Magyar Memo

Tóta W. Árpád az Indexen megjelent hírekből és cikkekből saját készítésben egy napi bontású, tárgyilagos, szerkesztett tartalmat készít “Magyar Memo” címmel:

(…) célja, hogy az [Indexen megjelent tartalmak] előző napi termését letisztázzuk, még egyszer átolvassuk, és a legfontosabb tíz-húsz hírt bokrétába kössük. Need to know alapon, szerkesztve, alaposan meghúzva, elgépeléseket kijavítva.

A Memo ötlete nem új, Tóta W. 2008-ban már készített egy “pilot”-ot belőle, most úgy tűnik intézményi támogatást is kapott hozzá, szerdán jelent meg az első szám.

A gyűjtés címe: http://index.hu/memo

Örülök neki, hogy mégis életre kelt a projekt, hajrá!

28 hozzászólás

pxl

Kenyérszöveg ariallal? Amúgy megértem, de piszok furcsa a szemnek. A tipográfiával nem is foglalkozva is hiányzik az impresszum; egy válogatásnál meg különösen fontos lenne a szerkesztők személye.

darius

első 2 szót term. kéretik felcserélni.
én kérek elnézést.

csapó 2:

Is there an app for that?

rob

Ha jól fogyasztható lenne az index.hu felülete, semmi szükség nem lenne ilyenre. Hemzseg a tipográfia baklövésektől, az ilyet nem lehet csak úgy összecsapni. De viccnek egyszer jó:)

nehaiu

Ehhez képest már három szám van belőle. De valóban, inkább az Indexen kéne javítani, akkor nem lenne szükség ilyenre.

pxl

Bezony, egy ilyen pdf-et gyakorlatilag automatikusan kellene generálnia a rendszernek: csak bekattintom a megfelelő kategóriát, dátumot (esetleg szerzőt) és huss.

Részemről ezt concept megoldásnak vélem, azonban a magam részéről nem szeretem a nagy nyilvánosság elé tárt concept megoldásokat, én az olvasható termékeket szeretem. 😉

Bandroid

Én tizennégy éve csinálom, ebből három éve bekötött A5-ös alakban. Kb. három hét alatt jön össze egy 250 oldalas. Nem az indexből.

soder

Sajnos annyi a naponta rámzúduló álhír / szenny / bulvár / szimplán értéktelen INPUT, h. a jelenlegi munkám helyett főállásban napi 8-10 órában csak azzal kellene foglalkozzam, hogy ebből a trágyakupacból leszűrjem az életemet VALÓBAN befolyásoló eseményeket. A többi szennyet, amit azért generáltat gépek millióival a Nagy Tervező, hogy ne lássam ne döbbenhessek rá miattuk a háttérben folyó Nagy Összeesküvésre, na ezek egyáltalán ne is kerüljenek elém. A XXI. század fegyvere nem az atombomba vagy a géppuska, hanem az információ-dömping. Twitterből, faszbukból realtime okádják az arcomba a sekélyes értéktelen semmit a hasonlóan sekélyes és értéktelen “ismerőseim”. Ha bedőlök ennek a sok szociális hálós marhaságnak, értékes időmet ennek a szemétnek a processzálására fordítom, nem arra hogy a valós életben éljek.
Faszbuk népszerűsége, a sok ezer jutubos camwhore is csak azért kelhetett életre, mert akármennyire is az ellenkezőjét hazudja mindegyik technológia, azért igencsak megszakadt a kapcsolat az emberek között. Ahelyett hogy személyesen elmondanám az igazi barátaimnak, kiteszem az üzenőfalra, így nem is kell találkoznom egyikükkel sem, plussz olvashatja az a sok száz félismeretlen is, akikkel már 10-20 éve 1 szót nem váltottam, de különben szarul nézne ki hogy nekem csak 30 ismerősöm (a ténylegesek) van. Szóval akkor ez az a qrva nagy szocializáció, majd a gépek elmondják helyettünk?

Hogy on is legyek: 1) Tota-nak is van 1 eros vilagnezete, nem biztos hogy abbol fogok tisztan latni, ha az ő gusztusa szerint filterelt tartalmat olvasom. 2) Hazug mediabol leszurt tartalom is csak hazugsag marad…

nehaiu

“Tota-nak is van 1 eros vilagnezete, nem biztos hogy abbol fogok tisztan latni, ha az ő gusztusa szerint filterelt tartalmat olvasom.”

Bezony.

yzzy

Érdekes projekt. Két éve is elgondolkoztam, h van-e értelme, és még ma sem tudom megmondani pontosan, de elolvasva az első hivatalos számokat, mindenféleképpen pozitív, mivel minőségi és alapos, biztos sok munka van vele.

Van itt azonban egy ellentmondás (biztos vagyok benne, hogy az másban is és az Indexben is elhangzott érvként): a kiadvány maga mintha az “online” újság életképtelenségét mutatná. Miért kell egy adatbázissal jó keresésekkel (külön 24 hírfolyam) rendelkező online újságot offline kiadni? Egyrészt, ugye, az online világban a másnapi újság már senkit nem érdekel, ha érdekelne, akkor a zEmberek nem az Indexet olvasnák és nem csökkenne az offline újságok példányszáma, ilyen értelemben akkor inkább olvasok Népszabót vagy Nemzetet (amelyekben persze olyan hírek szerepelnek, amelyeket már előző nap olvastam az Indexen), másrészt miért pont egy ember szerkesztését (ilyen szempontból világnézetét, felfogását olvasgassam? – hiszen ez egy jelentősen szűkített tartalom), harmadrészt az internet előnye a papír-nélküliség, a világ megy az állandó és a mindenre kiterjedő online-kapcsolat felé, erre jön egy újság, ami arra buzdít, h hagyjam az online kiadványt, olvassam offline (kinyomtatva – SIC!), értem, persze, ez egy plusz lehetőség, annak nem is rossz, de akkor is, gyk. saját maguknak állítanak konkurenciát, hiszen, ha nem olvasom online, nem kattintok, nincs bevétel, mintha egy tévé arra biztatna, hogy nem nézzem, hanem az online oldalról töltsem le), utolsóként pedig, szerintem, akinek nincs ideje arra, hogy egy pillanat alatt leválogassa az előző napi híreket és átnézze, annak arra se lesz, hogy kikeresse, lementse, kinyomtassa, majd elolvassa, utolsóként pedig, aki alapvetően nem online tájékozódik, az úgy sem azt fogja használni, hanem a napilapokat olvassa.

Azt még el tudnám képzelni, de ehhez iszonyatos gépezet kell, hogy a majdnem teljes az Indexet ki kellene adni, rendes napilapként, egy jó kampánnyal, sok pénzzel talán versenyképes lehetne, a fejem teszem rá, h valaki ezt már kiszámolta. De egyébként ez is minek? Hogy nézne már ki? A fejlődés pontosan ellentétes irányú…

Persze ezek csak felmerült kérdések, a választ majd az idő eldönti, gondolom pontosan lehet látni a letöltéseket, és ez majd megadja a választ.

viko

“időmet ennek a szemétnek a processzálására fordítom” és milyen igaz, abszolút egyetértek veled, annyival kiegészítve hogy a felesleges információhoz a kommentek végig olvasása és megválaszolási is ugyan úgy hozzátartozik.

cegg

ha a szemelyes honlapjan probalkozna valaki ilyennel, azt mondanam kiraly, szep hobbi.

de egy hirportalnal… elobb a meglevo hibakat kene javitani.

w

“mintha egy tévé arra biztatna, hogy nem nézzem, hanem az online oldalról töltsem le”

pontosan ezt teszi szinte minden tévé.

“A fejlődés pontosan ellentétes irányú…”

A fejlődés sokirányú.

w

“Kenyérszöveg ariallal? Amúgy megértem, de piszok furcsa a szemnek. ”

Ennek gyakorlati oka van: 8-as talpas betűvel összefolyna, főleg tintasugarason. A talpak extra pixelek.

dertike

“Munk Vera ámokfutása óta nem olvasok Indexet.”

anyám, hogy lehet valaki ennyire befolyásolható?

Til

Nem hülyeség ez, később kifejlődhet belőle az Index app iPad-re és társaira.

eN

angelday
Sep 26th, 2010 at 11:55 pm

Mit futott?

Mit, mit. Ámokot.
Az tény, ritka gusztustalan ajvékolást rendezett egy amúgy szomorú gyilkosságsorozat kapcsán. Hazudozott összevissza, dehát Tóta is ír publicisztikákat az indexen, nem értem miért lepett meg bárkit.

petnekiabel

Érdekes kezdeményezés, de az se lenne rossz, ha azzal foglalkozna dedikáltan egy ember, hogy az index.hu jobban használható legyen Mobile Safariban, ne a desktop verziót kapjuk. Éppen ezért egy ideje a vakbarat.index.hu oldalt preferálom, mert sokkal gyorsabban betölt és könnyebben navigálható. És még reklámok sincsenek benne.

Zeo

petnekiabel: ezért a tippért kiadok egy pirospontot! Sokkal jobban fogyasztható iPhoneon. Kösz!