Az eltűnt forgalmi engedély esete

Valamelyik nap a MOM parkban üzleti ebédeltem. Mielőtt elkezdtem volna az üzleti ebédelést, az egyik üzletben nézelődtem. Rendhagyó módon vásároltam is valamit, és miközben a pénztárcámat húztam elő a táskámból, a forgalmi engedélyem véletlen a földre esett. Az utóbbi időben egyre inkább szórakozott professzorra hasonlítok, így természetesen nem vettem észre a hiányt, boldogan indultam meg az üzleti ebédre.

Persze most utólag egyértelmű a sztori, a valóságban nem így nézett ki, hanem úgy, hogy történnek a napi események minden különösebb dolog nélkül, majd az üzleti ebéden vagyok és csörög a telefonom. Ismeretlen vonalas szám, mondom, mi lehet ez, talán csak nem valami gyökérmarketing ismét, ebédelek, vagy mi a csöcs, nem veszem fel. (Az én adómból.)

Mégis felvettem, általában felveszem, loser vagyok, tudom, bejelentkezik a MOM Park üzemeltetőjének diszpécsere, vagy információs pultja, lényeg az, hogy a forgalmi alapján lenyomozták ki vagyok, beszerezték a mobiltelefon számomat és felhívtak. Nem hittem el! Ha elhagytam volna, akkor szaltót vetek, viszont így olyan volt, hogy tudomásom sem volt a nevezett dokumentum eltűnéséről, és már egyből meg is találták! Olyan volt, mint Amerika!!

Megkérdeztem a hölgytől, hogy hol vehetem át, elmondta, hogy a diszpécser központban, a wc melletti ajtón be. Meg is találtam egy 60-as fickó sok monitor mögött ülve fogadott, megkért, hogy mondjam el az autó három paraméterét (típus, rendszám, cég neve), utána aláíratott velem egy papírt, hogy átvettem, majd utamra engedett. Nagyon örültem, jópofa volt a diszpécser központ is, sok monitorral, felszín alatti világgal, mikroközösséggel — visszavágyom.

Uraim, ez a történet visszaadta az emberiségbe vetett hitem.

39 hozzászólás

atkakukac

Józsi, még az enyémet is!

Holnap elmegyek a MOM-ba és elhagyom a személyimet, lassan úgy is lejár, kell ez az élmény! 😀

vidacsm

WIN
sok monitor, kék padlószőnyeg tényleg jó az a hely.
rendesek a mom alkalmazottak, jól működő gépezet az egész mom.
karácsonyi előtti időszakban külön alkalmaznak egy elit csapatot akik civil biztonságiőrként tevékenykednek. néha félelmetesen néznek ki.

az azért érdekes, hogy a számodat hogy sikerült kigubizniuk

bounty

Én nem úsztam meg ilyen könnyen sajna, máig fogalmam sincs, hol vesztettem el a forgalmim. Újra kellett csináltatni, kb. 6 ezer forintba fájt a dolog.

RustyRush

Egyszer basszus én is elhagytam; kiszálltam a mélygarázsban és valahogy kiesett a táskámból, mert valami variáltam vele és csak bedobtam a táska tetejére… itthon vettem észre, totál ideg lettem. Beültem, visszamentem és hihetetlen, de ott volt kiesve a földön ahol álltam kocsival.

Hihetetlen érzés volt… Szerencse, hogy meglett. Elég bonyolult pótolni.

payskin

Rettentően kíváncsi volnék, hogy a forgalmi –> … –> mobilszám útvonalban milyen állomások vannak a … helyén.

gergoke

@payskin Szerintem egyszerű: Mivel mint láthattad céges a kocsi, a cégnek a neve mint tulajdonos szerepel a forgalmiban. Már csak a cég telefonszáma kell (pl google, tudakozó, usw.), ahol pedig készségesen segítenek és megmondják annak a kollégának a nevét, aki az adott forgalmi rendszámú autóval jár. Szerintem semmi extra kört nem kellett ehhez bejárni, csak használni kicsit az agyát a biztonsági szolgálatnak.

gergoke

Akarom mondani: “és megmondják annak a kollégának a nevét és telefonszámát”. Na, így.

Dervenkál Egon

Józsi: Örülünk! Ez nem az a kivétel, ami erősíti a szabályt?

hunbaly93

Szerencsés vagy. Egyszer enis elhagytam, csak a nyílt utcán, és rá pár napra láttam, hogy elküldték nekem levélben. Vannak még jó emberek 🙂

Peter

Karácsony előtt a garázsban zárva volt a vészkijárat. Odamentem a biztonsági őrhöz, mondom, hogy ez nem okés, mi lesz ha tűz van. Mire azt kérdezi, hogy valami tűzoltó féle vagyok-e. Mondtam, hogy nem, hanem az aki nem akar bent égni a garázsban.

Másnap nyitva volt az ajtó.

ifa

Barátom nem volt ilyen szerencsés, több millió forintos munkagépeket kölcsönöztek ki az elvesztett személyiével, évekig Szolnokra kellett járnia a rendőrségre, bíróságra, átélt egy szembesítést, mint a filmekben beállították 5-6 ember közé, ha véletlenül ráböknek, akkor még izgalmasabb lett volna. És mindez egy úgy kezdődött, hogy egy valag rendőr megállt a ház előtt és hozták a házkutatási engedélyt. Aztán az egyik kölcsönzőben az egyik kolléga nem csak a személyi adatokat írta fel, hanem a rendszámot is amibe a gépeket bepakolták, így lebuktak.

dvorcsak

tavaly szeptember elejenek egyik ejjelen alszom otthon, csorog a telefon.
rendorseg.
kerdik van e egy ilyenmegilyen rendszamu kocsim. mondom van. okes, akkor legyek kedves faradjak el erte az ilyenmegilyen cimre, mert ott van. mondom nem hiszem, mivel itt all a haz elott. nem, keremszepen, az on autojat egy oraval ezelott elloptak, fel oraval ezelott pedig elfogtak a tettesekkel egyutt, legyen kedves ertejonni.

hosszu ejszaka volt, viszont nem kellett masik kocsit vennem

ifa

Hír mindig van róla, csak Józsi, hogy a becsületét mentse szét OFF-olja az eltűnt személyiével a Minecraft blogot. 🙂

Fudge

Na gyerekek ezt úgysem fogja senki tudni űberelni! Én az USÁban, odaérkezésem utáni 2.napon hagytam el az útlevelemet a Time Square egyik üzletében. Másnap indultunk tovább Miamiban, előző nap vettem észre pakolásnál, hogy nincs meg, azt is úgy este 10kor. Megnéztem a követség honlapját mi ilyenkor a teendő.

1. Rendőrségen bejelenteni hivatalosan, hogy eltűnt. Szerencse, hogy volt velünk két helyi lány, akik elmondásuk szerint velünk jártak először a rendőrségen, nekik is nagy élmény volt

2. Másnap indult a gép 1kor, reggel a követségen kezdtem, előtte reggel 8 körül fényképet csináltatni. Iszonyat mázli, hogy a követségtől 2 utcányira volt a szállás, ha mondjuk Miamiban hagyom el mehettem volna Washingtonba… Az is tiszta szerencse, hogy nálam volt a jogosítványom, ugyanis egyetlen hivatalos személyazonossági nélkül 0 esélyem lett volna bármire.

3. Követségen konzulnak előadom a sztorit, mire ő mondja, hogy tudnak csinálni egy hazatérési papírt, amivel haza tudok jönni, de ez több nap, mert ellenőrizni kell, hogy tényleg volt-e érvényes vízumom, nem kőröznek-e, stb. Negyedóra alatt ráveszem, hogy hagyja a hivatalos procedúrát, mert 1kor megy a gépem. Már majdnem elkezdték megcsinálni, mire kérdezem, hogy ezzel felengednek a Miami gépre is? Ugyanis én nem mennék még haza… Konzul ledöbben, mondja, hogy nem, akkor ideiglenes útlevél kell, de ez már végképp necces kiállítani mindenféle utánajárás nélkül. Behívtam haveromat, akivel kint voltunk, hozza el a szállásfoglalást, jegyeket, stb, hogy megalapozza a “sztorit”.

Lényeg a lényeg, 1 óra múlva (!) lett egy 1 évre szóló ideiglenes útlevelem, ami gyakorlatilag a világ összes országába érvényes.

4. Miamiban pont pihenünk a szobában, mire felszólnak a reciről, hogy valaki keres a konzulátusról. A konzul volt, hogy megtalálták az útlevelem, leadták, úgyhogy utánamküldik Magyarországra. Ez is mekkora mázli már…

Megjegyzés: elég lett volna a hazatérési, mert belföldi járatokon (Miami-New York) elfogadták a magyar jogsit is ID-ként.

Tanulság: külföldön az útlevelet mindig hagyjuk a széfben és vigyünk magunkkal legalább 2 ID-t, amit külön helyen tartunk.

Jópofaság: mikor megérkeztünk New Yorkba mondom a haveromnak, hogy jópofa ez a New York, kíváncsi lennék, milyen itt egy hivatalos ügyintézés…Megtudtam…

🙂

Customi

Ha már a visszaélésekről szó volt, akkor én is sztorizok:

Kb. 10 évvel ezelőtt a Déli Pályaudvaron ültem a(z akkor még töküres) vonaton, táskám a csomagtartón, amit hátulról valaki szép csendben leemelt. Később három kocsival hátrébb meglett a táska, a tárcám nélkül (tanuló lévén pénz nuku, csak iratok), elballagtam a szomszéd utcában lévő Maross utcai kapitányságra, bejelentést tettem, majdnem elzavartak, hogy ez már másik került, a Déli Pu. az első kerülethez tartozik, de elküldtem őket a francba, intézzék már el ők egymás között.

Két héttel rá postafordultával megjött a tárca a papírokkal – feladó nélkül persze -, majd egy levél a rendőrségtől, hogy megszüntetik a nyomozást (ezért aztán az iratok megkerülését nem is jelentettem be).

Mintegy négy évre rá lejárt a személyim, az okmányirodában kiállították a plasztikkártyát, majd közölték, hogy a régi személyimet körözik, úgyhogy nem adhatom le és vehetem át a másikat, meg kell szűntettetni a körözést. Ezt természetesen csak személyesen, az illetékes kapitányságon lehet megtenni.
Bemegyek a kapitányságra, elmondom a sztorit (egy nagyon normális ürge volt ott egyébként), lepusztultság, harmint évvel ezelőtti állapotok, telex (?!), telefonra szigszalaggal diktafon erősítése a hangrögzítésre, szóval authentikus környezet. Megszünteti a körözését, majd megkérdezi, hogy mást is loptak-e el… mondom, hát mittudomén ennyi idő után, a teljes tárcámt vitték, gondolom… csak mert a jogosítványomat is körözik. 🙂

Az is meglett, úgyhogy levetettem mindenről a körözést, majd megkérdeztem, hogy hogy lehetséges, hogy volt ez idő alatt kb. 5 közúti ellenőrzésem, nyitottam vállalkozói bankszámlát a Raiffeisennél stb…, eddig hogy nem tűnt fel, hogy az iratokat körözik?
Hát azért – mondta -, mert ellenőrzéskor azt nézik meg, hogy az adott személyt, de azt nem, hogy az adott iratot körözik-e.
Feltettem a kérdést: akkor egy körözött irattal hogy bukik le valaki, ha ennyire leszarja mindenki?
Válasz helyett széttárta a karját.

payskin

Gergőke: ha a cégnél egy ilyen bepróbálkozásra, hogy “nálunk van a forgalmi”, kiadnák a nevem és a mobiltelefonszámom, úgy rúgnám fenékbe az illetőt, hogy leég a haja. Ekkora hülyeséget fel sem tételeztem, mikor a csapból is a social engineeering folyik.

rog

én folyton is elhagytam mindent, de már “megoldottam”: a forgalmit a kocsiban, a lakáskulcsot meg a virágládában tartom…

Vidagabesz

jó ilyeneket olvasni:) nekem is szerencsém volt, úgy 1 hónapja a Lurdy házban hagytam el a pénztárcám (benne minden: iratok,pénz, bankkártyák), s másnap este valaki bedobta az otthoni postaládánkba, hiánytalanul benne volt minden, hát mondanom se kell, hogy nagyon meglepődtem…

H2CO3

Mom park tényleg szimpatikus; még T-Pont meg Apple store is van… 😀

gergoke

@payskin: Lehet járni a rendőrségre és az okmányirodába is. Ki mit szeret. 😀 Nem tudom, melyik a kisebbik rossz. Az hogy megtudják a számodat és értesítenek vagy az, hogy nem adják ki a cégnél a számod és buktad a forgalmid.

Amúgy egy olyan csavart még lehet tenni a dolog végére, hogy a cégnél a recepciós nem adja ki a számod, hanem felhív téged hogy hol tudod átvenni az elhagyott holmid és akkor te is boldog vagy. Amúgy szerintem adott esetben az emberek 99%-a inkább örül ennek és nem azon aggódik hogy ki és miért adta ki a telefonszámát. Tudom, tudom te ilyenkor is inkább felrúgnád a holdba az illetőt. 😛

payskin

😀 Teljesen jól látod, de azt azért szögezzük már le, hogy ez nem “csavar”, hanem “A” normális megoldás.

dvorcsak

@rog: ha esetleg van cascod a kocsin, nyugodtan mondd le, mert nem fizet lopasra, ha a forgalmit a kocsiban tartod.

sT

és használják a fejüket és költenek rád időt és telefont és energiát és akarnak jót és nem beleszarnak és nem tahóparaszt ül a monitor előtt és bazdmeg, működik a világ.

Szindbad

Én most lementem a lépcsőn, és megnéztem, hogy a kabátomban van-e a forgalmim. Szerencsére ott volt.

nehaiu

Azért jó ezt olvasni. Vannak még korrekt emberek, vagy mi.

Memph

Saját sztori: hazafelé a társasház kukájába vágtam a szemetet ÉS a kocsikulcsot. A lakásajtó előtt jutott eszembe, hogy valami nem stimmt, rohanás vissza, kukázás, és meglett..

cegg

király!

én még régebben a diák+bérletemet elhagytam, fel se tűnt, csak mikor 2 nappal később megérkezett postán. annyit sikerült kideríteni, hogy valaki fogta és bedobta egy postaládába, és ilyenkor a posta jófejségből kiküldi.

kiskubai

Mi a széchényi fürdőben dolgoztunk két éve, és sikerült az éppen (akkor) felújítás alatt álló szárnyban elhagynom a pénztárcámat, amit csak délután vettem észre, és azóta ezer helyen jártam…két hónapra rá kaptam egy vastag borítékot a(zthiszem a) Zuglói önkormányzattól, hogy a Széchényi fürdő dolgozói leadták, és ittvan, tessék. A személyimet pedig előzékenyen kivették belőle, mivel lekérdezték, és azóta csináltattam újat 🙂 Emberiség WIN! 😀

gab

Segítsünk egymásnak, amikor lehet. Postaládába bedobás, vagy levélben feladás jó megoldás.

Nagybátyám a 90-es években elhagyta a tárcáját. (beszálláskor valamiért feltette az autó tetejére, majd elfelejtette, hogy ott van, és elhajtott) Azt hiszem 80 ezer forint volt benne, (akkor az még sok pénz volt, valamit épp venni akart) plusz iratok. Pár nap múlva postaládájában volt a tárca, fele pénzzel. Annak is örült, mint majom a farkának.

Judóóóó

elhagytam a forgalmit! Azt sem tudom hogy hol. Sem a lakásban, sem a kocsiban nincs. Nem is szoktuk kivenni a kocsiból, nah akkor hol lehet??? áááá Mi az útja hogy újat kapjunk?