Tökéletes

Rob Hubbard: Sanxion OST (1986)

* recorded from a real C64 with SID 6581R2 week 03/1983
* noise fixed with 1nF cap from ext-in to GND
* advanced noise removal with “HiFiSID buffer board”
* A/V port desoldered and modified to separate RCA outlets
* recorded using a Sony MZ-RH10 HI-MD recorder
* cuts and fade with Sound Forge 10
* 44KHz 16-bit stereo FLAC level 8

Q&A
Q: What is a “HiFiSID buffer board”?
A: It’s a SID-socket daughterboard for killing the SID’s background noise. The MOS 6581/8580 has five address lines and eight data lines connected to the C64’s buses. These lines are buffered with two 74(LS)245 octal bus tranceivers which effectively remove the background noise before it ‘arrives’ to the SID chip, without altering the audio output characteristics (like a noise-removing op.amp. solution does for example). The daughterboard utilizes the SID-socket’s DC input and GND for the octal bus tranceivers, draws power to the SID’s 12V and 5V inputs directly from the motherboard’s voltage regulators (7812 & 7805) and is grounded directly the PSU’s GND-pin. It was originally invented by the mighty Grue/Beyond Force, and perfected by the powerful Dr.Biotek and the notorious Lemming/FIG.

7 hozzászólás

Zsoltik@

Eddig a Super Mario 8bites volt a csengőhang, de mivel ez jobban fogja idegesíteni a kollégákat, az’szem ch-ch-ch-changes.

Credo

Hát nem tudom, ha utólag (és közben hardveresen is) ennyit szűrtek rajta, akármennyire komoly vasat építettek, az már nem teljesen ugyanaz, hiszen a C64-et minden hibájával együtt szeretjük, sok minden nem lett volna kivitelezhető nélkülük. Szóval ízlés kérdése is, hogy valaki ilyen “lossless”-t hallgat, vagy csak fapadosabb felvételt. A zene nagy kedvenc volt.

Ezt egyébként ismeritek: http://fonix.dyndns.org:40000/soasc/ ? Eszméletlenül durva gyűjtemény, sajnos csak a HVSC#49-ig tartott ki a lelkesedés. Szintén érdekes a jól illusztrált sztori, hogy hogyan automatizálta a tag a természetesen egyszerűbb, analóg felvételt (hűtések, gépelés-emulátor, satöbbi).

Nekem ez a csengőhangom, szintén nem egy korai klasszikus, nem is a “legkedvencebb” Reyn, de csengéshez ideális a felvezetése: http://ftp.df.lth.se/pub/media/soasc/soasc_mp3/MUSICIANS/O/Ouwehand_Reyn/Dutch_Breeze_Flip_the_Flop_T01.sid_MOS6581R2.mp3

greg

ha már Hubbard, akkor nálam az örök kedvenc, a Commando. polimer márkájú kazettára felvéve is körbe-körbe hallgattam kissrác koromban. néha meghallgatok régi chip tune-ok remake-jeit. Commandoból az egyik kemény változatot ki más csinálta volna, mint a korábbi nagy TRSI hero, később játék zenész, Romeo Knight.
http://remix.kwed.org/files/RKOfiles/Romeo%20Knight%20-%20Commando%20(feat.%20Makke).mp3
érdemes az ő oldalán is körbenézelődni, min pörög a vén scener mostanában (romeoknight.net)

Xero

Nem tudom miért, de kicsit továbbszaladt a fantáziám.
Anno én inkább C16-os kölök voltam. Unokatesóm porosodó gépe került hozzám még pár éves koromban. Akkor ő már nagyban C64-el szórakozott.
Sosem felejtem el milyen áhítattal csodáltam a megdöbbentő betöltési sebességekre képes Floppy meghajtóját. Nekem ugyebár még erősen a kazetta jutott.
Később persze lett a C16-ból nálam is C64. Azt hiszem ekkor már 1991-2-t írhattunk és sokkal csábítóbban hatottak már a PC-k. 5 éves fejjel mondjuk kár volt belém a teljesítmény, de sajnálatos módon a C64 elég rövid pályafutással rendelkezik ezért nálam. Hamar PC került a helyére, majd 2000-ben Mac.

A lényege a mondókámnak pusztán az, hogy nálam a C64-es korszak legjelentősebb emléke mind a mai napig “a” floppy drive. Ez számomra akkor dolog volt, mint most egy MacPro cluster.
Ennek kapcsán már sokszor belebotlottam a “zenélő” C64 drive esetébe. Majd ennek kapcsán akadtam nem is olyan régen egy teljes Floppy drive “orgonára”.

Úgy érzem ennek itt a helye:
http://www.youtube.com/watch?v=dmoDLyiQYKw

A-D

Namost ezzel az a baj, hogy lehet, hogy a SID-et zajmentesítették, de a felvétel hangminőségét kikérem magamnak. Nincsenek magasak, nincs dinamika, nincs szintezve. Magasak? Dinamika? MZ-RH10 a konverter és a preamp? Nem tűnt fel, hogy sokkal fedettebben szól a felvétel mint a vas? Ezzel az erővel vehették volna diktafonra is. Gyakorolni kellene még ezt.
Egyébként úgy tudom, hogy a magyar fejlesztésű Hardsid is elég jó minőséget ad. Azonban itt többre mennek a srácok, ha rendes preampot és DAC-t használnának, amiket persze rendesen be is tudnak állítani.

Joe

Tudnál valami linket vagy leirást adni erről a “HiFiSID buffer board”-ról?