MacBook Pro

Szóval azzal a cliffhangerrel hagytam abba a laptop sagát, hogy nem tudtam, mit csináljak. Persze vadul számoltam, összehasonlító Excel táblákat gyártottam, mindenkivel beszéltem a kérdésben, de csak nem sikerült semmire jutnom olyannyira, hogy még kétségbeejtőbbnek éreztem a dolgot. Karottának például azt mondtam, hogy annyira képtelen vagyok dönteni (glossy – antiglare, i5 – i7, hires – lores, 4G – 8G, SSD – nem SSD), hogy inkább odaadom neki a pénzt, aztán döntse el helyettem. Azt viszont tudtam, hogy a dolog nem játék, ha ezzel dolgozom, akkor muszáj lesz vennem egy új gépet valami előnyös konstrukcióban. Nem kellenek az “extrák”, de gépre szükségem van. Így is hozzá kell nyúlni a megtakarításhoz, bruhaha.

Handrással beszéltem, aki azt mondta, hogy van náluk egy pixelhibás gép, azt megvehetem diszkontált áron (noha pixelbuzi vagyok, de nem érdekel, legalább el tudom nevezni “Tökmagnak”). Ne is kérdezzétek mennyiért, az rá és rám tartozik, de Handrást nem kell félteni, mert ő mínuszos üzletet nem csinál, szóval én el tudtam volna viselni több kedvezményt is. Mindegy, megvettem azt. Sajnos glossy és 1440×900 felbontású kijelző, de egyébként is glossy-t akartam volna venni (olyanom még nem volt, kíváncsi vagyok, milyen lesz a gyakorlatban), illetve a billentyűzet sem magyar, amit megszoktam. Viszont sem az antiglare, sem a hires prémiumot nem kellett kifizetnem.

A merevlemezt (SSD-t és az 500-as média diszkemet) pedig az Almáriumban a garancia megtartásával átszerelték az újba. Azaz az OptiBay-t nem, mert a diszkrét MBP-hez való keret nem működik az unibodyval. Egyelőre külső lemezként lóg a gépből, amíg ezt meg nem oldom.

Egyelőre ez a helyzet. Nézzük, mennyiben más az új gép:

1. ha a fényerőt változtatom, akkor nem “kattanva” léptet, hanem folyamatos az átmenet
2. van négyujjas exposé, megarulez
3. a glossy színei nagyon színesek, szaturáltak — ezt nem szeretem egyelőre, éget a lila, de szépek a barnák baszki
4. mérsékelten zavaróak a tükröződések, de ez csak megszokás kérdése (nem rá- hanem bele) — ettől függetlenül van a glossynak valami prémium érzete, viszont a teljes képernyős fekete egyenlő a tükörrel, hihi
5. az új típusú fekete billentyűzet meglehetősen szokatlan
6. futnak a játékok (Minecraft fullscreenben, ÁH!, StarCraft 2 natívban, ÁH!)
7. ha futnak a játékok, úgy fütyül a gép, mintha PC-n lennék
8. ha nem futnak, akkor viszont szép csendes
9. nincs firewire 400-as port, csak 800-as, az is a bal oldalon (nálam a Time Machine a JOBB oldalon van, nem tudom, mit nem lehet ezen felfogni), sőt, minden a bal oldalon van a csöcsös DVD-t leszámítva
10. zavar, hogy a billentyűzeten elmozdították a hangerő gombjait
11. hangszórója sokkal jobban szól — sőt hatalmas a különbség! Ezt miért nem mondtátok eddig?!

Végül a slussz poén: nem kellett újratelepítenem semmit, a régi gép SSD-jét elég volt betenni az újba és láss csodát, minden ugyanúgy feljött benne, minden ugyanott volt, azonnal használni lehetett a gépet. A régit ugyanígy, teljesen jó, azt kölcsön fogom adni valakinek nyüstölni, amíg el nem romlik a videója és utána garban (mert még kb. egy évig visszahívásos a dolog) kicseréltetem. Az Almáriumban egyébként a diagnosztikai program nem mutatta ki a hibát, és arra kértek, hogy akkor vigyem csak vissza, ha végleg megadta magát a gép.

Almáriumban csináltattam a diszk cserét, a szakállas Bakos Gábor nagyon jó és becsületes szakember — miért nincs belőle több Magyarországon?

115 hozzászólás

tomi

Akkor eldőlt a dolog.
A hibás pixelt meg ha megutálod, később is lehet lcd-t cserélni 50-100k-ért.

maadie

nemértem, ha garban cserélik akkor mért kellett asap újgép?

VR6

Bakos Gábor velem is korrekt volt anno Macbook akku ügyben, amikor 2 hónapon belül a gyári és az azt követő csere is felmondta a szolgálatot. A 3. üzemel azóta is.
Innen is üdvözlöm!

dat

Ahhoz képest hogy papíron a munka-para miatt vettél gépet, mindenről írtál csak a munkáról nem. Bezzeg “futnak a játékok ÁH!”, “van négyujjas exposé, megarulez”

Ejj ejj Józsi, sokan csalódtak benned. Legalább mondanád ki: “régen vettem gadgetet, nem bírtam a kütyüvággyal, az MBP-m volt a legöregebb így ezt cseréltem le (meg erről meg tudtam győzni Lindát, az új Nintendo DS-ről meg nem)”

Kikkekke

Es milyen a halott pixel? Engem zavarna, mint pattanas az orrom hegyen.

cAb

Transzparenciáról beszéltél ezelőtt, és mégsem szeretnéd az egyedi üzleti lehetőségeid részleteit feltárni a nyilvánosság előtt.
Így vannak ezzel a cégvezetők is szerintem.
Ha kötnek egy egyedi üzletet, a részletek feltárásával mindenki olyat akarna kötni..
Sorbanállnának az emberek a pixelhibás gépekért az xms-be és követelnék a plastik-kedvezményt 🙂

Az egyedi deal-ek pont azért egyediek, mert nem másolhatóak. Ehhez viszont diszkréció kell.

Schaflanek

srácok, most komolyan: amióta megy a “csere/nem csere” téma, mindenki úgy cseszegeti Józsit, mintha a Ti pénzeteket költené… De nem! 🙂

gasztony

@angelday a pixelhibáról kérhetnénk egy képet? Csak azért, hogy ez mennyire zavaró…

Amúgy a pixelhibás terméket nem csinálja meg az Apple garanciában?

kovlaszlo

Gratulálok. Ha ebből élsz meg kell venni és pont. Ócska lerobbant kocsival sem megyünk szállítani, mert nem akarunk úton maradni. Windowsra én sem térnék vissza – hackintosh szerencsétlen megoldás. Summa summárum jó döntés volt az új gép. Használd egészséggel :).

Wishmylove

Annyit reklámoztad már ezt a Handrás arcot, adhatott volna már neked 1 normális gépet is.

De hát te tudod haver!

HoBa

Gratula Fatter! Én is döntöttem ès maradok a Vaio Z-nél

ZoliVaio

Gratula hozzá!
Én 1 hónapja hajtok egy 13as pro-t és tényleg elég jól szól:D

Viszont, amit nem értek, hogy miért mondod ennyire, hogy Handrás nem csinál minuszos bulit?:D
Haragszol rá azért, mert nem adott annyi kedvezményt, mint amit gondoltál a barátságotok okán vagy mi a gyösz?:D

Dewla

Gratulálok, szerintem ideálishoz közeli megoldást találtál (új gép, jó áron kompromisszumokkal). Egyébként innen üzenem, az előző posztban “vegyél Dell-t kiabáló” embereknek, hogy használjanak fő számítógépnek mac-et egy évig, aztán vegyenek Dell és akkor megértik.

Aki sokat “nyomja” a gépet, az ha elkezd nem bízni a jelenlegi gépében úgy érzi bármikor szarban hagyhatja, annak lépni kell. Ez nem felvágás meg luxus, meg presztízs, meg fogyasztási inger. Bizonytalanra nem lehet építkezni.

SeRapH

Most őszintén, mi a picsának neked egy i7es gép 8 giga rammal?
Komolyabb fejlesztők közül sem mindenkinek van ilyen _laptopja_.

Szóval el nem tudom képzelni hogy a te munkád során mi az úristennek kell ez a konfiguráció.

Atass

Grat az uj gephez, en mondjuk i7est nem mernek venni, felnek, hogy nagyon melegszik majd. Varom a tesztet a melegedesi kulonbsegekrol es a halk mukodesrol.
Amugy nem erzem olyan kompromisszumos gepnek, de kinek mi az :). Persze ha a masik gallyra megy es kicserelik akkor el lehet passzolni jo penzert es igy mindjart olcsobbnak tunik ez :).

Atass

Dewla:
“Aki sokat “nyomja” a gépet, az ha elkezd nem bízni a jelenlegi gépében úgy érzi bármikor szarban hagyhatja, annak lépni kell.”

Epp ez az amiert en pont valtani fogok csak vissza :).

Dr. Lakatos Winnetou

@dat: asszem nem korrekt ezzel basztatni a Jozsit, mert csak most vett uj gepet, annak ellenere, hogy mar 2008-ban lefosta a bokajat az uj unibody MBP-tol (video handras oldalan).

balint

Abszolút nem ismerem a mac-ek felépítését, ezért mint laikus, ám érdeklődő kérdem: ha angol billentyűzet, akkor az magyarilag hogy muzsikál? Van hosszú í? meg hány gombos? Vagy kell valamit trükközni szoftverileg?

CEX

nem lehet cserélni a bill.-t magyarra? régi macbookokon gond nélkül lehetett

balint

Értem, köszi a választ. Viszont ha mondjuk, tegyük fel, a delikvens huzamosabb ideig külföldön él, ott vesz Mac-et, viszont a magyar billentyűzet nélkülözhetetlen (mert mondjuk fordító), akkor az szopóálarc, valamint zilliárdos eBay befektetést jelent?

ZoliVaio

Angelday:
Moshi billentyűzet védőt vegyél a Pro-ra:D
(Ez itt a reklám helye:D)
Nekem az van pár hete, és iszonyat bevált, nagyon állat:D

HackPro

Egy jó erős (i7, 8GB RAM, egy kis SDD+HDD) PC + Apple CD 30″ (utóbbi használtan, úgy egész olcsó) jó lehet hackintoshra?
Most 2.4GHz 2GB iMac-em van, elég lassúcskának érzem, fotós vagyok (nem munka).

Egy i7-es iMac rohadt drága lenne, Windows és Mac Pro kizárva… Marad ez a megoldás. Sok youtube-os videó van hackintoshról, és ugyanolyannak tűnik mint egy rendes Apple sz.gép. A gépházat eldugom a lábamhoz, a CD jól fog kinézni, meg az Apple egér+bill is… Tehát az Apple érzés is meglesz 🙂

Kérdés ez így lehetséges-e, és ha igen, lesznek-e fagyások, vagy akármi olyan hiba ami amúgy nem lenne.

Köszi.

tyler durden

A pixelbuzi megveszi a pixelhibás gépet, szép. De miért nem lehetett megmondani, hogy StarCraft-re kell a 8 GB? 🙂

Csuki

HackPro: Simán jó. Én is hackintosh-t használok asztali gépen. Hasonló okokból mint amit leírtál. Már több mint egy féléve megy gond nélkül. Az elején elkell vele pöcsölni mire belősz mindent. De utána teljesen használható.

HackPro

És én (átlagos júzer) meg tudom csinálni a szoftveres dolgokat? Mert magát a gépet összeszerelni nem tudnám, az alkatrészeket valaki segítségével összeválogatom, megrendelem onnan ahonnan a legolcsóbb, és valaki összerakja… 🙂

Hogyan megy a Snow Leo PC-re telepítése?

truhali

Gratu az új géphez! Józsi, te meg olyan vagy, mint Chandler a Jóbarátokban, senki nem tudja mit dolgozol 😀

Chal

Pixelgari amúgy itt nincs, és +pénzért sincs. Ótvar dzsunka 30eFt-s monitorokra adnak, az Apple nem ad, pont. Illetve ha 4 vagy 5-nél több pixel van egymás mellett akkor esetleg, de amúgy húzz a sunyiba.

Chal

BTW: tisztelet az XMS-nek, hogy szabályosan kényszerítenek rá, hogy nézzem meg a gépet mielőtt kifizetem. Anno mikor vettem náluk egy 13″-as mbp-t, álmomban nem gondoltam volna hogy pixelhibás lehet, vagy ha mégis, akkor nem cserélik. Mondjuk nem is volt az, de lehetett volna (baráti körben csak három embernek gyári pixelhibás a 3 éven belül vásárolt macje).

Aszfaltbetyár

Józsi, ha kell valaki, aki addig használja a géped, amíg el nem hal a videó, akkor én szívesen segítek rajtad 🙂 Cserébe akár írok is róla, hogyan állnék át vindózról mekre. Na?

Csuki

HackPro: Alapos utánajárással megtudod csinálni. Ha nem akarsz vele szarozni akkor nézz szét ezzel foglalkozó magyar oldalakon vannak emberek akik megcsinálják egy kis pénzért.

csiga

@Dewla: Egyébként innen üzenem, az előző posztban “vegyél Dell-t kiabáló” embereknek, hogy használjanak fő számítógépnek mac-et egy évig, aztán vegyenek Dell és akkor megértik.

Én voltam az egyik, aki Dell-t ajánlott – használtam egy évig fő gépnek Mac-et (iMac) és utána menekültem vissza, no nem a Dell-hez, hanem a saját építésű PC-hez. Ilyen is van ám (sőt, ismerettségi körömben több is)…

Imiapek

Csiga: Nekem is van egy csiga nevű barátom, ő fordítva csinálta :).

Grat a géphez Józsi, nekem is pixelhibás volt az imacem, nem volt zavaró…

human

“Most 2.4GHz 2GB iMac-em van, elég lassúcskának érzem, fotós vagyok (nem munka).” rakjál bele még ramot és máris jó lesz.

püzsó

jaja, told bele a maximum ramot, meg egy friss install meg egy bazi gyors vinyó, vagy ha sok pénzed van ssd-t és felejtsd el a hackizést

newl

2, : imádom ezt a négyujjast, vettem a mbp mellé egy Magic Mouset és egy kalap szar, nem lehet normális kényelmes gesztusra állítani az expozét. ez a trackpad a világon a legjobb, jobb a M.Trackpadtól is mert nem kell óvatoskodni vele, nem csúszik ide-oda. nagyon király
3, : imádom, nagyon brutál rajta ez a gyári háttérkép
5, : és mennyire halk 🙂 csillagos ötös
9, : Moshi iLynx USB 2.0 and FireWire-400 Hub – jól néz ki, pont passzol az alu mellé. és nem kell keresgetni az oldalán a pendrive meg hasonlók lyukakat.. igaz még nem vettem, tegnap láttam meg, de amint helyrejövök rendelek egy ilyet.
11, : 2 hete csak erről hallgatok zenét, amíg nem jön meg az új szettem. jobb mint a Duet II-esem. filmnézéskor is baromi jól, szép tisztán szól.

használd egészséggel 🙂

newl

a régire írd rá fricctollal, hogy Angelday – Plastik média hátha van titkos hódolód:D

HackPro

Intel i7
8GB RAM
80GB SSD
1TB HDD
Ati Radeon 6850
STB
STB
STB
_____________
kb 300e
+kb 200e monitor, ez már fél misi, és 490 körül már lehet venni itthon használt i7 iMac-et. Lehet ez utóbbi jobban megérné? Csak ebben elég régi videókártya van…
De ha a GTA IV így fut rajta, akkor nekem kb tök mindegy 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=P19kaf8jw5c

Ha még garanciás a gép, akkor SSD hogyan tehető bele?

sevenofnine

Nekem is i7 van. Nem melegszik, nem zúg. Vagy csak lehet még nem küldtem rá valami maxolós cuccot?

Egyébknt 4GB van nekem. Akkor érzem a RAM hiányt, ha elindítom 1GB-al a VMware-t alatta. Más helyeken nincs gondom vele.

Handras

(De Handrás nem csinál mínuszos bulit.)

Francokat nem, ott volt az orrod elott fatter, pirossal mutatta az SAP, hogy -11 000 forintot kereunk a gepen es a ramon. 🙂

Mindegy, nekem igy nem kellett DOA-zni, neked meg lett jo aron i7-esed.

Atass

truhali:

“Gratu az új géphez! Józsi, te meg olyan vagy, mint Chandler a Jóbarátokban, senki nem tudja mit dolgozol :-D”

vagy amikor az uj gepet mutatja,
Chandler: 2 megabajt ram 500megabajt hard drive beepitett 64k modem…
Ross:Es Chandler mire fogod hasznalni?
Chandler: Jatszom rajta :D.

sevenofnine

Létezik hogy az USB több áramot ad le mint a HP noteszomé? Iphone-t is kb fele annyi idő alatt feltölti mint a HP gépem, valamint van egy külső diszkem 2db USB csatival, HP alatt kell mind a kettő, most viszont MAC-en elég az egyik, fura.

jplush

Amikor mar eloszor irtal error a gep cseres gondolatodrol, mar akkor tudtam, hogy sporolas meg csaladi jovokep ide vagy oda, hamarosan meg fogod venni az uj gepet. Kicsit ugy erzem, hogy jol jott most neked ez a fagyasos problema, ki sem akartad igazan vizsgalni vagy eselyt adni neki, azonnal meglepted a vasarlast. Amikor a munkara hivatkozol, azert furcsa nekem mert ha jol tudom blogolasbol elsz, ergo olyan feladatokat csinalsz a gepen amelyek a legkevesbe eroforras igenyesek, de javits ki ha tevedek. En digital art directorkent dolgozok foallasban, nap mint nap PS, AI, Flash, stb es meg sem erzem ugy, hogy szuksegem lenne 8GB. Nem tagadom, SSD-n en is gondolkozom de nem azert mert ugy erzem, hogy egeto szuksegem van ra es anelkul keptelen vagyok dolgozok, hanem mert egy kellemes pluszt adna a dolgokhoz. Ha meg is lepem, valoszinuleg akkor is csak az ev vegi bonuszbol.
Persze ez az egesz vasarlas teljes mertekben a Te dolgod es senkinek nincs beleszolasa csak szamomra most a megfontolt, nadragszijat felkotni kivano felelos ferfi image elbukott. Szerintem ahoz pont ilyen helyzetekben kell erosnek lenni es vegigfutni minden lehetoseget a garancialis cserere illetve javitasra meg akkor is ha ez idobe kerul es kozben okosan kell hasznalni a gepet. Ha meg mar mindenkepp uj gep, akkor egy olcsobb, luxusoktol mentes gepet vettem volna, amely meg mindig tokeletesen alkalmas bloggolasra vagy excel tablazatok keszitesere.

pxl

“Amikor mar eloszor irtal _error_”

Ez amolyan freudi elírás lehet. Egy szóban összefoglaltad a véleményed a beruházásról. 🙂

jplush

pxl: lol! A tobbi hibat eszrevettem, de ezt csak most, hogy emlitetted. Nem artott volna atolvasni bekuldes elott, elnezest. 🙂

tfe

@sevenofnine:

Igen. Apple gepeken 1A-t is le tud adni az USB (szabvany szerint 500mA lenne a max).

tfe

Jozsi,

Ertem en hogy nem buktad a garit de ha jol ertem akkor most csak a vinyo helyett lett SSD ami tovabbra sem garanciabukta tetel. A kerdes az hogy a dvd-t cserelik-e optibay+vinyora ugy, hogy a gari megmarad… Errol van valami infod ?
Koszi elore is !

tfe

@angelday:

Koszi, ez jo hir. (nyilvan nem varom el toluk a garit a hozott cuccokra)

Mylo

Heyho!

Valamit nem értek. Az egyik hazai apple szakszervízben dolgozom, ami nem az almárium. Nem akarlak elkeseríteni, de mekkora hülyeséget csináltál már, muszáj volt????????

Először leírod, hogy kell egy új gép. Munkára kell, pont. A végösszeg 1 millió pont. Agyvérzést kapott mindenki aki téged olvasott, hogy mi az istenért ekkora gép, amikor imoviet ha használsz max ami alkalmazás igényes. Oké ezen túlléptünk.

Következő pont. Szeretnél új lakást, 1 milás gép lemondva, spórolsz. Mindenki örül, AD mégiscsak értelmes ember és fel tudja fogni mire van szüksége.

Aztán kiderül, hogy szar a géped, azaz nem szar, csak abban a macbook proban olyan szarul van forrasztva a videókártya az alaplapra, hogy nagy terheléstől hosszú ideig, a nem megfelelő hűtés miatt egyszerűen megolvad a forrasztás. Ezt az apple is tudja, így visszahívásos a gép. Csak átfutottam, a posztot amiben erről írtál, és csak ebben a posztodban nézem, hogy cserélték volna az alaplapot.

Tehát a tényállás:
Egy 5 perces google kereséssel megtudhattad volna mi a gond a gépeddel, valamint azt is, hogy ha alaplapcsere van, még két évig elmegy a géped, handrás tuti adott volna arra a 72 órára gépet amíg megjön az új alaplap, igen itt tartunk 2010ben ennyi idő kell az új alaplaphoz. Az sem kifogás, hogy meg kell várni amíg előjön a hiba, még 2 perc google kereséssel 100 olyan alkalmazás van, ami úgy leterheli a videókártyát, hogy biztos tönkremegy…

Magyarul kb 2 óra kellemetlenség elkerülése végett amennyi idő lett volna szerezni egy kölcsöngépet, kibasztál az ablakon egy vagon pénzt abból a megtakarításból, amire olyan büszke voltál, csak azért mert legbelül mégiscsak új gépet szerettél volna venni… Akkor meg minek a sok poszt, hogy így spórolsz meg jaj de jó lesz mostantól, felesleges volt…

Egyébként, pedig gratulálok az új géphez, ha annyi haszna lesz, hogy kommentált minecraft videó halmaz jön, én már boldog vagyok…

Smegma

“Az Almáriumban egyébként a diagnosztikai program nem mutatta ki a hibát, és arra kértek, hogy akkor vigyem csak vissza, ha végleg megadta magát a gép.”

Velem is eljátszották ezt a köcsögök, vigyem haza a 600 ezer forintos gépet ami naponta 3x csonttá fagy plusz a hardver teszt is nvidia hibát jelez, és várjak amíg teljesen meghal. Az anyjuk picsáját. Szerencsére megszereztem a kelet-európai support telefonszámát, akkor Görögországban volt épp, leugattam őket és adtak egy “exception numbert”, amivel itthon kegyesen méltózatattak kicserélni a szar videokártyát/csipet.

zsoltu

Bakos Gábor 4 prezi! A legjobb szakember azt hiszem a magyar apple körül. Én csak vele vagyok hajlandó dolgoztatni.

Ami a pixelhibát illeti, volt nekem is, van egy szoftver, amivel (és mechanikai ráhatással) rendbe lehetett hozni, azóta sincs. Mágikusnak hangzik, nem tudom mindig bejön-e, de nekem bejött.

pappito

“Értem, köszi a választ. Viszont ha mondjuk, tegyük fel, a delikvens huzamosabb ideig külföldön él, ott vesz Mac-et, viszont a magyar billentyűzet nélkülözhetetlen (mert mondjuk fordító), akkor az szopóálarc, valamint zilliárdos eBay befektetést jelent?”

Nem. Rájön az ember, hogy int.english billentyűzet nélkül is megvan az összes magyar ékezetes karatere, pedig egy gombbal még kevesebb is van. Én is magyar kbd-ú almát hoztam, itt azóta vettem kettőt, mind angol kiosztás, rég nem olvassuk a billentyűzetet, csak nyomkodjuk.

Én a blogolás miatt akartam magyar kiosztású hw billentőt, még lehet, hogy megkérek valakit Mo-n, hogy kocogjon be egy magyar billentőért valami almás boltba és adja fel postán.

gab

“Így is hozzá kell nyúlni a megtakarításhoz, bruhaha.”

Ahh, pedig a lakás-posztnál felsejlett a Felelős Felnőtt Férfi imidzse. Mindegy, fut a Minecraft full screenben! 🙂

dat

gab: azért az is szép, hogy egy minecraft szintű játék full képernyős futtatásához és streameléséhez (ami szigorúan csak a grafikát/bonyolultságot és nem az élvezeti értéket nézve kb 15 évvel ezelőtti szint) i7-es 8giga ramos félmilliós gép kell.

Hogy szoktad mondani Józsi? “this country is going to hell”

matyee

Halál unalmas az állandó whine-t olvasni mindenkitől, hogy miért vegyél/ne vegyél új gépet. Vettél egy szép MBP-t, gratula hozzá, használd egészséggel. Arról nem is beszélve, hogy mi itt a végeken is remekül járunk szerintem, mert ugye a kontent nem egyől a fejedből kerül a világhálóra, nem ár egy vas is ami közvetíti. H

csiga

A Minecraft sajnálatosan nagy gépigényét a javafos indokolja, amiben íródott. Ugyanez C(++)-ban egy erősebb 486-oson elfutna.

Egyébként tényleg jó ötlet valaki más fizetéséből megélni! 🙂 🙂 🙂

petike

szerintem nem fogod kihasznalni. ugyanilyen i7, 8gb, 7200rpm gepem van, igaz ssd nelkul. de pont tegnap adtam le szervizbe, mert minden nap 80 fokos cpu, kernel panic, stb. es lehet az ssd hianya miatt, de en spec szoktam erezni rajta hogy belassul – mikozben az ember ezt nem varna el egy ilyen geptol, 25-30 bongeszo-tab, msn, skype, itunes futasa kozben 🙂

stressz-teszteld a gepet, jopar youtube videoval, stream, flash oldalak egyideju megnyitasaval. mennyire gyors ssd-vel? mennyire melegszik? nem tudom hogy fullos air-re csereljem vagy ssd-vel bovitsem.

klarky

Soha, de soha nem tudnék ránézni úgy egy gépre, ha tudom, hogy van valami baja (pixelhiba), még akkor se ha nagyon olcsón vettem meg.

Én ezekkel a dolgokkal úgy vagyok, ha csak én tudom valamiről, hogy nem jó – még ha más nem is látja, érzi – én akkor se bírok hozzányúlni. Olyan vagyok, mint a nyúlmama, aki hanyagolja a kicsinyét, ha ahhoz idegen hozzányúl.

Én biztos nem vettem volna meg…

dat

25-30 böngésző ablak (gondolom némelyik tele flash objektumokkal) és csodálod hogy még egy i7 is belassul. Nem lehet hogy a user a hibás?

petike

miert lenne a user a hibas? 8gb-ban el kellene fernie 25 ablaknak, az i7-es procinak meg tudnia kellene ezeket kiszolgalnia.. de oke, vegyuk azt h tegnap store-ban, 6 ablakot futtattunk, egykettoben 1080as youtube video, masikban egeszablakos flash, meg video stream, 4 terminal ablakban futott a `yes` alkalmazas. es 20 perc alatt 80 fokos lett a cpu homerseklet, es total belassitotta a gepet. sajnos kernel panic nem jott ossze, de a srac is mondta hogy valami nem stimmel a geppel.
remelem csak szart fogtam ki es tenyleg jobban birja egy ilyen konfig..de jelenleg ugy vagyok vele, tobb mint fel ev hasznalat utan, hogy nem azt a teljesitmenyt hozza, amire szamit az ember egy fullos gepnel. es nem a 25 ablakon van a hangsuly 🙂 elojon kevesebbel is, csak kesobb

dat

Szerintem ha egy 1,5cm vastag LAPTOP-ot így leterhelsz, akkor az, hogy 80 fokra felmegy a proci hőmérséklete, az a minimum. Pláne hogy köztudottan a flash OS-X alatt olyan amilyen. A kernel panic más tészta, ezzel egyetértek.

dat

El lettek az emberek kényeztetve az iPhone-nal meg iPad-del, ahol nem tudsz hülyeséget csinálni az eszközzel. A mezei laptopot agyon tudod terhelni akkor is, ha csúcsszuper konfig. És igen, a mai weoldalakat figyelembe véve 25-30 tab az ilyen terhelés.

Customi

Hogy én is ajnározzam kicsit az Almáriumot, 2008 őszén kijelzőcserés volt az 24″-es iMac, garanciában javították.
Mostani dátumot fél évvel megelőzőleg (2010!) észrevettem, hogy – bazmeg – a memóriafedlap hiányzik, biztos az Almáriumban nem tették vissza, mert hozzá nem nyúlt senki (költözéskor megemeltem a gépet, és a furcsa tapintása eredményeképp észleltem a jelenséget).

Ez az előzmény.

Tegnap este megfagyott az iMac – ilyet még nem csinált a 3 és fél éves, sokat nyüstölt gép -, vele együtt én is. Újraindít cold reset módban, Drive Genius automatikusan induló Drive Pulse alkalmazása épp, hogy annyit kinyögött, hogy kéne egy Repair Disk a Macintosh HD-re, majd megint fagyás. Bazmeg.
Snow Leo telepítőlemez behelyez, Disk Utility elindít, lemezt látja, a partíciót már nem tudja mountolni, Repair unsuccess, mert a lemezzel baj van.

iDoki felhív, mondom a javaslatot: szerintem viszek egy új vinyót, tegyétek bele, régit elhozom hón alatt, itthon külső keretbe helyezve megpróbálkozom a data backuppal, hátha. Igen, ők is ezt javasolják.

Elvittem, AZONNAL nekiláttak, kiportalanították a 2 és fél éves porkupacot, vinyócsere, ellenőrzés, display takarítás, egyszóval nagyon precízen véghezvitték a küldetést, mindezt kemény 6.000 Ft-ért. WTF?! CSAK ennyi?
Csak ajánlani tudom őket, legközelebb is hozzájuk megyek – bár remélem, nem lesz rá szükség.
Említettem nekik a memória fedlapot, mondták, hogy ez már mekkora, de hívjam fel őket, mert ugyan régen volt az a 2008 már, de rendesek az Almáriumban, hátha nem dobták ki, egy telefont megér.

Felhívtam őket, azóta ott várt a memória fedlap a csavarral, várták, hogy jelentkezzek (miért nem hívtak fel?). Még ilyet…

Úgyhogy most van egy új vinyós gép, megvan a fedlap, öröm és boldogság.

Ill. ne teljesen, mert a Data Rescue 3 16 gigát mentett eddig vissza a 320-ból (még dolgozik), de már most van 40 Mb adatvesztés.

Egyszóval: a mac is el tud sajna halálozni, i-Doki és Almárium rendes csapat.

al

Amúgy Józsi

(én magasról leszarom, hogy miért vettél gépet amikor volt egy másik amit javítottak volna ha akarod és senki nem tudja meddig lett volna jó mert ez a te dolgod, ahogy a konyhapénz is, meg az, hogy ki, miről győzi meg magát. Én is leszarok mindenkit, amit keresek arra és akkor költöm amikor és amire akarom)

Csak annyi merült fel bennem, hogy te elvileg time machine-el backupolsz.
Azaz ha a vinyót nem rakod át, egy szűz install után meg amúgy is, simán vissza tudtál volna állni az egy nappal korábbi állapotra, nem?

Mármint én pl. azért tolom a time machine többek között, hogy ha eccer beszarik és csere van vinyó, gép, bármi, akkor a mentésből vissza tudjak jönni.

sekele

Olvasom mennyire fontos az SSD és a kommentekből is többnyire az egyetértést szűröm le.
Ebből arra következtetek valóban ennyire jó dolog as SSD. Persze, én is tudom, hogy jó, de tényleg, mégis miért ér meg ekkora felárat (amikor már az 500GB 2,5″ HDD 50 eur alá ment, a 640GB-os is nagyon jó árban van és megjelentek az 1TB-osak is)?

tyler durden

sekele: adhatják ingyen is a sokkal nagyobb tárhelyű HDD-t, ha egyszer az nem olyan _gyors_ mint az SSD.

al

Angelday

Ja értem. Amúgy ha van egy time machine backup és újat kell húzni, akkor azonos usert kell létrehoznom és arra fog működni a time machine restore? Még sosem csináltam. Elvileg mivel linux alapú rendszer, gondolom az uid számít de az meg nem biztos, hogy ugyanaz lesz ha új gépen hozom létre a usert. Szóval a jogosultság dolog nem teljesen kerek számomra. De lehet, hogy 755 van mindenre a mentésben és bármely user láthatja. Meg is nézem majd otthon (windows-on melózom).

sekele

@tyler durden: igen, azt én is tudom, hogy gyorsabb. Legfőképpen, ha új és relatíve üres, mert ugyebár újraírási ciklusonként csökken a sebessége, úgyszintén attól függően is, hogy mennyire van tele. Ettől függetlenül is nyilván gyorsabb, mint a HDD és én is láttam azokat a videókat, amiken a szimultán Mac boot sebességet, win7 install-t mutatják stb.
A kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy milyen app-ok nyüstölése közben lehet igazán annyira érezni a sebességnövekedést, hogy az ember azt mondja “ejha” és elviharzik SSD-t venni?

pxl

“milyen app-ok nyüstölése közben lehet igazán annyira érezni a sebességnövekedést?”

Mondom, várjál: Mac boot, win7 install 😉

gasztony

“Milyen lenne számomra az álom setup?

De hogy a kérdésre is válaszoljak: ha megnyerném a lottót, megvenném a legerősebb 15-ös MacBook Prót, hozzá 8G ramot és 512G SSD meghajtót, illetve külső displaynek egy 27-es iMac-et, amit megtennék gaming PC-nek. Nagyjából két hétig rohadtul tetszene mindez, utána megszoknám ezt is, mint mindent.”

Helló, mi?! 😀

eFi

Fátter, azt ugye tudod, hogy van optibay keret az unibody szériához is?! Az enyém is avval van szerelve.