Canon EOS-1D X

A Canon bejelentette az új csúcsmodelljét, ami az EOS-1D Mark IV-et váltja, ez lesz a Canon EOS-1D X:

Rövid specifikációk:

 • 18 megapixel full-frame (eddig a 2007-es EOS-1Ds MK III volt a full-frame gép abban a kategóriában, az EOS-1D Mark IV pedig kisebb szenzorú APS-H)
 • három processzoros
 • 61 autofókusz pont
 • AF/AE meghatározás kapott egy dedikált DIGIC IV processzort
 • videóhoz kettő DIGIC V processzor
 • Gigabit eth
 • két CF kártyaolvasó
 • videó: 1080p 30fps, vagy 720p 60fps
 • 51200-as natív ISO
 • shutter lag 0,036sec
 • opcionális kiegészítő: GPS és Wi-Fi modulok (GP-E1 és WFT-E6B néven)

Ár: 1,5m – 2m HUF között.

114 hozzászólás

codered

Szerintem november elején kb ugyanezt láthatjuk majd, videókamera formában.

Chal

Keresem, de nem találom sehol, hogy mi célt szolgál rajta a Ge port. Tudja valaki rá a választ? Elég izgalmasan hangzik… Netán streamelni lehet rajta IP-n?

Chal

Nikon D90 egy jobb fajta 18-105mm-el kitben most 199kHUF a fukaroknál. Esetleg jó (és olcsóbb) alternatíva lehet.

addikt

Bőven elég neked a xxxD sorozat is, inkább egy jobb üvegre költsél (24-105 pl.), hamár.

krs

@Chal
Connectivity

For professional photographers who prefer a wired workflow and transfer system, Canon has included a built-in LAN connection in the EOS-1D X DSLR. The built-in LAN connection features a gigabit Ethernet Jack capable of 1000BASE-T transmission speeds, offering photographers a stable wired connection for ultra-fast data transmission. If the network were to go down, the camera will attempt to resend images until the files are sent. The EOS-1D X also features a direct image transfer function whereby images can be selected for transfer, and only sent once a LAN or USB connection is established.
via &canonrumors

krs

Jozsi vegyel 5d MKII-t nov3- utan hasznaltan 🙂
Snobéria HBandi bizos eladja majd olcson Neked. MErt neki istant get! Tudod.

Miklós

A 7D-nél a 19 pontos AF nagyon meggyőző, meg a 8fps, de:

A 60D is igazán jó választás, 9 pontos AF-el és 5.3 fps-el. Pár dekával könnyebb, mint a 7D, ami néha azért számít. Úgy emlékszem, hogy neked eddig valami Canon bridge-géped volt… Ha akkor szeretted és használtad a kihajtható LCD-t, akkor válaszd ezt, nem kell tőle elbúcsúzni. Na és _OLCSÓBB_, mint a 7D.

Rápillantottam az aktuális árakra, a 60D+18-135IS kicsivel 310e felett van, a 7D+18-135IS meg majdnem 430e.

Vedd a 60D-t 18-135 kitben, meg hozzá egy 50/1.4-et, plusz egy rendesebb állványt, és ugyanott tartasz, mint a 7D-kittel lennél.

Malachi

profi holmit amatőr kézbe káromlás, de tény, hogy a milliós kit még H. András Apple kufárból is blogoszféra szerte elismert fotográfust csinált.

én csak annyit mondok, hogy akinek nem szakmája, vagy kizárólagos hobbija, az feleslegesen költ nagy vázra+komoly obikra, mert 2-6 hónap után úgyis beleszarik és nem cipeli magával az egész hóbelevancot. mert nem kényelmes. nehéz. lóg. akadályoz. nem praktikus.

egyébként azt mondom vegyél, amilyet csak tetszik, de szerintem ezt az utat járod majd be vele. én is vettem, én is eladtam. pedig az csak egy nagyobbacska bridge volt.

Chal

Tökmindegy melyik, attól meg pláne nem függ milyen kompaktod van, mivel nincs hozzá semmi, amit használhatsz a DSLR-hez. Négy dolgot érdemes szerintem nézni:

– adott sávban melyik mit kínál milyen áron, és milyen feltételekkel. High-endben szerintem a Canon a tuti most, az alsóban viszont a Nikon. Középkategóriát passzolom.
– a Nikon 3 év garit ad, a Canon egyet,
– nyilván ha belementél az egyik utcába, akkor az úgy is marad, kötve leszel, de ezt úgyis tudod,
– ismerősi körben milyen elcápázható obik vannak hétvégére… 🙂

krs

7d vs 60d szigetelt, magnézium váz vs nem szigetelt muanyag.

Chal

krs: aham, mondjuk itt gondolom főképp a többpontos elérés a lényeg, mert a stabilitást meg a sebességet hozná az usb3 is. Azért nem lenne rossz egy IP alapú videostream se, legalább is a stúdiók tuti körbehugyoznák magukat kétszer tőle 🙂

Chal

Malachi: nem a gép súlyától és tudásától függ, hogy használod e később, hanem attól, hogy milyen (siker)élményeid lesznek vele, megfog e a fotózás annyira, hogy magasról leszard hogy hány kg a technika. Ezt manapság nem lehet úgy kideríteni, hogy elkezded kicsiben (kompakt és brige gépek), aztán abból vonsz konklúziót. Meg kell venni a DSLR-t, ha egy picit is érdekel (igaz, abból is lehet és érdemes is olcsóval kezdeni). Ha a fiók mélyén végzi, akkor fel kell ismerni a helyztet, és el kell adni a picsába gyorsan. Viszont ha bejön, akkor örök életeben elkísér a hobbi (nem egy embert ismerek akinek aztán szakma is lett belőle), és boldogabb ember leszel tőle, ez garantált. Meg kell adni az esélyt magadnak, ennyi. Viszont akármelyik csoportba is kerül be az ember a “teszt” által, badarság általánosítani a tapasztalat alapján.

krs

@Chal:
“Another change to the 1D X’s storage is the addition of an Ethernet 1000 Base-T network port. This allows faster transfer speeds and the use of longer cables (the limit is 100m, rather than around 3.5m for USB).”

Videostream- jo lenne valoban. Nov.3-n minden kiderul. De lesz még valami oktober 28án is bejelentve. Meglássuk.

Sanyi

Sosem értettem, hogy miért jó, ha kibuggyannak az af pontok a a váz oldalán. Én egyet használok, a keresztszenzoros középsőt. Ha picit komplikálni akarom, ott az AF-L/AE-L.
Bár jó lenne egy FF gép, de a kis D90 eddig mindenben jó partnernek bizonyult. Az obi különben is mindennél többet ér.

Úgyis az a legjobb fényképezőgép ami éppen Nálad van.

Malachi

😀 ebből demote lesz, de mondd, hogy nincs igazam. (de) ha nem a konzumálási kényszer vinne előre, akkor bőven megfelelne a mostani Sony is a te céljaidra, amit 2 hónapja vettél. egy percig nem mondom, hogy hülyeség most komolyabb gépre költeni, (de csak mert én is így szoktam, szóval hülyeség, de nem a szó leszólós értelmében) viszont a vége mindig ugyanaz. megveszed, hamar ráunsz, eladod. ez van, én így látom, nincs ebben egyébként különösebb kivetnivaló.

és ha már lúd, legyen kövér, ehhez – “Vedd a 60D-t 18-135 kitben, meg hozzá egy 50/1.4-et, plusz egy rendesebb állványt, és ugyanott tartasz, mint a 7D-kittel lennél.” még egy laza 70-300? hm? mindig jól jön egy nagyobb tele. 🙂

klarky

Hát de Józsi, most vettél egy Sony-t, komolyan váltani akarsz? Vagy ezt mellé vennéd?

Amúgy nagyon izgulok, h nehogy Tokyo-ban legyen a bemutató, mert handrásnak akkor oda kell repülnie. Mert, h ő megveszi az zicher! És természetesen első nap, kempelve, bár nem tudom, h a japók is pacsiznak-e beengedéskor… :-O)

Vajon az új 3as BMW sorozatot látta már? 🙂

Malachi

bocs, még egy utolsót és befogom

Chal – az általánosítással kapcsolatban igazad van teljesen, de – és most ez hülyén hangzik majd – kb. 5 évig voltam mélyebben ebben a fotós témában, közben számtalan ilyen esetet láttam. szép és jó hobbi a fotózás amúgy, az egyik legjobb. a hozzászólásom most kifejezetten AD-nek szólt, de persze talán feleslegesen és bántón fogalmaztam úgy, ahogy.

ja, szóval előre, meg minden.

codered

Chal: a stúdióknak az IP alapú videostream a legkisebb gondjuk, fontosabb a táv-kontroll (mit/hogyan lehet vezérelni a kamerán távolról). Már ha tévéstúdióról van szó.

IP alapú streamet viszonylag egyszerűen elő lehet állítani szinte bármilyen kamera képéből.

Chal

Annál egyszerűbben biztosan nem, hogy ott a Ge NIC a kamera oldalán 🙂

BigTom

Vegyél 600D-t kit obival és 35/f2-es obival, az a tuti választás.

imiapek

Józsi, a 60d-t túltervezték sztem, elveszik a fényképezőgép mivoltja a sok értelmetlen gombtól. Ki az a hülye, aki a programválasztó tárcsa közepébe gombot rak, hogy ne tudd véletlenül elforgatni, az életbe nem forgattam el véletlenül. Az lcd kijelzője is olyan sájni, hogy csak nah, azt látod, hogy hú de dúrva ez a kép aztán otthon a monitoron meg egy kalap kaki.

A 7d meg nem pálya neked, max ha autóversenyt vagy madarakat akarsz fotózni.

Józsi, ha rám halgatsz, 5d mark II-t veszel 24-105mm-es canon L objektívvel, csak a full frame adja azt, amit kell. Csodálatos háttérmosás, bokeh, élesség. Ajánlanám a sima 5d-t is, képminőségben talán még mindig a legkirályabb, de kezd eljárni felette az idő és nincs vidijó.

Inkább várj egy kicsit, rakd össze a pénzt és nem fogsz csalódni, ellenben az előzőleg felsoroltakkal mindig is az 5d mark II után fogsz sóvárogni.

(kössön bele aki akar, de volt pár vázam és az 5d MINDENT VISZ!, bármilyen szar objektívvel)

szgergely-troll

vegyél,
a hazának szüksége van az adóra! 🙂 Meg nekünk is a posztokra a témában. Ja, meg egy jóárusított, keveset használt Nex 5-re.

gggggg

Én egy 550D-vel kezdtem 17-85mm-el. Aztán vettem hozzá egy 50/1.4-et és utána a 17-85-öt fel sem raktam többet. Annyival szebb a rajzolata, sokkal kontrasztosabb, szebbek a színek, hogy inkább hátrébb megyek pár lépést, 5.6-nál nagyon éles. Aztán idén nyáron már nagyon kezdtem kinőni és elkezdtem a 60D vs. 7D között őrlődni. A 7D mellett döntöttem és nem bántam meg. A képe nem szignifikánsan jobb az 550D-nél, talán kicsit jobb a zajkezelés viszont az egész gép ergonómiája sokkal jobb. Két dial, nagyobb méret miatt jobb tartani stb.

Nem bántam meg a 7D-t, a kit obi helyett inkább csak vázat vennék 50/1.4-el. Ha nagy látószög kell arra talán 17-40/16-35-öt később.

TBS

(Ez az első Canon szett, aminél elgondolkodtam a Pentax APS-C top szett cserén. Kivárok még azér’.)

Sandokan

„a Sony is jó, de nincs meg az az érzésem, hogy egy kibaszott fényképezőgépet fogok”
Hát pont ezt mondtuk a Sony előtt 🙂

Egy bizonyos szint fölött nem tudod kihasználni a drága gépet és frusztlált leszel. Vegyél egy alap Canon/Nikon DSLR-t és egy jó alap obit. Boldog leszel!

zsoltbarabas

Maradok az SLT Sony-knál. Most épp az A77-est kaparintottam meg.

NEX-ekhez meg most jönnek az extra obik. Fix 50 F1.8 is lesz rá 60e körül. Aztán már mindjárt mégjobb lesz.

zsoltbarabas

Józsi!!!!!!

Ha levennétek a Canon napszemcsit, nézzetek már rá az új A55, A65, A77 Sony-kra.

Keresztbepisil pár “tradiícionális” márkát ebben a szegmensben. 🙂

60D mennyi is?

TBS

Alapobi -> fullfrémen az 50mm-es látószöget hívták így… APS-C ez a látószög némi jóindulattal 32mm körüli. Pl. a 15-85 canon “kitobi” egy kivételesen jólsikerült műanyagdarab, ami tudja a 32mm-t. Is. “Elsőre”, mondom.

Felhívom a figyelmed, hogy a 15mm felbecsülhetetlen távlatokkal ajándékoz meg, míg 1db 50es fixxel anyázni fogsz a lelkesség elmúltával. Nem minden a fényerő, az értelmes mélységélességekhez azokat az obikat is rekeszelni kell… Szóval… Mindegy.

Amúgy, ha gondolod, dobhatsz mélt. De nem fontos. Úgyis kevés a zidőm…

codered

A77-et én is láttam/nyomkodtam, kocafotós szememnek elég jól megfelelt 🙂

klarky

@szgergely-troll : nem jó, mert egyúttal rontja a külker egyensúlyt is. Már így is durván kifelé billen! 🙂

Sandokan

A választóvonal ott van, hogy a géped munkaeszköz lesz vagy nem. Ha nem, felesleges a csilliós masina. Olyan ez mint a profi szerszám vagy a praktikeres. Micsoda élmény lehet egy örök életre tervezett króm-vanádium csavarkulcsot használni, de ha nincs javító műhelyem azért kicsit túlzásnak érzem.

Mostanában került a kezembe egy régi távmérős gép. Forgattam fogdostam – isteni!

-NoVa-

Ha nem kell videó, és nem fotózol sötétben sokat, simán visszamehetsz 40D-ig is akár. A régebbiek nem tisztították automatikusan a szenzort, de ha kifogsz egy pormentes 20D-t hobbicélra játékpénzből vehető az is. Persze az olcsóság ára, hogy ISO800 fölött használhatatlanok, viszont pusztán az árkülönbségből 2-3 használható objektív kijön, és egy kevésbé elégedetlen feleség.

addikt

“Ha rendes fényképezőt veszek, nem fogok venni alap obit, ezt már most ki merem jelenteni.”

Némi fogalmi zavart érzek az erőben ezt már most ki merem jelenteni.

Sandokan

Ez nem jó?

Fedezze fel az Önben rejlő művészt
A BenQ DC C1430 új szintre emeli a szórakozást fotózás közben néhány speciális effekttel: LOMO, HALSZEM, és SZÍNKIEMELÉS. A tiszta szórakozás mellé segítséget ad a felvételek egyedivé varázslásához.

http://benq.hu/products/digicam/index.cfm/product/1255

imiapek

“Fix 50 F1.8 is lesz rá 60e körül. Aztán már mindjárt mégjobb lesz.”

Óriási az 1.8-as fényerő 60e-ért.

Józsi, a 40d-től kezdve az 500-550-600d-50-60d-7d-n át mindegyik egy nagyon jó váz, annyi a külömbség, hogy az 5d meg k…. jó 🙂

Adam

Ennek a tervezett bevásárlásnak – ha megvalósul – nagy eséllyel az lesz a vége, hogy pár hónap múlva lesz 1 poszt itt kb. a következő mondanivalóval: tök nehéz ez a váz (7D) meg a min. 2 obi amit hurcolászok magammal úgyhogy kéne valami könnyebb, kompaktabb… : )

Amúgy nem értem, ha az iphone ilyen “király” videót csinál – pár poszttal feljebb mintha erről lett volna szó – minek neked videós DSLR – jó talán a kisebb mélységélesség miatt -? Képminőségre meg szerintem a NEX sem rosszabb ám sokkal mint egy Canon – jó, valószínű a magasabb ISO-n az ágyúk jobbak -. Szóval sztem fogj és vegyél egy adaptert – mondjuk M42-est – a NEX-re művészkedj kicsit manuális obikkal – van csomó olcsó és jó minőségű használtan – és ha ezután sem megy el a kedved a fotózástól, akkor el lehet gondolkozni egy 600D-n vagy ha nagyon tele vagy akkor egy 60D-n.

Dale

Véleményt nem mondok, de adok egy linket a DigitalRev 60D vs 550D vs 7D tesztjére. Érdemes megnézni a filmjeiket (az utóbbi 2 évből, amióta Kai és Lok csinálja) még akkor is ha amúgy nem nagyon érdekel a fotózás, nagyon szórakoztatóak.

http://www.youtube.com/watch?v=ET0idevzGRE

eFi

Várd meg a november 4-i Canon bejelentést.

Malachi: nem értünk egyet teljesen, bár lehet, hogy én a kevés dilis kivételhez tartozom. Amióta megvan a gép, szinte mindenhova cipelem magammal. Még ha dolgozni megyek, akkor is ott van a hátizsákban. Egyszerűen csak azért, mert nagyon szeretem használni, csodálatos jószág.
Más kérdés, hogy sokszor törtem a fejem, hogy most akkor pakoljak-e be mindig több kiló üveget, hogy mindig a megfelelő legyen nálam. Erre lett az a megoldás, hogy egy fotós barátom rádumált egy nagy fényerejű fix objektívre, ami az idő 85-90%-ban a vázon van. Lábbal zoomolok és élvezem 🙂

Malachi

jól teszed, ez tök rendben van. én szerintem ott szúrtam el az elején, hogy AD-t elkönyveltem egy lelkesedős impulzusvásárlónak. az eddigiek alapján és így mondtam véleményt. na de ki tudja, talán éppen a fotózás miatt áll majd fel a gép elől, lehet, hogy jövő ilyenkor már Plastik Fotósblogot olvasunk majd és a Heti Meteor meg Heti Makro lesz, vagy ilyesmi. a tisza tavi csónakban meg meg nem a telefonját birizgálja majd, hanem madárfotókat készít.

izgalmas hónapok előtt állunk!

imi

fasza, videóhoz talán, de a fényképekhez tök felesleges, ráadásul apsc-n az 50mm szerintem pont nem elég széles és pont nem elég hosszú. ha azt írtad volna, hogy 35/2 jó építéssel, nem is kérdőjelezném meg az ár/értèk arányát, de így…

Marci

Ha abból indulok ki, amiket a flickr-re szoktál kirakni, akkor neked bőven elég a Sony NEX, még sok is. Ez a vágy csak a techbuziság miatt érdekes, de amúgy semmi olyanra nem használnád, amire való. Szerintem ne vegyél.

marchello

Józsinak azt mondani, hogy vegyen helyette inkább egy 20D-t, meg 40D-t, meg régi 5D-t, olyan mintha azt mondanád, hogy vegyen 2-3 generációval ezelőtti Macbook Pro-t, nem? úgysem fog.

PIF73

@Malachi:
Egyetértek a fejtegetéseddel. De a végét elrontottad:
“Uraim egy fantasztikus korban élünk”

fapina

miért masszíroztad a gépontod a kommentelőkkel,
vegyél egy ki***zott rendes gépet.

lásd:

“…de tény, hogy a milliós kit még H. András Apple kufárból is blogoszféra szerte elismert fotográfust csinált.”

(c)malachi

Chal

Úgyis leszólják: én ilyet vettem, csak akkor nem volt rá ez a fasza akció 🙁 Ha az ember DSLR-t akar, de nincs sok pénze, vagy félmegoldásnak érzi a MILC-et, akkor tökéletes választás. Viszont tisztában kell vele lenni hogy: nem tud expo. sorozatot, nincs infra vevője, az eddig említett gépekhez képest kisebb az optikai keresőben látható kép mérete, és gyenge az LCD felbontása (250.000 px). Óriási előnye viszont, hogy nem egy böszme dög, és a legújabb érzékelő, valamint a legújabb Expeed proci van benne. Józsi szerintem nem érezné előrelépésnek egyébként (bár az lenne), amit megértek, NEX5 után vagy valami komolyabbat vegyen az ember, vagy tartsa meg. A D3100 meg komolyabb, de azért nem annyival.

szasza

hosszú leszek.
Én nem mondom meg, hogy mit vegyél inkább leírom, én hogy csináltam.
másfél éve vettem 550 D-t, ahogy megjelent első héten kitobival. kb 230 e ft volt. rá 1 hónapra vettem 50 mm-es 1.8 as fényerejűt kb 30 e Ft. Az 1.4 es 100 e ft körül van, azt még sokaltam. aztán fotózgattam, próbálgattam, utánaolvastam, ismerkedtem a cuccal. Kaptam kölcsönbe egy telét, aztán vettem is egyet 75-300 USM IS. kb 100-120 körül van az ára. aztán egy vaku még is csak kellene (550 EX kb 50 e Ft), meg egy állvány, Ugye a kitobi még sem az igazi, vívódás 28-70 vagy 24-105, maradt a 24-105 közel 200 e ft. wow. Mivel kisszenzozoros a gép nem full frame ezért a 1.6 os szorzóval kell élni vagyis 24*1.6 az egyenértékű a full framen egy 40 mm-es indításúval. és akkor mi van ezalatt? kellene egy nagylátószögű is. igazán 4 obi van a kategóriába, a canon 10-22-re esett a választás. aztán pár kiegészítő, szűrők, még egy vaku derítő, ernyő, kioldózsinor, rádiós rendszervaku kioldó, táska. Ma éppen egy ND 1000-es szűrőt vettem, de kellene egy jobb állvány, videózáshoz egy rendes stabilizátor (pl,ha ezt akarsz) igen ám, de egy L-es üveget nem bír el a stabi, csak a kisebb fixet, vagy a kitobiét. Másfél év után ott tartok, hogy közel egy milla a készlet, ebből a gép kb 150-et ér.

Szóval szerintem hagyd hátra a mindenből a legjobbat gondolatokat. kezd el kicsibe. 550d, 600d esetleg 60D vegyél hozzá 1-2 obit, vakut, állványt stabit, riget 1-2 kiegészítőt. Ha élvezed feljebb tudsz lépni, úgy is jön egy új gép eladom veszel egy újabbat. ha nagyon belebuzulsz veszel egy fullframet 5D-t, ha sportfotózással akarsz foglalkozni veszel egy 1D-t (ehhez viszont komoly obik is illenek) Ha madarakat akarsz fotózni elég a kis szenzoros gép, viszont vegyél egy jó obit, meg hozzá közgyűrűt, ha hangyákat 100 mm fix L-es. Találd meg az utad és úgy építkezz.

aztán lehet eljön az az idő, hogy mégiscsak portrézni akarsz ff-re analóg géppel, mert annak a dinamikatartománya az igazi.

feverdof

ez mindig sok commentet general, a fenykepezes mar olyan mint a foci vagy a politika.
Az en gepvasarlasom tortene a kovetkezo: vettem egy Canon kezdo DSLR-t hozza 3 ev alatt 3 egyre dragabb objektivet, aztan akartam venni egy jobb gepet, es a felesegem azt mondta, hogy NEM. En meg erre az asztalra csaptam es azt mondtam, hogy marpedig akkor sem, jo ez nekem es kesz!

Chal

Scott Kelby is megírta valamelyik könyvében, hogy az igazi fotósnak (már) nincs felesége. Szóval óvatosan 🙂

KI

A 60D vs. 7D játékot én is végigjátszottam, hetekig nézegettem, hasonlítgattam, meg minden. Aztán megvettem a 60D-t és azóta is boldog vagyok vele. Tökéletes masina, arra, amire való. Az objektívet kell nagyon megfontolni, mert az rettent mód zsebbe nyúlós kérdés, bár biztos, hogy eleinte a kitobjektív is megfelelő.

Handras

Klarky: nem veszek Canon 1DX-et, kb a nem erdekel kategoria.

Az uj 3-as BMW-t lattam, es az se erdekel. Majd talan ha bemutatjak jovore a kupet belole.

klarky

@handras: Köszi a választ. Pedig az új 3as nagyon szép, nekem bejön.

Amúgy a többiek felvetésére nem válaszolsz?

gab

A legdrágább gépnél ne add alább! Itt úgysem az a lényeg, hogy milyen a kép, hanem hogy mivel lőtted!

feverdof

Handras mit vesz BMW-bol es Canon kinalatbol:
“kb a nem erdekel kategoria.”

Úgyis leszólják,...

… és mégsem. 🙂

Chal: az általad felhozott negatívumok véleményem szerint ilyen szinten (nem tudom Józsinak mire kell, de szerintem nála is) elhanyagolhatók. Én nagyon szeretem, már csak fotózni kéne megtanulni egy picit…

Sandokan

Szerintem Hasselbladot vegyél. Azt mondják, hogy az jó!

szasza

Amúgy kérdés, hogy eladod e a sony-t. szerintem az klassz bloggercam zsebbe elfér. Ha jobban bele szeretnéd ásni magad a fotózásba, akkor vegyél gépet. arra meg tényleg elég egy 40D vagy egy 500D, 1-2 obi mellé és szevasz :-)Ha eladod a sonyt akkor 550d vagy afelett gondolkodj.

addikt

zsoltbarabas szerintem a sony fizetett embere. 🙂 Vegyél egy filmes fm2-t, F4-et, AE1-et mert úgyis a klasszikus fotográfia kémiája motivál + a retró örök divat.

TBS

Szasza, a digi és film dinamikatartománya valóban “fényévekre” van egymástól. De vajon jól gondolod-e az irányt..? 😉 (És a retina vs. komplett szem összevetés..? 😉 )

Km

Józsi, a fényképezés a kütymán ember nagy csapdája. Mivel azt hiszi, h minél drágább a cucc, annál jobb képek születnek. Fail.
Ha fényképezni akarsz, 40d vagy régi 5d. Ha videózni, 550d. Ezek olcsók és jók. És ha rájössz h feleslegesek mert fél év után alig veszed elő (80% esély), akkor kis bukóval felszámolhatod ezt a kis mellékvágányt.

Z. T.

Hiába mondjátok neki, a döntés már rég megszületett tudat alatt. Már csak arra vár, hogy racionalizálja magának a 6D vásárlását. Szerintem Karácsonyra már biztosan meg lesz a termék.

TBS

Szasza, nem, de ha szeretnél a dologról beszélgetni, akkor kontaktom ADnél. Akire szintén ráférne egy beszélgetés a dologról… (Ami az igazság, az inkább a sötétedési görbék különbözősége. Nem a “dinamika”. 😉 )

Sajnos sok a hitember a témában, a fizikai részen túl persze én is az vagyok. 😀

szasza

Lehet akkor hogy rossz szót használok, de szerintem érted mire gondolok. Sötétedési görbe… ok vettem. nyilván az előbb tévedtem.

imiapek

“fasza, videóhoz talán, de a fényképekhez tök felesleges, ráadásul apsc-n az 50mm szerintem pont nem elég széles és pont nem elég hosszú. ha azt írtad volna, hogy 35/2 jó építéssel, nem is kérdőjelezném meg az ár/értèk arányát, de így…”

ez zsoltbarabas-nak szólt, csak az iphone-on valamiért imiként ment…

TBS

Szasza, az emberek közötti kommunikáció alfája és ómegája, hogy a szavaknak a közösen ismert jelentését használjuk. Általunk (részben) ismeretlen területen óvatosan kell dobálódzni ismerni vélt, de “szakosult” szóval.

Futás témában pl. esélytelen lennék, csak a hozzá marginálisan (hobbifutáshoz) kapcsolódó táplálkozáshoz tudok adekvátan nyilatkozni.

Mondjuk az írásbeli kommunikációmat erősen nehezíti jól látható diszgráfiám… 🙂

TBS

No, kiszálltam, ajánlatom áll, kiscsoportot is vállalok. 😀

candie

fuh de nem szeretem ezt az egészet. Mármint a jó fotó vs. technika huzavonát..

Szólj ha tévedek AD, de szerintem ez a poszt azért született, mert technikailag egy újabb mérföldkövet rakott le a Canon. Lényegtelen, hogy AD fog-e venni, vagy hogy nem ettől lesz jó egy fénykép, vagy hogy egy telefon vagy kitobis belépő DSLR is szerinted ugyanezt tudja. AD egyszerűen térdethajt az 1Dx előtt, mint a Canon új flagship fényképezőgépe előtt, tógáját megigazítja, és az égbe kiáltja: Ave 1Dx.

Ha itt valaki szerint “minek ennyi fps”, meg a “filmnek nagyobb a dinamikaátfogása”, meg “Nikon már ezer éve tudja”, és amúgy is a “diffrakció”, akkor ez a gép _nem_ neked való. Ezzel nincsen semmi baj, ugyanígy Michelisz Norbi WTCC-s autójával is gáz lenne bevásárolni járni, még magának Michelisz Norbinak is.

De közelítsük meg a másik oldalról, mire veszed a fényképezőgépet, mik az elvárások? Igen, lehet, hogy kiutazol a Le Mans-i 24 órás versenyre, és csinálsz egy tök jó képet Hipstamatic-kal, amivel a következő szembejövő félvér francia-marokkói csajnak eladod hogy K-európai látens művész vagy, este a hotelszobában a rojtosra gyűrt paplanon ülve feltöltöd a képet, aztán a flickr-pajtik körbetapsolják online, hogy “stunning picture, awesome, mate! A+!”. Lehet.
Aztán meglátja ezt egy itthoni épp induló rom-kiállítás szervezője, bekér még tőled tíz képet, felnagyítják A3-ba, és ötven ember jelenik meg a megnyitón, miközben már kicsit viszket a naci*. Lehet.

De az is biztos, hogy nincs a hátad mögött egy jó szemű, hozzáértő ügyfél, aki nap végén várja tőled a párszáz tűéles képet. Ez biztos.

Az 1Dx-re faji, nemi, és márkahűségi hovatartozás nélkül a konstans nyáladzás a helyes reakció.

*a francia-belga félvérke pedig tripperes volt, sorry.

_sbt

Fotográfia ügyben néhány héttel ezelőtt már meg lett állapítva itt a plastikon, hogy az országban hány szakértője van a szakmának. Látom most megint felböfögte magát a téma.

Takacsi

“— a Sony is jó, de nincs meg az az érzésem, hogy egy kibaszott fényképezőgépet fogok”

viszont kicsi, nem macera hurcolni, nem kell neki külön táska, és mégis iszonyat jó gép
Attól mert veszel egy gépet amit kézbe tudsz fogni, nem fogsz sokat nyerni (hiszen gondolom ezentúl sem célod, hogy adott pillanatokon kívül megörökíts dolgokat) viszont meg fogsz őrülni, hogy cipelni kell.

Én azt mondom, hogy adj még egy fél évet a Sonydnak és ha úgy érezed, hogy kevés akkor lépj rendes dslr irányba.

sztyui

Fasza lenne már jövőre kicsit megfogdosni,nagyon bizalomgerjesztő a gép!:D Tavaly az 1DmkIV-et is elsők között próbálhattam ki Magyarországon, ez pedig mégjobban várós cucc a FF miatt, bár én 5DII utódra várok/gyűjtök…:D

karon

jóska, addiktnak van igaza. ha tényleg érdekel a hobbifotózás, akkor többféle üveget kell venni, a vázat (feature szempontból) kb. le lehet szarni. mindegyik tud mindent.

annak idején a 350d és a 30d között nálam a kisebb súly és méret döntött. most a 60d és a 600d között próbálok választani, és gyanítom, hogy megint az 5 évvel ezelőtti szempont alapján fogok. kicsi+könnyű=win.

ha az slr nehezebb/nagyobb a kényelmesnél, akkor az ember elkezdi nem hordani a nyakában, hanem a a táskában hagyja. egy idő után a táska meg a kocsiban/hotelben/otthon, és hiába vettél fél millióért kamerát, kattingatsz a szaros telefonnal.

Km

Hatalmas baromság a foci vs fényképezés párhuzam. Ugyanis itt sokan a saját tapasztalatukat osztják meg, nem pedig minden alap nélküli ész osztás folyik (többnyire).

eFi

karon: szerintem nem feltétlenül kell a súly miatt aggódni. Lejössz crm-mel egyszer egy halra, azt játszol ezzel vagy ezzel és meglátod, hogy két kiló nonstop cipelése sem akkora gáz így.

I hate hurka

Es teged ennyire erdekel a fotozas mint tevekenyseg?VAgy csak mint muszaki kutyu?Mert aki azt hiszi itt vege a fotozasnak ha ezt megveszi es hu de fasza……Nem ebben a formaban kell keresni a csucs fenykepezket van elet a 35mm utan is de 2milla valakinek sok egy hatfalert,nyilvan azt se tudjato kmir beszelek,de nekek itt van ez a mark X vagymi ami 2 ev mulva kurva szar lesz mert jo na mark XY 400D akarmi.

CharlieBrown

Elolvastam, többször elolvastam. nincs ott, hogy Jozef új gépet akar.

Ha mégis így lenne, azt mondanám, hogy az előző vétele faszság volt, ezelőtt mennyi is? Max 3-4 hónappal. Akkor körbeforogta-pörögte a témát, és racionálisan döntött.
Józsink nem ebből fog pénzt keresni, ergo feleslegesnek tartanám a csillió forintos technikát.

Mindamellett ha így van, engedd meg Józsi, hogy beálljak a tipikus magyarok sorába, és irigyeljelek, hogy ennyi az ablakon feleslegesen kibaszható pénzed van, hogy 1 éven belül kidobsz az ablakon egy vödör pénzt…

Azt vagányul elfelejtettétek sorolni, hogy mi van amikor 1-2-3 év múlva beszarik az obi, szarakszik a mechanika, akkor is olan kurvajó vétel hobbifotózgatni ez a drágaság?!?!?

Valaki írta fentebb, szerintem igaza van: Mamiya, Hasselblad alatt meg se állj, az alatt csak szar gépek vannak, amikkel nem lehet élményfotózni 😀

Sanyi

Egyetlen kérdésem van:
Használni, vagy birtokolni szeretnéd?