“The Collapse Is Coming… And Goldman Rules The World”

Ez a videó körbement a neten:

A második részt megpróbálom lefordítani:

Ezt mindenkinek mondanám, aki nézi az adást: ez a mostani gazdasági krízis olyan, mint a rák. Ha arra várunk, hogy majd elmegy magától, akkor csak nőni és nőni fog addig a pontig, amikor már késő. Amit mindenkinek üzenek: készüljetek fel. Ez nem az az idő, amikor az ember számíthat a kormányra, hogy megoldja a dolgokat, a kormányok ugyanis nem uralják a világot, Goldman Sachs uralja a világot. A Goldman Sachs-t nem érdekli semmiféle mentőcsomag, mint ahogyan a nagy alapokat sem érdekli. (…) Mindenkinek meg kell tanulnia, hogyan védheti meg a vagyonát egy lefelé mozgó piacon. Az én jövendölésem az, hogy 12 hónapon belül emberek millióinak vagyona fog eltűnni.

Vicces, hogy egyből próbálják érdekes módszerekkel savazni a csávót, pedig csak elmondta, amit akart. Weblapja máris működésképtelen (bár ez lehet a forgalom miatt is).

38 hozzászólás

Gekko

Most akkor mi a teendő?

Vegyünk dollárt és államkötvényeket?

dat

Egy tanyát, amin van egy kút ivóvízzel és puskát (c. talán Pozsonyi Ádám)

pethodavid

Hitelt kell felvenni és gyorsan elkölteni ingatlanra pl, mert ha becsődöl a gazdaság akkor kvázi megnyerted (értsd: nem kell visszafizetni a hitelt).

kutato

Ennek a fickónak van érzéke a marketinghez. Tudta, hogy mit kell mondania, hogy felhívja magára a figyelmet. Ennek megfelelően nem kell feltétlenül mindent készpénznek venni, amit mond, mert az elmondottak mögött hatáskeltési szándék is van bőven.

tommybravo

A fickó saját bevallása szerint (is) egy senki: a saját pénzét forgatja, rövid ideig dolgozott befektetési intézménynél, otthonról kereskedik. Bennem inkább az merül fel, hogy miként kerül egy ilyen noname arc a BBC-re???

kutato

A “minden rendben van” és “a srácnak mindenben igaza van” szélsőségek között még igen sok fokozat található.

Gekko

Hmm. tényleg jó a föld és a kút. A fegyverkezésre meg már én is gondoltam.

Elnézve a colt egyik főnökömet, a pénz és az ész, illetve az emberség és tisztesség nagyon nem járnak együtt!
Tehát az önállóság egyenlő a szabadsággal.

A politika és a gazdaság meg úgyis az emberek 90%-a fölött álló dolog.

traj

A gazdaság működésének fontos része, hogy a szereplők (kormányok, álamfők, elemzők, piaci szereplők) saját érdekükben manipulálnak bejelentésekkel, elemzésekkel, spekulációval és ami kezük ügyébe kerül, így a videóban sok újat nem hallottunk.

Azt, hogy mi fog történni, még egy ilyen kiválóan zselézett fiatalember se tudja megmondani (önbeteljesítő jóslatot mondhat, erre gyúr szinte mindenki aki észt oszt). Mások meg mást mondanak, és valamelyik oldalnak csak igaza lesz.

Ezt egy videókomment ennél mondjuk karcosabban fogalmazta meg 😀 “This is exactly the type of person responsible for the financial crisis. What a greedy motherf.cker.”

Géza

Ehhez az a cím illik, hogy a zsidók okozzák a világvégét, stilisztikailag így helyes.

BGy

Semmi újat nem mondott a belőtt hajú kiscsákó. Csak most most mindezt egy nagy nézettségű tévében tette. A pénzvilágról sokat elmond, hogy a görögöknek sem azt mondták, hogy oké, akkor egy darabig ne fizessétek a hiteleket, hanem még a nyakukba raktak egy adaggal, ugyanazok, akiknek amúgy is tartoznak.

tommybravo

“Ja! Ja! Mit ért ő ehhez! Hülyeségeket beszél! Minden rendben!”

Nem tudom, hogy ért-e hozzá, de nincs bizonyítékom, hogy igen. Addig pedig jogom van bizonytalankodni.

Szerintem (nem zselézett, de pénzügyekkel napi szinten foglalkozó újságolvasó) teljesen nyilvánvaló, hogy nem a Goldman Sachs, hanem Bank of America van minden mögött. Miért? Csak.

Sandokan

„Mindenkinek meg kell tanulnia, hogyan védheti meg a vagyonát egy lefelé mozgó piacon”
A lefelé mozgó piacnál rosszabb, hogy kiderült nincs annyi megtermelt érték mint amennyiről papír/pénz van. A nagy befektetési alapok mindent megtesznek, hogy az ő nyilvántartásukban szereplő érték mögé tényleges értéket tegyenek vagy mehetnek a lecsóba. Ehhez valahonnan el kell venni. Ez már folyamatban van és valóban úgy tűnik, hogy az államok húzzák a rövidebbet.

Tanya, puska kitűnő ötlet! Szerintem most kel földet ingatlant venni a pénztől, papírtól szabadulni.

Hofstatter Béla

Inside Job, aki még nem látta, a megtekintése erősen javasolt.
http://www.imdb.com/title/tt1645089/

A pénzügyekkel napi szinten foglalkozó újságolvasás nem egyenlő a
tájékozottsággal; sajnos – teszem hozzá.

Kezdetnek talán jó ötlet néhány kevésbé mainstream hírforrás/blog
követése (Max Keiser, Zerohedge, stb.).

Meg kell próbálni olvasni a sorok/hírek között.
Kellemes szellemi erőfeszítés, az erre fordított idő pedig megtérül.

Ez sem rakétatudomány, de mindjárt jön Mr. Kianek és világosságot
gyújt a fejekben. 😀

alternaiv

Emberek milliárdjainak nincs vagyona, és ivóvize és kenyere is csak másnap reggelig, jó esetben. First world problem.

Imeron

Itt a magyar “haverja”, a.k.a Nyilasi Attila: http://nyilasi.tozsdeforum.hu
Ő legalább nem (csak) vizet prédikál, van egy alapja amiben lehet pénzt bukni meg nyerni. A 2008-as válságot teljesen eltalálta, viszont 2010-re egyáltalán nem jöttek be az előrejelzései. A másik nagy magyar tőzsdei blogger (Vakmajom – http://vakmajom.hu) is nagyon jókat szokott írkálni, csak nincs history az oldalán számomra érthetetlen okokból.

Ők mindketten kb. a görög válság kirobbanásakor azt írták, hogy 100% a csőd csak az időpont és a mód a kérdéses.

tommybravo

@Hofstatter Béla: Azért írtam az újságolvasást, mert nem akartam sem a végzettségemmel, sem a munkámmal érvelni. Számomra viszont egy koncepciózus dokumentumfilm, néhány (ezer) paranoid, szakmai és érvelési hibáktól hemzsegő youtube videó és underground közgazdász nem meggyőző. Mondom, számomra. Attól még az emberiség gyarló, önző és “greedy”, ahogy Gordon Gekko mondta. De ez ugyanúgy igaz a hatalmas okosságokat felböfögő hobbiközgazdászokra is, akkor a maguk 15 percére vágynak.

jetcool

egyrészt ha már többen felhoztátok az inside job című filmet, akkor azt jó tudni, hogy a vimeon szinkronosan megnézhető http://www.vimeo.com/23116284

másrészt szerintem abban a faszinak igaza van, hogy a válság egy nagyon jó alkalom a világ átrendezésére. egy válság során nagyon rövid idő alatt lehet különbségeket ledolgozni, és akár a saját javunkra fordítani az egészet. a válság első hullámából mi szerintem egész jól jöttünk ki, folyamatosan pozitív hangvételű cikkeket írtak magyarországról, és hogy érdemes újra befektetni nálunk.

az hogy most milyen irányban haladunk az egy másik kérdés.

Barát Csaba

Egyetértek, a mostani rendszerben a válságok csak mindig odébb tolódnak, bármilyen mentő csomag van ugyanazt a módit folytatják mint ami a válságot is előidézte.

Püki

A gyerek egy komplett niemand. Ilyen alapon megállíthatnák az utcán Mari nénit, hogy mit gondol és azt bevágni a BBC-n mint valami komoly dolgot. Kap nyugdíjat, teháét volt pénz a kezében, ezért ért a pénzügyekhez, itt is kb. ez a szakéretlmének alapja.

Ettől még lehet igaza, csak kérdés mi a fószer cerdentialje? Mitől több ő, mint egy vélemény. Semmittől.

Mellesleg ilyeneket sokkal komolyabb track recorddal rendelkező, befolyásosasbb stb. emberek is mondanak. De senki nem tudja. A GS fetisizmus meg nettó baromság (smmivel sem különbek a Deutche Banknál vagy a Morgan Stanleyé). Mellesleg ha annyire jó a GS akkor nekik kell adni a pénzedet, nem pedig Budapest Bank látraszóló betétben tartani.

A föld azért nem igazán jó, mert egy perc alatt államosítható. Az aranyat legalább eldugod, a földet elveszik mint a (i) nyugdíjpénztári pénzt, állami tulajdonba veszik mint az (i) önkormányztai korházakat, (ii) önkormányzati iskolákat, (iii) szemétszállítást, (iv) pécsi vízműveket kompenzáció nélkül stb. Mindezt egy jobboldali kormány. Az új alkotmány meg végképp felhigította a tulajdonvédelmet, szerintem s 70-80-es években jobb volt a jogi védelem, mint most lesz.

Osztrák bankszámla kell vagy széf (de azt sem itthon). Vagy svájci vagy svéd vagy norvég. Ők nem szoktak defaultolni viszont meglepódtök ki volt a harmadiklegtöbbet defaufaultban az utóbbi 120 évben Görögorszég után (mert ők az első persze, és az oroszok a másodikak)? Persze a magyarok, sokszor volt már hogy nem fizettök vissza az adósságot (nem teljesítettük a szerződést). Vagyis ez nem sok jót jelent.

minicoreduo

Special guest: Mark Ronson
First five hundred bitches went crazy he let them on and in
All he did was plug me in, I got the chargin’

Oooooh weee, ooh wee, (la-la-la-la, lalalalalala)

A.

defaultolni, mi? 😀

a ranglistad is ennyit er, nezz utanna rendes irodalomban, ne a blikkben.

Püki

Van egy rossza hírem, nem a Blikket olvasom. Kenneth Rogoff/Carmen Reinhart: This time it is different, Princeton, 2009, p. 149 (annyit helyesbítek, hogy Európára vonatkozik harmadik helyünk).

Deal with it.

Wikh

@angelday

Ismered a Zeitgeist Moving Forward-ot?
Ajánlom megtkintésre 🙂

püzsó

ha már ilyen filmajánlósdiba ment itt át a társalgás, akkor én is hozzáadnám a 2 (nemsokára ennyit sem érő) centemet:
http://www.collapsemovie.com/
én majdhogynem félek újra megnézni… de persze nagyon ajánlom.
és legalább ezt a faszit nem lehet azzal vádolni, hogy vagyonokat akar keresni a hanyatló gazdaságon.

lyesmith

Már miért kéne dollárt venni? Az USA nagyobb szarban vanmint az EU. Inkább veszek norvég korornát

pappito

“Én így látom: végre valaki kimondta, hogy a Goldman Sachs uralja a világot!”

attól, hogy valaki kimondta, még nem lesz automatikusan igaz is.

Ford

A collapse movie jó, de nem ‘azért’ jó. Egyik pillantaról a másikra nincs összeomlás és azutóbbi időben nem nagyon jöttek be a főszereplő jóslatai. A peak oil ismert, itt van, ez köti meg a gazdaságot is (nincs olcsó energia és nem is lesz), de egyelőre stagnálás van és lassú csökkenés, nem összeomlás. De egy kicsit más lesz az élet az aneregiahiány miatt mint 2-3 éve az biztos.