Glossy vagy nem glossy?

Az új MacBook Pro számítógépemet is pontosan egy hónapja használom. Tiszta vizet öntök a pohárba a kijelzőt illetően. Nekem glossy jutott, elvileg pixelhibás géppel, 1440×900 pixeles felbontással. Lássuk, mire jutottam egy hónap használat után!

  1. a színek meglehetősen szaturáltak, ezek mellett a sárgák és zöldek máshogy néznek ki, mint eddig
  2. a glossy sötét felületeken mutatkozik leginkább, ott folyamatosan magunkat bámuljuk (terminal ablak például, viszont én nem vagyok programozó, TEHÁT nem lehet gond)
  3. ki merem jelenteni, hogy a pixelhibával eladott probléma ezen a gépen nem jelentkezik — üzenem annak, aki visszavitte Handráshoz a gépet, hogy megspórolt nekem egy pár forintot, thanks bro!
  4. mivel a felülete üveg, a takarítás sokkal barátságosabb élmény

Verdikt: nem bántam meg a glossyt, a következő vásárlásom is ilyen lesz.

Nagyon elégedett vagyok egyébként az unibody Mac-kel. A billentyűzetet is megszoktam néhány nap alatt, a kijelzőt szintén, a 8G ramot azonnal.

Aksi idő: nagyjából dupla annyi, mint volt a korábbi laptopomnál, 3-4 óra közt bírja. Nem túl jó, főleg egy iPad-hez képest nem, de megszokható. Nekem ez a legkellemetlenebb dolga egyébként a gépnek.

Játékra is ideális, futnak szépen a cuccok, de el kell mondani, hogy ilyenkor fütyülnek a ventik ezerrel. Viszonylag sokat játszottam a karácsonyi szünetben Ron Gilbert meglehetősen klasszra sikerült Monkey Island + Diablo mashup-féle játékával, a Deathspankkel (10-néhány euróért vihető a Steam boltból). Egyelőre tehát minden jó és szép, nem akarok gaming PC-t, vagy iMac-et venni.

23 hozzászólás

greg

sose nézz vissza egy-egy (főleg ilyen értékű) vásárlás után, de remélem az új air-ekben bemutatott glossy-t végigviszik a többi gépen is. hasonlóan kontrasztos, szaturált, könnyen takarítható, de a glossy nem olyan glossy… nem csillan annyira, a tükröződés sem olyan éles képként, inkább kicsit homályosabban jelentkezik csak rajta. szóval hétköznapi felhasználásra egyre inkább javasolható lesz ez a cucc.

Chal

Na, a steam profilod alapján úgy nézem él még 🙂
Amúgy érdemes megvenni a kiegészítőt is, még az idén az is akciós. Én ma fogok nekiállni, Lord Prong az éjszaka esett el 🙂

nehaiu

3-4 óra? Ezen kicsit meglepődtem. Én nem használok Mac-et – legalábbis még nem -, de gyakran az egyik legmarkánsabb érv egy MacBook Pro mellett a hosszú akkuidő. Ehhez képest számomra ez elég érdekes. Persze nagyban függ attól, hogy mire használod a gépet akkor, amikor akkuról megy, de mégis, ennél azért lehetne több is. Az is igaz, hogy 15-ös modellről van szó ráadásul i7-tel, 8 GB rammal, tehát gondolom már önmagában emiatt is többet eszik a gép.

gasztony

@nehaiu egyértelmű, hogy a nagy teljesítmény miatt ilyen ‘kevés’ az aksiidő. Elmondom neked, a hasonló kaliberű nem Mac gépek 1-2 óránál többet nem bírnak (persze van kivétel!).

@angelday az előző géped is 1440×900 volt nem? Ennyire nem fejlődött a kijelző téma az Apple-nél?

Csaba

Terminál színeit meg lehet változtatni, ez nem jelenthet gondot. Továbbá azt sem értem, hogy miért pont a programozók bámulnák első sorban… 🙂

Bocs az offért, de ezeken a pontokon elakadtam.

sevenofnine

gasztony,

fejlődött csak arra várni kellett volna, van az 16xx x xxxx felbontású is.

akksi téma is igaz, 1-2 óra volt a hp gépemé újan.

jplush

Kar, hogy sotet felulettel nem csak a terminal hasznalata soran talalkozunk. Probalj meg egy fekete design weboldalt osszerakni glossyn. A takaritas lehet, hogy sokkal baratsagosabb viszont sokkal tobbszor is kell takaritani. Szinte mar a kijelzo felnyitasaval ujjlenyomatok lesznek a kijelzon. En a nem glossyin igazabol csak a port veszem eszre havonta max egyszer, azt is csak akkor ha a kijelzo ki van kapcsolva.
Es milyen rajta dolgozni ha mar elvileg azert kellett SOS es ugye nem a jatekok miatt? 🙂

gasztony

@jplush Te tényleg bevetted, hogy munkára kell neki az új gép? 🙂 Lehet, hogy arra is, viszont arra elég lett volna egy i3 vagy i5… StarCRAFT, MineCRAFT…

Turrican

Hey üvegfelületű glossy “arcok”! Ti mivel takarítjátok a képernyőt? Clean? Rá szabad ilyesmit fújni?

Chal

Én a Metroban kapható Aro márkájú kimondottan szemüveghez való nedvestörlőkendővel szoktam. 50db kis tasak van egy dobozban. Ha jól rémlik akkor nincs 500Ft egy doboz.

Amúgy üveg, szóval nem hinnem hogy bármi gondot okoz neki. Mehet rá a Clin is, csak először a törlőkendőre fújd 🙂

H2CO3

“[…] pl. Terminál ablakban. Dehát én nem vagyok programozó […]” — de szép lenne… 😀 De sajnos ma már keresve sem találni olyan Mac programozót, aki az idióta Xcode helyett a terminált használná. Az megmaradt a GNU hackereknek.

fatso

csereltettem nagyobb felbontasu antigloss-ra, igaz en a terminalnezegetok koze tartozok. ez is faja nagyon. foleg h barmilyen fenyviszonyok kozott tokeletesen latom..

akku viszont csalodas.
http://www.apple.com/macbookpro/features.html
up to 9h. de 4 oranal tobbet nem tudtam kiszedni belole.. ha 5h-t irtak volna meg elegedett is lehetnek.

blogkukac

Az akkunál azt nem nézitek, hogy az a vetítés benn, hogy a 8 órát félig visszavet fényerőnél wifi netezés esetében flashes oldalak nélkül érit az Apple….

Chal

Viszont mivel mindenki vetít, így náluk is elég hülyén nézne ki a 3-5 óra. Ez ezzel a baj. Azon a skálán amit az iparág diktál, azon bizony tényleg 8-10 órás üzemidővel rendelkezik egy új mbp.

Somez

Józsi! Ha jót akarsz, vegyél a gép alá egy hűtőpadet. Nem tudom mennyire emlékszel, de nekem a sok WoW-tól berepedt a kijelző zsanérja a 13″-os alu MacBookon. Handrásnál vettem egy Zalman ZM-NC1500W-t és így hűvösebb a gép, bár a ventik azért pörögnek ezerrel.

Lóri

Nincs semmi gond a glossyval, azon kívül, hogy nyáron kivittem a teraszra és szart sem lehetett látni belőle olyan szépen csillogott. Kiskanállal verném agyon aki kitalálta.