A szerva elmélete és gyakorlata

Az alábbiakban a szervámat mutatom be mégpedig két módon: elméletben és gyakorlatban. Azt hiszem elméletben már egészen jól összeállt fejben, labdával viszont két osztállyal lejjebb vagyok. Évente-kétévente egyszer levideózom magam és megnézem, hogy mennyit fejlődtem (mostanában azt hiszem inkább hátrafelé, mert hetente egyszer járok).

A mozdulat során két pontra hívnám fel a figyelmet. Az első, hogy a jobb oldali, labda nélküli képen mennyire jobban leguggolok, illetve a kezem sokkal stabilabb, határozottabb.

A második az ütés pillanata. Itt is jól látható, hogy a jobb oldali elméleti képen szépen felmegyek karból magasra, ezen a ponton pedig már nézem azt is, hogy hova akarom ütni a labdát, míg a labdás változatban inkább küszködök. A karom nincs rendesen kinyújtva, nem érzem igazán azt a magasságot, ahova el kellene jutnom az ütéssel. Szeretném hozzátenni, hogy ezzel nagyjából eddig is tisztában voltam. Labdával elég nehéz ugyanazt megcsinálni. Feldobás rohadtul sokat számít, sőt, nálam most úgy néz ki, hogy szinte minden azon múlik.

A következőben egy kétszeres lassítású videón előbb a labda nélküli szervámat játszom el, aztán utána ugyanezt megpróbálom labdával is. Ez utóbbi egyébként érvényes szerva volt.

Tenisz tudásom értékelése a 837. óra után:

Egyedül a fonák nyesésem az, amiről azt gondolom, hogy fejlődött valamit, szépen meghúzom a végéig (a labdás rész és az odaállás még mindig siralmas), a tenyereseim ugyanolyan zártak és jellegtelen erőlködések, mint mindig is voltak (talán nyíltam valamennyit). Fonáknál a labda tol hátra, tipikus amatőr hiba. Röpténél a mozdulat megvan tenyeresnél és fonáknál egyaránt, viszont nem csinálok helyet, nem viszem végig, ahogy illene, így lerövidül és erőlködéssé válik. Amire még figyelnem kéne az a rendes előkészítés, az ütőmet nem viszem ki rendesen, az előkészítő mozdulat 60-65%-át csinálom meg.


Remélem profik nem nézik, inkább csak a saját szórakoztatásom miatt csináltam ezt a montázst, illetve a későbbi referencia végett.

A fenti demonstráció arra mindenképpen jó volt, hogy felismerjem: ha három órát járnék hetente, akkor fejlődnék is. Nyáron szerintem lesz két hét, amikor heti hármat, vagy négyet betervezek.

19 hozzászólás

DnP

Árnyekteniszezés RuLZ 🙂

Akkor már ha igazi kockák vagyunk, otthon WII vel is nyomhatnád ugyanezt, akár napi 2 órában is.

Ps.: Említettem már, hogy 300 kilós árnyékfekvenyomásban verhetetlen vagyok 🙂

Marci

Korábban 3-4 évig teniszeztem és ahogy így elnézlek, szerintem nem dobod fel elég magasra a labdát és az időhiány miatt sikerül kicsit sutára (nem fikázás) az egész szerva. Több időt kell hagyni.

Marci

Valamit az “elméleti”, labda nélküli ütésnél teljesen jól leguggolsz, az éles ütésnél meg már messze nem annyira, a kezed sem annyira nyújtott.

A videóra hagyatkoztam.

Neurózis

Én is azt érzem, hogy a labdád nincs elég magasra feldobva, leguggolsz, de a guggolás nem tölti be teljesen a szerepét. Ha megnézed a jobb kezed a megütés pillanatában talán túlságosan is be van hajlítva, emelett a hátad is görbül, hogy megfelelő legyen a távolság.

Ami a darabos mozdulatokat illető fonáknál/tenyeresnél, csak azt tudom mondani, amit anno próbáltak belémverni: TÁMADD azt a labdát. TE fogadod és támadod őt, nem Ő talál meg téged.

Amúgy tökjó, hogy ilyen tudatosan állsz hozzá. Keep going!

Neurózis

Rövid kiegészítés: feltételezem ha a feldobásnál magad is érzed, hogy nem az igazi (0:19-nél érződik, hogy onnan, hogy eldobod kicsit kapkodva engeded le az ütőt), akkor a lecsapásoknál (hálónál magasról jövő durrbele) is becsúszik 1-2 luft. Valójában ha azt sokat gyakorlod, javul az észlelésed a zuhanó labdákról, idővel jobban ki tudod számolni az esésüket, ami a szervánál is segíthet. Én legalábbis ezt vettem észre magamon anno.

chek

Geci dolog a szerva nagyon, de szerintem tipikusan az a része a játéknak, amit muszáj edzővel gyakorolni. A jó szerva nagyon összetett mozdulat…

– Feldobás: az ütő kezedet nem a labda mellett kell felvinned, hanem pont ellentétesen. A labdát kicsit ívben előre dobod úgy, hogy a fejed felé vigye a lendület. Az ütő kart pedig hátulról viszed fel. Tehát a két kezedet ha nézed, feldobásnál távolodnak egymástól. A lábaiddal itt a mozdulatsornál megint csak játszani kell, első lábon van a testsúly -> hátsón van amikor elindítod a feldobást -> majd mindkettővel rugaszkodsz.

Rugaszkodás előtt te odadobbantasz, nem eléggé smooth az a rész, ott szépen húzd a lábad a salakon, egyensúlyban maradsz és nagyobb erővel tudsz felmenni a labdáért.

És akkor ezek mellett ugye a felső testeddel is játszani kell, hogy jobban rá tudj dőlni a szervára. Tehát amikor feldobod kicsit kifordulva a labda alá kell homorítanod és úgy felmenni (ilyenkor ha jobban rá kell fogni az ütőre mert ugye sréen fogod a labda tetejét eltaálni.)

ui.: most találtam még ezt a videót, nagyon jól lehet látni a mozdulatsort:

GMan

Koncentrálj inkább arra, hogy élvezd a játékot ne arra görcsölj, hogy az hogy néz ki kívülről.

marchello

igen, nem véletlen a szerva a legösszetettebb ütés a teniszben. ha lebontod elemeire, akkor kapsz kb. 10-15 külön mozdulatot, amik külön-külön nem nehezek (legalábbis be lehet gyakorolni őket), de ezen mozdulatok összekoordinálása, az ami nem egyszerű.

a FuzzyYellowBalls-t én is ajánlom, van sok jó videójuk, akár iTunes-on keresztül is fel tudsz iratkozni a podcastjukra, de persze ott a youtube channel is.
szervához ezeket mindenképp érdemes megnézni:
http://www.fuzzyyellowballs.com/video-tennis-lessons/serve/

tavaly nyáron én is felvettem az enyémet, gyorsan fel is toltam vimeo-ra:
http://vimeo.com/10324751

normál sebességben, és 10x-es lassításban (tettem alá zenét is, hogy ne legyen annyira unalmas :D)

marchello

@angelday: én anno úgy tanultam, hogy kicsit magad elé kell dobni a labdát és “ráesni” az nem baj ha bedőlsz a pályára (ha jól sikerül a szerva vissza se kell venned és ugyanazzal a lendülettel akár mehetsz is be röptézni)
akkor kell a fejed fölött (vagy még talán picit a fejed mögött) megütni ha kick szervát akarsz ütni.
lábhiba akkor van, ha a megütés előtti pillanatban a lábad csípi a vonalat, átmenni átmehet felette (ahogy a Söderlinges videón is átmegy a lába a vonalon)
talán ugyanúgy hangzik, de talán mégsem, nem mi vagyunk 8 osztállyal lejjebb mint Sóder, ő van 8-al feljebb mint mi.
amúgy ez a videó marha jó, így a ráírkált infókkal, meg az automata megállításokkal.
csak kár, hogy a képarányt elrontották.
http://www.youtube.com/watch?v=NaAhBME6jtA
ezt kellett volna használni, itt jó az arány.

tyler durden

Érdekes poszt, precízen dokumentálva. Nekem 2. számú sportom, pocsék a szervám, gyenge a fonákom, röpténél sokat rontok, igazából kijelenthető nem tudok teniszezni. De szeretek! 😀
Szeretem játszani, haverral fogadni sörben sötétedésig tartó küzdelemben, szoknyás szösziket leszólítani meccsre, érezni az izomlázat a vállban, salakon csúszva megmenteni egy elveszettnek tűnő labdát, szeretem nézni 4 órát ülve az ES előtt, epic Sampras meccseket visszanézni, még a sokak által nem kedvelt Sharapova hangereje se probléma.

Tudom senkit nem érdekel, de jól esett ezt most így leírnom. 😀 Teniszezzen mindenki jó sokat, mert a tenisz jó!

backshit

teniszhez lelkes hozzá nem értőként az egyetlen dolog ami (rögtön elsőre) megfogott ebben a postban az az extrém öltözeted 😉