The future of web video

A HTML5 támogatja a videó tageket, amivel olyan egyszerű videót ágyazni egy weblapba, mint egy képet, vagy animgifet. Ahogy megjelentek a korszerű böngészők, úgy tér át mindenki az új szabványra, az Apple Inc-vel az élen.

A webes videókról még tudni kell, hogy a lejátszáshoz nem elég a böngésző támogatása, át is kell kódolni magát a videót olyan típusúra, amit a böngésző le is tud játszani. Jelen pillanatban úgy fest a dolog, hogy az MPEG LA csoport 2016-ig meghosszabbította az ingyenes felhasználását, addig mindenki bátran H.264 videózhat. (A Mozilla CEO-ja szerint ez csak egy okos lock-in, és igaza is van.)

A H.264, vagy ahogy szebben mondják, MPEG-4 Part 10, a videó codec-ek új generációját képviseli. Nem csak az Apple vezette be széles körűen néhány évvel ezelőtt, hanem a skálázhatósága miatt a videó piac nagy része is áttért már erre a tömörítésre.

A H.264 mögött egyébként a webtől teljes független iparági szereplők csoportja (Moving Picture Experts Group és Video Coding Experts Group), és nem egy vállalat áll, a fejlesztés viszont nem nyílt forráskódú. (Ennek nem néztem utána, de valószínűsítem, hogy az érdekelt vállalatok, amikbe például broadcasttel foglalkozók is tartoznak, finanszírozzák a fejlesztést és delegálják a szakembereket a working groupba.)

Ezzel az egésszel igazából semmi gond nem lenne, ha a dolog ingyenes és nyílt forráskórú lehetne, hiszen az már korábban kiderült, hogy a videó codec-ek nem lehetnek vállalatok tulajdonai, mert mindenkinek szükségük van rá. Ennek ellenpontozásaként jelent meg a nyílt forráskódú, Xiph.org alapítvány által finanszírozott Ogg Theora codec, ami egy, amerikai mércével, kicsi cég, az On2 szabaddá tett codecjének, a VP3-nak a forkja. Ezt fejlesztgetik azóta nyíltan, és ez az “ogg”.

A webes vállalatok is szépen lerakták a voksukat a szabványok mellett. Az Apple, a Microsoft és a YouTube is a H.264-et támogatja, a Mozilla böngészője kizárólag az Ogg Theorát, a Chrome pedig mindkettőt. A tartalomgyártóknak jelenleg mind a kettő codecbe tömöríteni kell a videójukat, hogy a böngészők mutassanak egyáltalán valamit (sőt, még flash-re is fallbackeltetni kell, ahol egyébként On2 VP6 van, illetve az újabb változatban H.264, de ezzel nem kell foglalkozni, mert lekezeli a plugin).

Történt egyébként még egy érdekesség: a Google tavaly augusztusban ajánlatot tett az On2 cégre 106 millió dolláros árfolyamon részvényért cserébe, idén februárban fejeződött be az akvizíció végül 133 millió dolláron.

És ez még mindig semmi: a Google állítólag jövő hónapban, május 19-20-án fogja nyílt forráskódúvá tenni az On2 codec következő generációját, a VP8-at.

Innentől kezdve aztán mi lesz, nem tudom, baszki, de az tuti, hogy egyre erősebb lesz a weben az Apple – Google küzdelem.

Ha a YouTube (Google tulajdon, ugye) áttér szépen fokozatosan VP8-ra, akkor jól meg fogja mindenki szopni, de leginkább én, mert nem tudom, mit csinálok majd a deszkán, ha mutogatni akarok videókat, és az a H.264-et fogja csak támogatni, amikor azok VP8-ban jönnek (vagy mindkettőbe tömörítve lesz?). A Microsoft egyelőre H.264 párti, de azt már régóta tudjuk, hogy ő egy lassú és nem meghatározó szereplő ebben a kérdésben.

Ráadásul megint tovább szegmentálódik ez az egész. A Mozilla nyilván ki fogja dobni az Ogg-ot, mert minek, szarakodjon a Xiph csak tovább, ha a Google nyomja a VP8-at, akkor a VP8 lesz a jövő és kész. Mögé tudnak állni, meg tudják támogatni az egészet. Fogalmam sincs, hogy milyen stratégiát képzelnek pontosan el Schmidték, de nyilván olyat, hogy hosszabb távon szépen átállnak VP8-ra.

Itt már nem arról van szó, hogy van egy nyílt forráskódú alternatíva, hanem arról, hogy a nyílt forráskódú alternatíva mellett ott a tömeg.

Nem lesz könnyű meccs a web videók codec harca.

39 hozzászólás

helloszabi

….ÉS a google saját érdekeit szolgálni.

persze szép és jó meg örüljünk a helyzetnek, hajrá html5, hajrá nyílt forráskód, de azért lássunk messzebb is: ez is csak egy lépés annak irányába, hogy a google-höz kössük a teljes életünket.
valószínűleg nem azért vásároltak valamit 133 millió dollárért, majd tettek közkinccsé, hogy a mennyek kapuja kinyíljon előttük. neeem-nem.

helloszabi

na igen, szépen elhal, ha kihátrálnak a támogatók
maximum a hardcore linux fanok fogják valamennyire használni a jövőben is, de senki más.

doors

Szép összefoglaló. Ezért érdemes olvasgatni a plastikot. Gratulálok a mino”ségi tartalomszolgáltatáshoz.

Cuc

Az Opera is a nyílt forráskódú kodeket szeretne. Ez az USA-ban nem sok vizet zavarnak, de Európában valamennyire számítanak. Mellesleg beengedték az Opera böngészőt az AppStore-ba.

fabrik

vicces, hogy a Google mindig szárazon tartja a puskaport minden (de tényleg minden) fronton.

hol az egyik iparági szereplő mellé áll, hol a másik mellé, de szépen lassan egyre nagyobb szeleteket hasít ki mindenből.

eddig majdhogynem vállvetve nyomatták az Apple-el a HTML5-témát, most pedig jönnek a hírek a Flash-képes GooglePad-ről 🙂 megfelelő penetráció esetén nyilvánvalóan kigolyózza a Flash-t is a padjából, de addig is jó az erős partner a fejlesztés, disztrib. idejére 🙂

mesteri!

Szántó Gábor

Egyértelmű a h.264 győzelme, amit épp a Microsoft döntött el az IE9-cel.

2016 öt év múlva lesz, ami óriási, beláthatatlan idő a webes projekteknél, ennyi időre nem terveznek. A VP8-cal csak bebiztosította magát a Google.

Tehát a következő 2-3-4 évben biztosan csak a h.264-gyel kell foglalkozni.

XYBeR

“Ezt fejlesztgetik azóta nyíltan, és ez az “ogg”.”

FAIL

az ogg egy konténer, nem egy vagy több kodek.

mással is tudnék vitatkozni, de nem érdemes.

forrester

@XYBeR: Nyilvan az, hogy az “ogg” kiterjesztes miatt ezen a neven ismert, a blogger hibaja…

Amugy jo osszefoglalo, megy is a lajk.

airween

@doors: mióta van iPhone és mióta Nexus? Nézzük majd meg pár év múlva…
@Szántó Gábor: mit döntött el az MS az IE9-el? A következő öt év alatt simán lemenet egy átállás desktop gépekről tabletekre és mobilokra – utóbbi területen az MS nem domináns szereplő, és ha nem szedi össze magát lemarad.
A tabletek piacára a Google hamarosan belép saját vassal, a rendszer kész – nem vagyok biztos ebben az öt évben…

CharlieBrown

azt is kommentelhetnéd, hogy az opera bekerült az app store-ba.
http://www.opera.com/press/releases/2010/03/23_3/

jómagam (ismerve a tömörítési eljárást, illetve a mögöttes tartalmat) üdvözlöm a dolgot, mindenkinek javaslom kipróbálásra! Jóféle az Opera féle flashOM (nem, ez nem az a flash…) tömörítési eljárás, valóban karajul gyorsabbnak érződik a webes szörfölés.

V

Ha a Flash Playerbe is bekerül a VP8 támogatás (és Google, Adobe most egész jóban vannak) akkor IE kérdés meg is van oldva.

klarky

Az hagyján, h Nexus One, de a sok-sok Androidos teló amik jönnek, terjednek és már nem csak a fanatikusok szerint egyre jobbak (és persze az Apple hívők szerint egyre gagyibbak lásd. HTC Desire).

Egyébként jó cikk, bár igazából ez csak a szakmai szemmel érdekes kérdés. Én, mint felhasználó egyet akarok. Ha video kontent van egy oldalon, akkor az a telefonomtól kezdve a hordozható bármilyen mobil eszközömön keresztül a desktop masinámig menjen. És ne kelljen tudományos értekezéseket hallgatnom, h tudod, azért van a video helyén kék paca, mert…

Ez a felhasználó szemszöge és mint ilyen engem más nem érdekel.

Szántó Gábor

@airween A döntéshozók mindig a számokat nézik. Mindenki arra várt, hogy a böngészőpiacon kétségkívül fontos Internet Explorer utolsóként melyik codec mellett dönt.

A desktopról mobilra átállás inkább az arányok megváltozása, mintsem “átállás”, de hogy a következő 5 évben hogyan alakul, azt még senki sem tudja. A Windows-os desktop várhatóan erős marad a következő 2-3 évben is, tehát az IE igenis fontos.

Persze én sem szeretem, de ez van.

grichie

Számomra a rossz kisfiú egyértelműen a mozilla. Ezt a videó konvertálgatást ahhoz a css3 katyvaszhoz tudnám hasonlítani, ami most a böngészők megoldásaiban jól látszik. (-moz -webkit -ms -kisfaszom) Ki a fene fog évről évre 1000 TB videót konvertálgatni csak azért mert valakik hirtelen arról döntenek, hogy többé nem a h264 a menő, hanem az ogg?

kerokerokero

@”mert nem tudom, mit csinálok majd a deszkán, ha mutogatni akarok videókat, és az a H.264-et fogja csak támogatni, amikor azok VP8-ban jönnek (vagy mindkettőbe tömörítve lesz?)”

Ha nyílt lesz a VP8, akkor az Apple szükség esetén (gondolom Pistáék éreznék majd) kötetlenül tudja belepattintani a támogatást az iPhone OS-ba, nem? Bár nem tudom pontosan hogyan működnek a különböző licenszek, gondolom a nyílt forrásnak is megvannak a megkötései, de hát szarok a jogi részekre mert baltaarcú vagyok.

nyenyec

Az open source egy dolog, az idétlen szabadalmak miatt szopás ez az egész téma. (Ez érint minden codecet, akár open source, akár nem.)

Adi

Szerintem, őőőő, izé,… elfelejtettem. De tulajdonképpen nem is érdekel ez a téma. 🙂

Amúgy meg az fog elterjedni, amit a PORNÓoldalak használnak, erre már számtalan példa volt. 🙂

Hetszah Babilon

nem vagyok egy nagy videokodek-szakértő, ha tévednék javítsatok ki:
van egy zárt fejlesztésű x ideig ingyenes megoldás, ami helyett a G inkább befektetett 133 gurigát egy alternatívába, amit nyílttá tesz. Kérdés, hogy melyik fog 5 év alatt többet fejlődni ( a magányvéleményem megvan), illetve, hogy 10-15 éves távon mennyi költséget spórol a G, a flash és a még ismeretlen licenszdíjú H.264 kiváltásával. Szerintem sokat, de idejében kell egy alternatívát fejlődési pályára tennie, mert megkerülhetetlenné válna egy-egy megoldás, ami roppant mód megdrágítaná. Szóval nem angyalok és mennyeknek kapuja, hanem zseniális stratégák. Szerintem persze.

Jano

Egy nyílt forrású fejlesztésnél nem értem miért jön szóba a Googlehoz kötés?
Googlenak pl. azért jó a nyilt forrású mert nem kell majd később se licenszdíjat fizetnie a YoutTube videok, videótelefon stb kódolásáért.

EdBoyWW

@grichie: szerintem nem érzed a potenciális vendor lock-int, amit egy proprietary kodek használata jelent. egyértelműen angeldayyel értek egyet a kérdésben, és a mozillával, hogy elutasítja a h.264-et (sőt, respect, és én nem bánom, hogy nem tudok egyelőre html5-ben vidókat nézegetni.)

kerokerokero: elvileg simán

csomh

Le vagyok maradva, vagy a “fallback” valóban Term of the Year gyanús?

cegg

isteni poszt.

azért meg kell jegyeznem, hogy a (még mindig eléggé jelentős) broadcast piac erre elég magasról tenni fog. ott még mindig megy az mpeg 1 és imx között minden baromság, aztán hogy a webre h264 vagy vp8 kell vagy mindkettő — halál mindegy. a fizetős kodekek fejlesztőinek lesz melója még jó ideig.

Pepinke

Szerintem túl sok energiát fektettek bele ebbe a témába is és a flash/html5 témába is. De mindenképpen többet, mint kellene.
A számítógép használók 99,99%-át nem érdekli a dolog és nincs is beleszólása.
Nektek sincs beleszólásotok.
Persze elbeszélgetni róla, elméleteket gyártani lehet. De ez is a “köszönjük, majd értesítjük” kategória.

karon

nemlesz harc, nemlesz háború.

a flash is marad, 5 év múlva is ugyanígy mindenkinek benne lesz a böngészőjében mint most. ráadásul benne lesz a runtime-ban újabb 5 év fejlesztés.

amíg a böngészők 99%-ban van flash, de csak 60%-a játszik le BÁRMILYEN HTML5 videót, addig senki nem fog kényszerítően átállni egyik új enkódolásra sem. mindenki abban fogja kapni a videót, amilyen böngészője van – ez lesz a youtube hozzáállása. aki pedig nem ezt csinálja majd, mehet gecit lapátolni, mert nem fogja tudni kiszolgálni a látogatóit.

felesleges bárminek a halálán okoskodni, mert soha nem hal ki semmi. a régi dolgok együtt léteznek az újakkal.