Magyar kártya

Olvasom a wikipédia magyar szócikkét a “Magyar kártyáról“. Az akadémikus stílust kicsit aláássa az alábbi romantikus képaláírás:

A hosszú téli estéken gömbölyűre kopott öreg magyar kártya

Vagy ez a végén szereplő mondat:

“A Tell-kártyát mindig magyar kártyának tekintettük. Most, hogy az eredetére vonatkozó adatok is megvannak, joggal vallhatjuk a magunkénak.”

Oké, büszkeség! Kérdés azonban, hogy erről mit gondolnak a német szerkesztők? Kíváncsi voltam, hogy megtalálom-e a vonatkozó mondatokat németül. Nem találtam meg, sőt, a németek egyenesen “Deutsches Blatt“-ként hívják a kártyát, aminek egy variációja az “Ungarisches/Mitteleuropäisches/Doppeldeutsches Blatt”.

A németeket nem különsebben érdekli egyébként a kártya eredete, erről semmit nem is írnak az alábbi mondatot leszámítva:

In einer englischen Privatsammlung entdeckte man 1974 die ältesten dieser Karten, auf denen auch die Daten gefunden wurden: „Zu finden bei Joseph Schneider in Pesth.”.

Az angol nyelvű szócikk ennél bővebb:

in 1974 the very first deck was found in an English private collection, and it has shown the name of the inventor and creator of deck as József Schneider, a Master Card Painter at Pest, and the date of its creation as 1837. Had he not chosen the Swiss characters of Schiller’s play, had he chosen Hungarian heroes or freedom fighters, his deck of cards would never have made it into distribution, due to the heavy censorship of the government at the time. Interestingly, although the characters on the cards are Swiss, these cards are unknown in Switzerland.

Egyébként nekem az angol leírás tetszik. A magyar terjengő, túlírt: két lapot kell végigolvasni, hogy kihámozzuk belőle a fenti információt, ráadásul úgy sikerül csak, ha ismert a sztori. (És akkor az akadémikus stílus hiányáról nem is beszéltem.)

Összefoglalva: a kártya tényleg magyar eredetű, csak a cenzúra miatt kellett elaborált módon a svájci történelmet belealkotni, ami nagyon hasonlít a magyarra az elnyomás szempontjából. Svájcban a kártya nem ismert.

19 hozzászólás

argan

Én azt hittem, hogy wikipédia éppen arról szól, hogy bárki szerkesztheti, ezáltal adva a saját kis tudásmorzsáját egy gigantikus tortához.

hakapeszi

Általánosságban azért megfigyelhető, hogy ami nem magyar szó vagy csak magyar specifikus általában nyúlfarknyi információt rejt a magyar wikipedia és ott is főleg lényeges információk hiányoznak más, pl. angol, spanyol, német, oldalakhoz képest.

Pl. http://hu.wikipedia.org/wiki/Chorizo

SyP

Szia!

Én írtam a szócikk eredeti változatát még 2006-ban, azóta sokan beleírtak már. Hidd el, ha jó irányba változtatod a cikket, benne fog maradni a változtatás… Direkte oda fogok figyelni erre! 🙂

syp

nyenyec

Ezt túlzásnak tartom:

“Hosszú, alapos, hierarchiában szintet elért szerkesztőnek kéne lennem, hogy benne maradjon a commit, így inkább csak itt mérgelődöm a saját blogomon.”

Szerintem szerkeszd bátran, ha tényleg jobb lett és valaki mégis visszaállította, akkor tudósíts. 🙂

Dale

Szerintem Józsiban még élénken él az hogy “Nekem is minden bejegyzésemet törölték eddig, úgyhogy én is törlöm a tiedet, újra és újra.”

doors

Engem az zavar, hogy van kb 30 hivatkozás a külföldi társ cikkekre, ilyenek, mint afirkai pl, de ott szó sincs a magyar kártyáról.

lAce

Józsi, olyat lehet, hogy én ennek a post-nak ítélném a “Best of Show”-t? 😛

Freddy

Nagyon meglepődtem ezen a poszton. Van ennek valami előzménye? A magyar kártya mióta érdekel ilyen mélységben?

freddy

Mindig van előzménye, ha nem is itt a blogon. Lehet, csak hogy selejtezésnél kezedbe akadt egy csomag régi hiányos kártya, vagy az, hogy te amúgy nagy ulti játékos vagy. Valahogy elindultál ezen a vonalon. És ez érdekelt volna. Valahogy úgy gondolom, hogy manapság egyre inkább kopik ki a köztudatból a magyar kártya és az azzal játszott játékok. És azért is kaptam fele fejem mert én most eléggé érdekelt vagyok a témában, de erről most csak ennyit.

Lenny

Egyáltalán nem kell nagy szerkesztőnek lenned, hogy úgy maradjon. Számtalan szócikkbe javítottam már bele, néha visszanézek és legtöbb esetben úgy maradt mert jobb volt mint az eredeti. Plusz a semmiből írtam két szócikket mert érdekeltek a témák és azóta ugyanaz maradt, csak picit kiegészítették mások néhány sorral, adtak hozzá képeket, profibb külleme lett a szócikkeknek mert olyan kódokat is használtak amiket én nem vágtam. Ha jó amit írsz vagy jobb mint az eredeti úgy fog maradni.