Demake

Folytatjuk a Commodore 64 ínyencségeket. Először bemutatnám “vierbit” nevű 26 éves német srác munkáját, akit az egyik legfantasztikusabb pixelgrafikusként tartok számon. A Metroid C64 elképzelt változatának néhány képernyőjét néznénk meg mai tárlatlátogatásunk során:

A legerősebbnek azt gondolom, hogy mindezt 4×8 pixeles 4 színű karakterekből (lásd minden képernyő esetén a jobb oldalon) rakta össze, tehát elméletileg elképzelhető lenne egy valódi, mozgó port is. A főszereplő sprite is fantasztikus.

vierbittel levelezgettem is, íme a rövid interjú:

PM: Pixelből élsz, ha munkáról van szó?
VB: Igen. Manapság mobiltelefonos játékokat pixelezek, sajnos privát dolgokra már nem jut időm. Ettől függetlenül próbálok vicces dolgokat is készíteni, mint ez a néhány Metroid képernyőterv is.

PM: Benne voltál a C64 demózásban is korábban?
VB: Nem, soha nem voltam aktív a demókban. A Metroid mockupot is csak poénból raktam össze, soha nem gondoltam rá, hogy játék készüljön belőle. Ettől függetlenül a C64 limitációinak betartásával rajzoltam, azt gondolom, hogy grafikailag mindenképpen megvalósítható.

Csak hogy vierbit skilljeit megnézzük, íme egy másik munkája:

Illetve ugyanez kétszeres nagyításban (610 pixelre vágva, mert csak úgy fér ki):

Fantasztikus, hogyan bánik a 16 színnel. A háttér egészen pontosan úgy néz ki, mintha legalábbis valami sokszínű dolog lenne, pedig csak ügyesen válogatott paletta és egészen egyszerű sakktábla dither, gyönyörű. (A kép egyébként a Robotz DX című játékhoz készült megnyerés képernyő, magát a játékot nem vierbit rajzolta egyébként.)

A fenti Metroid relevanciáját az adja egyébként, hogy most pénteken, szeptember 3-án jelenik meg a “Metroid: Other M” játék Wii-re és már nagyon várjuk! Kapcsolódó módon a mai tárlatunk második pixelgrafikusa a svéd “junkboy”, aki készített néhány fantasztikus demake-et. Ezek az előzőekben már megismert, meglévő, modern kori játékok újra elképzelései korai, limitált 8 és 16 bites hardvereken. Íme junkboy interpretációja a Metroid: Other M-ről:

Mesteri! junkboy annyira belelendült egyébként a demake-ek készítésébe (persze ezeket egy svéd gaming lap megbízására készítette), hogy most meg sem tudjuk mutatni a teljes sorozatot, pusztán egy képet adnánk közre, mégpedig a StarCraft C64 változatának elképzelését, ami az indító Metroid C64 demake-kel alkot keretes szerkezetet és fejezi be a hétfői posztunkat is.

Azt gondolom, hogy a világnak szüksége lenne ezekre a backportokra. Nem is értem, hogy a nagy játékkiadók miért nem készítik el egyik-másik játékuknak a demake-jét viccből. Vagy csak én látom ezekben a dolgokban a mérhetetlen gyönyört? Mást nem érint meg a pixelkirályság tartalmas, mélyre hatoló fuvallata?

22 hozzászólás

neo_21670

A Starcraft képen egy könnycseppet elmorzsoltam. 🙂

suexID

A Starcraft hatalmas poén lenne, de szerintem így 10 évnyi SC2 faragás után a Blizzardosok látni sem akarnak kódot egy jódarabig. 😀

Credo

Én is szoktam ámulni ezeken az új pixeles portálokon, ahol többnyire scene-en kívüli, mobilozásból élő zsenik publikálnak állkiakasztó dolgokat.

Sajnos, ahogy a posztban is szerepel, annyi szabadidejük és kitartásuk nincs, hogy egy teljes demake-et végigtoljanak, illetve brutális programozói tudás meg kitartás is kellene ezekhez, még valami egyszerűbb cucchoz is, amit ma már nem igazán vállal fel senki, ha mégis, pár kép és rutin jön ki mutatóba, aztán több év molyolás után sem halad igazán a projekt, vagy eltűnik (Grand Theftendo), vagy megakad.

A Starcraftról jut eszembe, a Dune 2-nek jó párszor nekifutottak C64-en és Spectrumon is, a Spectrumost el is készítették az oroszok, csak nagyon bikára pimpelt gépeken fut (kábé, mint a SuperCPU-s Metal Dust): http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0012826

Aztán az is probléma, hogy nyilván túl magasak az igények a nagy nevű játékok demake-einél. Már sok kései kommersz port (Amiga -> C64, Arcade -> Amiga stb.) is közel olyan kiábrándító volt, hogy úgy éreztem, jobban tették volna, ha a fiókban hagyják. Ugyan a Spectrumos Mortal Kombat átiratokat (nem tudom, átlépte-e valamelyik a demó állapotot) nem próbáltam, de van egy olyan sejtésem, hogy az AI és az animáció is hagy némi kívánnivalót maga után: http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0021164

Persze vannak pozitív példák is, a C64-es Pinball Dreams demake-et a kábé 2002-es kezdetek óta követem és nagyon várom, a 2006-os preview messze felül is múlta azt, amire számítottam, a lényeg fullosan működött, elég sok ember összejött a grafikához és zenéhez is, de maga a scriptelés (kapcsolók, pontozás, effélék) tudtommal azóta sem került bele, ami tényleges játékká tenné a remek motort.

Talán abban lenne valami fantázia, ha összedobnánk (esetleg maguk a fejlesztőcégek) egy bounty-t, és anyagilag is komolyabban motiváltak lennének egyesek ilyen fejlesztésben. Mondjuk az utolsó ilyesmi (egy komolyabb összeg kitűzése egy fullosabb SuperCPU-s DOOM portra) sem vezetett eredményre, ha jól emlékszem.

Tartok attól is, hogy egy igazán patent demake esetében is hamar elveszne a kuriózum varázsa, kicsit szöszölnénk vele, örülnénk neki, mutogatnánk retro gépekben járatlanoknak, aztán továbblépnénk. Bevallom, például máig sem toltam végig a Newcomert (nem demake, de nagyon korrekt Dungeon Master jellegű anyag), pedig igazán pörögtem a témán.

flynn

én ezeket a posztokat imádom a legjobban. és komolyan, sajnálom, hogy nekem ez kimaradt.

Narancs

Metroid other M nagyon ütni fog, már benne vagyok 1,5 óra játékidővel, boner élmény.

H2CO3

A BASIC meghalt, éljen az Objective-C! 😀 (egyébként tényleg megható… 🙂 )

RustyRush

Az első képekről egy valami jutott eszembe: a CONTRA nevezetű játék…
Ismeritek? Alapmű 🙂 imádtam!!!

    

dune2-höz csak elég ram és memóriaírási sebesség kellene, egy sima REU elég lenne hozzá, legfeljebb a maxunit lenen szánalmas, a későbbi gigapályákhoz már a 386slc is kevés volt anno (pedig az még az SCPU-hoz képest is űrnaszád)

a doom nagyon gázul nézne ki 16szinben, egyébként van 65c816 C fordító, a forrása meg évek ota public, szoval ha a grafiktá valaki átgányolja, simán menne scpu-n (ha a 8éves telefonomon megy végülis…bár legalább ott nem 16szin van…ugyebár)