Egyes-fox, kettes-fox, hármas-fox, négyes-fox.. érted

A Firefox hamarosan jobb böngésző lesz az Operánál is!

Egyébként ezeknél tényleg azt hiszi valaki, hogy verziószám-race van? Komolyan mondom, visszasírom 2004-et, amikor fizettem nekik, hogy összedobjanak egy egész oldalas hirdetést, amire rákerült a nevem is.

According to the Mozilla Security Leader, Daniel Veditz, it also means that Firefox 4 will no longer be receiving any more updates, including any for potential security issues.

Hát persze, mert túlságosan el vannak foglalva a szeptember 1-jén megjelenő 9-es kiadás biztonsági tervezésével!

Firefox 6 and Firefox 7 are expected to arrive this year.

A grafikusok már gőzerővel rondítják az új felületet!

39 hozzászólás

robi

Az a cél, hogy _ne_ legyen verziója a böngészőnek. Mindig fejlesszék, és ha stabil állapotban van, akkor adják ki. Ennek az első lépése, hogy a megszokott kiadási rendszert felgyorsítják.

Persze ilyenkor jut eszébe mindenkinek, hogydehát a régi oldalak/alkalmazások eltörnek majd. Nem, nem fognak eltörni (ha mégis, akkor az rossz kiadás), mert ahogy a HTML-nek egy alaptétele a “nem hozhatunk olyan szabályokat, amik eltörik a régen készített oldalakat, mert a tartalom a fontos és azt meg kell jeleníteni” úgy lesz ez a böngészők alaptétele is.

Az új lehetőségek használatát meg meg tudják oldani a frontend fejlesztők, pontosan tudjuk, hogy lehet használni egy A böngészőben létező dolgot ami B-ben nincsen.

Zool

De most miért jobb az a fajta verzió elnevezés, hogy 1.1 – 1.2 – 1.2.2 – 1.3 – 2.0 – 2.0.1 stb.
Szimplán más koncepció.

wotan

“Az a cél, hogy _ne_ legyen verziója a böngészőnek” – a chrome valami ilyesmi, csendesen frissítget a háttérben, nem is tudom melyik verziónál tart. Nem kérdez, letölti és felrakja.

Vilmos

Engem is idegesít a chrome csendes frissítgetése a háttérben, és az is, hogy egyszer csak észreveszem, lerondították az ikonját. Visszacsinálom, erre pár hét múlva újra lerondítják. Francba az egésszel, jó nekem a safari is…

na

Már nem azért mondom, de a chrome ikonja kúrva szép.
Egyszerű, visszafogott.
És az, hogy magától frissít az maga a tökély. Nézzük meg a többi böngészőt ami nem frissíti magát? Mi a francért van még az IE 6-nak ekkora részesedése? Miért? Azért mert a sok hülye user szarik frissíteni. Én sem értem egyébként minek verziószám. Google Chrome és kész, egy böngészőverzió van, ami mindig a legfrissebb. Nincs vele probléma.
Nem értem egyébként mi idegesít ezen…

Robert

Azt én sem értem, hogy miért kell major verziószám ugrásokkal haladni minor helyett, mikor túl sok minden tényleg nem változik, de igazából nem is zavar. Ha jön új verzió így is úgy is szól, és frissítem a böngészőt.
Másik dolog az, hogy ilyen gyorsasággal adnak ki új verziókat. Ez szerintem nagyon jó dolog, mert így legalább a már stabil featureökre nem kell várnunk addig, míg a velük együtt fejlesztett többi feature is stabillá válik, hanem egyből megkapjuk őket. És ha minden felhasználót rávesznek a frissítésre (akár többszöri figyelmeztetéssel, akár (rejtett) automatikus frissítésekkel), akkor a fejlesztők hamarabb áttérnek az újabb webes technológiák használatára, mert a többség már látni is fog abból valamit. Így kellett volna eddig is csinálni.

A felület rondítása alatt mire gondolsz? Mert szerintem meg egyre csak jobb lesz, és 1-2 addon segítségével már azt is el lehet érni, hogy összesen két sort foglaljon a képernyőn a kezelőfelület, a többit pedig a weblap. És hát a böngésző lényege végülis az, hogy megjelenítse számunkra a kívánt weblapot, nem igaz?

zeroEV

@na: pár hete/hónapja a chrome ikon egy “flat” 2D-s szar lett…

FFox meg menjen a sunyiba. Van egy csomó fejlesztői eszközöm addon formában, és azok nem tudják követni az új verziókat. De pl a Better Gmail addon se jó fél éve, nem fejlesztik tovább… (Better Gmail + Faviconize Tab)

reconka

angelday

miert idegesit? baromira kenyelmes, persze chromenal nem minden nap szedik szet a guit es csinalnak egy ujjat..

p3d3str1an

Mennyivel jobb a Firefox “mostazonnaltöltsedleazújverziót, és aztán restartoljál is, csukokasd be az tabokat meg minden” annoyboxa mint a Chrome silent update?
Chrome ftw!

3aTi3

Megkérdezi h új frissítés települt, akarod újraindítani? Ha az igenre nYomsz, az összes tabot visszahozza.

bacsi2

A legnagyobb gáz az a dologban, hogy jó pár kiegészítő nem működik. Ha úgy emelnének verziószámot, hogy nem veszem észre, leszarnám, de így azért ciki.

na

@zeroEV: Igen., tudom. De szerintem ez nem szar. Sokkal jobb mint a 3d-s… (szerintem)

fraki

“Engem is idegesít a chrome csendes frissítgetése a háttérben, és az is, hogy egyszer csak észreveszem, lerondították az ikonját. Visszacsinálom, erre pár hét múlva újra lerondítják. Francba az egésszel, jó nekem a safari is…”

Ez már bocs de a te bajod. Az ikon kinézete nem userscope, ő alkalmazásuk, ők csinálják olyanra, amilyenre akarják. Az, hogy ez csendben frissül, a rendszer olajozottságára vall. Visszacsinálgatni = széllel szembehugyozás.

“— engem ez idegesít konkrétan”

előbb utóbb nem fog, mert ez a jövő. Illetve user confirmation (szigorúan max. 1 klikk) közbeiktatódhatna, de a debate erről az egy klikkről fog szólni, nem másról ezentúl.

A release-ek tekintetében pedig az egész piac egyként mozdul, érdemes a kérdést így kezelni, a Firefox szimplán csak az utolsó volt a sorban. Opera és IE is csökkenti a release cycle-t, és FF volt a leglomhább. Ez természetes egyékbként, mivel a UI lassan beállt egy tök egységes formára, a nagy major release-eket nincs már mivel eladni, úgyhogy a hírértékük is kisebb lesz, release-elni viszont kell.

klarky

Engem sem zavarna az, h frissítenek, az viszont nagyon, h a kiegészítők nem követik. Én ugyan nem használok sokat, de most először találkoztam olyannal, h se google toolbar, se beépülő AVG. Morcos vagyok miatta…

Az meg külön idegesít, hogy eddig ha új lapot nyitottam, akkor jött 9 db szerkeszthető gyors oldal és most nincs, csak egy üres fehér lap. Ez csak nálam ilyen, vagy kivették?

Szerencsére a “szál csiszolt” skinem megmaradt, az irtó jól néz ki! 🙂

Egyébként ez a nevezéktan örök dilemma. Van olyan haverom,aki szerint tök felesleges generációk óta Golfot és Astrat gyártani, hisz minden új generáció egy új autó. Akkor minek a régi név? Szerintem meg jó, ha a hagyományos neveket viszik
tovább, azzal azonosítjuk az osztályt.

SW-k esetében az egyértelmű verziószámokat csípem (és ebben mindegy, h 4.1 vagy 5) de amikor ilyeneket írnak, h pl. 6.43.529 (build x.y.z.), na azt értelmezni sem vagyok hajlandó.

_alesi_

@3aTi3: kiegészítő miatt böngészőt újraindítani – bukta. Ebben a Chrome nagyon szépen bemutatta mi az egyetlen járható út.
A felület ízlés dolga, abban meg kár vitázni, de nekem nagyon nem tetszik a Firefox 4.

Amúgy az egy vicc, hogy cirka tíz darab javítás miatt verziószámot kell ugrani. Ráadásul olyan javítások miatt, amiről fél óra múlva már a rajongók se tudnák megmondani, hogy mi is volt. Ha már az újdonságokkal nem tudunk kitűnni, akkor rakjunk a jelenlegi verzióra egy szép kerek számot és harangozzuk be a népnek. Bulvár az egész világ.

yzzy

Én hosszú évekig FF-ot használtam, el sem tudtam volna – főleg a kiegészítők miatt – a böngészést mással (kivétel a munka, mert az minden böngésző használatát megkívánja, de idén tavasszal elegem lett a lassúságából, áttértem Chrome-ra, és milyen k*a jól döntöttem, gyors és egyszerű, az emberek 0,0001%-a igényel bonyolult, testre szabható, bizergálható böngészőt, az átlagnak pont nem az kell, el nem tudom képzelni, hogy miért zavar valakit, h egy böngésző frissít a háttérben, ez a lényeg, a f*szt érdekli a verziószám, meg a frissítés, csinálja, amit kell, én meg böngészek (dolgozok) vele.

Andras

de most nem azert, szerintem teljeen mindegy, mit irnak oda, igy is ugyis frissited. talan ha a verzioszam aranyaiban tul sok egy megadott idon belul,akkor ott valami kommunikacios hiba lehet 🙂

gab

yzzy: egyetértek, velem is ez történt. Szeretem a FF-t, de a Chrome sokkal gyorsabb, és hogy önmagát frissíti, a legjobb dolog.

ant

Ebben az egészben csak az a vicces, hogy ilyen kiadási ciklus mellett pár év múlva majd chrome 79, firefox 35, ie 27, meg opera 48 lesz. Ugyanakkor az ubuntu a viszonylag jól érthető (mondjuk) 14.04-es kiadásnál tart majd…

freel

Ubuntuéknál mindig a dátumról kapja a számot a release. Most a legfrissebb 11.04 = 2011. április. Eccerű, naccerű.

[m]

Ubuntuék jól csinálják a dátumos kiadással, nyilvánvaló, jól mutatja azt, hogy mikor készült a szoftver. Ha rajtam múlna akkor néhány programra ráerőltetném ezt a fajta verziózást.

Ha tényleg az a cél, hogy ne legyenek verziók, akkor vagy ez, vagy tényleg ne legyen. Látszódjon az about ablakban az hogy épp hányas revízió az adott kiadás, oszt csókolom.

Hogy miért nem ugrottak minor verziót? Mert nincs minor és major. A minor és major azért kellett, mert eddig két síkon folyt a fejlesztés. A major volt ténylegesen új kiadás, ami nagy változásokat hozott, a minor meg a háttérjavítgatásokat szolgálta. Ezért is volt támogatva pl a 2-es fox amikor már rég volt hármas. Ez a modell ne működjön böngészőknél, ne legyen kettes ha már van hármas. Inkább apró lépésenként szoktassák a felhasználókat az új élményhez, és ne legyen oka azt mondani az usernek, hogy a régi verzió neki jobban tetszett. Viszont az apró lépések mellett nincs igazán értelme major és minor verziózásnak. Mert mi a major, és mi a minor, ha nincs hirtelen nagy váltás?

Megjegyzem az teljesen nyilvánvaló hogy ennek marketing célja (is) van. Mert a nagyobb verzió jobb a hozzá nem értő füle számára. Mindazonáltal támogatom az ilyen megmozdulást, mert a mellékhatás hasznos.

Off: Be kellett írnom a kommenteléshez, hogy milyen nap van ma… Be akartam írni, hogy még csak hétfő, de nem fogadta el.