Nirvana – Live At The Paramount, 1991

20 éves a Nirvana, kiadtak belőle egy 45 dolláros “Nevermind” albumot (iTunes link), és, ami ennél is jobb, hogy egy eddig még nem bemutatott teljes koncertfelvétel is felkerült a kiadó jóvoltából 720p-ben a YouTube-ra. update: levették, szóval meg kell venni

Persze aki akarja, megveheti Blu-ray-en is.

32 hozzászólás

codered

Feltételezem, hogy nem 35mm-es kamerát használtak, akkor hogy a rákba lehetett ez HD 1991-ben?

DoberMann

Nem sok egy kicsit 45 usd egy albumért? Ha popzene, ha nem.

Marci

Ezért 1 usd is sok lenne. Nem hiszem el, hogy még mindig vannak olyanok, akiket beszippant ez a “jaj, Kurt meghalt” mém. Overrated.

Andrasb

Hmm, jo kis multidezes, koszonom a linket.
Az album meg gondolom valami bonuszos kiadas lehet, legalabbis valahol lattam valamilyen 4LP-s verziot.

Malachi

Marci, vagyunk néhányan, akik már akkor is szerettük és hallgattuk a Nirvanát, mielőtt Cobain meghalt. Bár nekünk nagy eséllyel ezekkel az új izékkel már nem tudnak sok izgalmat okozni.

Tyler

angelday: attól még lehet popzene, hogy sokak számára meghatározó volt, nincs ebben semmi pejoratív. Most kivételesen nem sütöm el a “Magyarországon világhírű” patront, mert a Nirvana tényleg mindenhol népszerű volt, sőt, az Államokban is nagy meglepetést okozott, hogy a Nevermind vezette a lemezeladási listákat.

Kellemes, simán vállalható számaik voltak, és hülyeség lenne úgy viszonyulni hozzájuk, mintha nem lettek volna fontos részei a rocktörténelemnek. Más kérdés, hogy a legnagyobb hatást az a Pixies tette rájuk, akik soha életükben nem kapták meg azt a rivaldafényt, ami kijárt volna nekik – főleg annak tükrében, hogy hány együttest inspiráltak, akik ebből profitálni is tudtak. Nyilván elfogult is vagyok, persze, de épp emiatt nem mondhatok mást, mint hogy a Pixies úgy viszonyul a Nirvanához, mint a Cadillac Eldorado a Renault Mégane-hoz.

tremonti

Tyler: azért a Pixiest se kell félteni, az elmúlt évtizedben CSAK profitáltak.
A popzenézést meg aztán tényleg nem értem. Egyszerű dalszerkezet? A punk is egyszerű felépítésű mégsem popzenézzük le. Van egy pár slágeres számuk? Bizony van, de minden második rock/metál zenekarnak van. Érdemes megnézni a videót a 36. perctől. Szól a big muff, Kurt hörög, nekem ez bizony grunge a javából.

szgergely-troll

Csak egy példa, hogy szerintem miért is nem lett ez egy popeggyüttes:

“Alig két héttel később a Nirvana fellépett az MTV Video Music Awards-on. Az első próbán Cobain bejelentette, hogy az együttes az adás alatt egy új dalt fog előadni, a Rape Me-t. Az MTV vezetőit megrémítette a dal. A show producere, Amy Finnerty elmondása alapján, azt gondolták, hogy róluk szól.
Ragaszkodtak hozzá, hogy az együttes ne a Rape Me-t játssza, sőt azzal fenyegetőztek, hogy ha az együttes eljátssza a dalt, akkor leállítják a klipjeik adását. Heves vitákat követően a Nirvana beleegyezett, hogy legutóbbi kislemezdalukat, a Lithiumot fogják játszani.
A műsort Cobain mégis a Rape Me-vel kezdte, aztán áttért a Lithiumra. Az előadás vége felé Novoselic erősítője elromlott, ezért úgy döntött, hogy egyfajta showelemként feldobja gitárját a levegőbe. A visszaeső gitárt azonban nem sikerült elkapnia, ezért az fejbe csapta, és Novoselic szédelegve hagyta el a színpadot. Miközben Cobain a felszerelésüket csapkodta, Grohl a mikrofonokhoz rohant, és egyfolytában azt kiabálta, hogy „Hi Axl! Hi Axl!”. Ezzel a Guns N’ Roses énekesére, Axl Rose-ra utalt, akivel az együttesnek és Courtney Love-nak a show előtt volt egy bizarr és harcias találkozása.”

http://www.youtube.com/watch?v=z8y5ibUBw1k

Forrás: wiki

ivady

Épp tegnap jött velem szembe a neten, a biztonság kedvéért leellenőriztem a végén a töréseket. Ott voltak.

Tyler

A “pop” címkét itt gyűjtőfogalomként használtam, nem stílusmeghatározásként. Amire milliók csápolnak világszerte, az simán belefér ebbe a kategóriába, és ez a Nirvanára is megáll(t). Sőt, épp az volt bennük a különleges, hogy ezzel a zenével képesek voltak betörni a mainstreambe, a lemezeladási listákon pedig olyanokkal rivalizáltak, mint Michael Jackson. Vannak ilyen anomáliák; a Prodigy se volt az a rádióbarát banda, mégis megvolt a kultuszuk, gyártottak egy csomó videoklipet, és egy átlagos zenehallgató is ismer tőlük legalább három számot.

Replay: nincs ebben semmi pejoratív, a “pop” nem az ördög műve.

Ger

Kb. ugyanerre gondoltam, mint Tyler. Nekem a pop valahol a mainstream szinonímája (vö. népszerű és főáramlat). Nem a Nirvanaval volt a baj, hanem a farvizén beáramló kópiákkal, amikre metal-rajongó tiniként nagyon tudtam haragudni (ma már nevetségesnek tűnuk).
Az idézett MTV-díjátadót élőben néztem ff. Junoszty-tévémen, de a fenti esetet csak a másnap reggeli MTV-News kezdte kiemelni (mi is volt a neve annak a vékony fickónak? Később átigazolt a VH1-re).

Ger

Ja, nem az együttes 20 éves, hanem az album, de akkor inkább a fekete Metallica vagy a dupla GnR.

alternaiv

Sosem értettem a “mötálosok” miért orroltak a Nirvánára. Csak mert torzítót és elektromos gitárt használnak ők is? A Dead Kennedys miért nem volt sosem ellenség?

A Nirvánáról sokat lehet mondani, de az tény, hogy meghatározók voltak, és véleményem szerint ügyesen kerülték ki a mainstream nevű utca kátyúit. Legalábbis az a banda, amelyik ki tud adni egy In Utero szintű albumot a “világsikert” tetején az megérdemli a hall of fame tagságot.

Ger

@alternativ:
1. egyszerű volt őket okolni azért, amiért a metel szinte teljesen kiszorult mindenhonnan. A szimbólumai lettek annak az áramlatnak, aminek a hatására pl. megszűnt a MTV egyetlen vasárnap éjjeli metal műsora (Headbanger’s Ball – Ne feledjük, 90-es évek eleje, nem volt ezer tv-csatorna meg internet), sok metal banda beállt a földbe, mert nem tudták feldolgozni, hogy már nem töltenek meg stadionokat. Nem volt médiafelületük, anélkül meg bármilyen jó zenét is nyomhatsz, nem jutsz ki a klubból.

2. antitézise voltak mindannak, ami a korszak metal-zenéjét jellemezte: precíz játék, óriás színpadképek, mega-bandák. Erre jön a kinyúlt pulcsis ápolatlan drogos Cobain és megmutatta, hogy a dal maga a lényeg a zenében. Megjegyzem, az alternatív szó ezért is jellemezte a stílust. Kár, hogy a Pearl Jam a stílus csúcsán ezt már nem érezte meg.

A jelenség megértéséhez javaslom a grunge hanyatlásának tanulmányozását, amikor már csinált bandák lepték el a szcénát. Esetleg a pop-punk jeles képviselőit.

alternaiv

Ger: nyilván némileg költői volt a kérdés, de köszi 🙂 magánvélemény, de a metált a Guns’n’Roses Use your illusion dupla albuma vágta földhöz, ha az nem pop, akkor a Nevermind absztrakt hiphop.

DoberMann

Hát azért a Guns inkább volt hardrock banda, mint metal…

alternaiv

DoberMann: szerintem meg cicametál, de ezen nem veszünk össze.

sbxslade

“antitézise voltak mindannak, ami a korszak metal-zenéjét jellemezte: precíz játék, óriás színpadképek, mega-bandák. Erre jön a kinyúlt pulcsis ápolatlan drogos Cobain és megmutatta, hogy a dal maga a lényeg a zenében.”

én pont ezért mindig is jobban szerettem az alice in chains-t. számomra ők találták meg az arany középutat a trash metál és a nirvana közt. érdemes egyébként megnézni a HYPE! c. ’96-os dokumentumfilmet.