Ez itt nem Minecraft blog

Mindig megfogadom, hogy soha többet Minecraft, de olyan cuccok jönnek, hogy csak nézek magam elé, mintha legalábbis Toldi Miklós malomköve és petrencés rúdja egyszerre vágott volna fejbe. A következőkben saját fordításomban egy Cryect sorait olvashatjuk (eredeti fórum bejegyzés itt), aki scroll displayt “programozott” Minecraftben. A dolog attól érdekes, hogy ugye a játékban kb. három dolog van: piros por (redstone), kapcsoló, meg lámpa. Ezekből “legózta ki”. És most olvassuk őt:

Miután láttam, hogy “turing-complete” a Minecraft, úgy gondoltam, kell valami hasonlóan érdekeset csinálnom nekem is a játékban.

Wikipedia szócikkből angolul, kiemelés tőlem: “Turing-completeness means that the rules followed in sequence on arbitrary data can produce the result of any calculation. A device with a Turing-complete instruction set is the definition of a universal computer. To be Turing complete, it is enough to have conditional branching (an “if” and “goto” statement), and the ability to change memory.”

Cryect: Emberek már készítettek órákat és egyszerű számológépeket, én is valami hasonló dologra pályáztam, ami ráadásul hasznos is. Ennek eredményeként terveztem egy képernyőt, ami szöveget scrolloztat.

Elég egyszerűre csináltam, mert nem akartam az első nagy projektemet túlbonyolítani, ráadásul így is a játék határait feszegettem vele. Amikor készen voltam, kipróbáltuk a saját multiplayer szerveremen.

A kijelző 12 x 5 “pixelből” áll, soronként 40 pixel memóriával, összesen 200 bitben. Minden bitet kapcsolókkal lehet állítgatni, így a megjelenített üzenetet elég könnyedén lehet módosítani. Tesztelésem alatt kiderült, hogy néhány redstone áramkör ebben a méretben nem tökéletesen szinkronban fut, ezt a videón is lehet látni. Próbálok még valamit csinálni, hogy stabilizáljam a memória jel kiválasztás overtime-ot.

Mindez a térképen:

Basic memory structure (8 bits in this design) — redstone szimulátorban:

Videó demó:

Persze akinek van kedve, letöltheti az egészet és kipróbálhatja otthon is.

32 hozzászólás

JonC

kíváncsian várom az első Minecraftos megoldást mondjuk egy játékon belüli Pacman-re 🙂 tényleg durva, hogy miket kihoznak ebből a logikai kapus témából egyesek 🙂

edwardsch

Egyetlen dolog érdekel: hogy az istenbe tudta megoldani, hogy nem lehet ráerőltetni semmire a 0 szintet? Megpróbáltam összerakni pár flipflopból egy egyszerűbb logikát, de ezzel iszonyatosan nehéz bármit is kezdeni. Nincs high-z output, minden kimenet egyben bemenet is, csődbe megy a digitális technikám 🙂

ndavid42

Omg, ez vad!
Ezekről amúgy mindig az a youtube-comment jut eszembe, hogy: “Yo dawg, we heard thatyou like to play Minecraft, so we made a computer in Minecraft so you can play Minecraft while you play Minecraft!” 😀

dzsoki

Tényleg érdekes, de csak Plastik mellett, nem pedig helyett! 🙂

maadie

nemugatok bele miről irsz, az be is úrna.., hisz ez a te blogod, de kb te vagy akit olvasok régóta, de pontnem a pixelbaszó minecraft miatt akarok beőrülni tőled 😀
(nyilván olvasom ezutánis, csak engem ez nemfogmeg ennyi, de ez enyéniprob..)

dzsoki: most erre feszült rá emberünk, van akinek biztos a mario nemjönbe..

ricsi

írjál csak bátran a minecraftról, engem lenyűgöz, és rohadt érdekes miket hoznak / hoztok össze. uccu!

karesz

Lehet, hogy ez nem AZ a blog, de annyit írtál róla, hogy rákattantam és megvettem 😀 most kezdem, kíváncsi vagyok … úgyhogy motmár ne hagyd abba a Minecraft postokat 😉

drag

Arról írsz, ami éppen foglalkoztat. Ez így volt eddig is. Nekem bejön.

CsasZ

Józsi, lehet, hogy fél év múlva rá fogsz jönni, hogy hülyességre baszod el az idődet.
De az is lehet, hogy nem 🙂

flynn

én soha nem fogok minecraftezni, de ezek a posztok eszméletlen jók. minden órában írj!

pxl

Pár éve komplett ingaórát építettünk legóból. Gátlóművel, mutatóval, ahogy kell. Gondoltam, hogy lefotózom és felrakjuk valahova a terveket. De ugyan már, kit érdekel egy működő ingaóra legóból?

Aztán szétszedtük.

dodi

BIG OFF

Józsi, adj tanácsot, miként reagáljon a nép gyermeke, ha imádott bloggersztárja megelevenedik előtte aréna plázázó formájában?

/BIG OFF

TigerZoo

Egyrészt én szívesen vennék egy minecraft blogot is.

Másrészt most láttam a piramist, lenyűgöző munka, grat.

Turrican

#Lajos
Ne b@ssz, ennek már a puszta látványa is sok(k) volt, én még ott járok, hogy sikerült fáklyát készítenem :DD

Perenyevackor

Sziasztok,

Ha valaki meg tudná mondani, hogy a térképet hogyan lehet megnézni, mert a googole nem segített. (Pedig azt mondták, a barátom.)

Az Enterprise-nel leraktam a hajam…

üdv

Manga

Nem tudja valaki honnan lehetne letölteni vagy csak egyszerűen megnézni hogy mien eszközökből miket lehet készíteni.