-es Opera (v10.10, built 6795, acid3-on 100/100) igy rendereli a fooldalt? http://yfrog.com/9fplastikp – a lenyeg a post-cimben a betutorlodas. Ez font-problema, vagy mi a szosz? W3C validator 80 hibat talal a fooldalon, btw.

Pepinke

Szerintem válasszuk külön a két dolgot. Mert akár rossz, akár jó az a pénz, amiből az étterem működik, a Costes teljesítménye valós és nagyszerű. Az, hogy Gerendai szélhámos-e, azt a rendőrség majd megvizsgálja.
Ugyanakkor a michelin csillagnak nem csak turisztikai szempontból van jelentősége, hanem ösztönzőleg hat másik vendéglőkre, szakácsokra, befektetőkre, stb… Valamint drukkolok a hazai termelőknek, hogy a majdani kiváló gasztronómiát az ő terményeikből készítsék.
Uff.

A.

Ugyan gyerekek, Bill Gates is szponzoral Aids elleni kuzdelmet. Koszi erte. Gerendai (egyik) hobbija a Costes. MegaThx. De attol meg lehet Mr. Nullszaldo szararc a fo tevekenysege menten, hogy valamit visszaforgat. En kivanom, hogy a bortonben ehessen Gerendai mindennap szaraz kenyer helyett Costes menut. Az szerintem fair megoldas lenne 🙂

jplush

Duna tv-n foglalkoztak veluk tegnap este.
Btw Gerendai miert ugy nez ki mint egy csoves? 🙂

gogolák elvtársnő

1, Gerendai egy tehetséges ember. Persze adót csal ő is.
2. M. csillag király, kár, hogy nem magyar a chef meg az alapanyag
3. nem olyan drága, hogy egyszer ki ne próbálhassa akárki.én is benézek majd.
4. az étterem nem a Gerendai érdeme. Csak egy magyar pénzmosó, külföldi szakemberekkel.

klarky

Azt, hogy milyenek a mai Maseratik, azt sajna nem tudom, de azt, hogy a régiek nem egy übervagenek, azt bizton állíthatom.

Szóval tényleg snob a csávó, hogy egy szigonyért kipengetett egy valag pénzt, ha vehetett volna bajor propellert is (pl.) és az autó a javából, meg az is lesz…

Hassan

Ajjaj klarky, mindjárt jön psc és megkapod! 🙂
Egy Maserati vásárlót meg lehet érteni, a Sziget bevételeiből én is azt vennék, nem vesekövet.

GreeNThumb

Pár dolog:

Gerendai -t emlegeti mindenki, pedig csak a felételeket biztosította, a csillag leginkább a séfnek szólt, másodsorban az étteremnek. Tudni kell, hogy a Michlein próbavendégek csak az ételre koncentrálnak, azonbelül is csak az ízekre, a díszítés sem érdekli őket. Sem a hely kinézete és az sem, hogy ki a tulaj. Ehhez ugye Gerendaibnak azon túl, hogy övé az étterem, nem sok érdeme van.

Aranyszarvas: senkinek sem ajánlom, soha semmilyen körülmények között, pláne azoknak nem akik nem járatosak a vadételekben. Ott nagyon könnyen alá lehet szaladni az enyhén szólva nem friss árunak, rosszul elkészítve. Elég sokat dolgoztam szemben lévő Tabáni Terasz nevű étteremben, mint felszolgáló – pultos, elég volt kivülről látni, mi folyik ott. Sokat mondd, hogy amíg nálunk tele volt mind három terasz hétköznap délben, nyáron, addig az Aranyszarvasból a szakácsok kiültek a teraszuk hátsó részére és ott kártyáztak, majd este 9 – 10kor bezártak, mert senki nem ment oda. Szerintem koncepcióváltás ide vagy oda ilyen rövid időn belül nem mehet végbe számottevő választás. Tönkretették a nagynevű régi étteremet, ami egyébként a város egyik legszebb környékén van, egy nagyon hangulatos negyedben. Sokkal inkább ajánlom mindenkinek a Tabáni terasz éttermet, de kizárólag nyáron. Barátságosak és remek az étel, sok a törzsvendég. Családias hangulat. Kilátás a várra, vagy edig esténként hangulatvilágítás, kellemes jazz zene a belső koktélteraszon. Nagyon jó a bor és pálinka kínálat, a tulajdonosok profik a jó italok választásában. Vagy pedig ha már mindenképpen Tabán, akkor a kicsit feljebb lévő Tabáni Kakas, söröző jellegge van inkább, pedig hivatalosan étterem, amolyan igazi autentikus tabáni világ. Egyszerű, de finom ételek. Második varációnak merem ajánlani, vagy akár mindkét helyet ki lehet próbálni, de SEMMIKÉPPEN NE AZ ARANYSZARVAST!!! És ez nem reklám, már évek óta nem dolgozom a Tabánban.. sajnos.

Zeusz

József, ha már tabán and vicinity, akkor már olyan régen akartam javasolni, hogy tégy egy próbát a hyppolit étteremmel, ami az attila úton van a déli közelében.

ekkerjoz

GreeNThumb
Mar 20th, 2010 at 4:24 pm

A csillagot az étterem kapta, beleértve a korábbi séfet is. Azé a csillag, akié az étterem, vagyis Gerendai Károlyé.
Azért ez nem olyan polémia, mint versenylónál, bocs.