Amikor az Apple visszanyal

Tegnap nálunk járt az öcsém, aki egy két hetes nyugat-európai turnéjáról készített fényképet szerette volna nekünk megmutatni tévén. Ő is iPhone 4 használó, nekünk pedig csak Mac eszközeink vannak, ebből viszont minden: iPad, iPhone, MacBook Pro, Mac mini, AirPort Extreme. A birtokomban álló tudás alapján képtelen voltam megoldani, hogy ezeket a képeket a telefonjáról a minire kötött tévére sugározza, majd a telefonján léptessen előre-hátra.

A megoldás végül az lett, hogy kerestünk egy USB kábelt, bedugtuk a minibe, áttöltöttük a képeket és videókat egy mappába, kijelöltük a teljes mappát és rákattintottunk a QuickLook ikonra, majd a végén töröltük a mappa tartalmát.

Azóta persze informálódtam eFitől, Apple TV az egyetlen Apple által gyártott megoldás, ami képes az AirPlay dologra úgy, ahogy tegnap szükségünk lett volna rá. (Tehát áttöltés nélkül eszközről lépteti a képeket és azok látszódnak a tévén.)

Létezik még egy, kb. 2 ezer forintos szoftver, amit a minire kell telepíteni és AirPlay hosztot csinál belőle, ez a Banana TV:

Jelenleg nem fut Lionon, de ez nem is gond, mert nekem a 2007-es minimen csak Snow Leopard futhat. A felirat szerint már dolgoznak a Lion változaton is. Nekem az Apple TV nem jelenthet megoldást az életemben, minit használok és fogok használni.

update: még olcsóbb és talán jobb az Air Server App.

21 hozzászólás

eFi

Egyébként AirPlay server megoldást csináltak már 3rd partyk is. Amit én kipróbáltam és korrektül megy, az a Popcorn Hour media plazserekre pakolható csomag: http://code.google.com/p/airplay-nmt/

Irritáló, hogy a picit burkoltan HTPC kategóriába pozícionált Mac minin futó stock OS gyárilag nem képes erre.

klarky

A DLNA-t nem pont erre találták ki? Kéne egy ilyen TV és akkor menne a dolog, ha jól gondolom.

klarky

@eFi: Most ezt pontosan nem értem. Alap esetben ha van egy DLNA képes telefon (mondjuk egy S Galaxy s2) és egy tv, ami ezt tudja (ilyen ma már elég sokféle van) akkor semmi mást nem kell tenni, mint a telefonnak megmutatni, hogy mivel szeretnénk megosztani a tartalmat, rábökünk a tv ikonra, vagy a nevére és megy.

Azt sejtem, h Józsi TV-ja nem ilyen (mert nem mondta, h vett volna ilyet), de az iPhone 4 alapból nem tudja ezt?

Hogy jön ide a szerver kérdés? Nem azt akarom, h a telefon küldje el egy számítógépnek, az meg nyomja ki az adást a tv-re, hanem azt, hogy a telefonból menjen közvetlenül a tv-re a dolog. Ezt nem lehet megcsinálni iPhone 4-el?

Bel Riose

AirPlay rulez lenne, ha nem szerepelne ez a sor a requirementsek között:

“AirServer for iOS requires Jailbroken device running iOS 4.0 or newer with Cydia installed”

Csak ezért nem fogok jailbreakelni.

Bel Riose

Klarky: az iPhone gyárilag nem DLNA kompatibilis. Jailbreak után persze az is megy, de ha gyári OS-t használsz akkor az Apple TV a legjobb megoldás.

Bel Riose

Jahogy ú, á. Szóval a Maces app eléri azt, hogy ne kelljen semmit telepíteni a szifonra, csak rányomsz a galériában az AirPlay gombra, mintha Apple TV-d lenne. Nice.

eFi

Kis kutatás után van ez Plexbe integrálható script formájában is ingyen erre. Kipróbáltam az előbb és az alábbiakat tapasztaltam:
– az AirPlay server korrektül látszik az iOS eszközön
– fotó streaming szépen megy iOS -> Mac mini AirPlay server irányba
– stock YouTube app is gond nélkül megy, scrubbing (=tekerés) is működik
– audio only streaming nem működik
– iOS eszközön tárolt saját video jó sok buffering után elindul (olyan, mintha megkapná előre az egész file-t), de az első scrubbing kísérlettől megállt a Mac minin a lejátszás, az iOS eszköz meg magától rebootolt egyet.

Summa summarum, ha csak fotó streaming kell, akkor ez lehet, hogy jó alternatíva.

Kretusz

lehet, hogy simán csak elő kellene hivatni a negativot, betenni egy szép albumba és azt megmutatni a családnak.

csakis

“klarky: az iOS eszköz nem DLNA server.”

Azért megjegyzem, kb egy éve rákérdeztem Handrás blogján, hogy DLNA megy e iphone-on, vagy van e megfelelő megoldás pont egy hasonló helyzetben.

HÁTPERSZEHOGYVAN, HOGYAKURVAÉLETBENELENNESTOCKCUCCERRE ha meg nincs, akkor majd a store-ban ….

értem én hogy folyamatosan sikerességet kell sugározni, de bazdmeg lassan már ionágyú méretű a sugárzás, úgy, hogy mögötte nem tartalom van, hanem eszeveszett üresség.

eFi

csakis: az, hogy a stock iOS eszköz nem DLNA server még nem jelenti azt, hogy nincs rá 3rd party alkalmazás, akár ingyen, azaz Handrás jól mondta. Inkább az az irritáló, hogy az Apple által implementált és egyébként űberfasza AirPlay technológiának miért nincs desktop oldali daemonja már a szűz Mac OS X-ben – pont úgy, mint ahogy a desktop oldali FaceTime-nak.

Vaszkó Attila

Amikor még ingyen volt, azóta használom az AirServer-t. Tökéletes megoldás, remekül működik.